İçeriğe atla

Arnavutluk'taki camiler listesi

Aşağıdaki liste modern Arnavutluk sınırları içinde bulunan Osmanlı camilerin bir listesi.

Şimdiki Arnavutluk toprakları on dördüncü yüzyılımdan sonra Osmanlı İmparatorluğu idaresine girmiştir ve 1912'ye kadar bu durum devam etmiştir. Yaklaşık beş asırlık Osmanlı döneminde bölgede camiler inşa edilmiştir. Ayrıca Osmanlı yönetimi çekildikten sonra, Arnavutluğa 1944'te Enver Hoca ile komünizm gelmesinden sonra ve Arnavutluk 1967 senesinde dünyanın ilk ateist devleti ilan edildikten sonra Osmanlı camilerin % 95'i tamamen yıkılmıştır ve yok edilmiştir, kalanları ise kamulaştırılmıştır, örnek olarak Leş şehrindeki Selimiye cami gibi. Arnavutluk'ta 1991 senesinde komünist hükûmeti yıkıldıktan sonra harabeye dönen camiler Türkiye'den destek ve restore beklemektedir örneğin İşkodra'daki Kurşunlu camii. Ve yok edilen camiler ise yeniden inşa beklemektedir örneğin Tiran'daki Süleyman Paşa Camii. 1968'den önce Arnavutluk'ta 1.000 üzeri tarihi Osmanlı cami bulunurken, komünizm dönemden sonra sadece 20-30 civarında resmi cami ve mescit vardır. Bugün Görice ve Avlonya gibi şehirlerde tarihi Osmanlı camilerinin birden fazla örnekleri kalmamıştır.

Tarihi camiler

Adı Bulunduğu yer Yapılış tarihi Resim Durumu Notlar
Fatih Sultan Mehmed CamiiAkçahisar Kalesi1481'den önceHarabe.1945'ten sonra komünist rejimi tarafından yıktırılmıştır ve halen restore edilmemiştir.
Varoş CamiiAkçahisar1533Cami olarak kullanılıyor.Osmanlı dönemde daha büyük olan minare şerefesi komünizm dönemde yıkılmıştır ve sonra yeniden inşa edilmiştir.
Muradiye CamiiAvlonya1537Cami olarak kullanılıyor.Yok edilmeyen tek Mimar Sinan eseridir.
Bekarlar CamiiBerat1826Son cemaat yeri mağaza olarak kullanılıyor.
Ahmed Bey CamiBerat1553Cami olarak kullanılıyor.
Kral CamiiBerat1492Cami olarak kullanılıyor.
Beyaz CamiiBerat kalesi1500'lerHarabe.
Hüseyin Paşa CamiiBerat1670Cami olarak kullanılıyor.
Kızıl CamiiBerat kalesi1417Harabe.Arnavutluğun yok edilmeyen en eski camisidir
Telelka CamiiBerat?Yıktırıldı.
Hacı Bedo CamiiBorş18. yüzyılHarabe.
Cin Aleksi mescidiDevline1670'ten önceTürbesi medrese olarak kullanılıyor.
Kral Camii (Cermahalle külliyesi)Devline1670'ten önceHarabe.
Fatih CamiiDıraç1502Cami olarak kullanılıyor.Osmanlı dönemde daha büyük olan minaresi yeniden inşa edilmiştir.
Hünkâr CamiiElbasan1492Cami olarak kullanılıyor.
Nazire CamiiElbasan1599Cami olarak kullanılıyor.Eskiden kırmızı olan tarihi kubbesi restore edilirken değiştirildi.
Memi Bey CamiiErgir1757Cami olarak kullanılıyor.
Tekke CamiiErgir1727Eskiden Aleviler-Bektaşiler tarafından kullanılan tekke bugün medrese olarak kullanılıyor.Minaresi yıkılmıştır ve halen yeniden inşa edilmemiştir.
İmrahorlu İlyas Hoca CamiiGörice1495Cami olarak kullanılıyor.İstanbul fetihlerinden olan İlyas Bey tarafından yapılmıştır. Osmanlı dönemde daha büyük olan minaresi komünizm dönemde yıkılmıştır ve bugünlerde yeniden inşa edilmiştir. Avlusu cam ile kapatılmıştır.
Buşatlı Mehmed Paşa Camiiİşkodra1773Cami olarak kullanılıyor.Minaresi komünizm dönemde yıkılmıştır ve halen geri getirilmemiştir.
Fatih Sultan Mehmed Camiiİşkodra1479'dan sonraHarabe. Kiliseye çevirmek ön plandadır.Son zamanlar katolik cemaati burada ayin düzenlemektedir.
Parruce Camiiİşkodra18. yüzyılCami olarak kullanılıyor.
Kubbeli CamiiKavalye1735Yıktırıldı.Son cemaat yeri hariç tarihi yapıdan hiçbir izi kalmamıştır.
Kale CamiiLeş1522Harabe.
Selimiye CamiiLeş1510'larİskender Bey türbesi olarak kullanılıyor.Cami 1979 senesinde kamulaştırıldı. Kiliseye çevirmek ön plandadır.
Abdurrahman Paşa CamiiPeklin1666Yıktırıldı.Komünizm dönemde avlu hariç bütün camı yıktırıldı.
Preze Kalesi CamiiPreze18. yüzyılCami olarak kullanılıyor.
Edhem Bey CamiiTiran1791Cami olarak kullanılıyor.Merkez camisi.
Süleyman Paşa CamiiTiran1614Yıktırıldı.Arnavutluk başkenti Tiran'ın ilk camisiydi.
Mahmut Ağa CamiiTiran1750Cami olarak kullanılıyor.Yıkılan minaresi yeni inşa edildi.
Tabak CamiiTiran17. yüzyılCami olarak kullanılıyor.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Edhem Bey Camii</span> Arnavutlukta bir cami

