İçeriğe atla

Arnavut şarabı

Arnavutluk'ta Arnavut şarabı çeşitleri

Arnavut şarabı, eşsiz tatlılık ve yerli çeşitleri ile karakterize edilir. Arnavutluk 2009 yılında yaklaşık 17.500 ton şarap üretmiştir.[1] Komünizm döneminde üretim alanı, 20.000 hektara (49.000 dönüm) genişletilmiştir.[2]

Tarih

Butrint vaftizhanesinde bir mozaik (6. yüzyıl)

Arnavutluk, Avrupa'nın en uzun bağcılık tarihlerinden birine sahiptir.[2] Bugünün Arnavutluk bölgesi buzul çağı sırasında asmanın doğal olarak yetiştiği ender yerlerden biri oldu. Bölgedeki en eski tohumların 4.000 ila 6.000 yaşında olduğu bulunmuştur.[3] Antik Roma yazarı Plinyİlirya şarabını açıklarken "çok tatlı ya da lezzetli" ve "tüm şaraplar arasında üçüncü sırayı [aldığını]" ifade eder.[4] Arnavut ailelerin geleneksel şarap ve rakı üretmek için kendi bahçelerinde üzüm yetiştirdiği bilinmektedir.

Osmanlı döneminde üzüm bağı bir düşüş yaşadı ve genelde Hristiyan çoğunluk bölgelerinde bulundu.

Komünizmden bugüne

Bağımsızlıktan sonra, bağcılık hemen geniş alanlara yayıldı ama 1933 yılında filoksera tarafından neredeyse yok edildi. Önemli bir toparlanma ancak İkinci Dünya Savaşı sonrasında başlayacaktır, savaşın sonunda şarabın hala ekili olduğu alan sadece 2737 hektardı. En önemli üretim bölgesi komünist devlet işletmelerinde üzüm yetiştirilen Durres bölgesiydi. Bu süre içinde ülke çapında yüzölçümü yaklaşık olarak tütünün olduğu alanlara karşılık gelir ama zeytin ve meyve ağaçlarına göre önemli ölçüde daha düşüktü. İhraç edilen şarap öncelikle Almanya'da tüketilmiştir. 1971'de 61.000 ton hektolitre olan ihracat 1985'te 22.000 hektolitre olana kadar sürekli azalmıştır. Nedenleri eski üretim koşullarında ağırlıklı olarak bulunulması, zor taşımak için yapılmış yetersiz teknik malzeme ve kalite düşüklüğüdür. Öte yandan kolayca taşınabilen kuru üzüm ihracatı sürekli artış gösterirken (yılda en fazla 3500 ton) taze üzüm ihracatı marjinal olmuştur.  En yaygın çeşitleri Merlot, Cabernet, Pinot Noir, Sangiovese ve Riesling'dir.

Përmet, Güney Arnavutluk'ta genç üzüm bağı

Bu yüzölçümü iyi durumda bir piyasa ekonomisine geçişi atlatmıştır. Üzüm bağları ve şarap üretimi ticaret ekonomisinin mevcut durumunda artmaktadır.

Üretim

Üretim rakamları
1950 1960 1970 1980 1990 2007 2009 2014
Bağ alanı (hektar) 2430 8545 11020 16719 17621 9103 9806
Üretim (ton) 21.400 22.300 64.500 66.200 91.000 146.500[a]162.800 203.700

Şarap bölgeleri

Güney Arnavutluk'ta üzüm bağları

Arnavutluk dört şarap üreten bölgeye ayrılmaktadır:[2]

  • Batı ova,
  • Orta tepelik bölge
  • Doğu alt dağlık bölge
  • Yaylalar

Şaraphane

Arnavutluk'ta en önemli şarap imalathanelerinden bazıları (Arnavutça: kantina) Rilindja, Skanderbeg, Cobo, Leo, Bardha, Arberi, Sara, Vintage, Kardinal ve Kokomani'de bulunur.

