İçeriğe atla

Arnavutluk Bilimler Akademisi

Arnavutluk Bilimler Akademisi
Harita
KısaltmaASH
Kuruluş1972
TürUlusal akademi
AmaçBilim, Akademi
MerkezTiran, Arnavutluk
Üyeler28 üye, 11 ilişkili üye, 26 onursal üye (2010 itibarıyla)
BaşkanMuzafer Korkuti
Ana organAkademi Başkanlığı
Resmî siteakad.gov.al/ash/

Arnavutluk Bilimler Akademisi (Arnavutça: Akademia e Shkencave e Shqipërisë), 1972 yılında kurulan Arnavutluk'taki en önemli bilimsel kurumdur.[1] Kurum, Arnavutluk'un içinde ve dışında bulunan araştırma merkezlerinde ve diğer organizmalarda yer alan "akademisyenler" olarak da adlandırılan en seçkin bilim insanlarını içermektedir. Akademi 28 üye,[2] 11 ilişkili üye[3] ve 26 onur üyesine[3] sahiptir. Akademi iki bölümden oluşmaktadır:

  • Arnavutluk Sosyal Bilimler Bölümü
  • Doğa ve Teknik Bilimler Bölümü

Ayrıca aşağıdaki birimleri içerir:

  • Teknolojik ve İnovasyon Geliştirme Projeleri,
  • Dış İlişkiler ve Halkla İlişkiler Şubesi,
  • Kütüphane[4]
  • Yayıncılık

Arnavutluk Bilimler Akademisi ülkenin en büyük akademik kütüphanesine sahiptir. 1975 yılında sadece 10.000 cilt ile kurulan kütüphane, 1986 yılına kadar 8,120,000 ciltlik hacme ulaştı.[5] 2008 yılında dört araştırma enstitüsü (Tarih Enstitüsü, Arkeoloji Enstitüsü, Dilbilim ve Edebiyat Enstitüsü ve Folklor Kültürü Enstitüsü) ayrılarak Arnavutluk Araştırmaları Merkezi kuruldu.[6]

Arnavutluk Bilimler Akademisi, 1972 yılında ilk başkanı olan Profesör Aleks Buda'nın çabalarıyla açıldı. Başlangıçta 17 üye ve 5 muhabir üye vardı. Arnavutluk Akademisi, en önde gelen akademisyenler, enstitüler ve araştırma merkezlerinden bilim insanlarını ve diğer bilim kurumlarını içermektedir. Şu anda Akademi 30 üyeye - akademisyenlere ve 13 araştırma kurumuna sahiptir. Akademi'nin başlıca görevleri şunlardır: Arnavutluk, doğal ve teknik sosyal bilimlerin farklı alanlarında teorik ve pratik nitelikte araştırmalar yapmak ve bu çalışmaların pratikte uygulanmasını sağlamak; hükûmete, ülkenin kalkınmasında önemli konuları çözmede gerekli tavsiye ve uzmanlık sunmak; üniversiteler ve diğer araştırma kurumları ile işbirliği yapmak; derneklerin, bilimsel kurumların ve işbirlikçilerinin bilimsel faaliyetlere aktif katılımını destekler ve teşvik eder; bilim ile ilgili ulusal ve uluslararası etkinliklerin organizasyonunu yapar.

Mevcut üyelerin listesi

Kaynakça

  1. ^ The World of Learning 2004 By Michael Salzman, Europa Publications 1-85743-182-0 Page 42 ([1] 9 Haziran 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  2. ^ "Archived copy". 2 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2012. 
  3. ^ a b "Archived copy". 31 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2010. 
  4. ^ "Archived copy". 16 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2010. 
  5. ^ World Encyclopedia of Library and Information Services By Robert Wedgeworth Third Edition 0-8389-0609-5 Page 41 ([2] 5 Haziran 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  6. ^ Marenglen Verli (28 Aralık 2014), "Milosao", Histori për botimin e historisë [History of History Publication], Gazeta Shqiptare, s. 16, OCLC 777718670 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Akademi</span> yükseköğrenim kurumu

