İçeriğe atla

Arnavutluk-Kosova Otoyolu

Arnavutluk-Kosova Otoyolu
Rruga e kombit
Rruga Dr. Ibrahim Rugova
[[Dosya:|290px|logo]]
TipOtoyol
BaşlangıçTiran
BitişPriştine
Uzunluk272 km
Geçtiği YerlerTiranDıraçLeçLeşKökesPrizrenPriştine

Arnavutluk-Kosova Otoyolu yapımına 2007 yılından başlanan dört şeritli uluslararası otoyol hattıdır. Otoyolun yapımı Amerikan-Türk konsorsiyumu Bechtel-ENKA tarafından Arnavutluk ve Kosova’da yapılmaktadır. Otoyolun Kosova kısmının 2013 yılının Eylül ayında trafiğe açılması planlanmaktadır.[1]

Otoyol, Balkanlar’ın bu kesimindeki kara ulaşımına büyük rahatlık getirmiştir. Projenin tamamlanmasıyla Arnavutluk’taki Adriyatik sahili yakınlarından Kosova içlerine kadar otoyol ulaşımı sağlanacaktır. Ekim 2012 itibarıyla ulaşım Kosova ortasına (Suvareka yakınları) kadar sağlanmıştır.

Özellikler

Arnavutluk-Kosova Otoyolu üzerindeki tünel (Arnavutluk)
Arnavutluk’ta Reps civarı

Arnavutluk-Kosova Otoyolu toplamda 272 km uzunlukta planlanmıştır. Arnavutluk’un orta kesiminden başlayan yol, Morina sınırından Kosova’ya geçer ve Prizren’in batı-kuzeybatı yönünde ilerleyip Suvareka’ya ulaşır. Buradan başkent Priştine’ye devam eder.

Ülke Kısımları

Rruga e Kombit, Vanajlar Boğazı, Gjallica ve Koritnik'i ayıran geçit

Arnavutluk Otoyolu

Arnavutluk’taki kesim olan A1 otoyolu Thumanë - Milot - Rrëshen - Kalimash üzerinden Morina’ya, Kosova sınırına ulaşır. Bu otoyol SH5 otoyolunun parçasıdır. Bu koridor alternatifi olan İşkodra-Kökes eski SH5 güzergâhını da sağlar.

Kosova Otoyolu

Kosova kısmındaki otoyol R7 otoyoludur. “Kosova Otoyolu” veya diğer adıyla “Dr. İbrahim Rugova Otoyolu”, Arnavutluk sınırındaki Morina kasabasından başlar ve sırasıyla Prizren, Suvareka, Dula, Malişova, Arlat, Komoran, Slatina'yı geçerek Priştine'ye ulaşmaktadır. Priştine çevre yolunun ardından Priştine'nin kuzeyinde bulunan Besi kasabasında son bulur. 103 kilometrelik otoyolun 89 kilometresi ENKA tarafından inşa edilecektir.[1]

Toplam 28 metre genişliğindeki yolda, 3.75 metrelik iki adet geliş-gidiş şeridi, 2.5 metrelik emniyet şeridi ve orta kısımda ise 3-4 metre genişliğinde yeşil alan bulunmaktadır. Proje kapsamında 22 köprü, 61 alt/üst geçit ve 9 adet kavşak bulunmaktadır. 20 milyon metreküp kazı, 13 milyon metreküp dolgu, 200.000 metre drenaj borusu montajı, 265.000 metreküp beton ve 1 milyon tonun üzerinde asfalt işi 42 ayda tamamlanacaktır. Otoyolun 2013 yılının Eylül ayında trafiğe açılması planlanmaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c Kosova Otoyolu[] ENKA resmî internet sitesi

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Okyanusu</span> okyanus

Güney Okyanusu ya da Antarktika Okyanusu, bazı coğrafya ve çoğu hidrografi kaynaklarına göre Antarktika kıtasını çevreleyen su kütlesidir. Bu okyanus, dünyanın dördüncü büyük ve en son tanımlanmış okyanusudur.

