İçeriğe atla

Arnavutluk Krallığı (1939-1943)

Arnavutluk
Mbretëria Shqiptare
Regno d'Albania
Arnavutluk Krallığı
1939-1943
{{{arma_açıklaması}}}
Krallık resmi arması
Slogan
"FERT"
Millî marş
Himni i Flamurit
("Hymn to the Flag")
Arnavutluk haritadaki konumu
TürProtektora
BaşkentTiran
Yaygın dil(ler)Arnavutça
İtalyanca
Resmî din
İslam (Sünni İslam, Bektaşîlik)
Hristiyanlık (Katolik Kilisesi, Doğu Ortodoks)
HükûmetMeşrutî monarşi altında Faşist Tek Partili Totaliter devlet
Kral 
• 1939–1943
III. Vittorio Emanuele
Vali 
• 1939–1943
Francesco Jacomoni
• 1943
Alberto Pariani
Başbakan 
• 1939–1941
Şevket Vërlaci
• 1941–1943
Mustafa Merlika-Kruja
• 1943
Ekrem Libohova
• 1943
Malik Buşati
Yasama organıAnayasa Meclisi
Tarihî dönemInterbellum · 2. Dünya Savaşı
• Kuruluş
12 Nisan 1939
8 Eylül 1943
Yüzölçümü
• Toplam
52,667 km2
Nüfus
• 
1,701,463
Para birimiArnavut frangı (1939–1941)
İtalyan lirası (1941–1943)
Öncüller
Ardıllar
Arnavutluk Krallığı (1928-1939)
Yugoslavya Krallığı
Arnavutluk Krallığı (1943-1944)

İtalyan Protektorası Arnavutluk olarak da bilinen Arnavutluk Krallığı ya da Büyük Arnavutluk,[1][2] İtalyan himayesi altında oluşmuştur. İtalya ve Arnavutluk arasında resmi olarak İtalya Kralı III. Vittorio Emanuele ve hükûmeti tarafından yönetilen bir birliktir. Arnavutluk, İtalyan valiler tarafından yönetildi, 1939'dan 1943'e kadar İtalya tarafından askeri olarak işgal edildikten sonra, Bu süre zarfında, Arnavutluk bağımsız bir ülke olarak varlığını sona erdirdi ve Arnavutları İtalyanlar olarak asimile ederek ve Arnavutluk'u İtalyan yerleşimcilerle kolonileştirerek Arnavutluk'u Büyük İtalya'nın bir parçası haline getirmeyi amaçlayan İtalyan hükûmet yetkililerinin liderliğindeki İtalya Krallığı'nın özerk bir parçası olarak kaldı.[3]

Kaynakça

  1. ^ Micheletta, Luca (2007), Questioni storiche: Italy, Greater Albania and Kosovo 1939–1943, Universita degli studi di Roma La Sapienza, ss. 521-542, 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 26 Mart 2020 
  2. ^ Papa Pandelejmoni, Enriketa (2012), Doing politics in Albania doing World War II: The case of Mustafa Merlika Kruja fascist collaboration, Založba ZRC, ZRC SAZU, ss. 67-83, 12 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 26 Mart 2020 
  3. ^ Lemkin, Raphael; Power, Samantha (2008), Axis Rule in Occupied Europe, The Lawbook Exchange, Ltd., ss. 99-107, ISBN 978-1-58477-901-8, 2 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 26 Mart 2020 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk</span> Balkanlarda bir ülke

Arnavutluk, resmî adıyla Arnavutluk Cumhuriyeti, Balkanlar'da bir ülkedir. Komşuları kuzeyde Karadağ, kuzeydoğusunda Kosova, doğusunda Kuzey Makedonya ve güneyinde Yunanistan'dır. Ayrıca ülkenin batıda Adriyatik Denizi ve güneybatıda İyonya Denizi'ne kıyısı vardır. İyon Denizi ile Adriyatik Denizi arasındaki Otranto Boğazı'nın karşısındaki İtalya'ya uzaklığı 72 km'den (45 mil) daha azdır.

