İçeriğe atla

Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri

Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri
Forcat e Armatosura të Republikës së Shqipërisë
Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri arması
Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri brövesi
Kuruluş1912
Şimdiki hal1992
Birimler
KarargâhTiran
Komuta
Devlet BaşkanıIlir Meta
Savunma BakanıOlta Xhacka
Genelkurmay BaşkanıTuğgeneral Bardhyl Kollçaku[1]
Genel Bilgiler
Askerlik yaşı16-49
Zorunlu askerlik2010[2]
Askere alınması mümkün
olan vatandaş sayısı
1.707.870 erkek, yaş 15-49,
1.103.144 kadın, yaş 15-49
Askere alınmaya uygun
olan vatandaş sayısı
1.533.094 erkek, yaş 15-49,
845.322 kadın, yaş 15-49
Her sene askerlik yaşına
genel vatandaş sayısı
67.104 erkek,
54.342 kadın
Etkin personel sayısı8.500[3][4]
Rezerve personel sayısı~14.000
Dış personel sayısı Afganistan
 Bosna-Hersek
 Çad
 Fildişi Sahili
 Liberya
 Kosova
eskiden:
 Gürcistan
 Irak
Maliye
Harcamalar$138.410.000 (2017)
GSYİH paydası%1,47 (2020)[5]
Sanayi
Yerli yardımlarMEICO
Dış yardımlar Çin
 Türkiye
 Almanya
 İtalya
eskiden:
 Sovyetler Birliği
İlgili maddeler
TarihArnavutluk Kraliyet Ordusu (1928-1939)
Arnavutluk Halk Ordusu (1945-1991)

Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri (ASK) (ArnavutçaForcat e Armatosura të Republikës së Shqipërisë (FARSH)), Arnavutluk'u dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. 1912 yılında Arnavutluk'un Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan etmesinden hemen sonra kuruldu. Silahlı kuvvetler, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri'nden oluşur.[6]

Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri, çoğunlukla ABD olmak üzere, Almanya, Hollanda, İtalya, İngiltere, Yunanistan, Türkiye, İsviçre, Danimarka ve Belçika tarafından askeri anlamda desteklenmektedir.

Silahlı kuvvetler, 2001 yılında başlayan birçok büyük teçhizat yenileme programları sonrasında, 2011 yılında teknolojik olarak gelişmiş ve tam profesyonel olmak için 10 yıllık bir reform programı başlattı. Yeniden düzenlenen silahlı kuvvetler, NATO standartlarında 2,000 eğitimli sivil olmak üzere, yaklaşık 14.500 kişilik bir askeri güce sahiptir.[7]

Misyonu ve görevleri

Arnavutluk Anayasası'na göre, Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri:

  • Ülkenin toprak bütünlüğünü korumak
  • Her zaman olabilecek tehditlere karşı hazır olmak.
  • Doğal ve endüstriyel afetler durumunda askeri ve askeri olmayan unsurları doğanın tehlikeleri ile uyarmak.
  • Bu yasa ile belirlenmiş şekilde anayasal düzeni korumak.
  • Çok uluslu güçler bileşimi olan uluslararası operasyonlara katılmakla görevlidir

Kaynakça

  1. ^ "President's decree for the Chief of General Staff". www.president.al. President of Albania (Official website). 28 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2017. 
  2. ^ "Albania to abolish conscription by 2010". 21 Ağustos 2008. 31 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2014. 
  3. ^ Plani Afatgjatë i Zhvillimit të Forcave të Armatosura 2016-2025 (PDF) (Law No.121/2015 bas.). Tiranë, Albania: Ministry of Defence. 2015. s. 2. 30 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Ekim 2017. 
  4. ^ PAZHFA 2016-2022 (PDF). Parliament of Albania. s. 9. []
  5. ^ "Defence Expenditure of NATO Countries (2013-2020)" (PDF). NATO Public Diplomacy Division (İngilizce). NATO. 21 Ekim 2020. 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2012. 
  7. ^ Koci, Jonilda. "Albania to abolish conscription by 2010". SETimes. 23 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk</span> Balkanlarda bir ülke

Arnavutluk, resmî adıyla Arnavutluk Cumhuriyeti, Balkanlar'da bir ülkedir. Komşuları kuzeyde Karadağ, kuzeydoğusunda Kosova, doğusunda Kuzey Makedonya ve güneyinde Yunanistan'dır. Ayrıca ülkenin batıda Adriyatik Denizi ve güneybatıda İyonya Denizi'ne kıyısı vardır. İyon Denizi ile Adriyatik Denizi arasındaki Otranto Boğazı'nın karşısındaki İtalya'ya uzaklığı 72 km'den (45 mil) daha azdır.

