İçeriğe atla

Army Dreamers

"Army Dreamers"
Never for Ever albümünden
Kate Bush single
B yüzü"Delius"
"Passing Through Air"
Yayımlanma22 Eylül 1980 (1980-09-22)
Format7" tekli
KaydedilmeOcak-Haziran 1980
TarzArt pop
Süre3:17 (Tekli sürümü)
2:58 (Albüm sürümü)
ŞirketEMI
YazarKate Bush
YapımcıKate Bush, Jon Kelly
Kate Bush single kronolojisi
"Babooshka"
(1980)
"Army Dreamers"
(1980)
"December Will Be Magic Again"
(1980)

"Army Dreamers", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un üçüncü stüdyo albümü Never for Ever için kaydettiği bir şarkı. Eylül 1980'de tekli olarak yayımlanan şarkı, Birleşik Krallık'ta ilk yirmiye girdi. Savaş karşıtı şarkılardan kabul edilen "Army Dreamers", Körfez Savaşı sırasında BBC tarafından sansürlenen şarkılardan biri oldu.

Genel

"Army Dreamers", 22 Eylül 1980 tarihinde piyasaya sürüldü ve Birleşik Krallık müzik listesinde 16 numarada yer aldı.[1] Şarkının tekli sürümü albüm sürümünden uzundur. Albüm sürümü azalarak biterken, tekli sürümü aniden biter. Buna karşın The Single File'daki tekli sürümü de albüm sürümü gibi azalarak biter.

Teklinin iki B yüzü bulunur: "Delius" ve "Passing Through Air". "Delius", Bush'un İngiliz besteci Frederick Delius'a adadığı bir şarkıdır. Şarkının alternatif adı olan "Song of Summer", Delius'un işlerinden birine göndermedir. Bush, bu şarkıyı bestecinin hayatını anlatan BBC filminden etkilenerek yazdı. Bu şarkı albüm sürümünde önceki şarkı "Babooshka"dan kalan seslerle başlarken, tekli sürümünde doğrudan şarkıya başlar. "Passing Through Air", Bush'un ilk bestelerinden biri olup 1973'te David Gilmour'un stüdyosunda, 15. yaş gününden birkaç hafta sonra kaydedildi.[2]

Tema

Şarkı, askerî tuzaklarda öldürülen asker oğluna üzülen bir anne ve savaşın etkileri üzerinedir. Oğlunun gereksiz ölümüne ağıt yakan anne, bunu engellemek için neler yapabileceğini düşünerek vicdanıyla yüzleşir. Vals temposunda kaydedilen şarkı, Bush'un önceki teklilerinden bu yönüyle ayrılır. Şarkıdaki "BFPO", "British Forces Post Office"i (Türkçe: Britanya Güçleri Posta Ofisi) temsil eder. Britanya ordusunun posta sistemi olan bu kuruluş, şarkıda "Our little army boy is coming home, from BFPO" (Türkçe: Küçük asker çocuğumuz, eve geliyor, diyor BFPO) şeklinde geçer. "Army Dreamers", Körfez Savaşı sırasında BBC tarafından yasaklanan 68 şarkıdan biridir.

Video

Kate Bush'un yüzüne yakın çekimle başlayan videoda, sanatçı yeşil kamuflaj kıyafetleri giymekte ve bir çocuğu tutmaktadır. Silah hazırlama seslerine senkronize olarak gözlerini kırpar ve uzaklaşan kamera kucağındaki beyaz saçlı çocuğu gösterir. Çocuk gider ve askeri üniforma ile döner. Bush ve bazı askerler (bir tanesinin tüfeğinin kıçında "KT8" veya "KTB" yazısı basılıdır: "KTB", sanatçının erken dönem kariyerinde belirgin bir monogramdır) patlamaların arasında ormanda yürürler. Şarkı ilerledikçe Bush çocuk askere erişmeye çalışır ancak o kaybolur. En sonunda askerlerden birisi havaya uçurulur.