Akademi, en geniş tanımıyla yükseköğrenim kurumu anlamına gelir. Günümüzde bilim, edebiyat ve sanat konularını tartışmak için bir araya gelen üyelerin oluşturduğu kurumlara da akademi denir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Eğitim Fakültesi</span>

Gazi Eğitim Fakültesi, cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara'da kurulan, cumhuriyet kuşağı ortaokul öğretmenlerinin yetiştirilmesinde çok önemli bir rol oynayan eğitim kurumudur. Türkiye'nin en köklü eğitim fakültelerinden biridir. Gazi Üniversitesi'nin temelini oluşturur. 1926 yılında Orta Muallim Mektebi olarak kurulan okul; 1929 yılında Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü adını almış, 1982 yılında ise Gazi Üniversitesine bağlanmıştır. Mimar Kemaleddin Bey'in yaptığı Gazi Eğitim Fakültesinin ana binası; bugün Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanlığı ve kütüphanesine, Gazi Eğitim Fakültesi Fen bilimleri Öğretmenliği bölümünün laboratuvarlarına, çeşitli jeolojik taşlar, bitkiler ve doldurulmuş hayvanlardan oluşan fen ve tabiat bilimleri müzesine, Gazi Resim ve Heykel Müzesine ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Bilimler Akademisi</span>

Türkiye Bilimler Akademisi, Türkiye'de tüm bilim alanlarındaki araştırmaları, bilim insanlığını ve araştırıcılığı özendirmek ve bu alanlarda emeği geçenleri onurlandırmak; gençleri bilim ve araştırma alanına yöneltmek; Türkiye’deki bilim insanları ve araştırıcıların toplumsal statülerinin yükseltilmesi ve korunmasına çalışmak; bilim ve araştırma standartlarının yükseltilmesine yardım etmek amacıyla 1993'te kurulan, tüzel kişiliğe, bilimsel, idari ve mali özerkliğe sahip yüksek bilim kuruluşu, Türkiye'nin ulusal bilimler akademisidir. Uluslararası Bilim Konseyi'nin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî İlimler Akademisi</span>

Azerbaycan Millî İlimler Akademisi veya Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi, Azerbaycan'ın ana bilimsel kurumudur. 1945'te Bakü'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Polis Akademisi (Türkiye)</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Polis Akademisi veya kısaca PA; Ankara'da bulunan bir devlet üniversitedir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren akademinin temel amacı hem kamu güvenliğini sağlamaya yönelik nitelikli amir ve polis memurları yetiştirmek hem de güvenlik ve adli bilimler alanlarında yükseköğrenim düzeyinde eğitim vermektir. Bu bağlamda; Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM), Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) gibi alt kuruluşlarında Türkiye genelinde görev yapmak üzere polis adaylarına eğitim verilir. Adli Bilimler Enstitüsü (ABE), Güvenlik Bilimleri Enstitüsü (GBE) ve Trafik Bilimleri Enstitüsü (TBE) ise ilgili bilim dallarında akademik eğitim vererek uzman yetiştirmek üzerine tasarlanmıştır.

Bilim Akademisi Derneği, bilimsel liyakat, özgürlük ve dürüstlük ilkelerini tanıtmayı, örneklemeyi ve gözetmeyi amaçlayan bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olarak 25 Kasım 2011 günü İstanbul’da kuruldu.

Türk Akademisi veya eski adıyla Uluslararası Türk Akademisi, 25 Mayıs 2010'da Kazakistan'ın başkenti Astana'da kurulan bilimsel araştırma merkezi. Başlangıçta Türk Akademisi A.Ş. adı altında Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan akademi, 23 Ağustos 2012'de Bişkek'te gerçekleştirilen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi II. Zirvesi'nde uluslararası akademi statüsüne kavuşmuştur. Uluslararası Türk Akademisi'nin başkanı Prof. Dr. Darhan Kuandıkoğlu Kıdırali'dir.

