İçeriğe atla

Arnaldo Ochoa

Arnaldo T. Ochoa Sánchez (1930 - 12 Temmuz 1989, Havana), Kübalı general, 1989 yılında vatana ihanet suçundan suçlu bulunarak kurşuna dizilmiştir.

Gençliği

Oriente bölgesinden çiftçi bir aileden geldi. Kuruluşundan itibaren Fidel Castro'nun 26 Temmuz Hareketinin içinde oldu. 1957 yılının Mart ayında Sierra Maestra'daki birliklere katıldı, burada özellikle Raul Castro ile yakın ilişki kurdu. Santa Clara'nın alınmasına katıldı. 1959 Küba Devriminin içindeydi.

Devrimin emrinde

Küba Devriminin başarıya ulaşmasından sonra Camilo Cienfuegos komutanlığında Dominik Cumhuriyetinde Rafael Trujillo diktatörlüğüne karşı gerçekleştirilen başarısız askerî operasyona katıldı. ABD'de yönetimdeki John F. Kennedy hükûmetinin CIA himayesinde Domuzlar Körfezinde gerçekleştirdiği işgale karşı savaşacaktır.1965 yılında Küba Komünist Partisine katıldı.[1] Matanzas'daki Harp Okuluna devam etti daha sonra Sovyetler Birliği'ndeki Frunze Askerî Akademisine gönderildi.

Enternasyonalist görevler

Ochoa 1967-69 yılları arasında Kongo'ya gönderilen Kübalı askeri uzman heyetin içerisindedir. Özellikle Zaire'de ABD ve Belçika destekli bir darbeyle iktidardan düşürülen ve öldürülen Patrice Lumumba'nın destekçilerine diktatör Mobutu'ya karşı verdikleri savaşta eğitim verir. 1970'li yılların başında Venezuela'ya gizli bir görevle gönderilir. Ochoa bundan sonra yeniden Afrika'ya döner. Portekiz'de 1974 yılında gerçekleşen Karanfil Devriminin ardından bağımsızlığını kazanan Angola'da çıkan iç savaşa MPLA saflarında dahil olan Küba birliklerinin başında Angola'ya geçer. Özellikle o dönemde yenilmez kabul edilen ırkçı Güney Afrika Ordusunu yenilmesinde yararlılık gösererek Sovyet ve Kübalı komutanlarının takdirini kazanır. Angola'dan sonra Etiyopya'da süren çatışmadaki Küba birliklerine komuta eder ve Somali birliklerini yenilgiye uğratır. 1980'li yıllara gelindiğinde Ochoa en önemli enternasyonalist devrimcilerden sayılmaktadır ve gösterdiği yararlılıklardan ötürü 1984 yılında Fidel Castro tarafından Küba Cumhuriyeti Kahramanı ödülüne layık görülür. Ayrıca Küba Komünist Partisi Merkez Komite üyesidir.

Mahkeme süreci

12 Haziran 1989 tarihinde Devrimci Silahlı Kuvvetler Bakanlığı General Arnaldo Ochoa'nın yolsuzluk, ekonomik kaynakların israf edilmesi ve uyuşturucu kaçakçılığı suçlamalarından dolayı gözaltına alındığını açıklar. Mahkeme süreci boyunca askeri hapishanede tutulacak olan Ochoa mahkemece tüm suçlardan ötürü suçlu bulunacak ve idam cezasına çarptırılacaktır. 1 ay sürecek ve devlet televizyonundan canlı verilen duruşmalarda Ochoa ve ekibi suçlamaları kabul ederek itirafta bulunacaktır.

Ölümü

12 Temmuz günü sabaha karşı Baracoa Askeri Üste kurşuna dizilir. İsteği üzerine gözleri bağlanmaz ve infaz mangasına ateş emrini kendisi verir. Ölümü ertesi gün Küba Komünist Partisi Merkez Komitesi yayın organı Granma tarafından tüm ülkeye duyurulur. Mezarı Havana Mezarlığındadır.