Tercihler

Nasse ve Zigori'ye göre (1968) en iyi yerli Arnavut şarap çeşitleri arasında Debine (noir ve blanche), Kallmet, Mereshnik, Mjaltez, Serine (rouge ve blanche), Shesh i Bardhe ve Vlosh vardır.[5] En iyi şarap üretim alanları Berat, Korca, Tiran, Durres etrafında ve Lezha ve Şkodra arasındadır.[6]

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ Diğer kaynaklar 105.000 ton rakamını koymakta (FAO: Agribusiness Handbook Grapes, Wine)

Kaynakça

  1. ^ "Wine production (tons)". Food and Agriculture Organization. s. 28. 20 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2011. 
  2. ^ a b c http://www.winealbania.com 8 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Wine Albania Portal
  3. ^ Tom Stevenson (2011). The Sotheby's Wine Encyclopedia. Dorling Kindersley. ISBN 978-1-4053-5979-5. 29 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2016. 
  4. ^ The Laws of Fermentation and the Wines of the Ancients. Bronson Press. s. 41. 12 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2011. 
  5. ^ "The technology of wine making". Avi Pub. Co. s. 42. Erişim tarihi: 10 Nisan 2011. 
  6. ^ Albania. Bradt. s. 42. Erişim tarihi: 10 Nisan 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bağ (tarım)</span>

Bağ, sofralık üzüm, kuru üzüm,alkolsüz üzüm suyu ve şarapçılık için üzerinde salkımlar halinde üzüm toplanan üzüm bitkisi asmanın yetiştirildiği yerdir. Bağ üretimi, bilimi, uygulaması ve çalışmasına bağcılık denir. Üzüm bağları, şarabın kendisine pay çıkarılabilecek bağın özel coğrafi ve jeolojik özelliklerine atıfta bulunan ve Türkçeye "yer duygusu" gibi tercüme edilebilecek Fransızca terroir kelimesiyle nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Türk şarabı</span>

Türk şarabı, büyük şarap üreticisi olan ülkelerin gerisinde olmakla birlikte giderek tanınmakta ve üretim miktarı hızla artmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Chardonnay</span>

Chardonnay, beyaz şarap üretiminde kullanılan bir yeşil üzüm çeşididir. Çeşit, doğu Fransa'nın Burgundy şarap bölgesi kökenlidir, ancak günümüzde İngiltere'den Yeni Zelanda'ya kadar şarap üretilen çoğu bölgede yetiştirilmektedir. Yeni ve gelişmekte olan şarap bölgeleri için Chardonnay yetiştiriciliği uluslararası şarap pazarına kolay giriş yolu olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Merlot</span> Merlot bir şarap çeşidi yapmada veya yemede kullanılan bir üzümdür.

Merlot hem tek çeşit (sepaj), hem de harmanlanmış (kupaj) üzümlerle şarap yapımında kullanılan lacivert renkli şaraplık bir üzüm çeşididir. Merlot ismi Fransızcada karatavuk anlamına gelen merle kelimesine küçültme eki eklenmesiyle oluşturulmuş olup muhtemelen üzümün rengi dolayısıyla bu ismi almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'ta tarım</span>

Arnavutluk'ta tarım, hâlâ ülkenin SAGP'sinin %22,5'ine katkıda bulunan Arnavutluk ekonomisinin önemli bir sektörüdür. Ülke, %24'ü tarım arazisi, %36'sı orman arazisi, %15'i mera ve çayır, %25'i göller, su yolları, kullanılmayan kayalıklar ve dağ arazisi de olmak üzere kentsel alan olan 28,748 kilometrekare alan kapsamaktadır. Ülkenin kıyı şeridinin yanı sıra ova bölgesi, ovadaki tepe bölgesi ve dağ bölgesi gibi üç ana bölgeye ayrılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Petit Verdot</span>

Petit Verdot esasen klasik Bordo karışımlarında kullanılan bir çeşit kırmızı şaraplık üzümdür. Bordo'daki diğer çeşitlerden çok daha geç olgunlaşır bu nedenle kendi bölgesinde gözden düşmüştür. Olgunlaştığında karışıma küçük miktarlarda tanen, renk ve lezzet katar. Petit verdot daha güvenilir bir şekilde olgunlaştığı ve tek çeşit şarap haline getirildiği Yeni Dünya'daki şarap üreticileri arasında dikkat çekti. Cabernet Sauvignon harmanlarının orta damak tadının 'sertleştirilmesinde' de faydalıdır.

