İçeriğe atla

Arnavutluk'ta sosyalizmin çöküşü

1989 Devrimleri bir parçası
Arnavutluk'ta sosyalizmin çöküşü
Tarih29 Aralık 1989 – 22 Mart 1992
KonumArnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti

Arnavutluk'ta sosyalizmin çöküşü, Avrupa'da Sovyetler Birliği dışında gerçekleşen son olay, Aralık 1990'da başkent Tiran'daki öğrenci gösterileriyle başladı, ancak aynı yılın Ocak ayında İşkodra ve Kavaja gibi diğer şehirlerde de protestolar başlamıştı[1] Arnavutluk Komünist Emek Partisi Merkez Komitesi 11 Aralık'ta siyasi çoğulculuğa izin verdi ve ertesi gün en büyük muhalefet partisi Demokrat Parti kuruldu.[2] Mart 1991 seçimleri İşçi Partisi'ni iktidarda bıraktı, ancak genel grev ve kentsel muhalefet, komünist olmayanları da içeren bir istikrar hükûmetinin kurulmasına yol açtı. Arnavutluk'un eski komünistleri, Mart 1992'de ekonomik çöküş ve toplumsal huzursuzlukların ortasında yapılan seçimlerde bozguna uğradı. Demokrat Parti sandalyelerin çoğunu kazandı ve parti başkanı Sali Berişa cumhurbaşkanı oldu.

Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti'ni kırk yıl boyunca yöneten Enver Hoca, 11 Nisan 1985'te öldü. Ramiz Alia, Hoca'nın yerine İşçi Partisi Birinci Sekreteri oldu ve yavaş yavaş ekonomik reformları uygulamaya koydu ve Batı Avrupa ülkeleriyle diplomatik ilişkiler başlattı.[3] 1989 devrimleri sırasında birçok Arnavut, izole edilmiş ülkede devlet kontrolündeki bilgiler nedeniyle olaylardan habersiz kaldı. Bazı Arnavutlar Berlin Duvarı'nın Kasım 1989'da yıkıldığını bilmiyordu.[4] Ocak 1990'da birkaç yüz kişinin Joseph Stalin'in heykelini yıkmak istediği İşkodra'da ilk isyanlar başladı ve oradan birkaç şehre yayıldı. Sonunda mevcut rejim, 1990'da yurtdışına seyahat etme özgürlüğünü sağlayan önlemler de dahil olmak üzere bir miktar liberalizasyon başlattı. Dış dünyayla bağların geliştirilmesine yönelik çalışmalar başlatıldı.

Mihail Gorbaçov, 1985 yılında Sovyetler Birliği'nde yeni glasnost ve perestroyka politikalarını benimsemişti. Romanya'nın komünist lideri Nikolay Çavuşesku'nun 1989 Romanya Devrimi sırasında idam edilmesinin ardından Alia, radikal değişiklikler yapılmazsa sıranın kendisi olabileceğini biliyordu. Daha sonra Batı Avrupa insan hakları standartlarına uyumu zorunlu kılan Helsinki Anlaşmasını imzaladı. Alia ayrıca dönemin önde gelen aydınlarıyla Arnavut siyasi sisteminde reform yapmanın yolları konusunda bir toplantı da düzenledi. Alia döneminde, komünistlerin 1944'te Arnavutluk'ta iktidara gelmesinden bu yana ilk çoğulcu seçimler yapıldı. Alia'nın partisi 31 Mart 1991 seçimlerini kazandı. Ancak demokrasiye geçişin durdurulamayacağı açıktı. Yeni kurulan Demokrat Parti'nin birçok önde gelen üyesi gösteriler sırasında hafif trençkotlar giyerken, o zamanlar hala İşçi Partisi üyesi olan Sali Berişa'nın öğrencilerin protestolarına hitap ederken Ramiz Alia'ya teşekkür ettiği duyuldu ve bir hükûmet aracıyla İskender Bey Meydanı'nda dolaşırken görüldü.[5][6] Bu arada Tiran'ın Öğrenci Şehri yurtlarında düzenlenen bir öğrenci gösterisi eyalet polisi tarafından bastırıldı. Ramiz Alia, endişelerini tartışmak ve uzlaşmaya varmak üzere Tiran Üniversitesi öğrencilerinden oluşan bir heyeti davet etti.