Hacı Edhem Bey Camii, Osmanlı Devleti zamanında, bugünkü Arnavutluk Cumhuriyetinin başkenti Tiran'da inşa edilen cami. 1791 yılında Hacı Edhem Bey ve babası Petrelalı Molla Bey tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nuruosmaniye Camii</span> İstanbulda Barok mimari tarzında yapılan ilk cami

Nuruosmaniye Camii, İstanbul'da inşa edilmiş ilk barok özellikli camidir. Çemberlitaş semtinde, Kapalıçarşı girişinde yer alır. 1748-1755 yıllarında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Camii</span>

Yıldız Hamidiye Camii ya da Yıldız Camii, Beşiktaş'ta Barbaros Bulvarı'nın kuzey kesiminde, Yıldız Sarayı yolu üzerindedir. Asıl adının Hamidiye olmasına karşılık daha çok Yıldız Camii olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mimarisi</span> Osmanlı mimarisine genel bakış

Osmanlı mimarisi, Osmanlı İmparatorluğu'nun beylik olarak kurulup, imparatorluk olarak yayıldığı ve hüküm sürdüğü dönemlerde inşa ettiği veya fikir öncülüğü yaptığı mimari üslupları ve eserleri kapsar. Osmanlı mimarisi kendinden önce gelen Erken dönem Anadolu Türk mimarisi, Selçuklu mimarisi, Bizans mimarisi, İran mimarisi ve Memlük mimarisi'nden etkilenmiştir. Osmanlı mimarisinin, Akdeniz ile Ortadoğu mimari geleneklerinin sentezi olduğunu düşünen mimarlık eleştirmenleri de vardır. Her ne kadar farklı dönemlerdeki ihtiyaca ve teknolojiye göre farklı yapı türleri inşa edildiyse de, genelde Osmanlı'nın hakim olduğu bölgelerde camiler ve çevresinde yapıların inşa edilmesi sıklıkla rastlanan bir olguydu. Camiler, çevrelerine yapılan sosyal yapılarla birlikte bir külliye teşkil ediyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Cami (Bursa)</span> Bursa, Türkiyede bir cami

Yeşil Cami, Bursa'da ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan bir tarihi yapı.

<span class="mw-page-title-main">Malatyalı İsmail Ağa Camii</span>

Malatyalı İsmail Ağa Camii ya da kısaca Ağa Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Ahmediye Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir cami. Dönemin Bâbüssaâde Ağası olan Malatyalı İsmail Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1608 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1609 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Salacak Fatih Camii</span> Osmanlı Döneminden kalma tarihi bir cami.