Azerbaycan şarabı, Azerbaycan'ın çeşitli bölgelerinde üretilmektedir. 20. yüzyıl komünist yönetiminden önce, Azerbaycan, MÖ 2. bin yıla kadar uzanan gelişmiş bir şarap endüstrisine sahipti. Azerbaycan'ın şarap üretiminin köklü tarihi, Kültepe, Karabağlar ve Kalecik'teki yerleşimlerin arkeolojik kazılarında yeniden ortaya çıkarıldı. Bu bölgelerde arkeologlar, MÖ 2. bin yıla ait kalıntı ve üzüm tohumlarını içeren taş fermantasyon ve depolama kaplarını keşfetti. Herodot'a göre Antik Yunanlar bölgedeki şarap üretiminin en azından MÖ 7. yüzyıla kadar farkındaydı. Strabon daha sonra MÖ 1. yüzyılda Albanya olarak bilinen bir Azerbaycan şarabı hakkında yorum yaptı. Arap tarihçiler ve coğrafyacılar - en önemlileri Ebü'l-Fida, el-Mesudi, İbn Havkal ve El-Makdisi - bölgenin İslami fetihlerden sonra bile Gence ve Barda çevresinde gerçekleştirilen kapsamlı bağcılık uygulamalarından bahsettiler.

<span class="mw-page-title-main">Pinot noir</span>

Pinot noir, Vitis vinifera türünün kırmızı şaraplık bir üzüm çeşididir. Pinot noir kelimesi, Fransızca çam ve siyah sözcüklerinden türemiştir. Adı, çam kozalağı şeklinde olan küçük ve sık taneli salkımlarından esinlenilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şili şarabı</span>

İspanyol istilacılarının bölgeyi kolonileştirirken yanlarında Vitis vinifera asmalarını getirdiği 16. yüzyıl dan beri Şili şarabının Yeni Dünya şarap bölgesinde uzun bir tarihi oldu. 19. yüzyılın ortalarında Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère ve Franc gibi Fransız şarap çeşitleri tanıtıldı. 1980'lerin başında paslanmaz çelik fermantasyon tanklarının ve fermantasyon için meşe fıçıların kullanılmasıyla bir rönesans başladı. Kaliteli şarap üretimi arttıkça şarap ihracatı da hızla büyüdü. Şarap imalathanelerinin sayısı 1995'te 12 iken 2005'te 70'in üzerine çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Malbec</span>

Malbec (telaffuzu [mal.bɛk]) kırmızı şarap yapımında kullanılan mor bir üzüm çeşididir. Üzümleri mürekkep gibi koyu renge ve sağlam tanenlere sahip olma eğilimindedir ve kırmızı Bordo şarabı karışımında izin verilen altı üzümden biri olarak bilinir. Fransa'da, Malbec bağları halen başlıca Güney Batı Fransa'da Cahors'dadır ancak üzüm dünya çapında yetiştirilir. Bir Arjantin üzüm çeşidi olarak giderek daha fazla kutlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk şarap bölgeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıda Türk şarap bölgelerinin listesi vardır. Anadolu şarabın erken tarihinde çok önemli bir rol oynadı ve muhtemelen dünyanın en eski şarap üreten bölgelerinden biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Tempranillo</span>

Tempranillo, İspanya 'da tam gövdeli kırmızı şaraplar yapmak için yaygın olarak yetiştirilen siyah bir üzüm çeşididir. İsmi İspanyol temprano'sunun ("erken") küçültülmüş hali olup çoğu İspanyol kırmızı üzümünden birkaç hafta önce olgunlaştığı gerçeğine atıfta bulunmaktadır. Tempranillo Fenike yerleşim yerlerinden beri İber Yarımadası'nda yetiştirilir. Rioja'da kullanılan ana üzümdür ve genellikle İspanya'nın asil üzümü olarak anılır. Üzüm dünyanın şarap bölgelerine ekilir.