Bush, bu videonun kariyerinde nadir olarak tümüyle beğendiği işlerinden biri olduğunu söylemiştir:

Küçük bir film girişimine en yakın olduğum işlerden biriydi. Ve aklıma gelen fikirlerin böyle güzelce işlemesini izlemek büyük bir keyifti. Ekranda bunu izlemek. O gerçekten bir sürprizdi. Sanırım ilk defa yaptığım bir şey için arkama yaslanıp "işte bu" diyebildiğim zamandı. O tek örneği. Diğer her şey için oturup "of, şuna bak, yerine uymamış" diyebilirim. O işimden sanatsal olarak memnunum.[3]

Şarkı listesi

  1. "Army Dreamers" – 3:17
  2. "Delius" – 2:51
  3. "Passing Through Air" – 2:10

Listeler

Liste (1980) Tepe
noktası
Hollanda Single Top 100 25
İrlanda14
İsrail[4]2
Birleşik Krallık16

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Chartstats - UK Chart details". 8 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2017. 
  2. ^ Single sleeve information
  3. ^ "in Rock, Interview with Doug Pringle, December 1980". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2017. 
  4. ^ Billboard Magazine, Hits of the World, 1980. Billboard Magazine. Erişim tarihi: 20 Eylül 2012. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kate Bush</span> İngiliz şarkıcı, piyanist ve söz yazarı (d. 1958)

Catherine "Kate" Bush, CBE, İngiliz şarkıcı-söz yazarı, müzisyen ve kayıt yapımcısı. Eklektik ve deneysel müziğinin yanında, kendisine özgü performanslarıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Running Up That Hill</span>

"Running Up That Hill", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un 1985 çıkışlı beşinci stüdyo albümü Hounds of Love için yazdığı şarkı. 5 Ağustos 1985'te albümün çıkış teklisi olarak piyasaya sürülen şarkı, sanatçının aynı zamanda ilk 12" teklisidir. Ticari olarak Bush'un 1980'lerdeki en başarılı teklisi olan şarkı, Birleşik Krallık müzik listesinde 3 numaraya kadar yükselerek sanatçının bu ülkedeki en başarılı ikinci şarkısı oldu. Bunun yanında ABD müzik listesinde ilk otuzu görerek sanatçının bu ülkede 1978'den beri listeye giren ilk şarkısı olurken ABD dans listelerinde de kayda değer başarılar elde etti. Bush, şarkıyı Pink Floyd grubundan uzun süreli destekçisi David Gilmour ile beraber 1987'de The Secret Policeman's Ball kapsamında söyledi. Şarkının orijinal Hounds of Love sürümü ve sonraki bütün sürümlerindeki adı "Running Up That Hill (A Deal with God)" olarak geçer.

<span class="mw-page-title-main">Wuthering Heights (şarkı)</span>

"Wuthering Heights", bir Kate Bush şarkısı. Ocak 1978'de sanatçının çıkış teklisi olarak piyasaya sürüldü ve Birleşik Krallık şarkı listesinde bir numaraya yükselerek dört hafta zirvede kaldı. Bush'un ticari anlamda en başarılı şarkısı olmayı sürdüren eser, The Kick Inside albümünde yer alır. Teklinin B yüzü sanatçının albümden bir başka şarkısı olan "Kite"tır ki teklinin kapak resminde de bir uçurtma yer alır. "Wuthering Heights", Q dergisinin okuyucular tarafından oylanmış "Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Tekli" listesinde 32 numarada kendine yer buldu. Yine Pitchfork'un "1970'lerin En İyi 200 Parçası" listesinde beşinci sıradadır.

<i>Never for Ever</i>

Never for Ever, İngiliz şarkıcı, söz yazarı, müzisyen Kate Bush'un üçüncü stüdyo albümü. Eylül 1980'de yayımlanan albüm, sanatçının Birleşik Krallık'ta bir numaraya yükselen ilk albümü oldu. Bush, böylece liste tarihinde bir numaraya yükselen ilk Britanyalı kadın solo sanatçı olduğu gibi, listeye bir numaradan giriş yapan ilk kadın oldu. Albüm günümüze kadar BPI tarafından altın plakla ödüllendirildi. Albümden "Breathing", "Army Dreamers" ve "Babooshka" gibi Birleşik Krallık listelerinde ilk yirmiyi gören tekliler yayımlandı. Yapımını Bush ve Jon Kelly'nin beraber üstlendiği albüm, sanatçının canlı enstrümanlara ek olarak ilk defa Fairlight CMI gibi dijital donanımları kullandığı albüm oldu.

