İçeriğe atla

Arnavutköy, Beşiktaş

Arnavutköy
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Koordinatlar: 41°04′05″N 29°02′35″E / 41.068056°K 29.043056°D / 41.068056; 29.043056
Ülke Türkiye
İlİstanbul
İlçeBeşiktaş
Bulunduğu yerAvrupa Yakası Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Kıyısı olduğuİstanbul Boğazı Bunu Vikiveri'de düzenleyin
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Yüzölçümü
 • Toplam0.45 km²
Nüfus
 (2023)
3.435[2]
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu212[3] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
İl plaka kodu34[4] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Posta kodu34345[5] Bunu Vikiveri'de düzenleyin
İstatistiki bölgeİstanbul alt bölgesi (TR10) Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Seçim çevresiİstanbul 2. seçim çevresi[6] Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Arnavutköy, İstanbul Boğaziçi'nin Avrupa yakasında Beşiktaş ilçesinin sınırları içinde köklü ve tarihsel yapısı ile ünlü bir mahalledir. Arnavutköy İstanbul Boğazı'nın Avrupa yakasındaki sahilde Kuruçeşme ile Bebek arasında yer alır. Sahilden başlayan semtin tepelere doğru yükselen arka sınırı günümüzde hızla yayılmakta olan Ulus'a dayanır.

Arnavutköy'ün karşısında Boğazın Anadolu yakasındaki semtlerinden Kandilli, Üsküdar ve Vaniköy bulunmaktadır. Arnavutköy denince ilk akla gelen ve otantik yapısını korumuş bir yerleşim yeridir. Osmanlı döneminde idari yönden Galata Kadılığı'na bağlı iken, Cumhuriyet döneminde Beşiktaş ilçesinde kalmıştır.

Restorasyon çalışmaları sonucu Arnavutköy'de otantik bir yapı çehresi oluşmuş, diğer betonerme yapılardan sıyrılarak daha turistik bir karaktere ulaşılmıştır. Polis Karakolu ve hemen yanındaki Tevfikiye Camii ise Helenik yapı türündedir.

Televizyon modasından önce (70'li yılların ortasına kadar), bugün Rum İlkokulunun arkasında bulunan bir garajın yerinde 'Dayının sineması' adlı açık hava sineması vardı. Bir de bugünkü Ziraat bankası şubesinin yerinde çarşı içinde, kapalı kış sineması vardı.

1980'li yılların başında sahil yolunun güzergâhı "kazıklı yol" tabir edilen Akıntıburnu mevkiinden bugünkü K. Y. Anadolu Lisesine kavis yaparak yalıları önünden geçirildi. Arnavutköy iskelesinin yeri de değiştirildi. Yol çift şeritli olmasına karşın bir gezi yolu özelliğini kaybetmemiştir.

Salı günleri halk pazarı kurulmakta, her yıl haziran ayının ilk haftası Arnavutköy Şenlikleri yapılmaktadır.

Nüfus

Yıl Değişim Nüfus Tespit Yöntemi
20074.625ADNKS
2008 2%4.521ADNKS
2009 2%4.453ADNKS
2010 1%4.415ADNKS
2011 0%4.407ADNKS
2012 2%4.314ADNKS
2013 1%4.261ADNKS
2014 1%4.220ADNKS
2015 2%4.139ADNKS
2016 1%4.082ADNKS
2017 4%3.933ADNKS
2018 3%3.803ADNKS
2019 0%3.788ADNKS
2023 9%3.435ADNKS

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi". Türkiye İstatistik Kurumu. Erişim tarihi: 9 Nisan 2024. 
  3. ^ "Coğrafi Numaralar". Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu. 19 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  4. ^ "İl bilgileri Haritası". Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı. 27 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2024. 
  5. ^ "PTT posta kodu sorgulama". PTT. Erişim tarihi: 9 Haziran 2024. 
  6. ^ "Yüksek Seçim Kurulu Kararı" (PDF). Yüksek Seçim Kurulu. 3 Mart 2023. 3 Mart 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2024. 
  • Türker, Orhan: Mega Revma´dan Arnavutköy´e. Bir Boğaziçi Hikayesi. Sel Yayıncılık, İstanbul 1999

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beşiktaş, İstanbul ilinin bir ilçesidir. Adını İstanbul'un en eski semtlerinden biri olan Beşiktaş semtinden alır. 8,4 km uzunluğunda sahili olduğu İstanbul Boğazı'nın Rumeli yakasında yer alan ilçe batıda Şişli ve Kâğıthane, güneybatıda Beyoğlu, kuzeyde Sarıyer ilçeleriyle komşudur. Yüzölçümü 18 km², nüfusu ise 2019 ADNKS verilerine göre 182.649'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kanlıca</span> Beykoz, İstanbul, Türkiyede mahalle