<span class="mw-page-title-main">Syrah</span>

Syrah, koyu kabuklu üzüm çeşidi olup başlıca kırmızı şarap üretmek için tüm dünyada yetiştirildi. 1999'da Syrah'ın güneydoğu Fransa'dan, Dureza ve Mondeuse Blanche'den iki meçhul üzümün yavrusu olduğu bulundu. Syrah, Syrah'ın 1880'den kalma Peloursin ile bir melezi olan Petite Sirah ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Grenache</span>

Grenache ya da Garnacha (IPA: [ɡaɾˈnatʃa]) dünyada en çok ekilen kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden biridir. Geç olgunlaşır bu nedenle üzümün büyük olasılıkla geldiği İspanya'da bulunanlar gibi sıcak ve kuru koşullara ihtiyaç duyar. Aynı zamanda İtalya'nın güneyindeki Sardunya adasında, Fransa'da, Avustralya'da ve Kaliforniya'daki Monterey AVA ve San Joaquin Vadisi'nde yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Verim (şarap)</span>

Bağcılık'ta verim, bağ'ın birim yüzeyi başına üretilen üzüm veya şarap miktarının bir ölçüsüdür ve bu nedenle bir tür ürün verimi’dir. Bağ alanı başına üzüm kütlesi veya bağ alanı başına şarap hacmi olmak üzere iki farklı verim ölçüsü yaygın olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Alman şarabı</span>

Alman şarabı öncelikle Almanya'nın batısında, Ren nehri ve kolları boyunca üretilir ve en eski bağlar Roma dönemine kadar uzanır. Alman şarabı'nın yaklaşık yüzde 60'ı, kaliteli şarap için 13 bölgenin (Anbaugebiete) 6'sının olduğu Rheinland-Pfalz eyaletinde üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya şarabı</span>

Avustralya şarap endüstrisi, yılda üretilen 1.2 ila 1.3 milyar litrenin yaklaşık 800 milyonunun denizaşırı pazarlara ihraç edilmesiyle, dünyanın en büyük şarap ihracatçılarından biridir. Şarap endüstrisi, üretim, istihdam, ihracat ve turizm yoluyla Avustralya ekonomisine önemli bir katkıda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Piemonte (şarap)</span>

Piemonte şarabı, İtalya'nın kuzeybatı köşesindeki Piyemonte bölgesinde yapılan İtalyan şarap çeşitidir. Bölgenin en tanınmış şarapları arasında Barolo ve Barbaresco vardır. Bunlar Nebbiolo üzümünden yapılır. Bu şaraplar depolama için idealdir ve yıllanmış bir Barolo, tanenler parlatıldığından ve giderek daha fazla şarapla bütünleştiğinden içen kişide kadifemsi içme hissi bırakır. Şarap olgunlaştıkça renk daha kahverengimsi ve pas kırmızısı olur.

<span class="mw-page-title-main">Pinot grisi</span>

Pinot grisi, Vitis vinifera türüne ait bir beyaz şarap üzümü çeşididir. Pinot karası çeşidinin mutant bir klonu olduğu düşünülen bu çeşidin normalde pembemsi gri bir tonu vardır ve bu da ismini açıklar ancak renkleri mavi-griden pembemsi kahverengiye kadar değişebilir. Pinot (Çam) kelimesi, üzümlerin küçük çam kozalağı biçimli salkımlarda yetişmesi nedeniyle verilmiştir. Bu üzümden üretilen şaraplar da koyu altın sarısından bakıra ve hatta açık pembe bir tona kadar değişir ve kabuk teması şarapları için daha popüler üzümlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Slovak şarabı</span>

Slovak şarabı, 6 şarap üretim alanına ayrılmış olan Slovakya'nın güney kesiminde üretilir. Tokaj hariç Slovak şarapları uluslararası alanda çok iyi bilinmese de, yurtiçinde ve komşu ülkelerde popülerdir. En iyi şaraplar, kendi bağları olan orta ölçekli şarap imalathaneleri tarafından üretilir ve beyaz şarap üretimi en baskın olanıdır; buna tarihi tatlı şarapların tüm yelpazesi dahildir - buzlu şarap, kuru üzüm şarabı ve botrytize şarap.