Salacak Fatih Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Salacak Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. 7. Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1453 yılında başlanan cami, aynı sene 1453 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya (Selanik)</span> Yunanistanın Selanik şehrinde bir kilise

Ayasofya veya Kutsal Bilgelik Kilisesi, Selanik'te bulunan dinî yapılardan biridir. Kilise olarak kurulup sonradan camiye dönüştürülen bu yapı, şehrin en eski yapılarından biridir ve UNESCO listesindedir. Üçüncü asırdan beri bu yerde bir kilise bulunmaktadır fakat şimdiki yapı 7. asırda inşa edilmiştir. İstanbul’daki Ayasofya örnek alınmıştır. Kilisenin içine ikonlar çizilmiştir. Binanın planı Yunan haçı şeklindedir ve orta Bizans devri mimarisinin en iyi örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Pazar Camii (Akçahisar)</span>

Pazar Camii, Murad Bey Camii (Xhamia e Murad Beut) veya Varoş Camii (Xhamia e Varoshit), Arnavutluk Cumhuriyeti Akçahisar kentinde bulunan tarihi bir Osmanlı camisi. Arnavutluk'un "millî kültür simgesi" statüsüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İşkodra Kurşunlu Cami</span>

Kurşunlu Camii veya Buşatlı Mehmet Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin İşkodra kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">İmrahor İlyas Bey Camii</span>

Mirahor Camii veya İmrahorlu İlyas Bey Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Görice kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii.

<span class="mw-page-title-main">Peklin Camii</span> Saat Camii, Abdurrahman Paşa Camii veya kısaca Peklin Camii, Arnavutluk Cumhuriyetinin Peklin kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii.

Peklin Camii veya Saat Camii veya Abdurrahman Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Peklin kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camii. Camii ilk olarak 1666 ve 1667 yılları arasında Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Büyük bir yangından sonra camii 1830'lu senelerde Câfer Sadık Paşa tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. Mimari olarak başkent Tiran'daki Edhem Bey Camii'ye benzemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Telelka Camii</span> Tarihi Osmanlı camii

Telelka Camii veya İbrahim Paşa Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Camii</span>

Beyaz Camii, Ak Mescid (Ak Mesxhid) veya II. Bayezid Camii (Xhamia e Sulltan Bayezitit), Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camiinin kalıntıları. Cami 16. yüzyılda inşa edilmiştir ve Arnavutluğun en eski camilerden biridir.

Aşağıdaki liste modern Kuzey Makedonya sınırları içinde bulunan Osmanlı camilerin bir listesi.

Eşrefpaşa Camii, adını banisi olan Osmanlı dönemi valilerinden Hacı Mehmet Eşref Paşa'dan alan, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan cami.

Bergama Ulu Cami veya Yıldırım Camii, Sultan Yıldırım Bayezid tarafından 1399 tarihinde yaptırılmış, İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan tarihî cami.

<span class="mw-page-title-main">Borş Kalesi</span>

Borşi Kalesi veya Sopoti Kalesi (Kalaja e Sopotit), Arnavutluğun Borşi köyünün yanındaki Sopot tepesinin üstünde bulunmakta olan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihî bir yapımdır. Kalenin içinde Hacı Bendo Camii bulunmaktadır. Fakat bu camii komünizm dönemde zarar görmüştür ve bugüne kadar yeniden ibadete açılamıştır. Eskiden kırmızı tuğladan olan kubbe, bugün beton ile kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Bendo Camii</span>

Hacı Bendo Camii veya Hacı Bedo Camii (Xhamia e Haxhi Bedos), Arnavutluğun Borşi köyünün yanındaki Sopot tepesinin üstünde bulunmakta olan ve Osmanlı döneminde inşa edilen tarihî bir Türk dinî yapısıdır. Yapı, Borşi Kalesi'nin içinde bulunmaktadır. Fakat bu cami komünizm dönemde zarar görmüştür ve bugüne kadar yeniden ibadete açılamıştır. Eskiden kırmızı tuğladan olan kubbesi, bugün beton ile kapatılmıştır. Bölgedeki Bizans dönemi kiliseler ve manastırlar bugün restore edilirken Hacı Bendo Camii bugüne kadar restore edilmemiştir. İçindeki Müslüman freskler ve nakkaşlık işleri yok olma tehlikesindedir. Taştan olan minaresinin yarısı eksiktir.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Bekir Camii (İşkodra)</span>

Ebu Bekir Camii, Arnavutluk'un İşkodra kentinde bulunan bir camidir.