Yorumlar

Castro yönetiminin en üst seviyedeki uluslararası bir kahramanını bu şekilde cezalandırması çeşitli yorumlara yol açmıştır. Bu yorumlardan bir tanesi özellikle Sovyetler Birliğinin dağılma süreciyle ilgilidir. Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri olan Gorbaçov'un yapmış olduğu glasnost ve perestroyka açılımlarını benimsemeyen Fidel Castro ve Küba Komünist Partisinin Küba içindeki Gorbaçov yanlısı ekibi tasfiyesi olduğu iddia edilmekteydi. Ancak daha çok askeri alanda aktif olan Ochoa'nın Küba içerisinde Gorbaçov yanlısı bir reformcu dalga yaratma şansı sınırlı görünmektedir.Diğer yorum ise resmi olarak Küba yönetimi tarafından yapılandır. Buna göre Afrika'da uzun süre kalmış olmasından dolayı bölgedeki kirli işlere bulaşan Ochoa ve ekibi[2] Kolombiyalı Medellin kartelinin Afrika'dan Latin Amerikaya gerçekleştirdiği sevkiyatta Küba'nın ara durak olarak kullanılmasına izin vermiş ve bunun karşılığında para almıştır.[3][4] Ayrıca aynı ekibin elmas, değerli eşya ve fildişi kaçakçılığı yaptığı da iddia edilmektedir.[5] Ochoa'nın silah kaçakçılığı yaptığı ve Nikaragua'daki Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi için ayrılmış olan Küba ve Angola menşeli askeri mühimmatı sattığı da iddia edilmektedir.[6]

Kaynakça

  1. ^ Parti ilk kongresini 1975 yılında yapana kadar çok dar bir kadro tarafından yürütülmekteydi. İktidarda olan ve üye sayısı en az olan komünist partiydi.
  2. ^ Dava sürecinin başlamasıyla Ochoa'nın yanı sıra tutuklananlar ve aldıkları cezalar:
    *Antonio de la Guardia (Küba Devrimci Silahlı Kuvvetlerinde Albay)...İdam
    *Jorge Martinez (Küba Devrimci Silahlı Kuvvetlerinde Yüzbaşı)...İdam
    *Amado Padron (Küba Devrimci Silahlı Kuvvetlerinde Binbaşı)...İdam
    *Diocles Torralbas (Ulaştırma Bakanı ve Bakanlar Konseyi Başkan Yardımcısı)...20 yıl hapis
    (Castro, s.12)
  3. ^ Maddenin İspanyolca sayfasından
  4. ^ Kolombiyalı uyuşturucu kaçakçısı Pablo Escobar ile teması sahte pasaportla Kolombiya'ya giden Yüzbaşı Jorge Martinez kurmuştur.(Castro, s.43)
  5. ^ Granma haberine göre 1988 yılında Ochoa ve İçişleri Bakanlığındaki bir ekip 6 ton kokainin yasadışı şekillerde Küba üzerinden sevk edilmesi için 3.4 milyon dolar rüşvet almıştı.
  6. ^ Castro, s.43

Konuyla ilgili yazılmış eserler

  • Castro, Fidel, Angola Savaşı ve Ochoa Davası: Bu aksiliği bir zafere dönüştüreceğiz, İvme Yayınları, 1991, derleyen Mete Deniz
  • Peter Schenkel Valiant, Cuba under Castro, Herbig-Verlag, 2008 (İngilizce)
  • Gleijeses, Piero: Conflicting Missions: Havana, Washington, and Africa, 1959–1976, The University of North Carolina Press, 2002 (İngilizce)

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fidel Castro</span> 1959dan 2008e kadar Kübanın lideri

Fidel Alejandro Castro Ruz ( söylenişi), Kübalı Marksist-Leninist devrimci ve Küba Devrimi'nin önderi. Yaşamı boyunca ve ölümünden sonra çeşitli liderler ve muhalif kesimlerce diktatör olarak da nitelendirilmiştir. Devrim sonrasında, 1959-76 arasında Küba başbakanlığı, 1976-2008 arasında da Küba devlet başkanlığı yaptı. 1961 ile 2011 yılları arasında da Küba Komünist Partisi Birinci Sekreterliği görevini yürüttü. Uluslararası alanda ise 1979-1983 ve 2006-2008 yılları arasında Bağlantısızlar Hareketi'nin Genel Sekreterliğini yaptı. Lakabı İspanyolcada At anlamına gelen "El Caballo"dur.

<span class="mw-page-title-main">26 Temmuz Hareketi</span> Kübada 1959da Batista rejimini deviren, Fidel Castronun lideri olduğu siyasi hareket

26 Temmuz Hareketi 1959 yılında Küba'da Fulgencio Batista rejimini deviren liderliğini Fidel Castro'nun yaptığı devrimci bir örgüttür. Örgütün isminin kaynağı, 26 Temmuz 1953 tarihinde Santiago de Cuba'daki Moncada Kışlası'na yapılan saldırıdır. Hareket 1955 yılında Meksika'da sürgündeki bir grup devrimci tarafından tekrar örgütlenmiştir. Sadece 82 kişiden oluşan bu yeniden örgütlenme safhasında Fidel ve Raúl Castro kardeşleri ve Arjantinli Che Guevara'yı sayabiliriz. Batista'yı devirmek için hazırlanacak eğitimli bir gerilla kuvveti hazırlamayı görev edinmişlerdi. Hareketin Küba'da kalan üyeleri sabotaj eylemlerine devam ederken siyasî hoşnutsuzlukları körüklemeye çalışıyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Küba Devrimi</span> Diktatör Fulgencio Batista rejiminin yıkılarak Fidel Castro liderliğinde bir Küba Hükümeti kurulmasıyla sonuçlanan devrim

