İçeriğe atla

Arnavutluk'ta turizm

Arnavutluk'ta turizm
Arnavutluk'un ülkedeki turistik yerlerin tanıtımında kullanılan resmî logosu

Arnavutluk'ta turizm, ülkedeki ekonomik faaliyetin kilit unsurlarından biri ve ülkenin en önemli sektörlerinden biridir.

Adriyatik Denizi kıyılarında yer alan Arnavutluk, deniz turizminin yanı sıra, dağ turizmi ve kültür turizmi potansiyeline sahiptir. Toplam 3,8 milyon ziyaretçi ile Arnavutluk, Avrupa'daki 47 ülke arasında en çok ziyaret 25. ülkedir.[1] Dünya Turizm Konseyi'nin verilerine göre ise Arnavutluk gayrı safi yurt içi hasılasının yüzde on üçünü turizm gelirleri oluşturur ve toplam iş gücünün yüzde yedisi bu sektörde çalışmaktadır.[2]

Kuzeyde Alpler'den Güney'de Ksamil Adaları'na dek, çeşitli doğal güzellik ve antik zenginliği içeren ülkede başlıca kıyı turizmi, güneydeki Arnavutluk Rivierası olarak da bilinen Himara ve Avlonya arasındaki bölgede yoğunlaşmış durumdadır.[3]Butrint Antik Kenti ile Berat ve Ergiri'nin Tarihi Kent Merkezleri Dünya Mirası listesindedir.

Arnavutluk'u tercih eden turistlerin Kosovalılar, ardından Makedonlar ve İtalyanlar gelir. Polonya, Çek Cumhuriyeti ve diğer Doğu Avrupa ülkeleri de Arnavutluk'un turist çektiği diğer ülkelerdir. 2015 itibarıyla de Batı Avrupa'dan turistlerin de Arnavutluk'taki sahil kasabalarına ilgisinin arttığı belirtilmiştir.[2]

Arnavuluk'un turizm sloganı 2014 yılında "Albania, Go your own way!” (Arnavutluk, Kendi Yolundan Git) şeklinde belirlenmiştir.[4]

Kaynakça

  1. ^ Hillsdon, Mark. "The European capital you'd never thought to visit (but really should)". Telegraph.co.uk 25 Şubat 2017. 4 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 
  2. ^ a b "İşte kapsamlı bir rapor: Ülkelerin turizm politikaları". Turizmdebusabah.com sitesi 30 Haziran 2016. 13 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 
  3. ^ "Arnavutluk neden bir turizm cenneti olmasın?". Balkangunlugu.com sitesi 20 Mart 2012. 13 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 
  4. ^ ""Albania, Go your own way!", the new slogan of Albania". Balkaneu.com sitesi 17 Mayıs 2014. 4 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turizm</span> eğlence veya iş için yolculuk

Turizm ya da gezim, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür. Turistik gezi, insanların sadece bir yerden bir yere gitmesi değil kültürel, ekonomik ve toplumsal olarak da iletişim içinde olmalarıdır. Turizm sayesinde insanlar hem diğer ülkelerin, hem kendi ülkelerinde yaşadıkları bölgenin dışındaki güzelliklerin, hem de geçmişte yaşamış olan insanların bırakmış oldukları kültürel mirasın farkına vararak, gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir bir dünya bırakmanın gerekliliğine inanarak hayata farklı açılardan bakabilirler. Turistler gittikleri ülke ya da bölgede gördükleri yerler karşılığında o yöre halkına para kazandırırlar. Yani turizm ziyaret edilen ülke ve bölgenin ekonomisine büyük bir maddi katkı sağlar. Turizm açısından Türkiye'ye en çok Antalya ve Bodrum gelir kazandırır. Turizm sözcüğü ilkin 21. yüzyılda bazı İngilizlerin Avrupa'ya yaptığı yolculuklar için kullanılmıştır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra bu eylem, dünya çapında yaygınlık kazanınca, turizm sözcüğü de dilden düşmez olmuştur. Eskiden yalnız zengin ve aylak kimselerin yaptığı bu geziler, ulaşım kolaylıklarının sürekli olarak gelişmesi ve kısa zamanda herkesin tatil yapmasını sağlayan toplumsal gelişmeler sonucunda gittikçe çoğalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk</span> Balkanlarda bir ülke

