İçeriğe atla

Arnavutluk Kraliyet Ailesi Anıt Mezarı

Koordinatlar: 41°18′53″K 19°49′59″D / 41.31472°K 19.83306°D / 41.31472; 19.83306
Arnavutluk Kraliyet Ailesi Anıt Mezarı
Mauzoleu i familjes mbretërore
Harita
Genel bilgiler
TürMezarlık
AdresKodra e Gështenjave[1]
ŞehirTiran
ÜlkeArnavutluk
Koordinatlar41°18′53″K 19°49′59″D / 41.31472°K 19.83306°D / 41.31472; 19.83306
Tamamlanma30 Aralık 1935
Yenileme17 Kasım 2012
Yıkılma17 Kasım 1944
SahipZogu Hanedanı
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Qemal Butka
Baş müteahhitArnavutluk Hükümeti

Arnavutluk Kraliyet Ailesi Anıt Mezarı; Arnavutluk'un başkenti Tiran'da bulunan, I. Zog ve ailesinin diğer üyelerini barındıran bir yapıdır.

Özgün anıt mezar mimar Qemal Butka tarafından tasarlanmış, kralın önceki yıl ölen annesi Sadiye Hanım için 30 Aralık 1935'te resmi olarak açılmıştır. Yapı, 17 Kasım 1944'te komünist güçler tarafından yıkılmıştır. Yapı; Arnavutluk Bağımsızlığı'nın 100. Yıl Kutlamaları'nın parçası olarak, Kral Zog'un Paris'ten geri getirilen[2] naaşını barındırmak için eskisiyle aynı olacak şekilde yeniden inşa edildi ve 17 Kasım 2012'de resmi olarak açıldı. Ayrıca şu kişilerin naaşlarını barındırır:[3]

  • I. Zog, Arnavutluk Kralı (1895-1961);
  • Sadiye, Arnavutluk Valide Sultanı (1876-1934, Kral I. Zog'un annesi);
  • Geraldine, Arnavutluk Kraliçesi (1915-2002, Kral I. Zog'un eşi);
  • Suzani, Arnavutluk Veliaht Prensesi (1941-2004, Kral I. Zog'un gelini);
  • I. Leka, Arnavutluk Veliaht Prensi (1939-2011, Kral I. Zog'un oğlu).

Arnavut insanının dinsel çeşitliliğini, hoşgörüsünü ve bir arada varoluşunu simgeler.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2018. 
  3. ^ "Albanian royal family official website. Royal residences". 8 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anıtkabir</span> Türkiyenin kurucusu Atatürkün Ankaradaki anıt mezarı

Anıtkabir, Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren komplekstir. Emin Onat ile Orhan Arda'nın tasarımı olan Anıtkabir'in 1944'te başlanan inşası 1953'te tamamlanmıştır. Anıt mezar binası başta olmak üzere çeşitli yapı ve anıtların yanı sıra Barış Parkı olarak adlandırılan ağaçlık alandan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Zogu</span> Arnavut siyasetçi ve devlet adamı

I. Zog ya da Ahmed Muhtar Bey Zogoğlu, Arnavut siyasetçi ve devlet adamı. Başbakan olarak başladığı siyasi kariyerini Arnavutluk kralı olarak sonlandırmıştır. 1939'da İtalya'nın Arnavutluk'u işgalinden sonra da krallık payesini önce Mısır'da, sonra Fransa'nın Nice kentinde sürgünde taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah bin Abdülaziz Âl-i Suud</span> 6. Suudi Arabistan kralı

Abdullah bin Abdülaziz Âl-i Suud, Suudi Arabistan eski kralı.

<span class="mw-page-title-main">XVI. Carl Gustaf</span> İsveç kralı (1973-günümüz)

XVI. Carl Gustaf, şu anki İsveç Kralı. 15 Eylül 1973'te dedesi VI. Gustaf Adolf'un ölümü üzerine tahta çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Saint-Denis Bazilikası</span>

Saint-Denis Bazilikası, Saint-Denis, Seine-Saint-Denis, Fransa 'da Orta Çağ'da Gotik mimari stilline göre yapılmış bir büyük manastır kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'taki İtalyan himayesi</span>

Arnavutluk'taki İtalyan himayesi; Arnavutluk'ta İtalya Krallığı'nın De jure olarak ülkeyi himaye altına alması olayıdır. Bu durum 23 Haziran 1917 tarihinden 1920 yaz aylarına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Libohovalı Ekrem</span> Arnavut Siyasetçi ve Başbakan

Ekrem Bey Libohova, Arnavut siyasetçi. Arnavutluk'un İtalyan işgali sırasında iki kez Arnavutluk Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Üpi</span>

Cafer Bey Üpi, Bektaşi Müslüman Arnavut siyasetçi. Popüler Parti'dendi.