<i>The Sensual World</i>

The Sensual World, İngiliz şarkıcı, söz yazarı ve müzisyen Kate Bush'un altıncı stüdyo albümü. Ekim 1989'de yayımlanan albüm Birleşik Krallık albüm listesinde iki numaraya kadar yükseldi ve ülkede 300.000'i aşan satışları nedeniyle BPI tarafından plantik plak ile ödüllendirildi. Bunun yanında ABD'de Bush'un en çok satan stüdyo albümü oldu ve RIAA tarafından altın plağa layık görüldü. Birçok olumlu eleştiri alan albüm, Slant Magazine tarafından düzenlenen "1980'lerin En İyi Albümleri" listesinde 55 numarada yer almıştır. Albümde diğer Kate Bush kayıtları gibi, popüler kültüre referanslar bulunur. Buna ek olarak İrlanda geleneksel müzik enstrümanlarıyla birlikte daha geleneksel ses manzaralarının kullanıldığı albüm, 1990 BRIT Ödülleri'nde En İyi Britanyalı Yapımcı ve Yılın Britanyalı Albümü; 1991 Grammy Ödülleri'nde En İyi Alternatif Müzik Albümü dalında Grammy'ye aday gösterildi.

<i>Directors Cut</i> (Kate Bush albümü)

Director's Cut, İngiliz şarkıcı, söz yazarı ve müzisyen Kate Bush'un Mayıs 2011 çıkışlı dokuzuncu stüdyo albümü. Albüm sanatçının önceki albümleri The Sensual World ve The Red Shoes'dan şarkıların yeniden düzenlenmiş sürümlerini içerir. Bu şarkılardan üçü tamamen yeniden aranje edilip kaydedilmiştir. Albüm, sanatçının 2005 çıkışlı Aerial albümünden sonra yayımladığı ve kendi kayıt şirketi Fish People etiketiyle piyasaya sürülen ilk albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">The Man with the Child in His Eyes</span>

"The Man with the Child in His Eyes", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un bir şarkısı. Sanatçının çıkış albümü The Kick Inside'ın beşinci parçası olan şarkı albümün ikinci uluslararası teklisi olarak EMI etiketiyle 1978'de yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Wow (Kate Bush şarkısı)</span>

"Wow", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un 1978 çıkışlı ikinci stüdyo albümü Lionheart için yazdığı şarkı. Şarkı Mart 1979'da tekli olarak yayımlandı ve Birleşik Krallık müzik listesinde ilk yirmide yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Symphony in Blue</span>

"Symphony in Blue", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un 1978 çıkışlı ikinci stüdyo albümü Lionheart'ın açılış şarkısı. Sadece Japonya ve Kanada'ya özel olarak tekli formatında piyasaya sürülen şarkı, bu iki ülkede albümün ikinci teklisi olurken, "Wow", dünyanın geri kalan marketlerinde ikinci tekli oldu.

<span class="mw-page-title-main">Breathing (Kate Bush şarkısı)</span> 1980 tarihli Kate Bush teklisi

"Breathing", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un 1980 çıkışlı üçüncü stüdyo albümü Never for Ever için yazıp kaydettiği şarkı. Roy Harper'ın geri vokalleri ile eşlik ettiği şarkı, albümün ilk teklisi olarak 14 Nisan 1980 tarihinde, albümden dört ay önce piyasaya sürüldü. Birleşik Krallık müzik listesinde 16 numaraya kadar yükselen şarkı, listede yedi hafta kaldı. Tekli, Bush'un albüm dışı bir şarkıyı B yüzüne koyduğu ilk tekli oldu: "The Empty Bullring".

<span class="mw-page-title-main">Ne t'enfuis pas</span>

"Ne t'enfuis pas", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un 1982 yılında kaydettiği bir şarkı. Temmuz 1983'te Fransa ve Kanada'da tekli olarak piyasaya sürüldü. Şarkı aslen Birleşik Krallık ve İrlanda'da yayımlanan "There Goes a Tenner" teklisinin ve Kıta Avrupa'sında yayımlanan "Suspended in Gaffa" teklisinin B yüzünde yer almaktaydı. Bu sürümlerde şarkı yanlış bir şekilde "Ne T'en Fui Pas" olarak yazıldı.

<span class="mw-page-title-main">Hounds of Love (şarkı)</span>

"Hounds of Love", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un 1985 çıkışlı beşinci stüdyo albümü Hounds of Love için yazdığı şarkı. Şubat 1986'da tekli olarak yayımlanan şarkı, Birleşik Krallık müzik listesinde 18 numaraya kadar yükseldi. Britayalı grup The Futureheads, şarkıyı 2005'te yeniden uyarladı ve bu sürümüyle aynı ülkede ilk onda kendine yer buldu.