Küba Devrimi, 1952 ile 1959 yılları arasında Küba devlet başkanı olarak hüküm süren Fulgencio Batista'nın diktatörlüğünü devirmeye yönelik askeri ve siyasi bir girişimdir. Eski devlet başkanı ve general Fulgencio Batista'nın yeni doğmakta olan Küba demokrasisini yıkıp iktidarı pekiştirdiği 1952 Küba darbesinin ardından başladı. Darbeye karşı çıkanlar arasında, o zamanlar acemi bir avukat olan ve Küba yargısı aracılığıyla darbeye itiraz etmeye çalışan Fidel Castro da vardı. Bu çabaların sonuçsuz kalması üzerine Fidel Castro ve kardeşi Raúl, 26 Temmuz 1953'te Küba ordusunun Moncada Kışlası'na silahlı bir saldırı düzenledi. Saldırının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Fidel Castro ve suç ortakları tutuklandı ve gözaltındayken 26 Temmuz Hareketi'ni (M-26-7) kurdular. Duruşmasında Fidel Castro, Batista diktatörlüğüne karşı şikayetlerini ortaya koyarken kendisine ulusal ün kazandıran iki saatlik bir konuşma yaptı. Batista, halkın onayını kazanmak amacıyla Moncada Kışlası saldırganlarından hayatta kalanlara af çıkardı ve Castrolar sürgüne kaçtı. Castrolar sürgün sırasında Meksika'daki stratejilerini pekiştirdiler ve daha sonra 1956'da Meksika'da bulundukları sırada tanıştıkları Che Guevara eşliğinde Küba'ya yeniden girdiler.

<span class="mw-page-title-main">Camilo Cienfuegos</span> Kübalı devrimci

Camilo Cienfuegos Gorriarán Calabazar de Sagua`da dünyaya gelen Kübalı devrimci. Fulgencio Batista başkanlığını devirmek için birçok yer altı aktiviteye katıldı ve Küba Devrimi`nde önemli bir rol oynadı. Fidel Castro, Raúl Castro ve Che Guevara ile birlikte devrimin önemli liderlerinden biridir. Geçirdiği uçak kazasında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Granma (yat)</span>

Granma, 1956'da Küba Devrimi savaşçılarını taşımak için kullanılan yattır.

<span class="mw-page-title-main">Domuzlar Körfezi Çıkarması</span> ABD´nin desteğini arkasına alan sürgündeki Kübalıların, Fidel Castro rejimini yıkmak için gerçekleştirdikleri başarısız işgal girişimi

Domuzlar Körfezi Çıkarması, 1961 yılında ABD´nin desteğini arkasına alan sürgündeki Kübalıların, Fidel Castro rejimini yıkmak için gerçekleştirdikleri başarısız işgal girişimi. Adını, çıkarmanın yapıldığı körfez olan Playa Giron'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Küba Komünist Partisi</span>

Küba Komünist Partisi, Küba'da işçi sınıfının öncüsü Marksist-Leninist siyasi parti.

<i>Granma</i> (gazete)

Granma, Küba Komünist Partisi Merkez Komitesinin resmi gazetesidir. Gazetenin ismi Fidel Castro ve 81 devrimciyi 1956 yılında Meksika'dan Küba sahillerine taşıyan Granma yatından gelir. 26 Temmuz Hareketinin gazetesi olan Devrim ile Sosyalist Halkçı Partinin yayın organı olan Günün Haberleri gazetelerinin birleşmesiyle oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Juan Almeida Bosque</span>

Juan Almeida Bosque Kübalı komünist siyasetçi ve bestecidir. Küba Devlet Konseyi'nin en kıdemli üçüncü üyesi ve Konsey Başkan Yardımcısıdır. Küba Devrimi'ni gerçekleştiren askeri komutanlardan bir tanesidir. Küba Cumhuriyeti Kahramanı ödülünü alan az sayıdaki kişilerden birisidir. Küba Devrimi Gazileri Derneğinin başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Leopoldo Cintra Frías</span>