<span class="mw-page-title-main">Enver Hoca</span> Komünist eski Arnavutluk lideri

Enver Halil Hoca, Arnavut komünist politikacı. 1941'den 1985'te ölümüne kadar Arnavutluk Emek Partisi Genel Sekreteri'ydi. Aynı zamanda Arnavutluk Emek Partisi Politbüro üyesi, Arnavutluk Demokratik Cephesi Başkanı ve silahlı kuvvetlerin başkomutanıydı. 1944'ten 1985'te ölümüne kadar ülkeyi yönetti. Ayrıca 1944'ten 1954'e kadar 22. Arnavutluk Başbakanı ve çeşitli zamanlarda Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti'nin hem dışişleri bakanı hem de savunma bakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Mihver Devletleri</span> II. Dünya Savaşı sırasında Almanya, İtalya ve Japonya arasında ittifak

Mihver Devletleri, II. Dünya Savaşı'nda Müttefik Devletler bloğuna karşı temel olarak Almanya, İtalya ve Japonya'nın, bunun dışında Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Finlandiya, Bağımsız Hırvatistan Devleti, Vichy Fransası, Arnavutluk, Habeşistan, Mançukuo, Tayland, Burmanya ve Irak'ın oluşturduğu blok. Ayrıca İran Şahı Rıza Pehlevi Almanya'dan yana tavır almış, İspanya ise Mihver güçlerin bir taraftarı olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avlonyalı İsmail Kemal Bey</span>

Avlonyalı İsmail Kemal Bey Arnavut bir diplomat, Osmanlı Meclis-i Mebusanı I. dönem Berat milletvekili, rilindas ve modern Arnavutluk'un kurucu babasıdır. Bağımsızlık bildirgesi'nin baş yazarı, daha sonra 1912'den 1914'e kadar olan dönemde Arnavutluk'un ilk başbakanı ve dışişleri bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Türkiye ilişkileri</span>

Arnavutluk-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin Arnavutluk'la sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Arnavutluk</span> Katolik, Müslüman ve Ortodoks Arnavutların bağımsızlık ve birliğini savunan siyasi görüş

Büyük Arnavutluk, irredentist ve milliyetçi bir kavramdır, Arnavutların kendi ulusal vatanları olduklarının düşündükleri toprakları birleştirmeyi amaçlar. Arnavut nüfusunun bu bölgelerdeki günümüzdeki veya tarihsel varlığına ilişkin iddialara dayanmaktadır. Mevcut Arnavutluk'a ek olarak, terim komşu ülkelerdeki bölgelere ilişkin iddiaları içermektedir, alanlar arasında Kosova, Sırbistan'ın Preşova Vadisi, güney Karadağ'daki bölgeler, kuzeybatı Yunanistan, ve Kuzey Makedonya'nın bir batı kısmı yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'un Avrupa Birliği üyelik süreci</span>

Arnavutluk'un Avrupa Birliği üyelik süreci, 28 Nisan 2009 tarihinde Avrupa Birliği'ne üye olmak için başvuruda bulunması ile resmen başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'taki İtalyan himayesi</span>

Arnavutluk'taki İtalyan himayesi; Arnavutluk'ta İtalya Krallığı'nın De jure olarak ülkeyi himaye altına alması olayıdır. Bu durum 23 Haziran 1917 tarihinden 1920 yaz aylarına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Feyzi Bey Alizoti</span> Ocak-Mart 1914 tarihlerinde Arnavutluk başbakanı siyasetçi (1874-1945)

Feyzi Bey Alizoti Osmanlı daha sonraları Arnavut siyasetçi. 22 Ocak ile 7 Mart 1914 tarihleri arasında kısa bir süre Arnavutluk başbakanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Arnavut direnişi</span>

Arnavut direnişi, II. Dünya Savaşı sırasında komünist hareketinin Mihver Devletler'ine karşı vermiş olduğu mücadeledir. İlk mücadele İtalyanlar'a karşı verildi. İtalyanlar çıkarıldıktan sonra Almanlar geldi. Partizan hareketi Alman kuvvetlerine karşı verdikleri mücadele başarıya ulaştı. Komünistler aynı zamanda işbirlikçilere karşı mücadele vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saranda (şehir)</span> Güney Arnavutlukta bir şehir

Ayasaranda veya Sarandoz, Arnavutluk'un Avlonya ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Ayasaranda, Arnavutluk'un Ayasaranda bölgesinin başkenti aynı zamanda turistlerin en çok ilgisini çeken tatil yeri.

