Arnavutluk, resmî adıyla Arnavutluk Cumhuriyeti, Balkanlar'da bir ülkedir. Komşuları kuzeyde Karadağ, kuzeydoğusunda Kosova, doğusunda Kuzey Makedonya ve güneyinde Yunanistan'dır. Ayrıca ülkenin batıda Adriyatik Denizi ve güneybatıda İyonya Denizi'ne kıyısı vardır. İyon Denizi ile Adriyatik Denizi arasındaki Otranto Boğazı'nın karşısındaki İtalya'ya uzaklığı 72 km'den (45 mil) daha azdır.
Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.
Bu maddede Türkiye'deki dağlar, deniz seviyesinden yüksekliklerine göre sıralanmışlardır.
Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. "Dağlık" sıfatı, dağlarla ilişkili ve kaplı alanları tanımlamak için kullanılır.
Jahorina, Bosna-Hersek'in Sırp Cumhuriyeti entitesinde Dinar Alpleri'ne bağlı bir dağdır. Yüksekliği 1913 m (6276 ft)dir. 1984 Kış Olimpiyatları'nın yapıldığı yerdir.
Dinar Alpleri Balkanlar'daki en büyük sıradağlardan biridir. Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Sırbistan, Arnavutluk, Karadağ ve Kosova topraklarında uzanır. Dinar Alpleri'nin en yüksek noktası Arnavutluk sınırları içindedir ve buradaki yükseklik 2694 metredir.
Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'ndeki dağlar
Korab Dağı. Kuzey Makedonya ve Arnavutluk arasında bulunan bir dağ.
Karpat Dağları, Doğu Avrupa'da bir dağ silsilesi. Viyana yakınlarında Bratislava'da başlayıp kuzeydoğuya doğru bir yay biçiminde uzanarak Polonya'nın güneyinden ve Ukrayna'nın güneybatı kesiminden geçip güneydoğuya, Romanya topraklarında Ramnicu Sarat yakınlarında batıya kıvrılır ve Tuna üzerinde Demirkapı denilen bölgede son bulur. Macaristan'ı çok geniş ve açıktan çevreleyen bir yay biçimindedir.
Arnavutluk Alpleri Arnavutluk kuzeyinden doğuda Kosova ve Doğu Karadağ kesimlerinden uzanan sıra dağlardır. Bu dağ grubunun en yüksek noktası Arnavutluk'ta yer alır ve 2694 metre yüksekliğe sahiptir. Balkanlar’ın büyük dağ sıralarından birisidir.
Balkanlar'daki dağlar, bölgenin adı olan Balkanlar'ın adının anlamından anlaşıldığı şekilde bölgenin genelinde yer alır. Balkanlar sözü Türk Dil Kurumu tarafından “öz. a. Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Slovenya, Arnavutluk, Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan ve Trakya'yı içine alan bölge” şeklinde belirtilir. Kelimenin yapısında yer alan Balkan sözünün, “sarp ve ormanlık sıradağ; sık ormanla kaplı dağ; yığın, küme; sazlık, bataklık” gibi anlamları vardır.
Yunanistan, Güneydoğu Avrupa'da Balkanlar yarımadasında bir ülkedir. Kuzeyden Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan ile sınırlanırken, doğuda Türkiye ile komşudur. Yunanistan'ın doğusunda Ege Denizi, güneyde Girit ve Libya denizleri tarafından çevrilidir ve batıda İtalya ile Yunanistan'ı ayıran İyon Denizi bulunur.
Alpin orojenezi, Mesozoik ile Tersiyer zamanları arasında oluşmuş orojenez olayıdır. III. zamanın ortalarında meydana gelen dağ oluşum hareketleri.
Pindus Dağları, Yunanistan'ın kuzeyinde ve Arnavutluk'un güneyinde bulunan bir sıradağdır. En yüksek zirvesi ise Smolikas Dağı'dır.
Kanada Kayalık Dağları, Kuzey Amerika Rocky Dağları'nın Kanada'da kalan kısmı olan sıradağlardır. Kuzey Amerika Kordillerası'nın doğu kısmını oluşturmakta olup Kanada Bozkırları'ndan Pasifik Okyanusu'na kadar uzanmaktadır. En yüksek zirvesi 3,954 metre yüksekliği ile Robson Dağı'dır.
Zla Kolata, Karadağ ve Arnavutluk sınırındaki Prokletije üzerinde yer alan bir dağdır.
Korab-Koritnik Doğa Parkı, Doğu Arnavutluk'ta yer alan bir tabiat parkıdır ve nesli tükenmekte olan hayvan ve bitki türleri için bir sığınak görevi gören Avrupa Yeşil Kuşağı'nın bir bölümünü oluşturur. 55.550 hektar (555,5 km2) kaplama alanı içinde vadiler, nehirler, buzul gölleri, mağaralar, kanyonlar, yoğun iğne yapraklı ve yaprak döken ormanlarla kaplı dağlık araziler yer alır. Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) parkı Kategori IV olarak listeledi. Hem Koritnik hem de Korab Plantlife tarafından uluslararası öneme sahip Önemli Bitki Alanı olarak kabul edilmiştir.
Mali i Gramës, Korab sıradağlarının Arnavutluk kesiminde bir dağdır. Mali i Gramës, 2.345 metre yüksekliğe ulaşır. Dağın çevresinde, aynı zamanda 'Gramë' adını da paylaşan Korab Dağı'ndaki en büyük göl de dahil olmak üzere birçok göl vardır. Uzun bir sırtla dağın ana kısmına bağlandığı Korab Dağı'nın yaklaşık bir buçuk kilometre batısında buluyor. Gramë zirvenin kendisine değil, aynı zamanda yaklaşık sekiz kilometre uzunluğundaki Korab sıra dağlarının tüm güneybatı mahmuzuna atıfta bulunur. Kuzeyde, Gramë deresi derin bir kanyondan bir yüksek bir düzlüğe akar. Bunun doğusunda Gramë Gölü vardır.
Jülyen Alpleri Güney Kireçtaşı Alpleri'nin kuzeydoğu İtalya'dan Slovenya'ya kadar uzanan sıradağlarıdır. En yüksek noktası deniz seviyesinden 2.864 metre yüksekte, Slovenya'daki Triglav Dağı'nda yer almaktadır. Jülyen Alpleri'nin büyük bir kısmı Triglav Millî Parkı'na dahildir. Sıradağların ikinci en yüksek noktası deniz seviyesinden 2,755 metre yüksekte, İtalya'daki Jôf di Montasio'da yer almaktadır.
Tatra Dağları, Slovakya ve Polonya arasında bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Karpatlar'daki en yüksek sıradağ olup iki ülke arasında doğal bir sınır oluşturmaktadır. Tatra Dağları, daha güneyde ayrı bir sıradağ olan Aşağı Tatra Dağları'ndan farklıdır.