İçeriğe atla

Arnavutluk Müslüman Topluluğu

Arnavutluk Müslüman Topluluğu (Arnavutça: Komuniteti Mysliman i Shqipërisë), Arnavutluk'taki Müslümanların en üst dinî kurumu. Arnavutluk Osmanlı İmparatorluğu'ndan 1912 yılında bağımsızlığını kazandıktan sonra, 1920 yılında Müslüman Topluluk, Osmanlı Halifeliği'nden ayrılarak kuruldu. Bu olaydan dolayı (Osmanlı Halifeliği'nin Müslüman dünyasında gücü olmadığı için), Türkiye'nin devlet kurucusu Gâzi Mustafa Kemal Atatürk Osmanlı Halifeliği'ni 1924 yılında kaldırdı.

Müslüman Topluluğun kendi Şeyhülislamı ve Başmüftüsü vardır. Kurucusu Hacı Abdül Aziz Vehbi Ağaoğlu (Arnavutça: Vehbi Agolli) idi. Müslüman Topluluğu, Arnavutluk 1967 yılında Enver Hoca tarafından dünyanın ilk ateist devleti olarak ilan edildikten sonra, kapatıldı ve sonraki Başmüftüsü Hacı Hafız Sabri Koçi 20 sene hapis hayatı yaşadı.

Ancak 1990 yılında yeniden açıldı ve ilk toplu cuma namazı İşkodra'daki Kurşunlu Camii'nde kılındı. Hacı Hafız Sabri Koçi 2004 yılında öldükten sonra, yerine Hacı Selim Muça geçti. Ve 2014 yılında İskender Bruçay (Arnavutça: Skënder Bruçaj başkanı oldu.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vehbi Koç</span> Türk iş insanı ve Koç Holdingin kurucusu

Ahmet Vehbi Koç, Türk sanayici ve iş insanı, Koç Holding'in kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutlar</span> etnik grup

Arnavutlar veya Arnavudlar, ortak bir Arnavut soyunu, kültürünü, tarihini ve dilini paylaşan, Balkan Yarımadası'na özgü bir etnik gruptur. Çoğunlukla Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan'ın yanı sıra Hırvatistan, Yunanistan, İtalya ve Türkiye'de yaşıyorlar. Ayrıca Avrupa, Amerika ve Okyanusya'da yerleşik çeşitli topluluklardan oluşan büyük bir diaspora oluşturuyorlar.

<span class="mw-page-title-main">İşkodra</span> Arnavutlukun kuzeybatısında bir şehir

İşkodra Arnavutluk cumhuriyetinin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan İşkodra aynı zamanda ülkenin kuzey kesiminin en önemli sanayi ve kültür merkezidir. İşkodra vilayetinin merkezi olan şehrin nüfusu 90.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ohri</span>

Ohri, yaklaşık 42.000 kişilik nüfusu ile Kuzey Makedonya'nın en büyük sekizinci kentidir. İçinde bulunduğu eş isimli belediyenin idari koltuğudur ve ülkenin güneybatısında, Ohri Gölü'nün kenarında, Arnavutluk sınırına gayet yakın bir konumda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Katolik Kilisesi</span> Romaya bağlı Doğu kökenli kilise

Arnavutluk Katolik Kilisesi, Papa'nın ruhanî önderliğindeki ve Vatikan merkezli ökumenik Dünya Katolik Kilisesi'nin alt bölümlerinden birisidir.

Koçi Bey Sultan IV. Murad ve kardeşi Sultan İbrahim'e sunduğu risâleleri ile tanınan 17. yüzyıl Osmanlı yazar, düşünür ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Görice</span>

Görice veya Kör(i)çe güney-doğu Arnavutluk'ta Yunan sınırına yakın Görice ili'nin merkezidir. Nüfusu 2011 tahminlerine göre 57,758'dir. Arnavutluk'un 7. büyük şehridir. Rakımı 850 m'dir. Morava dağlarıyla çevrili bir yayla üzerindedir. Nüfusun %97,8'i Arnavut, %2'si Makedon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Turhan Paşa</span> Osmanlı eski hariciye nazırı

Arnavut Turhan Paşa, Osmanlı diplomat ve devlet adamı, bağımsız Arnavutluk devletinin 2. başbakanı.

