Emek Partisi, 25 Kasım 1996 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren Marksist-Leninist bir siyasi parti. Parti, işçi sınıfının (proletarya) iktidarıyla kurulacak proletarya diktatörlüğünü ve halk demokrasisini savunmaktadır. TBMM'de 2 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Seyit Aslan'dır.
Enver Halil Hoca, Arnavut komünist politikacı. 1941'den 1985'te ölümüne kadar Arnavutluk Emek Partisi Genel Sekreteri'ydi. Aynı zamanda Arnavutluk Emek Partisi Politbüro üyesi, Arnavutluk Demokratik Cephesi Başkanı ve silahlı kuvvetlerin başkomutanıydı. 1944'ten 1985'te ölümüne kadar ülkeyi yönetti. Ayrıca 1944'ten 1954'e kadar 22. Arnavutluk Başbakanı ve çeşitli zamanlarda Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti'nin hem dışişleri bakanı hem de savunma bakanı oldu.
Halkın Kurtuluşu, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) geleneğinden kişilerin 12 Mart dönemi sonrası ilk sayısını 1976'da yayınladıkları aynı isimli dergi etrafında örgütledikleri grup. Arnavutluk Emek Partisi (AEP) ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) çizgisini benimseyen grup güçlü bir örgütlülük yarattı.
Arnavutluk Emek Partisi 1946-1991 yılları arasında Arnavutluk’da yasal tek siyasi parti olarak iktidarda olmuştur.
Avrupa Sosyalistler Partisi, Avrupa Birliği'ndeki sosyal demokrat partililerin bir araya geldiği partidir. Asıl adı Party of European Socialists olan parti kısaca PES olarak bilinir. PES'in genel amacı Avrupa'da sosyal demokrat hareketleri güçlendirmektir. Son manifestolarında NATO ile uyum içerisinde bir Avrupa savunulmuş ve demokratik bir serbest piyasa talep etmişlerdir.
Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti, Arnavutluk'un sosyalist devlet yönetimi dönemdeki 1946-1992 yılları arasında resmi adı idi. Devletin adı önceden 1946-1976 arasında Arnavutluk Halk Cumhuriyeti idi, fakat Stalin'in ölümü sonrası oluşan uluslararası ayrımın etkisiyle ismin önüne "sosyalist" kelimesini eklenmiştir.
Hocaizm, adını Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti lideri Enver Hoca'dan alan, 1970'lerin sonunda dünya komünist hareketindeki bölünme sonucunda ortaya çıkan, Marksizm-Leninizm'in revizyonizm karşıtı bir çeşididir. Stalin sonrası dönemin ve iktidardaki iki komünist parti olan Çin Komünist Partisi ve Arnavutluk Emek Partisi arasındaki 1978'deki keskin ayrılığın ardından Enver Hoca'nın görüşlerini tanımlamak için kullanılmaktadır.
Fatos Thanas Nano, üç kez Arnavutluk Başbakanı olan bir Arnavut siyasetçidir.
Aleksandër Gabriel Meksi, Arnavut siyasetçi ve arkeolog. Arnavutluk'un 13 Nisan 1992'den 11 Mart 1997 tarihine kadar 27. Başbakanıydı. Eski bir arkeolog olarak, komünist yönetimin sona ermesinden sonra Arnavutluk'un başbakanlığı yapan ilk kişidir.
Arta Dade, Arnavut siyasetçi. Arnavutluk Sosyalist Partisi mensubu olan Dade, 1997'den beri Arnavutluk Meclisinde milletvekilidir. Bu dönem içerisinde Kültür Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı da yaptı. Ülkenin ilk kadın dışişleri bakanı olmuştu. Dade hâlen Dışişleri Komitesi başkanlığını yürütmektedir.
Arnavutluk; iki büyük siyasi partinin öncülüğünde, çok partili sistem ile yönetilen bir ülkedir. Merkezi Seçim Komisyonu'nun 2014 yılı verilerine göre mecliste toplam 124 siyasi partinin kaydı bulunmaktadır. Buna rağmen 2015 Yerel Seçimleri yalnızca 54 partinin katılımıyla gerçekleşmiştir.
Arnavutluk Komünist Partisi, Arnavutluk'ta 1991 yılında kurulan Marksist-Leninist, Hocaist ve revizyonizm karşıtı komünist parti. Arnavutluk Emek Partisi'nin 1991 yılında Arnavutluk Sosyalist Partisi'ne dönüşmesinden ve yeni partinin sosyal demokrasi'yi benimsemesinden sonra, eski partinin bölünmesiyle kurulmuştur.
Hysni Milloshi, Arnavutluk Emek Partisi'nin halefi olan Arnavutluk Komünist Partisi'nin kurucusu ve ilk genel sekreteri.
Özgürlük Partisi Arnavutluk'ta faaliyet gösteren bir siyasi parti. Sosyal demokrasi çizgisinde olan parti eski Arnavutluk Başbakanı Ilir Meta'nın Arnavutluk Sosyalist Partisi'nden ayrılmasıyla 6 Eylül 2004 tarihinde kurulmuştur.
Arnavutluk Yeşil Parti Yeşil siyaset geleneğini takip eden ve Sosyal ilerici politikaları savunan bir siyasi partidir. 15 Aralık 2007'de kurulmuş olup Küresel Yeşiller, Avrupa Yeşiller Partisi, Küresel Genç Yeşiller ve Genç Avrupalı Yeşiller'e tam üyedir.
Arnavutluk Anayasası ; Arnavutluk'ta geçerli olan en üst düzey kanundur. Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti tarafından 28 Kasım 1976'da kabul edilen ve 29 Nisan 1991'de değiştirilen 1976 Anayasası'nın temelleri üzerinde yükselen mevcut ve güncel anayasa, Arnavutluk Meclisi tarafından 28 Kasım 1998 tarihinde kabul edilmiştir.
Arnavutluk, nüfusun büyük çoğunluğunun aynı zamanda ülkenin resmi dili olan Arnavutça ile konuştuğu etnik olarak homojen bir ülkedir. İki ayrı lehçesi vardır: güneyde konuşulan Tosk ve kuzeyde konuşulan Geg. Ancak birçok Arnavut, Balkanlar'daki çok sayıda Arnavut diasporası ve Arnavut topluluklarının etkisiyle İtalyanca, Yunanca, Fransızca, Almanca ve İngilizceyi de yaygın olarak konuşmaktadır.
Arnavutluk-Sovyetler Birliği ilişkileri, Sovyetler Birliği ile Arnavutluk ve 1944'te ilan edilen Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerdir.
Olta Xhaçka Arnavut siyasetçi ve Arnavutluk Sosyalist Partisi parlamento üyesi. Mart 2017 - Mayıs 2017 arasında Arnavutluk sosyal refah ve gençlik bakanı ve Eylül 2017 - Aralık 2020 arasında savunma bakanı olarak görev yaptı. Şu anda 31 Aralık 2020 tarihinden 12 Eylül 2023 tarihine dek dışişleri bakanı olarak görev yaptı.
Lëvizja Vetëvendosje Kosova'da ilerici, sosyal demokrat, Arnavut milliyetçisi siyasi bir partidir. Ayrıca Arnavutluk'ta kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak faaliyet göstermektedir.