Komünistler seçimlerin ilk turunda hükûmetin kontrolünü ellerinde tutmayı başardılar, ancak iki ay sonra yapılan genel grev sırasında düştüler. Bir ulusal kurtuluş komitesi görevi devraldı ancak altı ay içinde çöktü. Alia cumhurbaşkanlığından istifa etti ve yerine Piskopos Fan Noli'den bu yana Arnavutluk'un demokratik olarak seçilmiş ilk lideri olan Berişa geçti.

Demokrat Parti söz verdiği reformları uygulamak zorunda kaldı, ancak bunlar ya çok yavaştı ya da ülkenin sorunlarını çözmedi, bu da insanların hızlı refah umutları gerçekleşmeyince hayal kırıklığına uğramasına neden oldu. Pek çok Arnavut, Sali Berişa'nın muhalefet, medya ve sivil toplum üzerindeki baskı da dahil olmak üzere artan otoriterliğinden de hayal kırıklığına uğradı.[7] Haziran 1996 genel seçimlerinde Demokrat Parti mutlak çoğunluğu elde etmeye çalıştı ve sonuçları manipüle etti.[8]

1997'de Arnavutluk'ta yaşanan sivil huzursuzluk, bir dizi büyük saadet zinciri şemasının çökmesi ve Arnavutluk'ta ülke genelinde kargaşa ve isyana neden olan yaygın yolsuzluğun ardından hükûmetin düşmesine neden oldu.[9] Hükûmet isyanı güç kullanarak bastırmaya çalıştı ancak Arnavutluk ordusundaki düşük moral ve yolsuzluk nedeniyle bu girişim başarısız oldu.[2] AGİT özel elçisi Franz Vranitzky liderliğindeki uluslararası arabuluculuğun yardımıyla iktidar ve muhalefet partileri Uzlaşma Hükûmeti kurulması ve yeni seçim yapılması konusunda anlaştılar. Sakinliği sağlamak ve dışarıya doğru mülteci akışını önlemek için dokuz devlet, Alba Operasyonu adı verilen uluslararası bir güce askerî güç katkısında bulundu.[10]

Haziran ayındaki 1997 Arnavutluk parlamento seçimleri, muhalefetteki Sosyalist Parti'yi (eski komünist parti) iktidara getirdi ve parti, 2005 yılına kadar çeşitli başbakanların yönetimi altında hüküm sürdü [11] Demokrat Parti 2005 ve 2009 parlamento seçimlerini kazandı ve Arnavutluk bu kez başbakan olarak yeniden Sali Berişa tarafından yönetildi. Sosyalist Parti 2013'teki seçimleri kazandı ve parti başkanı ve Başbakan Edi Rama tarafından yönetiliyor.

22 Kasım 1998'de referandumla onaylanan, 28 Kasım 1998'de yayımlanan ve Ocak 2007'de değiştirilen anayasaya göre Arnavutluk, kuvvetler ayrılığı ve temel insan haklarının korunduğu demokratik bir yönetim sistemine sahiptir.[12] Komünizmin sona ermesinden bu yana ülke, her ne kadar heyecansız olsa da Rusya veya Çin ile olan ilişkilerinden ziyade Batı'ya daha fazla yöneldi. Arnavutluk 2009 yılında NATO'ya katıldı ve gelecekte Avrupa Birliği'ne katılmayı hedefliyor.

Kaynakça

  1. ^ Mysteries of December 1990 (Misteret e Dhjetoret) Webarşiv şablonunda hata: |url= value. Boş., TV Klan.
  2. ^ a b Abrahams, Fred C. (2015). Modern Albania: From Dictatorship to Democracy. New York: NYU Press. ss. 169-221. ISBN 978-0814705117. 28 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024. 
  3. ^ Lami, Remzi. "Albania: nine years after". AIM Tirana. 3 Ağustos 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2010. 
  4. ^ Bogdani, Mirela; Loughlin, John (23 Şubat 2007). Albania and the European Union: the tumultuous journey towards integration. Bloomsbury Academic. s. 21. ISBN 9781845113087. Erişim tarihi: 27 Haziran 2011. 
  5. ^ Lenci lorenc (17 Temmuz 2009). "Sali Berisha cun i ri". 17 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2018 – YouTube vasıtasıyla. 
  6. ^ OLTIONPENGU (25 Haziran 2009). "I Panjohuri". 11 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2018 – YouTube vasıtasıyla. 
  7. ^ Human Rights Watch, Human Rights in Post-communist Albania 16 Aralık 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., March 1, 1996.
  8. ^ Organization for Security and Cooperation in Europe, Parliamentary Elections 26 May and 2 June: Observations 18 Aralık 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., July 2, 1996.
  9. ^ Vaughan-Whitehead, Daniel (1999). Albania in Crisis: The Predictable Fall of the Shining Star. Edward Elgar Pub. ISBN 1840640707. 
  10. ^ The nine participating states were: Austria, Denmark, France, Greece, Italy, Romania, Slovenia, Spain, and Turkey.
  11. ^ "Final Report on Parliamentary Elections in Albania, 29 June 1997". 8 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024. 
  12. ^ Constitution of the Republic of Albania 11 Aralık 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marksizm</span> Alman filozof Marxın düşüncelerine dayanan devrimci sosyalist akım