<span class="mw-page-title-main">Komünist Akademi</span>

Komünist Akademi, Ekim Devrimi sonrası kurulan, Marksizmi bilimsel olarak ele alan Moskova merkezli eğitim ve araştırma kurumu.

Bilim ve Teknoloji, Azerbaycan'ı bütün yönleriyle etkileyen devlet politikasının ana alanlarından biridir. Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi (ANAS), devlet politikasını bu alanda uygulamak için bilim ve teknolojinin merkez ajansı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Bibsys</span>

BIBSYS, Norveç Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından kurulan ve düzenlenen bir idari kurumdur. Araştırma, öğretim ve öğrenmeyle ilgili verilerin - tarihsel olarak kütüphane kaynaklarıyla ilgili meta veri alışverişi, depolanması ve alınması üzerine odaklanan bir hizmet sağlayıcısıdır.

AMEA Merkez Bilim Kütüphanesi, 1923 yılında Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulan kütüphane.

<span class="mw-page-title-main">Dağıstan Federal Araştırma Merkezi</span>

Rus Bilimler Akademisi Dağıstan Federal Araştırma Merkezi Rus Bilimler Akademisine (RBA) bağlı bir kuruluş. Dağıstan Cumhuriyeti'nde çalışan Rus Bilimler Akademisi üyeleri ile bölgede bulunan Rus Bilimler Akademisine bağlı alt kuruluşların araştırma çalışmalarının buluştuğu merkezdir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi</span>

Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi (GUBA), Gürcistan'ın önde gelen akademilerindendir. Kasım 1990'a kadar Gürcistan SSR Bilimler Akademisi adı kullanılıyordu. Akademi, Gürcistan'daki bilimsel araştırmaları koordine eder ve yabancı ülkelerin akademileri ve bilim merkezleriyle ilişkiler geliştirir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî İlimler Akademisi El Yazmaları Enstitüsü</span>

Muhammed Fuzuli'nin adını taşıyan El Yazmaları Enstitüsü, Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi'nin bilim merkezi ve bu merkez bilimsel araştırma, arşiv ve kütüphane bilimi faaliyetlerinde bulunmaktadır. Enstitünün amacı Orta Çağ el yazmalarının toplanması, sistematikleştirilmesi, güvenliği, incelenmesi, çevirisi ve basımını gerçekleştirmektedir. Enstitü, HZTaghiyev tarafından İstiglaliyyat Caddesi üzerinde kurulan eski İmparatoriçe Alexandra Rus Müslüman Yatılı Kız Okulu'nun tarihi binasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çeçenistan Bilimler Akademisi</span>

Çeçenistan Bilimler Akademisi Çeçenistan'da bulunan bir bilimsel araştırma merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Makedon Bilim ve Sanat Akademisi</span>

Makedon Bilim ve Sanat Akademisi Kuzey Makedonya'da önemli bir akademik kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Bilim ve Sanat Akademisi</span>

Kosova Bilim ve Sanat Akademisi Kosova'nın ulusal akademisidir.

Amerikan jeofizik birliği, 144 ülkeden 62.000'den fazla üyeden oluşmaktadır. Dünya, atmosfer, okyanus, hidrolojik, uzay ve gezegen bilimcilerinden oluşturulan ve kar amacı gütmeyen kuruluştur. Amerikan jeofizik birliği'nin faaliyetleri, dünya ve uzay bilimleri dahilindeki disiplinlere, uluslararası alanlarda bilimsel bilgilerin düzenlenmesine ve yayılmasına odaklanmıştır. Jeofizik bilimleri dört temel alanı içerir: atmosfer bilimleri, okyanus bilimleri, katı dünya bilimleri, hidrolojik bilimler ve uzay bilimleri. Merkez binası Washington D.C.' deki Florida Caddesi'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Norveç Bilim ve Edebiyat Akademisi</span> Bilimler akademisi

Norveç Bilim ve Edebiyat Akademisi Norveç, Oslo'da bulunan akademik birliktir. Amacı, Norveç'te bilim ve irfanın ilerlemesini desteklemektir.