Arnavutluk, resmî adıyla Arnavutluk Cumhuriyeti, Balkanlar'da bir ülkedir. Komşuları kuzeyde Karadağ, kuzeydoğusunda Kosova, doğusunda Kuzey Makedonya ve güneyinde Yunanistan'dır. Ayrıca ülkenin batıda Adriyatik Denizi ve güneybatıda İyonya Denizi'ne kıyısı vardır. İyon Denizi ile Adriyatik Denizi arasındaki Otranto Boğazı'nın karşısındaki İtalya'ya uzaklığı 72 km'den (45 mil) daha azdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de turizm</span> Türkiyede bir sektör

Türkiye'de turizm, ülke ekonomisi için önemli bir sektördür. Turizm gelirlerinin ihracata oranı %16,7'dir. Ülkedeki turizm faaliyetleri Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sorumluluk alanındadır. Türkiye'de ülkenin tarihini ve kültürünü yansıtan pek çok turistik yer mevcut olup ayrıca Akdeniz ve Ege Denizi'nin kıyısında turistik aktiviteler yapılmaktadır. Son yıllarda ülke, sağlık turizminde popüler hâle gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk coğrafyası</span>

Arnavutluk 28,750 kilometrekare alana sahip bir ülkedir. Komşuları kuzeyde 287 kilometre ile Sırbistan ve Karadağ, kuzey ve doğuda 151 kilometre ile Kuzey Makedonya, güney ve güneydoğuda 282 kilometre ile Yunanistan'dır. Adriyatik Denizi ve Yanya Denizi'ne kıyısı olan ülkenin 362 kilometre kıyısı vardır. İtalya'dan 100 kilometrelik Otranto Boğazı ile ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'da turizm</span>

Fransa 2007 yılı istatistiklerine göre 81.9 milyon turist almıştır. Ayrıca, Fransız turizmi 2006 yılına göre %3.8 artmıştır. Bu istatistiksel bilgiler Fransa'yı dünyanın en çok ziyaret edilen ülkesi konumuna getirmiştir. 2009 yılındaki istatistiklere göre ise Fransa'da bulunan yerli ve yabancı turistlerin toplam turizm harcaması 36 milyar €'dur ki bu tutar Fransa'nın Gayrisafi Yurt içi Hasılasının yaklaşık %6,5'una tekabül etmektedir.

Turizm coğrafyası, turizmin mekana yayılışı, mekana etkileri, oluşan turistik alanın tespiti ve sınıflandırılması, arazinin kapasitesinin tespiti ile ilgilenen Beşeri coğrafya dalıdır. Turistin, turizmin tanımı, sınıflandırılması, turizm faaliyetleri neden yapılır, katılan turist sayısı, ülke ve dünya ekonomisine etkileri, turizm çeşitleri inceleme alanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ürdün'de turizm</span>

Turizm, Ürdün ekonomisinin en önemli sektörlerinden biridir. Zira gayrısarfî yurt içi hasılanın %13ünü teşkil etmektedir. 2014 yılında farklı ülkelerden Ürdün’ü ziyaret eden turist sayısının 5.3 milyon olduğu göz önünde bulundurulursa yıllık gelirin 4.3 milyar dolar olduğu söylenebilir.