Başkomutan veya başkumandan; silahlı kuvvetler veya askerî birim üzerinde kara, deniz ve hava kuvvetlerini komuta eden en üst rütbeli komutandır. Terim teknik olarak, bir ülkenin yürütme liderliğinde, devlet veya hükûmet başkanında bulunan askerî yeterliliklerini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Pakistan Silahlı Kuvvetleri, Pakistan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumak görevli olan askerî kuvvet. Pakistan Kara Kuvvetleri, Pakistan Hava Kuvvetleri, Pakistan Deniz Kuvvetleri, Pakistan Hava Savunma Kuvvetleri ve Pakistan Sahil Güvenliği'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Belçika Silahlı Kuvvetleri</span>

Belçika Silahlı Kuvvetleri, Belçika'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli askeri güçtür. Belçika'nın Ekim 1830 tarihinde bağımsız olmasından hemen sonra kuruldu. Belçika Silahlı Kuvvetleri kurulduğundan bu yana I. Dünya Savaşı, II. Dünya Savaşı, Kore Savaşı ve Kosova Savaşı'nda aktif olarak görev aldı. Silahlı kuvvetlere bağlı Belçika Komando Tugayı, Belçikalı yerlilerin kamu düzenini korumak için, Orta Afrika'da birkaç kez askeri anlamda müdahalede bulundu. Bu noktada silahlı kuvvetler, Lübnan, Afganistan ve Aden Körfezi'nde aktif olarak görev yapmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Silahlı Kuvvetleri</span>

Bulgaristan Silahlı Kuvvetleri, Bulgaristan'ı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Bulgaristan Cumhurbaşkanı aynı zamanda Silahlı Kuvvetlerin Başkomutanıdır. Askeri komuta Genelkurmay Başkanlığında iken, Siyasi liderlikten Savunma Bakanlığı sorumludur. Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri olmak üzere 3 ana birimden oluşur.

Danimarka Silahlı Kuvvetleri (Danca: Forsvaret), Danimarka'yı ve Danimarka'ya bağlı olan Grönland ve Faroe Adaları'na dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı koruyan silahlı kuvvetlerdir. Danimarka Kralı X. Frederik mevcut Başkomutandır.

<span class="mw-page-title-main">Estonya Savunma Kuvvetleri</span>

Estonya Savunma Kuvvetleri Estonya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli savunma kuvvetleridir. Savunma kuvvetleri, Estonya Kara Kuvvetleri, Merevägi (Deniz), Õhuvägi ve paramiliter bir birlik olan Kaitseliit olmak üzere 4 ana birimden oluşur. Savunma kuvvetleri, bağımsızlığın yanı sıra devletin bütünlüğü ve egemenliğini ve anayasal düzeni korumakla görevlidir. Ayrıca NATO'ya üye olmakla birlikte, NATO ittifakında bulunan ülkelerle askeri iş birliğine girerek ülkenin çıkarlarını korumak gibi bir amacı da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda Savunma Kuvvetleri</span>

İrlanda Savunma Kuvvetleri, İrlanda'yı karadan, havadan ve sudan gelebilecek her türlü askerî tehditlere karşı korumakla görevli olan silahlı kuvvetlerdir.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Silahlı Kuvvetleri</span> İtalyanın askerî gücü

İtalya Silahlı Kuvvetleri, İtalya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. İtalya Cumhurbaşkanı, Savunma Yüksek Kurulu başkanı olarak İtalya Silahlı Kuvvetleri Başkomutanıdır. 2021 yılında etkin askeri personelin toplam sayısı 340.147'dir. İtalya Silahlı Kuvvetleri, Askeri bütçe ve harcamaları bakımından Dünya'da 9. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Silahlı Kuvvetleri</span>

Karadağ Silahlı Kuvvetleri, Karadağ'ı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara, Deniz ve Hava kuvvetlerinden oluşmaktadır. Zorunlu Askerlik 2006 yılında kaldırılmıştır; Silahlı kuvvetler bu tarihten itibaren, tamamen profesyonel bir askerlerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda Silahlı Kuvvetleri</span>

İzlanda Silahlı Kuvvetleri, İzlanda'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli birimdir. Silahlı kuvvetler sadece Sahil Güvenlik birimlerinden oluşmaktadır. NATO üyesi olmasına rağmen askeri gücü yok denecek kadar azdır. İzlanda Sahil Güvenliği, küçük silah, donanma topçu ve hava savunma silahları ile donanmış üç gemi ve dört uçaktan oluşmaktadır. Acil bir durumda Ulusal Komisyon'un tabi birimleri de İzlanda savunmasını katılabilir. Bunların arasında, istihbarat operasyonları ve özel birimden sorumlu Víkingasveitin, Ulusal Polis gücünün bir parçası olan bir yüksek eğitimli ve donanımlı terörle mücadele birimi kolları Ulusal Güvenlik Birimi vardır. Ayrıca uluslararası konuşlanmış olan küçük bir silahlı barış gücü olan Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bir Kriz Müdahale Birimi (ICRU) vardır.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Silahlı Kuvvetleri</span>