<span class="mw-page-title-main">26 Bakü Komiseri Anıtı</span>

26 Bakü Komiseri Anıtı, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde bulunan ve Bakü Sovyetine bağlı 26 Bakü Komiseri'ni anmak için inşa edilen anıt. Anıtın 1968 yılında açılmasının ardından komiserlerin naaşları anıtın bulunduğu yere nakledilmişdi. Anıtın bulunduğu meydanın merkezindeki heykelde sonsuz alev tutan bir insan heykeli yer alırdı. Kurşuna dizilerek idam edilen 26 komiserin adları anıtta yer alan büyük bir taş kaideye yazılıydı.

<span class="mw-page-title-main">V. Frederik</span>

V. Frederik, 1746'dan ölümüne kadar Danimarka-Norveç ve Schleswig-Holstein düklüğü yapmıştır. Kendisi IV. Christian ve Sophia Magdalene'nin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Latife Hanım Köşkü Anı Evi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

Latife Hanım Köşkü Anı Evi, Türkiye'nin İzmir ili Karşıyaka İlçesi Bahriye Üçok Bulvarı'nda yer alan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı</span> İzmir, Türkiyede bir anıt

Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı, Türkiye'nin İzmir ilinin Karşıyaka ilçesinde, Anayasa Meydanı içerisinde yer alan bir anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Kenotaf</span>

Kenotaf ya da simgesel mezar, bir anıt mezardan farklı olarak içerisinde bir naaş bulundurmayan ve bu özelliği ile daha ziyade simgesel ve temsili bir değer taşıyan ve anma amaçlı dikilen anıtlara, sembolik mezarlara verilen isimdir. Kenotaflar ilk olarak ülkesinin dışında ölüp, naaşı bulunmayan kişiler için inşa edilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Krallığı (1943-1944)</span>

Alman Arnavutluk işgali, 1943-1944 yılları arasında II. Dünya Savaşı sırasında meydana geldi. İtalya ile ateşkes ve 8 Eylül 1943'te İtalya ile Müttefikler kuvvetler arasındaki ateşkes öncesinde Arnavutluk, İtalya Krallığı'nın kontrolü altında fiilen bir kişisel birlik içerisindeydi. Ateşkes ve İtalya'nın Mihver Devletleri'den ayrılmasından sonra, Alman askeri kuvvetleri Arnavutluk'a girdi ve Alman işgali altına girerek bağımlı devlet olan Arnavut Krallığı'nı kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Demokratik Hükûmeti</span>

Arnavutluk Demokratik Hükûmeti 20 Ekim 1944'te 1940-1944 Arnavut partizan direnişi sona erdiğinde Ulusal Kurtuluş Hareketi tarafından kuruldu. Geçici olan bu hükûmet, ülkenin 28 Kasım'da Alman kuvvetlerinden kurtarılmasının ardından iktidara geldi. Ülkenin geçici başbakanı Arnavutluk Emek Partisi Genel Sekreteri Enver Hoca oldu. Geçici hükûmet, demokratik seçimler yapılıncaya ve bir Kurucu Meclis toplanana kadar var olacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Menderes Anıt Mezarı</span>

Adnan Menderes Anıt Mezarı, İstanbul'un Topkapı semtinde Vatan Caddesi üzerindeki Türkiye'nin eski başbakanlarından Adnan Menderes'in mozolesinin bulunduğu Topkapı Mezarlığı içinde yer alan anıt mezar.

<span class="mw-page-title-main">Anıtkabir tarihi</span> Ankaradaki ünlü bir anıt mezar ve müzenin tarihçesi

Ankara ilinin Çankaya ilçesinde yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren yapı kompleksi olan Anıtkabir'in inşa fikri, Atatürk'ün 10 Kasım 1938'deki ölümünün ardından ortaya çıktı. Atatürk'ün naaşının ise, Ankara'da bir anıt mezar inşa edilene kadar Ankara Etnografya Müzesi'nde kalması kararlaştırılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Özal Anıt Mezarı</span> İstanbulda anıt mezar

Turgut Özal Anıt Mezarı, 17 Nisan 1993'te vefat eden Türkiye'nin 8. cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezarının bulunduğu yapı. Beş yıl süren yapım sürecinin ardından 1998'de ziyarete açıldı. Mimarı Yılmaz Sanlı'dır. Turgut Özal, İstanbul'da defnedilen ilk Cumhurbaşkanı'dır.

Parlamento seçimlerinin yanı sıra 29 Haziran 1997'de Arnavutluk'ta monarşinin yeniden kurulması için bir referandum yapıldı. Önerge, seçmenlerin %66,7'si tarafından reddedildi. Ancak eski Veliaht Prensi Leka, seçmenlerin %65,7'sinin lehte oy kullandığını iddia etti.

<span class="mw-page-title-main">Sadiye Toptani</span>

Sadiye Toptani, Eylül 1928'den ölümüne kadar Arnavutluk'un ana kraliçesi ve Arnavutluk Kralı I. Zog'un annesidir.