Bosna-Hersek'te turizm, hızlı büyüme içinde olan bir sektördür.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'da turizm</span>

Gürcistan'da turizm, Gürcistan ekonomisinin önemli bir parçasıdır. Uluslararası turizm hızla büyüyen bir endüstridir. 2016 yılında, turizm sektörü ülkenin GSYİH'sinin %7,3'ünü oluşturmuştur. 2015 yılında ise bu rakam sadece %6,6 idi. 2016 yılında ülkeyi 6.35 milyon yabancı turist ziyaret etmiştir. Bu gösterge önceki yıllara göre %7,6 daha fazla. Gürcistan Ulusal Bankası'na göre, 2016 yılının ilk üç çeyreğinde, turistler ülkeye yaklaşık 1,68 milyar dolar bırakmışlar. Gösterge geçen yılın aynı dönemine göre %11 daha fazla. Gürcistan'daki yabancı turistlerin harcamalarının ödemeler dengesi üzerinde önemli bir etkisi vardır ve Gürcistan'ın hizmet ihracat gelirinin yaklaşık %64,3'ü turizmden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'da turizm</span>

Kosova, güneydoğu Avrupa'da yer alan bir Balkan ülkesidir. Balkanlar'daki merkezi konumuyla, orta ve güney Avrupa, Adriyatik Denizi ve Karadeniz arasındaki bağlantıda halka görevi görmektedir. Kosova'da turizm, İliryalılar, Dardaniler, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Sırbistan Krallığı ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine ait arkeolojik miras, geleneksel Arnavut ve Sırp mutfağı, mimari, dini miras, gelenekler ve doğal manzaralarla nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da turizm</span>

Kazakistan, yüzölçümü bakımından dokuzuncu ve denize kıyısı olmayan ülkeler arasında en büyük kara ülkesidir. Günümüzde turizm ekonominin önemli bir bileşeni değildir. 2014 itibarıyla, turizm Kazakistan'ın GSYİH'nın %0,3'ünü oluşturuyor, ancak hükûmet 2020'ye kadar %3'e yükseltmeyi planlıyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun Seyahat ve Turizm Rekabet Edebilirliği Raporu 2017'ye göre, Kazakistan'da seyahat ve turizm sektörü 3.08 milyar dolar veya toplam GSYİH'nın yüzde 1.6'sını oluşturuyor. WEF, Kazakistan'ın bir önceki döneme göre dört sıra daha yüksek olduğu 2017 raporunda 81. sırada. Kazakistan 2016 yılında 6,5 milyon turist aldı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de turizm</span>

Şam ve Halep gibi Batı Asya'daki en eski şehirlerden bazılarına sahip olmasına rağmen, Suriye'deki turizm Suriye iç savaşı ve bununla ilişkili mülteci kriziyle büyük ölçüde azalmıştır. Birçok eski turistik çekim merkezi, yapılan bombardımanlar nedeni ile yok edildi; tüm büyük havayollarının uçuşları askıya alındı ve birçok büyük otel kapandı. Ülkenin turizm endüstrisini canlandırmak için önemli miktarda yatırım yapılması gerektiği tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da turizm</span>

Azerbaycan Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Merkezi'ne göre, ülke turizm rekabet gücü göstergelerinde 148 ülke arasında 39. sıradadır. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi, Azerbaycan’ın 2010’dan 2016’ya ziyaretçi ihracatında en fazla artışa sahip ilk on ülke arasında olduğunu bildirdi. Ülke, 2017 yılında dünyanın en hızlı gelişen seyahat ve turizm ekonomisine sahip oldu. Azerbaycan, turizmi desteklemek için Atlético Madrid'in "Azerbaycan - Ateş Ülkesi" yazan formalarına sponsor oldu. 2018 yılında yeni turizm markası ve sloganı olan "başka bir göz atın" ismi tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'da turizm</span>

Yunanistan'da turizm, ülkedeki ekonomik faaliyetlerin kilit unsurlarından biri olmuş ve ülkenin en önemli sektörlerinden biridir. Yunanistan, antik çağlardan beri, büyük kısmı Avrupa’nın ve dünyanın en iyileri arasında yer alan ve 18 UNESCO Dünya Mirası Alanı’nın da yansıttığı zengin kültürü ve tarihiyle, uzun kıyı şeridi, birçok ada ve plajları ile Avrupa’nın en önemli turizm merkezi ve cazibe merkezi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'da turizm</span>

Hırvatistan'da turizm büyük bir endüstridir. 2018'de Hırvatistan'ın 19.7 milyon turist ziyaretçisi vardı. Hırvatistan'da turizmin tarihi, 1850 civarında 19. yüzyılın ortalarına kadar uzanmaktadır ve o zamandan beri başarıyla gelişmektedir. Bugün Hırvatistan, Akdeniz'in en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden biridir.