Marksizm, özgün bir siyasal felsefe akımı, tarihin diyalektik materyalist bir yorumuna dayanan ekonomik ve toplumsal bir dünya görüşü, kapitalizmin Marksist açıdan çözümlenmesi, bir toplumsal değişim teorisi, Karl Marx'ın ve Friedrich Engels'in çalışmalarından çıkarılan, insanın özgürleşmesiyle ilgili bir düşünce sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Sosyal Demokrat Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti

Almanya Sosyal Demokrat Partisi, Almanya'nın en eski siyasal partisi.

<span class="mw-page-title-main">Enver Hoca</span> Komünist eski Arnavutluk lideri

Enver Halil Hoca, Arnavut komünist politikacı. 1941'den 1985'te ölümüne kadar Arnavutluk Emek Partisi Genel Sekreteri'ydi. Aynı zamanda Arnavutluk Emek Partisi Politbüro üyesi, Arnavutluk Demokratik Cephesi Başkanı ve silahlı kuvvetlerin başkomutanıydı. 1944'ten 1985'te ölümüne kadar ülkeyi yönetti. Ayrıca 1944'ten 1954'e kadar 22. Arnavutluk Başbakanı ve çeşitli zamanlarda Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti'nin hem dışişleri bakanı hem de savunma bakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi</span> Sovyetler Birliğini yöneten parti

Sovyetler Birliği Komünist Partisi, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Bolşevik kanadınca kurulan ve 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nden sonra 1991 yılına dek Sovyetler Birliği'ni yöneten parti. Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi olarak iktidara gelen parti 1918 yılında Komünist Parti adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar Komünist Partisi</span> Bulgaristan Halk Cumhuriyetinin 1946-1990 arasında iktidar partisi

Bulgar Komünist Partisi Bulgaristan Halk Cumhuriyeti'nin 1946-1990 yılları arasında iktidardaki partisiydi. Vatan Cephesi'ne liderlik eden parti 1944 yılında II. Dünya Savaşı'nın sonuna doğru, Bulgar partizanlar hükûmeti devirmesi sonucu iktidara geldi.

<span class="mw-page-title-main">Sali Berisha</span>

Sali Ram Berisha veya Berişa Arnavut politikacı ve eski başbakan.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Emek Partisi</span> 1946-1991 yılları arasında Arnavutluk’daki tek yasal siyasi parti

Arnavutluk Emek Partisi 1946-1991 yılları arasında Arnavutluk’da yasal tek siyasi parti olarak iktidarda olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Demokratik Partisi</span>

Arnavutluk Demokratik Partisi, Arnavutluk'ta muhafazakâr bir siyasi partidir. Parti 2005-2015 hükûmet koalisyonunun önde gelen partisi olmuştur. Bu, Avrupa Halk Partisi (EPP) ve Uluslararası Demokrat Birliği ve Merkezci Uluslararası Demokrat'ın gözlemci üyesidir. Rilindja Demokratike ise partinin resmî gazetesidir.

<span class="mw-page-title-main">Edi Rama</span> Arnavut siyasetçi

Edi Rama, Arnavut siyasetçi ve ressamdır. 2005 yılından beri Arnavutluk Sosyalist Partisi'nin lideridir. 1998-2000 yılları arası Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı ve 2000-2011 yılları arası başkent Tiran'ın Belediye Başkanı oldu. Rama 23 Haziran 2013 tarihinde, görevdeki Başbakan Sali Berişa'yı yenerek, 2013 seçimlerini kazandı. Yeni Arnavutluk parlamentosunun açılmasının ardından başbakan olarak hükûmeti kurmakla görevlendirildi.