Kanlıca, İstanbul ilinin Beykoz ilçesinin mahallesidir. Anadoluhisarı ile Çubuklu arasında bulunur. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün Anadolu yakasındaki ayağının kuzey tarafındadır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar</span> İstanbul ilçesi (Anadolu Yakası)

Üsküdar, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan ilçedir. Kocaeli Yarımadası'nın batı kesiminde yer alan Üsküdar, kuzeyden Beykoz, kuzeydoğudan Ümraniye, doğudan Ataşehir, güneyden Kadıköy ilçeleri ve batıdan İstanbul Boğazıyla çevrilidir. İlçe 33 tane mahalleden oluşmaktadır. 2015 yılında gerçekleştirilen İstanbul'da Yaşam Kalitesi Araştırması'nda tüm ilçeler arasında 7. sırada yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Akıntıburnu</span>

Akıntıburnu, İstanbul boğazında, Beşiktaş ilçesinin ünlü semti Arnavutköy'de denize doğru uzanan bir çıkıntıdır.

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi</span> İstanbul Boğazı ile iki kıyısını içine alan kent parçası

Boğaziçi, İstanbul Boğazı ile iki kıyısını içine alan kent parçası.

<span class="mw-page-title-main">Kuzguncuk</span> Üsküdar, İstanbul, Türkiyede mahalle

Kuzguncuk İstanbul ilinin Anadolu yakasında Üsküdar ilçesinde yer alan bir semttir. Boğaziçi’nin Anadolu kıyısında, Üsküdar, Paşalimanı ile Beylerbeyi arasındaki yerleşme Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda oluşmuş, Boğaziçi’ne açılan bir vadi içinde gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ortaköy, Beşiktaş</span> Beşiktaş, İstanbul, Türkiyede mahalle

Ortaköy, Boğaziçi'nin Avrupa yakasında, Beşiktaş ilçesine bağlı mahalle ve semt. Ortaköy ve Mecidiye mahallelerinden oluşan Ortaköy semti, sahile açılan vadi boyunca yamaçlara kurulmuş bir yerleşmedir. Kuruçeşme, Ulus, Levazım, Balmumcu ve Yıldız mahalleriyle çevrili olan semtin kuzey sınırı Defterdarburnu'dur. Ortaköy Camii semtin sembolüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gayrettepe</span> Beşiktaş, İstanbul, Türkiyede mahalle

Gayrettepe, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde bulunan bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Kuruçeşme, Beşiktaş</span> Beşiktaş, İstanbul, Türkiyede mahalle

Kuruçeşme, İstanbul Boğazı'nın kıyısında, Beşiktaş ilçesine bağlı bir semttir. Kuruçeşme Arena, buradadır.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Yakası</span> İstanbulun Asya üzerinde kalan toprakları

Anadolu Yakası, Anadolu Tarafı ya da Asya Yakası, İstanbul'un Asya üzerinde kalan toprakları için kullanılan tabirdir. İlk ne zaman kullanıldığı bilinmemekle beraber Osmanlı döneminden beri kullanıldığı kesindir. Kuzey sahilinde Beykoz ve kuzeydoğusunda Şile, güney sahilinde ise Tuzla, Pendik, Kartal, Maltepe, Kadıköy bulunmaktadır. Boğazda bulunan iki ilçe Üsküdar ve Beykoz olup iç ilçeler ise Sultanbeyli, Ümraniye ve yeni ilçe statüsüne kavuşmuş olan Sancaktepe, Ataşehir ve Çekmeköy'dür. 1973'e kadar pek canlılığı olmayan Anadolu Yakası, Boğaziçi Köprüsü'nün yapımından sonra iyice hareketlenmeye başlamıştır. İstanbul nüfusunun 1/3'ü burada yaşamaktadır. Avrupa Yakasına göre daha yeşildir ve trafik daha az yoğundur.

<span class="mw-page-title-main">Kandilli</span> Üsküdar, İstanbul, Türkiyede mahalle

Kandilli İstanbul ilinin Üsküdar ilçesinin en kuzeyinde Boğaziçi'i kıyısında bulunan bir semttir. Anadoluhisarı ile Vaniköy arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Bebek, Beşiktaş</span> Beşiktaş, İstanbul, Türkiyede semt

Bebek, İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesinde, Boğaziçi'nin Avrupa yakasında semt. Rumeli Hisarı ile Arnavutköy arasında yer alan ve genelde yüksek gelirlilerin oturduğu semt, aynı adı taşıyan bir deniz koyuna da sahiptir.