Karadağ en hızlı büyüyen turizm merkezlerinden biridir. 2007'de bir milyondan fazla turist Karadağ'ı ziyaret ederek 7,3 milyon gece konaklama yaptı. Bu, 2007 yılında yaklaşık 480 milyon avroluk turizm geliri elde etti . 2015 yılında turizm, 2016 yılında daha da artarak 1.7 milyondan fazla varış gerçekleştirmiştir. Aynı yıl, sahil kasabası Kotor, Lonely Planet tarafından ziyaret edilecek en iyi şehir seçildi. Oysa ülkenin kendisi sürekli turistik listelerde yer alıyor. 2016 yılında toplam 1,8 milyon ziyaretçiyle ülke, Avrupa'da seyahat eden en popüler 36. ülke oldu. Karadağ, 2017 yılında 2 milyondan fazla turist tarafından daha fazla ziyaret edildi. Hükûmet, Jaz Plajı, Velika Plaža, Ada Bojana ve Buljarica gibi sahilin gelişmemiş bölgelerinden en iyi şekilde faydalanması gereken yeşil alan yatırımlarını çekmeyi hedefliyor.

Belçika'da turizm Belçika'nın önemli endüstrilerinden biridir. Avrupa'nın başka yerlerinden erişilebilirliği ülkeyi popüler bir turizm merkezi haline getirmektedir. Turizm endüstrisi Belçika'nın gayri safi yurt içi hasılasının % 2,8'ini üretmekte ve çalışan nüfusun % 3,3'ünü istihdam etmektedir. 2005 yılında 6,7 milyon kişi Belçika'ya gitti. Bunların üçte ikisi yakındaki daha büyük ülkelerden geliyor - Fransa, Hollanda, İngiltere ve Almanya; İspanya ve İtalya'dan da çok sayıda turist vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bhutan'da turizm</span>

Butan'da turizm, Bhutan Hükûmeti'nin geliri artırmak ve Butan'ın eşsiz kültürünü ve geleneklerini dış dünyaya tanıtmak amacıyla 1974'te başladı ve izole ülkeyi yabancılara açtı. 1974'te toplam 287 turist Butan Krallığı'nı ziyaret etti. Butan'ı ziyaret eden turist sayısı 1992'de 2.850'ye yükseldi ve 1999'da olarak 7.158'e yükseldi. 1980'lerin sonunda turizm yıllık 2 milyon ABD dolarının üzerinde katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Nepal'de turizm</span>

Nepal nefes kesen manzaralarını, el değmemiş göllerini ve nehirlerini, güçlü dağlarını, çeşitli kültürleri ve barış ve uyumun getirdiği gelenekleri sergileyerek kendisini gezginler ve sırt çantalı gezginlerin hedefi olarak belirlemiştir. Turizm, sadece kültürler ve gelenekler, fikirler ve ilkeler, inançlar ve ahlâk değişimine yardımcı olmakla kalmadı, aynı zamanda Nepal'e finansal büyümesi ve özgürlüğü konusunda da yardımcı oldu.

Sağlık turizmi, sağlığın korunması, geliştirilmesi veya hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla kişilerin ikamet yerlerinden başka bir ülkeye seyahat ederek sağlık ve turizm olanaklarından yararlanmasıdır. Bu amaçla seyahat eden kişiye sağlık turisti denilmektedir. Geçmişte bu terim genellikle az gelişmiş ülkelerden, gelişmiş ülkelerdeki sağlık merkezlerine ziyaretler olarak gerçekleşirken, günümüzde uluslararası hasta dolaşımı yön değiştirmeye başlamıştır. Gelişmiş ülkelerden de uygun fiyatlar ve alternatif tedavi olanakları sebepleri ile diğer ülkelere sağlık turistleri gitmektedir.