İçeriğe atla

Arnavutluk-Sırbistan ilişkileri

Arnavutluk–Sırbistan ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Albania ve Serbia

Arnavutluk

Sırbistan

Arnavutluk ve Sırbistan arasındaki ilişkiler, bir dizi tarihi ve siyasi olay nedeniyle karmaşık ve büyük ölçüde düşmanca olmuştur.

Arnavutluk'un Belgrad'da büyükelçiliği vardır.[1] Sırbistan'ın Tiran'da büyükelçiliği vardır.[2] Her iki ülke de Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Orta Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması (CEFTA) ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (KEİ) tam üyesidir.

Tarih

Osmanlı dönemi

Geç Osmanlı döneminde, Sırp diplomat Ilija Garašanin, "Doğu Sorunu'na" sözde çözüm olarak Arnavut Katolik unsurunu elde etmek amacıyla Mirdita'nın başrahibi Monsenyör Gasper Krasniqi ile temasa geçti.[3] Ancak amaçları farklıydı. Garašanin bu temasları bir Sırp çıkışının Adriyatik Denizi'ne çıkışının gerçekleştirilmesi için bir araç olarak görürken, Krasniqi, Sırbistan'ın Arnavutluk'un siyasi özgürlüğü ve bağımsızlığı için Türklere karşı başta Mirdita olmak üzere Arnavut Katolik topluluğunun bir devrimini organize etmesine yardımcı olmak için çaba sarf etti.

Balkan Savaşları

Balkan Savaşlarının başlangıcında, Sırp siyasetinin önemli stratejik hedeflerinden biri, Adriyatik Denizi'ne bir koridor elde etmekti, bu nedenle niyeti, müttefiki Yunanistan Krallığı ile ortak bir sınırı paylaşmak ve böylece bağımsız Arnavut devletini inkâr etmekti.[4][5] Birinci Balkan Savaşı'nda Arnavutlar ulusal bir devlet için savaştılar. Ancak bu mücadele büyük ölçüde milis operasyonları ve gerilla taktikleriyle sınırlıydı.

II. Dünya Savaşı

Arnavutluk, II. Dünya Savaşı'nda Yugoslavya'nın işgal altındaki bölgeleriyle

II. Dünya Savaşı sırasında, Yugoslavya Halk Kurtuluş Ordusu ile Arnavutluk Halk Kurtuluş Ordusu arasında çok yakın bir işbirliği gelişti. Arnavutluk Halk Ordusu 1944'te ülkede iktidara geldi. Demokratik Federal Yugoslavya, Nisan 1945'te Arnavutluk'un yeni hükûmetini tanıyan ilk ülke oldu.[6]

Soğuk Savaş

Savaş sonrası Balkan Federasyonu'nun komünist projesi.

Yugoslavya, Arnavutluk, Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan'ı içerecek bir Balkan federasyonu yaratmaya yönelik komünist planlar vardı. Ancak, Informbiro 1948 kararından sonra Arnavutluk, Yugoslav komünistleriyle ilişkilerini kopardı, çünkü Enver Hoca, Joseph Stalin yönetiminde Sovyetler Birliği'ne sadık kaldı.

Yugoslav Savaşları

NATO'nun Kosova'daki bombalama kampanyasından sonra, Arnavutluk onları destekledi ve bu da Sırbistan-Karadağ'ın Arnavutluk ile diplomatik ilişkilerini kesmesiyle sonuçlandı.[7][8]

21'inci yüzyıl

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Sırbistan'ı ziyaret etti ve 1947'de Arnavut diktatör Enver Hoca'nın Yugoslavya Cumhurbaşkanı Josip Broz Tito ile yaptığı görüşmeden bu yana iki ülke liderliği arasında türünün ilk toplantısı için 10 Kasım 2014'te Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vučić ile bir araya geldi. Ancak Rama'nın Kosova'nın bağımsızlığının "inkar edilemez" ve "saygı duyulması gerektiğini" söylemesi ve Vučić'in onu "provokasyon" yapmakla suçlaması aradaki öfkeyi alevlendirdi.[9]

Azınlık hakları

Aralık 2008'de Sırp polisi, Kosova sınırındaki Arnavut nüfuslu bir bölgede Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (KLA) on eski üyesini tutukladı. Sırbistan'ın savaş suçları savcılığı, on KLA üyesinin Haziran ve Ekim 1999 arasında Kosova'da 51 kişiyi öldürdüğü ve 159 sivili kaçırdığına dair elinde kanıt olduğunu belirtti.[10]