Litvanya Silahlı Kuvvetleri, Litvanya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Litvanya savunma sistemi, Ulusal Ulusal Güvenlik Stratejisi tarafından görevlendirilmiş "tam ve koşulsuz bir savunma" kavramına dayanmaktadır. Litvanya savunma politikasının hedefi, genel savunma için toplumu hazır tutmak ve Litvanya'yı batı güvenlik ve savunma yapıları içine entegre etmektir. Savunma Bakanlığı; muharebe kuvvetleri, arama ve kurtarma ve istihbarat operasyonlarından sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg Ordusu</span>

Lüksemburg Ordusu, Lüksemburg'u dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara ve Hava kuvvetlerinden oluşmaktadır. Ülkenin denize kıyısı olmadığından deniz kuvvetleri bulunmamaktadır. Jandarma ve Polis birimleri de Orduya entegre edilmiştir. Jandarma, 2000 yılında Grand Ducal Polis ile birleşmiştir. Ordu, 1967 yılından bu yana gönüllü kuvvetlerden oluşmaktadır. Yaklaşık 450 profesyonel asker, 340 gönüllü asker ve 100 kişilik sivil kuvvetten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Norveç Silahlı Kuvvetleri</span>

Norveç Silahlı Kuvvetleri, Norveç'i dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Silahlı kuvvetler, Norveç Kara Kuvvetleri, Norveç Kraliyet Deniz Kuvvetleri, Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri, Ana Muhafızlar ve Siber Kuvvetler'in yanı sıra birçok ortak bölümden oluşmaktadır. Sivil çalışanlar dahil etkin 23,000 personeli bulunmaktadır. Seferberlik anında asker sayısı 83,000'e yükselir. Norveç'te askerlik zorunludur.

<span class="mw-page-title-main">Polonya Silahlı Kuvvetleri</span>

Polonya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, Polonya'yı dışarıdan gelebilecek askerî tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara, Hava, Deniz ve Özel kuvvetler olmak üzere 4 ana birimden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz Silahlı Kuvvetleri</span>

Portekiz Silahlı Kuvvetleri, Portekiz'i dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Portekiz Cumhurbaşkanı Silahlı Kuvvetleri'nin resmi Başkomutanıdır ama pratikte bu Ulusal Savunma Bakanı aracılığıyla Portekiz Hükûmeti tarafından yürütülmektedir. Portekiz Silahlı Kuvvetleri, Portekiz egemenliğini, çıkarlarını korumak ve uluslararası barışı koruma çabalarına destek ile görevlidir. NATO'nun kurucu ülkelerinden biri olan Portekiz, 1955 yılından bu yana askeri kanadın etkin bir üyesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya Silahlı Kuvvetleri</span>

Slovak Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, Slovakya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara ve Hava kuvvetlerinden oluşmaktadır. Ülkenin denize kıyısı olmadığından deniz kuvvetleri bulunmamaktadır. Silahlı kuvvetlerin toplam 14,000 personeli bulunmaktadır. Slovakya Mart 2004'te NATO'ya üye oldu. 2006 yılından itibaren tamamen profesyonel askerlerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Deniz Kuvvetleri</span>

Arnavutluk Deniz Kuvvetleri, Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri'nin deniz kuvvetleridir. 1925 yılında kurulmuş olup 2010 yılında Deniz Savunma Kuvvetleri iken şimdiki adını almıştır. Karargâhı Dıraç'ta yer almakta olup Dıraç'ta Kepi i Palit üssü ile Avlonya'da Paşalimanı üssü dahil olmak üzere iki üssü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İran Ordusu</span>

İran İslam Cumhuriyeti Ordusu, İran Silahlı Kuvvetleri'nin konvansiyonel silahlı kuvvetleridir. Ordu, İran Devrim Muhafızları Ordusu ile birlikte silahlı kuvvetlerin iki ana kolundan biri olup İran devletinin toprak bütünlüğü ile dış ve iç tehditlerden korumak ve iktidarı yansıtmakla görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">Bajram Begaj</span> Arnavutlukun 9. cumhurbaşkanı

Bajram Begaj veya Bayram Begay, Arnavutluk'un cumhurbaşkanı seçilen Arnavut eski bir subay ve politikacı. 24 Temmuz 2022'de Arnavutluk'un 9. cumhurbaşkanı olarak göreve başladı.