İçeriğe atla

Armut rengi

Armut

Armut rengi, Anjou veya Bartlett armutlarının dış yüzeyinin rengine benzeyen, soluk bir Chartreuse rengine benzeyen bir renktir.[1]

Armut renginin anlamı

  • Armut rengi, meyve gibi tatlı, sulu ve tatmin edici bir şeyi temsil eder.

Karşılaştırma grafiğinde armut renginin tonları

İsim Color HEX Kodu Kırmızı Yeşil Mavi Renk tonu Sat Lümen SKaynak
Armut leblebi #F4EED7 244 238 215 48° 57% 90% (Pantone TPX 11-0615)
Armut#D1E2312092264966°75%54%(PerBang.dk)
Orta Kış Armudu #B0B583 176 181 131 66° 25% 61% (Winter Pear Pantone TPX 15-0523)
Kış armudu #8A9A5B 138 154 191 75° 26% 48% (Plochere)

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "The color pear:". 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Renk</span> görsel algının bir özelliği

Renk ya da tüs, ışığın gözün ağ katmanına değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya renk olarak adlandırılır. Tüm dalgaboyları birden aynı anda göze ulaşırsa bu ak, hiç ışık ulaşmazsa kara olarak algılanır. İnsan gözü 380 nm ile 780 nm arasındaki dalga boylarını algılayabilir. Bu sebepten elektromanyetik spektrumun bu bölümüne görünür ışık denir. Renkler için genelde kulak ile duyulan ince ve kalın ses analojisi yapılsa da, ses algısının aksine aynı anda gelen ışık frekansları değişik kanallardan algılanamaz, dolayısıyla aynı anda ince ve kalın sesleri birbirine karıştırmadan duyulmasına karşın göz için bu "çok seslilik" söz konusu olmadığından, değişik ışık frekanslarının sadece kombinasyonları algılanabilir. Bu prensibi açıklamak veya pratik uygulamalarda kullanmak için çeşitli renk modelleri geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil</span> mavi ve sarı arasında görülebilen katkı ana rengi

Yeşil renk elektromanyetik tayf'ın insan gözüyle görülebilen renklerinden biridir. Turuncu ve mor ile birlikte ara renklerden birini oluşturur. Dalgaboyu 550 nanometre kadardır. Karşıt rengi kırmızı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Pigment</span>

Pigment ya da boyar madde, suda tamamen veya hemen hemen çözünmeyen renkli bir malzemedir. Bunun tersine, boyalar genelde, en azından kullanımlarının bir aşamasında çözünürdür. Boyalar genellikle organik bileşik pigmentler ise genellikle inorganik bileşikdir. Tarih öncesi ve tarihi değeri olan pigmentler arasında koyu sarı, odun kömürü ve lapis lazuli bulunur. Sanayide olduğu kadar sanatta da kalıcılık ve istikrar istenen özelliklerdir. Kalıcı olmayan pigmentler kaçak olarak adlandırılır. Kaçak pigmentler zamanla veya ışığa maruz kaldıkça solarken bazıları sonunda kararır. Pigmentler boya, mürekkep, plastik, kumaş, kozmetik, gıda ve diğer malzemeleri renklendirmede kullanılır. İmalat ve görsel sanatlarda kullanılan çoğu pigment kuru renklendiricidir ve genellikle ince bir toz hâlinde öğütülür. Boyada kullanım için bu toz, pigmenti askıya alan görece nötr veya renksiz bir malzeme olan bağlayıcıya eklenir ve boyaya yapışkanlık verir. Genellikle aracında çözünmez olan bir pigment ile kendisi bir sıvı olan veya aracında çözünen boya arasında bir ayrım yapılır. Renklendirici, ilgili araca bağlı olarak bir pigment veya bir boya görevi görebilir. Bazı durumlarda pigment, bir metalik tuzla çözülebilir bir boyanın çökeltmesi ile boyadan üretilebilir. Oluşan pigmente göl pigmenti denir. Biyolojik pigment terimi, çözünürlüklerinden bağımsız olarak tüm renkli maddeler için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Plastit</span> fotosentez yapan ökaryotların zarlı organeli

Plastitler, deniz yosunu, bitki ve kimi protist hücrelerinde bulunan, çeşitli görevleri olan çift zarlı temel organeldir. 1,5 milyar yıl önce endosimbiyoz ile ökaryot hücrelerine aktarılmış siyanobakteriler olarak değerlendirilir. Genç hücrelerde renksiz olan plastitler (lökoplast), hücre ile birlikte gelişerek, hücrenin görevine uygun biçim ve renk kazanır. Bulundurdukları pigment ve görevlerine göre birbirine dönüşebilen üç çeşit plastit vardır:

<span class="mw-page-title-main">Siyah</span> bir renk

Siyah ya da kara, bir renktir. Işığı yansıtmak yerine emen pigmentler siyah gözükür. Renkler pigmentlerin yansıttığı ışığın dalga boylarına bağlı olarak oluşurlar. Pratikte renk olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı</span> bir renk

Kırmızı, al veya kızıl, parlak gökkuşağının en dışındaki renk. Sarı ve mavi gibi ana renklerden biridir. Güneş içteki gökkuşağındaki kırmızı renk ve gözümüzün açısı 42 derecedir. Elektromanyetik tayfın görülebilen renklerinden biridir. Kırmızı ışığın dalga boyu 630-760 nanometre civarındadır. Kırmızı en düşük frekanslı renktir. Kırmızının altındaki frekanslara kızılötesi denir. Karşıt rengi mavidir. Kırmızının, tamamlayıcı rengi yeşildir.