Kaynakça

  1. ^ "Vandals damage Albanian embassy in Belgrade". BBC. 29 Mart 1999. 2 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2022. 
  2. ^ "Serbian charge d'affaires prepares to quit Albania". BBC. 20 Şubat 2008. 13 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2009. 
  3. ^ Prof. dr. Zef Mirdita, ALBANIA IN THE LIGHT OF SERBIAN FOREIGN POLICY[]
  4. ^ Dimitrije Bogdanović: Knjiga o Kosovu 21 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ Aleksandar Bošković, Albanci kao metafora Webarşiv şablonunda hata: |url= value. Boş.
  6. ^ Milorad Komatina, Enver Hodža i jugoslovensko-albanski odnosi, Službeni list SRJ, Beograd 1995. godina
  7. ^ "Yugoslavia breaks off diplomatic relations with Albania" (İngilizce). 18 Nisan 1999. 15 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2022. 
  8. ^ "International reaction of Albania to NATO's bombing campaigns" (PDF). 2 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  9. ^ BBC (10 Kasım 2014). "Serbia-Albania row over Kosovo mars historic Rama visit". BBC News. 5 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2022. 
  10. ^ Keohane, Robert Owen; Joseph S. Nye; Stanley Hoffmann (1993). After the Cold War. ss. 369, 370. ISBN 978-0-674-00864-9. 15 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Enver Hoca</span> Komünist eski Arnavutluk lideri

Enver Halil Hoca, Arnavut komünist politikacı. 1941'den 1985'te ölümüne kadar Arnavutluk Emek Partisi Genel Sekreteri'ydi. Aynı zamanda Arnavutluk Emek Partisi Politbüro üyesi, Arnavutluk Demokratik Cephesi Başkanı ve silahlı kuvvetlerin başkomutanıydı. 1944'ten 1985'te ölümüne kadar ülkeyi yönetti. Ayrıca 1944'ten 1954'e kadar 22. Arnavutluk Başbakanı ve çeşitli zamanlarda Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti'nin hem dışişleri bakanı hem de savunma bakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutlar</span> etnik grup

Arnavutlar veya Arnavudlar, ortak bir Arnavut soyunu, kültürünü, tarihini ve dilini paylaşan, Balkan Yarımadası'na özgü bir etnik gruptur. Çoğunlukla Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan'ın yanı sıra Hırvatistan, Yunanistan, İtalya ve Türkiye'de yaşıyorlar. Ayrıca Avrupa, Amerika ve Okyanusya'da yerleşik çeşitli topluluklardan oluşan büyük bir diaspora oluşturuyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Kurtuluş Ordusu</span>

Kosova Kurtuluş Ordusu, büyük çoğunluğu Arnavutların yaşadığı Kosova'nın 1990'larda Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ve Sırbistan'dan ayrılmasını amaçlayan etnik Arnavut ayrılıkçı bir milisti. Arnavut milliyetçiliği UÇK'nın temel ilkelerinden biriydi ve saflarındaki pek çok kişi, Arnavut kültürünü, etnik kökenini ve ulusunu vurgulayarak Balkanlar'daki tüm Arnavutları kapsayacak bir Büyük Arnavutluk'un kurulmasını destekledi. Varlığı boyunca UÇK, Yugoslavya tarafından bir terörist grup olarak belirlendi.

<span class="mw-page-title-main">Priştine</span> Kosovanın başkenti ve en büyük şehri

Priştine Kosova'nın başkenti ve en büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ tarihi</span>

Karadağ tarihi Karadağ'da günümüze kadar yer almış tarihsel olayları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Hashim Thaçi</span>

Hashim Thaçi, eski Kosova Cumhurbaşkanı, eski Kosova Dışişleri Bakanı, eski Kosova Cumhuriyeti Başbakanı, Kosova Demokratik Partisi'nin (PDK) genel başkanı ve Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) eski önderidir. 6 Haziran 2008 tarihinde, silahlı bir saldırganın Thaçi'nin Priştine'deki evine suikast girişimi başarısız olmuştur. 17 Şubat 2008 günü, Kosova Cumhuriyeti'nin Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmiş, bağımsız devletin ilk başbakanı olmuştur. 2020 yılında Kosova Başsavcılığının hakkında hazırladığı insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları iddianamesi üzerine cumhurbaşkanlığından istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Savaşı</span>

Kosova Savaşı veya 1998-1999 Kosova Savaşı, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ordusunun, bağımsızlık isteyen Kosova Kurtuluş Ordusu’na ve bu örgüt yanında yer alan milis güçlerine karşı yürüttüğü operasyon ve buna karşı NATO'nun başlattığı müdahaledir.

Kosova tarihi günümüzdeki bağımsız Kosova Cumhuriyeti’nin sınırları içinde kalan toprakların tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Federal Cumhuriyeti</span>

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Balkanlar’da yer alan, iki cumhuriyetten oluşan ve 1992-2003 yıllarında yaşamış olan bir devlettir. Ülke iç savaşta parçalanan Yugoslavya SFC'nin sınırları değişen devamı sayılabilir. 2003'te devletin resmi adı değişti ve Sırbistan-Karadağ adı alındı. Devletin bulunmuş olduğu alanda bugün Sırbistan, Karadağ ve Kosovatanınma süreci bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Arnavutluk</span> Katolik, Müslüman ve Ortodoks Arnavutların bağımsızlık ve birliğini savunan siyasi görüş