<span class="mw-page-title-main">Balkanlar</span> Avrupanın güneydoğusunda kalan bölge

Balkanlar veya Balkan Yarımadası, Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, İtalya Yarımadası'nın doğusu, Anadolu'nun batısı ve kuzeybatısında yer alan coğrafi ve kültürel bölgedir. Bölge için bazı yayınlarda Güneydoğu Avrupa terimi de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Priştine</span> Kosovanın başkenti ve en büyük şehri

Priştine Kosova'nın başkenti ve en büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Prizren</span> Kosovada kent

Prizren, eskiden Pürzerrin, Kosova'nın güneybatısında bir şehir ve belediye merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Türkleri</span> Kosova’da yaşayan etnik Türk toplumu

Kosova Türkleri, asli olarak Kosova muhitinde, tarihî devirden çağdaş devre kadar yaşayan, bugünse Türkiye'de de büyük bir nüfus oranıyla yaşayan Müslüman Türk grubudur. Kosova Türkleri tabiri, Balkan Türkleri olarak belirtilen Batı Türk kesiminin, özellikle Osmanlı devri idari taksimatında Kosova Vilayeti arazisinde yaşayagelen Türklerin, bugünkü nüfusunu belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kilimli</span> Zonguldakın ilçesi

Kilimli, Türkiye'nin Zonguldak ilinin bir ilçesi. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun sonucu ilçe olmuştur. Büyük bir limana sahiptir. İlçe ekonomisinde balıkçılık önemli bir yer tutar.

Kosova tarihi günümüzdeki bağımsız Kosova Cumhuriyeti’nin sınırları içinde kalan toprakların tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Arnavutluk</span> Katolik, Müslüman ve Ortodoks Arnavutların bağımsızlık ve birliğini savunan siyasi görüş

Büyük Arnavutluk, irredentist ve milliyetçi bir kavramdır, Arnavutların kendi ulusal vatanları olduklarının düşündükleri toprakları birleştirmeyi amaçlar. Arnavut nüfusunun bu bölgelerdeki günümüzdeki veya tarihsel varlığına ilişkin iddialara dayanmaktadır. Mevcut Arnavutluk'a ek olarak, terim komşu ülkelerdeki bölgelere ilişkin iddiaları içermektedir, alanlar arasında Kosova, Sırbistan'ın Preşova Vadisi, güney Karadağ'daki bölgeler, kuzeybatı Yunanistan, ve Kuzey Makedonya'nın bir batı kısmı yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Balkanlar coğrafyası</span>

Balkanlar coğrafyası, Balkan bölgesinin çeşitlilik oluşturan coğrafi yapısıdır. Bu yapı içinde deniz etkisindeki alanlar, dağlık bölgeler, koruma alanları, düzlükler yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Bundesautobahn 9</span>

Bundesautobahn 9 -Kısaca: Autobahn 9 - kuzey-güney yönünde uzanan ve mega kentler Berlin ile Münih'i birbirine bağlayan bir Alman otoyoludur. Berlin Çevreyolu'ndan başlayan otoyol Halle (Saale), Leipzig, Nürnberg ve Ingolstadt büyük şehirlerini birbirine bağlayarak Münih'in Schwabing bölgesindeki Mittlerer Ring'de sonlanır. Toplamda 530 kilometre uzunluğuyla Almanya'daki en uzun otoyollardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova-Sırbistan ilişkileri</span>

Kosova, Sırbistan'ın reddettiği bir hareketle, 2008 yılında tek taraflı olarak Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. Sırbistan, Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor ve Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olduğunu iddia etmeye devam ediyor. Başlangıçta iki ülke arasında hiçbir ilişki yoktu; ancak sonraki yıllarda iki taraf arasında diyalog ve işbirliği artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Prizren coğrafyası</span>

Prizren, Kosova'nın güney kesiminde Şar Dağları'nın eteklerinde yer almaktadır. Belediyenin Arnavutluk ve Makedonya Cumhuriyeti ile sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Priştine'de kültür</span>