<span class="mw-page-title-main">Sarı</span> renk

Sarı, elektromanyetik tayfın yeşil ile turuncu arasında yer alan ve insan gözüyle görülebilen renklerinden biridir. Dalgaboyu 565-590 nanometre kadardır. Karşıt rengi mor'dur.

<span class="mw-page-title-main">Mavi</span> bir renk

Mavi, çakır veya gök, resim boyamada ve geleneksel renk teorisi ve RGB renk modelindeki üç ana renkler pigmentlerinden biridir. Görünür ışığın tayfı üzerinde menekşe ve yeşil arasında uzanır. Göz yaklaşık 450 ile 495 nanometre arasında baskın dalga boyu olan ışığı gözlemlerken maviyi algılar. Çoğu mavi, diğer renklerin hafif bir karışımını içerir; gök mavisi biraz yeşil içerirken lacivert biraz menekşe içerir. Açık gündüz gökyüzü ve derin deniz Rayleigh saçılması olarak bilinen optik bir etki nedeniyle mavi görünür. Tyndall etkisi adı verilen bir optik etki, mavi gözler 'i açıklar. Havadan perspektif adı verilen başka bir optik etki nedeniyle uzaktaki nesneler daha mavi görünür. Karşıt rengi turuncu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Katar bayrağı</span> Ulusal bayrak

Katar bayrağı, 11:28 oranındadır. Bayrak, ülkenin Büyük Britanya'dan bağımsızlığını ilan ettiği 3 Eylül 1971 tarihinden kısa bir süre önce kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ametist rengi</span>

Ametist rengi ılımlı, transparan bir mor renk kategorisine girer. Lavanta renginin koyu bir versiyonu olarak da bilinmektedir. İsminin anlamı ametist taşından gelmektedir. Bu taş kuvarsın bir türüdür ama her zaman mor olmaz. Taş eskiden oldukça pahalıydı, fakat taşın bulunmasında bolluk yaşanmaya başlanınca ucuzlaşmıştır. Ametist renginin hex değeri "#9966CC", RGB değeri "153, 102, 204" ve CMYK değeri "25, 50, 0, 20" dir.

Barut rengi, iki şeye değinir: 1.'si kahverenginin kurumu andıran bir tonu ya da kahverengi pigmente benzeyen bir ton. 2.'si ise grimsi siyahların oldukça koyu bir tonu olmasıdır. Barut rengi genelde 2. madde olarak kullanılır yani grimsi siyahların oldukça koyu bir tonu olması.

Sağda orman yeşili rengi görüntülenir. "Orman yeşili", bir orman içindeki ağaçların ve diğer bitki rengine benzeyen bir yeşil renk anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Limoni</span>

Limoni veya limon rengi solgun sarı bir renktir, adını limon meyvesinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Kestane rengi</span> renk

Kestane kahverenginin kırmızımsı bir tonudur ve adını kestane ağacının kestane meyvesinden almıştır. Renk için alternatif bir isim hantaldır.

<span class="mw-page-title-main">Lila</span> leylak çiçeklerini ortalama rengini temsil eden soluk mor tonu

Lila ya da leylak, leylak çiçeğinin renklerinin ortalama rengini temsil eden soluk bir mor tonudur. Ayrıca karanlık yeşil veya hafif mor olarak da tanımlanabilir. Bazı leylak çiçeklerinin renkleri aşağıda gösterilen renklerle eşdeğer olabilir "soluk leylak", "zengin leylak" veya "parlak leylak". Rengi kırmızı-mor olan diğer leylak çiçekleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Şarap (renk)</span>

Şarap rengi kırmızının koyu bir tonudur. Kırmızı şarap'ın ortalama renginin temsilidir.

<span class="mw-page-title-main">Buğday rengi</span>

Buğday rengi, Buğdayın rengini betimleyen renk tonu. İlk kez 1711 yılında İngilizcede wheat olarak kullanılmıştır. Buğday rengi, X11 web renklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kayısı rengi</span>

Kayısı rengi, sarı ve turuncu arası renk tonu. Adını kayısı meyvesinden almaktadır. Gerçek kayısıların renginden biraz daha donuktur. Kayısı renginin ve kayısı meyvesinin etimolojisi Arapça Al-birquq kelimesinden gelmektedir. Bu rengin adı ilk kez 1851 yılında kullanılmıştır.

İlkbahar yeşili renk çarkına göre Camgöbeği ile yeşil arasında olan bir renktir. CIE kromatikliği diyagramı üzerine çizildiğinde, görünür spektrum üzerinde 505 nanometrelik bir görsel uyarıya karşılık gelir. İlkbahar yeşili renk tekerleğinde saf bir kroma rengidir.

Enternasyonal turuncu havacılık endüstrisinde nesneleri çevresinden ayırt etmek için kullanılan, güvenlik turuncusuna benzeyen, ama daha derin ve kırmızı bir tona sahip olan renktir.