Arnavut sanatı, Arnavut kültürünün önemli bir parçasıdır. Uzun ve olaylı geçmişiyle sanat, Arnavut kimliğinin ve tarihinin önemli bir delilidir. Arnavutluk, bir Güneydoğu Avrupa ülkesi, diğer Avrupa ülkelerinden benzersiz bir kültüre sahiptir. Arnavut sanatı özgün unsurlarını korumuştur ve Osmanlı, Venedik ve diğer Batılı unsurlarla zenginleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fatos Nano</span>

Fatos Thanas Nano, üç kez Arnavutluk Başbakanı olan bir Arnavut siyasetçidir.

Bashkim Fino, Arnavut siyasetçi ve Arnavutluk'un 28. başbakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandër Meksi</span>

Aleksandër Gabriel Meksi, Arnavut siyasetçi ve arkeolog. Arnavutluk'un 13 Nisan 1992'den 11 Mart 1997 tarihine kadar 27. Başbakanıydı. Eski bir arkeolog olarak, komünist yönetimin sona ermesinden sonra Arnavutluk'un başbakanlığı yapan ilk kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Adil Çarçani</span>

Adil Çarçani, Enver Hoca tarafından yönetilen komünist rejimde Arnavut bir politikacı. Komünist rejimin çöküşünden hemen önceki yıllarda Arnavutluk hükûmetinin başkan yardımcısı olarak görev yapıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ramiz Alia</span>

Ramiz Tafë Alia, 1985-1991 yılları arasında Arnavutluk'un ikinci ve son komünist lideri ve ülkenin 1982-1992 yılları arasında devlet başkanıdır. Enver Hoca tarafından halefi olarak atandı ve Hoca'nın ölmesinden sonra iktidarı ele geçirdi. 7 Ekim 2011 tarihinde Tiran'da 85 yaşında akciğer hastalığı yüzünden öldü. 1991-1992 yılları arasında Arnavutluk'un ilk Cumhurbaşkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kastriot İslami</span> Arnavut siyasetçi

Kastriot Selman Islami, Bir Arnavut siyasetçidir. 17 Nisan 1991'den 6 Nisan 1992 tarihine kadar Arnavutluk Meclisi Başkanı olarak görev yaptı. Son komünist cumhurbaşkanı Ramiz Alia'nın istifası üzerine 3 Nisan 1992'de üç gün boyunca geçici cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

Arnavutluk; iki büyük siyasi partinin öncülüğünde, çok partili sistem ile yönetilen bir ülkedir. Merkezi Seçim Komisyonu'nun 2014 yılı verilerine göre mecliste toplam 124 siyasi partinin kaydı bulunmaktadır. Buna rağmen 2015 Yerel Seçimleri yalnızca 54 partinin katılımıyla gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Demokratik Hükûmeti</span>

Arnavutluk Demokratik Hükûmeti 20 Ekim 1944'te 1940-1944 Arnavut partizan direnişi sona erdiğinde Ulusal Kurtuluş Hareketi tarafından kuruldu. Geçici olan bu hükûmet, ülkenin 28 Kasım'da Alman kuvvetlerinden kurtarılmasının ardından iktidara geldi. Ülkenin geçici başbakanı Arnavutluk Emek Partisi Genel Sekreteri Enver Hoca oldu. Geçici hükûmet, demokratik seçimler yapılıncaya ve bir Kurucu Meclis toplanana kadar var olacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Niko Peleshi</span>

Niko Aleks Peleshi, Eylül 2013'te Arnavutluk Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Arnavut siyasetçi. 2004-2005 yılları arasında Görice valisi ve 2007-2012 yılları arasında Görice belediye başkanı olarak görev yaptı. 2012 yılından bu yana Sosyalist Parti Başkanlığı üyesidir. 2019'dan beri resmi bir milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Kuzey Makedonya ilişkileri</span>

Arnavutluk ve Kuzey Makedonya, Avrupa Konseyi ve NATO'nun tam üyeleridir. Her ikisi de Mart 2020'de Avrupa Birliği katılım müzakerelerine başladı.