Kosova'nın başkenti olarak Priştine, Kosova'da yaşayan tüm Arnavutların kültürel ve sanatsal gelişiminin merkezi konumundadır. Kültür İşleri Dairesi, Priştine'yi en çok vurgulanan kültürel ve sanatsal geleneklere sahip şehirlerden biri yapan kültürel etkinlikleri düzenleyen bölümlerden sadece bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Opoya</span> Kosovada yerleşim yeri

Opoya veya Opolye, güney Kosova'da Prizren belediyesinin güney kesiminde bir bölgedir. Bölgede Arnavutların yaşadığı 19 köy vardır.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Savaşlarında Arnavut Katliamları</span> 1912-1913 Balkan Savaşlarında Arnavutların öldürülmesi

Balkan Savaşları'nda Arnavut katliamları, 1912-1913 yılları arasında bölgede yaşanan çatışmalar sırasında Karadağ ve Sırp orduları ve paramiliterleri tarafından çeşitli vesilelerle 1912-13 Birinci Balkan Savaşı sırasında, Sırbistan ve Karadağ, Avrupa, Amerikan ve Sırp muhalefet basını tarafından bildirilen Osmanlı İmparatorluğu güçlerini günümüz Arnavutluk ve Kosova'dan kovduktan sonra Arnavut nüfusa karşı bir dizi savaş suçları işledi. Suçların çoğu Ekim 1912 ile 1913 yazı arasında işlendi. Zorunlu sürgünlerin ve katliamların amacı, yeni Balkan sınırlarını belirlemek için Londra Büyükelçiler Konferansı öncesi istatistiksel manipülasyondu. Çağdaş hesaplara göre, bu dönemde 10.000 ila 25.000 Arnavut açlık ve soğuktan öldürüldü veya öldü. Kurbanların çoğu çocuklar, kadınlar ve yaşlılardı. Katliamlara ek olarak, bazı sivillerin dudakları ve burunları kesildi.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'da doğa yürüyüşü</span>

Kosova'da doğa yürüyüşü (hiking), 1928'de ilk yürüyüş derneğinin kurulmasıyla başladı ve o zamanlar Yugoslavya'nın bir parçası olan tüm topraklarda farklı derneklerin kurulmasıyla organizasyonlar devam etti. Kosova Savaşı'ndan sonra, HikingNjeri gibi toplulukların desteğiyle de pek çok etkinlik gerçekleştirildi, bu topluluklar sadece etkinlikler düzenlemekle kalmadı, aynı zamanda sosyal medya aracılığıyla yürüyüşleri halka duyurmak için de çalışmalar gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ coğrafyası</span>

Karadağ güneybatı Balkanlar'da küçük, dağlık bir ülkedir. Karadağ, Hırvatistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Arnavutluk, Kosova ve Adriyatik Denizi ile sınır komşusudur. 13.812 km 2 alanı ile küçük bir ülke olarak görülmesine rağmen arazi konfigürasyonu açısından çeşitlilik arz etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'un gümrük kapıları</span> Vikimedya liste maddesi

Arnavutluk'taki gümrük kapıları; komşu ülkeler ile Arnavutluk arasındaki insan hareketliliğini ve ticareti kontrol altında tutmak üzere açılmış olan sınır noktalarıdır. Güvenliği ve yönetimi sınır polisleri tarafından sağlanan bu noktalarda ülkeye giriş yapan veya tersi şekilde ülkeden ayrılan her birey, taşıt ve ürünün denetimi yapılarak kayıt altına alınır. Karayolu, demiryolu, havayolu ve denizyoluyla erişimin sağlanabildiği Arnavutluk'ta Mart 2024 itibarıyla 22 adet aktif karayolu gümrüğü bulunmaktadır. Bunların işletilmesi; ülkenin kara sınırını paylaştığı Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya ve Yunanistan'daki ilgili otoritelerce ortaklaşa sağlanır.