<span class="mw-page-title-main">The Big Sky (şarkı)</span>

"The Big Sky", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un 1985 çıkışlı beşinci stüdyo albümü Hounds of Love için yazdığı şarkı. Nisan 1986'da albümün dördüncü ve son teklisi olarak piyasaya sürüldü ve Birleşik Krallık müzik listesinde 37 numaraya kadar yükseldi. Şarkı, bütün bir öğleden sonrayı göğe bakıp bulutların aldığı şekilleri gözlemek gibi insanın çocukken yapmaktan hoşlandığı ancak büyüyünce zaman bulamadığı basit zevkler hakkındadır. Şarkı için çekilen müzik videosunu Bush bizzat kendisi yönetti. 1987 yılında "The Big Sky" videosu MTV Video Müzik Ödülleri kapsamında En İyi Kadın Videosu dalında aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Experiment IV</span>

"Experiment IV", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un bir şarkısı. Ekim 1986'da derleme albümü The Whole Story'yi tanıtım amacıyla tekli olarak piyasaya sürüldü. Birleşik Krallık müzik listesinde 23 numaraya kadar yükseldiği hafta, aynı listede sanatçının Peter Gabriel ile düeti "Don't Give Up" 9 numarada yer almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">The Sensual World (şarkı)</span>

"The Sensual World", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un altıncı stüdyo albümü The Sensual World için kaydedilen ve albümle aynı adı taşıyan şarkı. Eylül 1989'da albümün çıkış teklisi olarak piyasaya sürülen şarkı Birleşik Krallık müzik listesinde 12 numaraya kadar yükseldi. Şarkı James Joyce'un Ulysses romanından esinlenerek kaydedildi. Bush aslında şarkı sözlerini bu romandan doğrudan alma amacı güdüyorduysa da telif için izin alamadı. Ancak daha sonraları telif izni alınca 2011 albümü Director's Cut için şarkıyı romandaki sözlerle "Flower of the Mountain" adıyla yeniden kaydetti.

<span class="mw-page-title-main">Love and Anger (şarkı)</span>

"Love and Anger", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un altıncı stüdyo albümü The Sensual World için kaydettiği şarkı. 1990 başında albümün üçüncü ve son teklisi olarak piyasaya sürülen şarkı, Birleşik Krallık müzik listesinde 38 numaraya kadar yükseldi. Bunun yanında ABD'deki Billboard Modern Rock Şarkıları listesinde bir numarayı görerek sanatçının herhangi bir ABD listesinde bir numarada yer alan tek şarkısı oldu. "Love and Anger" aynı zamanda Bush'un Amerikalı Columbia Records etiketiyle yayımladığı ilk teklisidir.

<span class="mw-page-title-main">Eat the Music</span> Kate Bushun 1993 parçası

"Eat the Music", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un yedinci stüdyo albümü The Red Shoes için kaydettiği bir şarkı. Columbia Records şarkıyı albümün çıkış teklisi olarak yayımlarken EMI, dünyanın geri kalanında "Rubberband Girl"i çıkış teklisi olarak piyasaya sürdü. Bu şarkının Birleşik Krallık'ta sadece sınırlı sayıda 7" ve CD tanıtım teklileri üretildiyse de, son dakikada EMI tarafından geri çağrıldı. 1994'te Hollanda ve Avustralya da dahil bazı ülkeler için piyasaya sürüldü. Şarkı ABD Modern Rock Parçaları listesinde 10 numarayı gördü.

<span class="mw-page-title-main">Moments of Pleasure</span> Kate Bushun 1993 teklisi

"Moments of Pleasure", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un yedinci stüdyo albümü The Red Shoes için kaydettiği bir şarkı. Kasım 1993'te albümün ikinci teklisi olarak yayımlanan şarkı Birleşik Krallık müzik listesinde 26 numaraya kadar yükseldi.

<span class="mw-page-title-main">And So Is Love</span>

"And So Is Love", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un yedinci stüdyo albümü The Red Shoes albümü için kaydettiği bir şarkı. Albümün dördüncü ve son teklisi olarak 1994 sonunda piyasaya sürülen şarkı, gitarda Eric Clapton, Hammond orgunda Procol Harum grubundan Gary Brooker'ı barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Deeper Understanding</span>

"Deeper Understanding", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un 2011 çıkışlı dokuzuncu stüdyo albümü Director's Cut için yeniden kaydettiği şarkı. Şarkı, sanatçının aslında 1989 albümü The Sensual World'de aynı adlı şarkının yeniden uyarlaması olup yalnız bir insanla bilgisayar arasında gittikçe yoğunlaşan bir ilişkiyi anlatır. "Deeper Understanding", Bush'un 2005 yılından beri yayımladığı ilk teklidir.