Büyük Arnavutluk, irredentist ve milliyetçi bir kavramdır, Arnavutların kendi ulusal vatanları olduklarının düşündükleri toprakları birleştirmeyi amaçlar. Arnavut nüfusunun bu bölgelerdeki günümüzdeki veya tarihsel varlığına ilişkin iddialara dayanmaktadır. Mevcut Arnavutluk'a ek olarak, terim komşu ülkelerdeki bölgelere ilişkin iddiaları içermektedir, alanlar arasında Kosova, Sırbistan'ın Preşova Vadisi, güney Karadağ'daki bölgeler, kuzeybatı Yunanistan, ve Kuzey Makedonya'nın bir batı kısmı yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

Kosova'daki Yahudilerin tarihi bazı istisnalar hariç Sırbistan'daki Yahudilerin tarihinin aynasıdır. İstisnalardan biri Holokost sırasında İtalya hakimiyetindeki Arnavutluk'a bağlı Kosova döneminde yaşananlar ve bir diğer istisna da 1999'da Sırbistan'dan ayrılırken gerçekleşen 1998-1999 Kosova Savaşı dönemidir.

<span class="mw-page-title-main">Esad Toptanî Paşa</span>

Esad Toptani Paşa veya Toptani Esad Paşa, Osmanlı Arnavut asker ve siyasetçidir. Balkan Savaşları'ndan sonra Balkan Birliği'ne destek vererek, özellikle Sırbistan yardımıyla orta Arnavutluk'ta Dıraç merkezli Merkezi Arnavutluk Cumhuriyeti adı verilen bir devlet kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Türkiye ilişkileri</span>

Bu madde, Sırbistan-Türkiye ve eskiden beri süregelen Türk-Sırp ilişkilerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandar Vučić</span> 5. Sırbistan cumhurbaşkanı

Aleksandar Vučić, Sırbistan'ın 5. ve şimdiki cumhurbaşkanı olan bir Sırp siyasetçidir. 2008'de aşırı milliyetçi Sırp Radikal Partisi'nden ayrıldıktan sonra, popülist muhafazakâr Sırp İlerleme Partisi'nin (SİP) kurucularından biri oldu ve 2012'den beri parti başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azem Galica</span>

Azem Bejta (1889–1924), bilinen adıyla Azem Galica, Kosova'nın Arnavutluk ile birleşmesi için mücadele etmiş Arnavut milliyeçi, çete lideri.

<span class="mw-page-title-main">Oliver Ivanović</span>

Oliver İvanoviç, Kosovalı Sırp siyasetçi ve Özgürlük, Demokrasi ve Adalet Halk İnisiyatifi Genel Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Luma Muharebesi</span> Birinci Balkan Savaşı Muharebesi

Luma Muharebesi, Arnavutlar arasında Lumë Ayaklanması olarak da bilinir, Sırplara karşı Lumë'de Osmanlı Arnavutluk bölgesinde yerel Arnavut halkın Sırplara karşı Birinci Balkan Savaşı sırasında girdikleri bir seri çatışmalardır. Sırplar Adriyatik Denizi'ne çıkmayı beklerken beklenmedik şekilde Osmanlı yandaşı olan veya olmayan yerel Arnavut halkın birlik olup direnmesi ile karşılaşmışlardır. Kendilerinin ummadığı şekilde Sırp 3. Ordusu birlikleri kendilerinden sayıca az olan Arnavut milislerce yenilgiye uğratılmış ve bu durum ayrıca batıya hareketlerini de geciktirmiştir. Bu durum 28 Kasım 1912'de zorunluluktan veya değil Osmanlı'ya karşı bağımsızlık ilan edecek Arnavutluk Devleti'ne savunmasını örgütlemek ve Sırbistan, Yunanistan, Karadağ'a direnmek için zaman kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Savaşlarında Arnavut Katliamları</span> 1912-1913 Balkan Savaşlarında Arnavutların öldürülmesi

Balkan Savaşları'nda Arnavut katliamları, 1912-1913 yılları arasında bölgede yaşanan çatışmalar sırasında Karadağ ve Sırp orduları ve paramiliterleri tarafından çeşitli vesilelerle 1912-13 Birinci Balkan Savaşı sırasında, Sırbistan ve Karadağ, Avrupa, Amerikan ve Sırp muhalefet basını tarafından bildirilen Osmanlı İmparatorluğu güçlerini günümüz Arnavutluk ve Kosova'dan kovduktan sonra Arnavut nüfusa karşı bir dizi savaş suçları işledi. Suçların çoğu Ekim 1912 ile 1913 yazı arasında işlendi. Zorunlu sürgünlerin ve katliamların amacı, yeni Balkan sınırlarını belirlemek için Londra Büyükelçiler Konferansı öncesi istatistiksel manipülasyondu. Çağdaş hesaplara göre, bu dönemde 10.000 ila 25.000 Arnavut açlık ve soğuktan öldürüldü veya öldü. Kurbanların çoğu çocuklar, kadınlar ve yaşlılardı. Katliamlara ek olarak, bazı sivillerin dudakları ve burunları kesildi.