
İskender Bey, Arnavutların ulusal kahramanı. Arnavutluk'un feodal hanedanlıklarından Kastriyota Hanedanı'ndandır. Babası Con, Gergi'yi Osmanlı sarayına rehin olarak gönderdi. Edirne'de II. Murad'ın hizmetinde bir içoğlanı eğitimi gören Gergi Müslüman oldu ve İskender adını aldı. Osmanlı sarayına alındığı zaman 18-19 yaşlarındaydı. Osmanlı'da önemli askerî hizmetlerde bulundu, Anadolu ve Rumeli seferlerine katıldı. 1443 yılında Morava Muharebesi sırasında kaçıp sancak beyi olduğunu ilan eden sahte bir fermanla Kroya kalesini ele geçirdi. 1468'de ölümüne kadar Osmanlı Devleti'nin Arnavutluk'ta yerleşmesine karşı mücadele etti.

Leş Ligası veya Arnavut Ligi olarak da bilinen Leş Birliği, Arnavut soylular tarafından 2 Mart 1444'te Leş'te kurulan askeri ve diplomatik bir birlikti. İskender Bey ve çeşitli Arnavut soylularının ve şeflerinin Osmanlı İmparatorluğu'na karşı birleşmesi ile oluşan bu birlik Arnavutların tarihlerindeki ilk birleşik devleti olmuştur. Leş Birliği'nin lideri olan İskender Bey, birliğin lideri olduğu süre boyunca hep "Dominus Albaniae" yani "Arnavutların Birliğinin Şefi" unvanını kullanmıştır.

Albulena Muharebesi, 2 Eylül 1457 tarihinde İskender Bey komutasındaki Arnavut güçleriyle İshak Bey ve İskender Bey'in yeğeni Hamza Kastrioti komutasındaki Osmanlı Ordusu arasında yapılan bir muharebedir.

1432-1436 Arnavutluk İsyanı, 1432-1436 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Arnavutlar tarafından gerçekleştirilen bir isyandır.

Torvioll Muharebesi veya Aşağı Debre Muharebesi, 29 Haziran 1444 tarihinde Torvioll Ovası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile Leş Birliği arasında gerçekleşen bir muharebedir.
Mokra Muharebesi, 10 Ekim 1445 tarihinde Mokra Dağı yakınlarında Osmanlı İmparatorluğu ile Leş Birliği arasında gerçekleşen bir muharebedir. Muharebe İskender Bey'in II. Murad'a gönderdiği cevaba karşılık olarak gerçekleşmiştir. Muharebede İskender Bey komutasındaki Arnavut kuvvetleri Firuz Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunu yenerek Osmanlı'ya karşı ikinci kez zafer kazanmıştır.

Hamza Kastrioti, İskender Bey'in yeğeni idi. Osmanlı topraklarında doğmuş olup babası Stanisha'nın ölümünden sonra amcası İskender Bey tarafından yetiştirilmiştir. Niş Muharebesi sırasında amcası ve 300 kişi ile birlikte firar ettikten sonra Hristiyan olup adını Branilo olarak değiştirdi. Kastrioti İskender Bey'in Osmanlılara karşı ayaklanmasını desteklemiş olup ayrıca Venediklilere karşı da savaşmıştır.
Oranik Muharebesi, 14 Ağustos 1448 tarihinde Oranik'te Osmanlı İmparatorluğu ile Leş Birliği arasında gerçekleşen bir muharebedir. Muharebede Leş Birliği ve Venedikliler barış anlaşması yaptıktan sonra İskender Bey komutasındaki Arnavut kuvvetleri Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunu yenmiştir.

Kocacık Kuşatması veya Svetigrad Kuşatması, 14 Mayıs-31 Temmuz 1448 tarihleri arasında Leş Birliği'nin elindeki Kocacık Kalesi'nin II. Murad önderliğinde Osmanlı ordusunun tarafından kuşatılmasıdır.

Birinci Akçahisar Kuşatması, 14 Mayıs-23 Kasım 1450 tarihleri arasında Leş Birliği'nin kontrolündeki Akçahisar'ın Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.