Anadoluhisarı İstanbul ilinin Beykoz ilçesinde İstanbul Boğazı kıyısında bir semttir. Kuzeyinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Kanlıca, güneyinde Kandilli bulunur. Adını 1395'te Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan Anadolu Hisarı'ndan alır. Karşısında Rumeli Hisarı bulunur.

Mecidiye mahallesi İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesinde yer alan bir mahalledir. Osmanlı Padişahı Abdülmecid'in sahilde yaptırdığı Büyük Mecidiye Camii'den adını alan Mahallede yaklaşık 13.000 kişi yaşamaktadır. Doğusunda Dereboyu Caddesi, batısında Merkez Komutanlığı, kuzeyinde Levazım-Balmumcu Mahalleleri yer alan Mecidiye Mahallesi'nin güneyinde ise İstanbul Boğazı yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Sinanpaşa, Beşiktaş</span> Beşiktaş, İstanbul, Türkiyede mahalle

Sinanpaşa, İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesindeki bir mahalle. Mahallenin bulunduğu bölge 17.yy'dan önce Beşiktaş semti olarak anılmaktayken; Beşiktaş semtinin Galata beldesine bağlanması ile birlikte günümüzdeki ismini almıştır. Cihannüma, Türkali, Vişnezade semtleri ve İstanbul Boğazı ile çevrilidir. Adını aldığı Sinan Paşa Camii, Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi ve meydanı ile İstanbul Deniz Müzesi semt sınırları içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Yeniköy, Sarıyer</span> Sarıyer, İstanbul, Türkiyede mahalle

Yeniköy, Boğaziçi'nin Rumeli yakasında, Sarıyer ilçesinde İstinye ve Tarabya arasında yer alan semt. İdari olarak Sarıyer'e bağlı bir muhtarlıktır. Yeniköy, İstanbul'un fethi sırasında harap bir semtken Osmanlılar tarafından 16. yüzyılda imar edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rumelihisarı, Sarıyer</span> Sarıyer, İstanbul, Türkiyede mahalle

Rumelihisarı, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Sarıyer ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Baltalimanı; kuzeybatısında Fatih Sultan Mehmet; batısında Beşiktaş ilçesine bağlı Etiler; güneyinde yine Beşiktaş ilçesine bağlı Bebek mahalleleri; doğusunda ise İstanbul Boğazı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi, Üsküdar</span> Üsküdar, İstanbul, Türkiyede mahalle

Beylerbeyi, Boğaziçi'nin Anadolu kıyısında, Kuzguncuk ile Çengelköy arasında yer alan en eski Boğaz köylerinden birisidir. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu yakasındaki ayaklarının hemen dibinden başlayarak geniş bir sahil boyunca tepelere kadar uzanır. 1960'lara kadar Üsküdar'a bağlı bir bucak iken sonraki idari değişiklikler sırasında semt olarak doğrudan Üsküdar ilçesine bağlanmıştır. Zamanında Boğaziçi Köprüsü yapımı nedeniyle günümüzde köprünün Anadolu gişelerinin bulunduğu bölgedeki Fıstıklı Mahallesi çok sayıda ahşap yapıyı barındırmasına rağmen istimlak edilmiştir. Son değişimler ile "mahalle" statüsüne düşürülen semt halen Abdullahağa (Istavroz), Küplüce ve Burhaniye mahallelerini barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ayvansaray</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Ayvansaray, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda Fatih ilçesinde bir semttir. Tarihî yarımadada, suriçinde kalan mahalle Haliç'in güney kıyılarında kurulmuştur. Doğusunda Balat, batısında, Eyüpsultan'ın Defterdar mahallesi, kuzeyinde Haliç ve güneyinde Edirnekapı yer alır. Ayvansaray, Bizans döneminde Blakernai semtinin kurulu olduğu yerdedir.

Kuleli, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı bir mahalledir. Boğaziçi semtlerinden biri olan Kuleli'nin, batısında İstanbul Boğazı'na kıyıdaştır. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Kandilli; güneyinde Çengelköy; doğusunda ise Küçüksu mahalleleri vardır. Mahalle adını, içinde barındırdığı Kuleli Askerî Lisesi'nden almaktadır. Mahallenin genel görünümüne bakıldığında yerleşimin seyrek, yeşil alanların bol olduğu görülmektedir.