<span class="mw-page-title-main">İtalya'nın Arnavutluk'u işgali</span> 7-12 Nisan 1939da İtalyanın Arnavutluka karşı gerçekleştirdiği askeri harekât

İtalya'nın Arnavutluk'u işgali, 7-12 Nisan 1939 tarihleri arasında Arnavutluk'a karşı İtalya tarafından gerçekleştirilen bir askerî harekâttır. Çatışmalar İtalya Başbakanı Benito Mussolini'nin yayılmacı politikaları ve Nazi Almanyası'nın gölgesinde kalmama isteği sonucu çıkmıştır. İtalyan güçleri 8 Nisan'da başkent Tiran'ı ele geçirdi ve Arnavutluk Kralı Zog ülkeden kaçmak zorunda kaldı. İtalya ülkede kukla bir hükûmet kurdu ve İtalya kralı III. Vittorio Emanuele Arnavutluk kralı ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Mehdi Fraşiri</span> Arnavut siyasetçi

Mehdi bey Fraşiri, Arnavut bir entelektüel ve politikacıydı. İki kez Arnavutluk Başbakanı ve ayrıca ikinci dönem Arnavutluk'un Nazi Almanyası'ndaki kukla hükûmetinin Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Pandeli Evangjeli</span> Arnavut siyasetçi

Pandeli Evangjeli, bir Arnavut siyasetçi ve iki kez Arnavutluk Başbakanı olarak görev yaptı. Arnavutluk hükûmetinin başı olan ilk Ortodoks Hristiyandı.

<span class="mw-page-title-main">Kazım Koculi</span>

Kazım Koculi, 20. yüzyılın başlarında bir Arnavut siyasetçi ve bir günlük Arnavutluk Başbakanı olarak görev yaptı. Ayrıca 1920 Avlonya Savaşı sırasında Arnavut güçlerin başlıca ordu komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Idhomene Kosturi</span>

Idhomene Kosturi, aynı zamanda Idhomeno Kosturi olarak da bilinen Arnavut siyasetçi, naip ve bir zamanlar Arnavutluk Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Kraliyet Jandarması</span>

Arnavutluk Kraliyet Jandarması, 1925-1939 yılları arasında Arnavutluk Kraliyet Ordusu'nun parçası olan jandarma kuvveti.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'ta Holokost</span>

Arnavutluk'ta Holokost, II. Dünya Savaşı sırasında İtalyan ve Alman işgali altında Arnavutluk'taki Yahudilere karşı Alman, İtalyan ve Arnavut işbirlikçi güçleri tarafından işlenen suçlardan oluşuyor. Savaş boyunca, yaklaşık 2.000 Yahudi Arnavutluk'a sığındı. Bu Yahudi mültecilerin çoğu, ülkenin ilk olarak Faşist İtalya ve daha sonra da Nazi Almanyası tarafından işgal edilmesine rağmen, yerel Arnavut nüfusu tarafından iyi muamele gördü. Besa olarak bilinen geleneksel misafirperverlik geleneğini takip eden Arnavutlar, Yahudi mültecileri sık sık dağ köylerinde barındırdılar ve onları Adriyatik limanlarına taşıyarak İtalya'ya kaçmalarını sağladılar. Diğer Yahudiler ülke genelinde direniş hareketlerine katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Krallığı (1943-1944)</span>

Alman Arnavutluk işgali, 1943-1944 yılları arasında II. Dünya Savaşı sırasında meydana geldi. İtalya ile ateşkes ve 8 Eylül 1943'te İtalya ile Müttefikler kuvvetler arasındaki ateşkes öncesinde Arnavutluk, İtalya Krallığı'nın kontrolü altında fiilen bir kişisel birlik içerisindeydi. Ateşkes ve İtalya'nın Mihver Devletleri'den ayrılmasından sonra, Alman askeri kuvvetleri Arnavutluk'a girdi ve Alman işgali altına girerek bağımlı devlet olan Arnavut Krallığı'nı kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'daki Arnavut göçmenlerin ve Arnavutluk'taki Yunan azınlığın varlığı, tarihi ve kültürel bağlar ve ayrıca Arnavutluk ve Yunanistan hükûmetleri arasındaki sık sık üst düzey temaslar nedeniyle, iki ülkenin bugün güçlü, ancak zaman zaman karmaşık diplomatik ilişkileri devam ediyor.