Leopoldo Cintra Frías "Polo" Kübalı asker ve siyasetçi. Küba Ordusunda general, Küba Komünist Partisi kurucusu, Politbüro üyesi ve Küba Cumhuriyeti Kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Angola-Küba ilişkileri</span>

Angola – Küba ilişkileri, iki ülke arasındaki diplomatik, askeri, sosyal ve ticari ilişkileri kapsar. Angola ve Küba arasındaki ikili ilişkiler oldukça gelişkindir. Angola İç Savaşı sırasında Küba Silahlı Kuvvetleri Marksist MPLA iktidarının korunması için UNITA, FNLA ve Güney Afrika Cumhuriyeti Ordusuna karşı savaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Küba Cumhuriyeti Kahramanı</span>

Küba Cumhuriyeti Kahramanı, Küba Cumhuriyeti tarafından Küba devleti ve toplumu adına kahramanlık sergileyenlere verilen onursal ödül.

<span class="mw-page-title-main">Domuzlar Körfezi Nişanı</span>

Domuzlar Körfezi Nişanı, Küba Cumhuriyeti tarafından verilen Jose Marti ve Carlos Manuel Cespedes madalyalarıyla beraber önde gelen üç nişandan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Küba Devrimci Silahlı Kuvvetleri</span>

Küba Devrimci Silahlı Kuvvetleri, Küba Cumhuriyeti'nin anayasal ordusudur. Kökenleri Fulgencio Batista rejimine karşı savaşan İsyancı Ordudan gelir. 2 Aralık 1956 tarihinden Küba Devriminin zafere ulaştığı 1 Ocak 1959 tarihine kadar bu silahlı kuvvet başarıyla mücadele vermiş ve iktidarın alınmasından sonra düzenli orduya dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Álvaro López Miera</span>

Álvaro López Miera El Gral (d. 26 Aralık 1931) Kübalı devrimci, Küba Devrimci Silahlı Kuvvetler Bakan Yardımcısı, Küba Devrimci Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Küba Komünist Partisi Politbüro üyesi ve Küba Cumhuriyeti Kahramanı.

Abelardo Colomé Ibarra Kübalı devrimci, asker ve devlet adamı. Küba Devrimci Silahlı Kuvvetlerinde general ve Küba Komünist Partisi kurucusu, Politbüro ve Merkez Komite üyesidir. 2015 yılına dek Küba İçişleri Bakanı ve Devlet Konseyi Başkan Yardımcısı görevinde bulunmuştur. Çok sayıda muharebeye girmiş bir askerdir. Küba Cumhuriyeti Kahramanıdır.

Barış içinde bir arada yaşama, Soğuk Savaş döneminde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği tarafından geliştirilmiş teoridir. Buna göre nükleer silahlara sahip Sovyetler Birliği ve sosyalist ülkeler ile kapitalist devletler bir arada barışçıl bir şekilde varlıklarını devam ettirebilirler. Bu teori sosyalizm ile kapitalizmin uzlaşmaz çelişki içinde olduklarından bir arada yaşayamayacaklarını söyleyen marksizmin genel söylemiyle çelişmektedir. Teori Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı ülkeleri tarafından ABD ve NATO örgütüne üye ülkeleriyle olan ilişkilerinde bir dönem hakim olmuştur.

<i>Tarih beni beraat ettirecektir</i> Ünlü bir söz

Tarih beni beraat ettirecektir veya Tarih beni aklayacaktır, Kübalı devrimci lider Fidel Castro'nun 16 Ekim 1953 günü mahkemede yaptığı ünlü konuşmanın son cümlesi ve sonradan basılan konuşma metninin başlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Huber Matos</span> Kübalı devrimci

Huber Matos, Fulgencio Batista rejiminin devrilmesi için mücadele eden Kübalı devrimci. Yoğunlukla Sierra Maestra'da faaliyet gösteren Fidel Castro'nun 26 Temmuz Hareketinin komutanlarındandı. İktidarın alınmasından sonra oluşan hükûmetin marksist ilkeleri benimsemesini protesto ettiği için tasfiye edilmiş ve 20 yıl (1959-1979) hapis kalmıştır. 1979 yılında salıverildikten sonra ABD'ye gitmiş ve Küba hükûmetine karşı olan muhalefete katılmıştır.

Carlos Franqui, Kübalı yazar, şair, gazeteci, devrimci ve siyasetçi. Küba Devrimi sırasında Fidel Castro önderliğindeki 26 Temmuz Hareketi üyesi olmuştur. Devrimden sonra Revolución gazetesinin yayın sorumlusu olmuştur. Rejimle ayrılığa düşüp ülkeden ayrılmış ve 1968 yılı itibarıyla Castro rejimine karşı aktif muhalefete katılmıştır.