Berat Kuşatması, Temmuz 1455 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nun elindeki Berat'ın Leş Birliği tarafından kuşatılmasıdır.
İskender Bey'in Makedonya seferi, Ağustos 1462 tarihinde Batı Makedonya'da İskender Bey'in Osmanlı İmparatorluğu'na karşı gerçekleştirdiği bir seferdir.
İkinci Mokra Muharebesi, 7 Temmuz 1462 tarihinde Arnavutluk'un kuzeydoğusunda Osmanlı İmparatorluğu ile Leş Birliği arasında gerçekleşen bir muharebedir.
Vaikal Muharebesi, Nisan 1465 tarihinde Arnavutluk'un güneydoğusunda Vaikal Vadisi'nde Osmanlı İmparatorluğu ile Leş Birliği arasında gerçekleşen bir muharebedir.
Lekë Zaharia, Zaharia ailesine mensup bir Arnavut soyluydu. Babası Koja Zaharia ve annesi Bosa'nın da bir oğlu olan Bolja, oğlunun Koja'yı babasından sonra adlandıran tek oğluydu.

1444-1449 Osmanlı-Macar Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Macaristan Krallığı arasında 1444 yılında Macarların Edirne-Segedin Antlaşması'nı bozmalarıyla başlayan ve 1449 yılında yapılan mütareke ile sona eren büyük çaplı askerî mücadele.
Zaharia Hanedanı 14-15. yüzyıllarda Arnavutluk'ta varlık göstermiş soylu bir aileydi. Osmanlı'nın saldırılarına karşı İskender Bey'in liderliğinde Leş Birliği'ne katılan Zaharialar ilerleyen yıllarda birlikten ayrıldı. En güçlü dönemlerinde Budva, Dagnum, Sati, Gladri ve Dushmani şehirlerini kontrol ediyorlardı.
Pal Dukagjini Dukagjini ailesine mensup Arnavut bir soyluydu. O ve akrabası Nicholas Dukagjini, İşkodra civarını Venedik Cumhuriyeti'nin vassalı olarak yöneten Lekë Zaharia'nın vassallarıydı. İlerleyen yıllarda Nicholas Lekë'yi öldürdü ve Dukagjiniler, Venedik'in vassalı olarak kendi himayesindeki köyleri yönetmeye devam etti. Pal ve Nicholas, Türkler Arnavutluk'a seferler düzenlemeye başladığında İskender Bey'in liderliğinde kurulan ve saldırıları savuşturmayı amaçlayan Leş Birliği'nin üyeleriydi. Pal, 1454'te çevredeki çoğu asilzadenin üç yıl önce yaptığı gibi Aragon Krallığı V. Alfonso'nun vassallığını kabul etti. Daha sonra Pal, İskender Bey'i ve Leş Birliği'ni terk ederek birlikleri ile birlikte Türklere katıldı.
Lekë Dushmani, 2 Mart 1444'teki Leş Birliği kuruluş toplantısına katılmış ve birliğin kurucu üyesi olmuş Arnavut bir soyluydu.

Arnavut prenslikleri terimi, Orta Çağ'da Arnavutluk'ta ve Batı Balkanlar'ın çevre bölgelerinde Arnavut soyluları tarafından yönetilen bir dizi prensliği ifade etmektedir. 12. yüzyılda, ilk Arnavut prensliği olan Arbanon Prensliği ortaya çıkmıştır. Ancak daha sonra, 14. yüzyılın 2. yarısında, özellikle 1355'ten sonra Sırp İmparatorluğu'nun yıkılmasıyla bu prenslikler güçlendi. Bu prensliklerden bazıları, 1444'teOsmanlı İmparatorluğu'nu 28'den fazla savaşta mağlup eden Leş Birliği adı verilen askeri ittifak altında 1480'e kadar birleşmişlerdir. Günümüzün Arnavutluk'unu, Batı ve Orta Kosova'yı, Epir'i, Korint'e kadar olan bölgeleri, Batı Kuzey Makedonya'yı ve Karadağ'ın güneyini kapsıyorlardı. Bu prensliklerin liderleri, Gjin Bua Shpata, II. Andrea Muzaka, Gjon Zenebishi, Karl Thopia, Andrea Gropa, Balşa ailesi, Gjergj Arianiti, Yuvan Kastrioti, İskender Bey, Dukagjini ailesi ve Leka Dukagin gibi 14. ve 15. yüzyıllarda en çok tanınan Balkan figürlerinden bazılarıydılar.