Osmanlı İmparatorluğu'nda din, çeşitlilik gösteren bir unsurdu. İslam baskın din olmakla birlikte, İslam inancında "semavi dinler" olarak kabul edilen Yahudilik ve Hristiyanlık dinlerinin mensupları, millet sistemi içinde yaşamayı sürdürdüler. Osmanlı İmparatorluğu'nda inançlara mensup kişiler, kendi dini kurallarına göre yargılanırdı. Buna karşılık millet sistemine dahil olmayan dinlerin, devlet içinde meşru bir varlığı bulunmuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Telelka Camii</span> Tarihi Osmanlı camii

Telelka Camii veya İbrahim Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">Dolma Tekkesi</span>

Dolma Tekkesi veya Mustafa Baba Dolma tekkesi, MS 1770 yıllarda Arnavutluk Cumhuriyeti'ndeki Akçahisar kentinde bulunmakta olan Osmanlı-Türk tarihi dinî eserlerinden biridir. Tekke Bektaşi tarikât'a aittir. Dergâh, Akçahisar kalesi'nin içinde bulunmaktadır. Eski osmanlı câmii'nin üstünde yapılmış İskender Bey müzesinin yanındadır. Tekke'de Hacı Mustafa Baba Türbesi ve dergâhın kurucusu, Adem Ağa Toptani'nin mezarı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Âsım Baba Tekkesi</span>

Zall Tekkesi veya Asim Baba Tekkesi, MS 1700 yılında inşa edilmiş Arnavutluk Cumhuriyeti'ndeki Ergiri kentinde bulunmakta olan Osmanlı-Türk tarihi dinî eserlerinden biridir. Tekke Bektaşi tarikat'a aittir. Dergâh 1780 yılında Sulucakarahöyük’ten Arnavutluğun Ergiri kasabasına gelen Üsküdarlı Muhammed Âsım Baba tarafından kurulmuştur. Âsım Baba Dimetokalı Kara Ali Dede’nin halîfesidir. 1796 yılında Ergiri'de ölmüş ve türbesi halk tarafından çok ziyaret edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Namazgâh Câmiî</span>

Namazgâh Câmiî veya Tiran Büyük Câmiî, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin başkenti Tiran'da 1912 yılından beri süren bir projedir. Arnavutluk, 28 Kasım 1912 sonrasında bağımsız olduktan sonra, o zamanki Müslüman çoğunluğu için bir Ulu Câmiî yapılmak istenildi. Fakat projeye 1992'a kadar başlanılamadı çünkü Arnavutluk ilk önce 1920 yıllarda İtalyan etkisi altına girmişti ve sonra 1944'ten 1991'e kadar komünist bir devlet olmuştu. 1992'de ilk taş koyulmuştu fakat inşaat başlanmamıştı çünkü Arnavutluğun çoğunlukta Hristiyanlardan oluşan hükûmet inşaat'a DUR dedi.

<span class="mw-page-title-main">Vehbi Dibra</span>

Hacı Abdül Aziz Vehbi Ağaoğlu, kısaca Vehbi Dibra, Arnavut ilahiyatçı, çevirmen, filozof ve siyasetçi.

Hacı Hafız Sabri Koçi Arnavut ilahiyatçı ve müftü.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk İslam Ayaklanması</span>

Arnavutluk İslam Ayaklanması veya Arnavut Köylüler ayaklanması 1914'te meydana gelen ve Arnavutluğu yöneten Prens Wilhelm zu Wied'in otoriter rejime karşı çıkan bir ayaklanma. Çoğunluğu Müslüman olan eylemciler Arnavutluğun Osmanlı hakimiyetin altına girmesini ve genel af ilan edilmesini istediler.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Paşa Camii</span> Tiranda bulunan eski bir cami

Süleyman Paşa Camii veya Eski Camii (Xhamia e Vjetër) Arnavutluk'un Tiran başkentinde en eski camisiydi. Zamanında en değerli tarihî bir Osmanlı Türk dinî yapıydı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'ta İslam</span>

Arnavutluk'ta İslam, esas olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyetinin başladığı dönemde yaygınlaşmıştır. Bu dönemde Arnavutların çoğunluğu zamanla İslam'a ve özellikle Sünni ve Bektaşi olmak üzere iki mezhebe mensup oldular.

<span class="mw-page-title-main">Orenja</span>

Orenja veya Orenya, Arnavutluk'un Elbasan iline bağlı Libraş belediyesinde bulunan bir köy ve idari birimdir. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 3,883'tür.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bendo Camii</span>

Hacı Bendo Camii veya Hacı Bedo Camii (Xhamia e Haxhi Bedos), Arnavutluğun Borşi köyünün yanındaki Sopot tepesinin üstünde bulunmakta olan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihî bir Türk dinî yapısıdır. Yapı, Borşi Kalesi'nin içinde bulunmaktadır. Fakat bu cami komünizm dönemde zarar görmüştür ve bugüne kadar yeniden ibadete açılamıştır. Eskiden kırmızı tuğladan olan kubbesi, bugün beton ile kapatılmıştır. Bölgedeki Bizans dönemi kiliseler ve manastırlar bugün restore edilirken Hacı Bendo Camii bugüne kadar restore edilmemiştir. İçindeki Müslüman freskler ve nakkaşlık işleri yok olma tehlikesindedir. Taştan olan minaresinin yarısı eksiktir.