İçeriğe atla

Armstrong Uçuş Araştırma Merkezi

Armstrong Uçuş Araştırma Merkezi
Dryden Uçuş Araştırma Merkezi'nin tarihi logosu (Mart 2014'ten önce).

NASA Neil A. Armstrong Uçuş Araştırma Merkezi, (İngilizce: NASA Neil A. Armstrong Flight Research Center - AFRC) NASA tarafından işletilen bir havacılık araştırma merkezidir. Ana kampüsü Kaliforniya'daki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü'nde bulunur ve NASA'nın havacılık araştırmaları için önde gelen bölgesi olarak kabul edilir.[1] AFRC dünyadaki en gelişmiş uçakların bazıları üzerine çalışır ses hızını aşan ilk uçak olan Bell X-1,[2] bugüne kadar kaydedilmiş en yüksek hıza ulaşan mürettebatlı uçak (North American X-15),[3][4] ilk dijital kontrollü uçak (F-8 DFBW),[5] ve diğer öncü projeleri ile tanınır. Daha önceki adı "NASA Dryden Flight Research Center (DFRC)"'dır.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Conner (19 Şubat 2015). "Building 703 Facilities Overview". NASA (İngilizce). 1 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2017. 
  2. ^ Gibbs (12 Ağustos 2015). "NASA Armstrong Fact Sheet: First Generation X-1". NASA (İngilizce). 21 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2017. 
  3. ^ "Aerospaceweb.org | Aircraft Museum - X-15". www.aerospaceweb.org. 10 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2017. 
  4. ^ Gibbs (13 Ağustos 2015). "NASA Armstrong Fact Sheet: X-15 Hypersonic Research Program". NASA (İngilizce). 21 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2017. 
  5. ^ Gibbs (10 Mayıs 2017). "F-8 Digital Fly-By-Wire". NASA (İngilizce). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Neil Armstrong</span> Amerikalı astronot (1930–2012)

Neil Alden Armstrong Ay yüzeyine adım atan ilk insan olarak tarihe geçmiş Amerikalı Deniz Kuvvetleri pilotu, astronot, uzay mühendisi, test pilotu ve üniversite profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">North American X-15</span> NASA tarafından üretilen deneysel uçak modeli

X-15 A, çok yüksek irtifalarda faaliyette bulunacak yetenekte, pilotlu, roket güçlü, hipersonik araştırma aracıdır. Bu araç; B-52 Stratofortress uçağından havada fırlatılır ve iniş yerine sevkedilir. Azami hızı yaklaşık olarak 6.7 machtır. NASA, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri (USAF), Birleşik Devletler Donanması ve North American Havacılık Şirketinin ortak programı sonucu, çok yüksek hız ve çok yüksek irtifalarda insan ve malzeme faktörleri üzerine veri toplamak amacıyla geliştirilmiştir. İlk uçuşunu motorsuz olarak 8 Haziran 1959'da, motorlu ilk uçuşunu da 17 Eylül 1959'da gerçekleştirmiştir. Toplam 3 tane üretilen uçak, 22 Ağustos 1963'te yeryüzünden 107 kilometre yüksekte uçarak yükseklik; 3 Ekim 1967'de ses hızını 6.7 kat aşarak (7200 km/s) hız rekorlarını kırmıştır. 2004 itibarıyla rekorunu X-43A'ya kaptırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Douglas X-3 Stiletto</span>

Douglas X-3 Stiletto, uzun burunlu ve geniş gövdeli deneysel jet uçak. Tasarım amacı sürekli süpersonik hızlarda gidebilecek bir uçak için gerekli olan bilgileri toplamaktır. Titanyumun havacılıkta ilk kez kullanıldığı uçaktır. Ancak uçağın motorları ciddi biçimde güç eksikliği yaşadığı için araç normal uçuşta Mach 1 hızı bile geçememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 787</span> Boeing marka sivil yolcu uçağı

Boeing 787, 7 Temmuz 2007'de tanıtımı gerçekleştirilen Boeing firmasının 14 yıl aradan sonra üretime geçtiği yeni model yolcu uçağı.

<span class="mw-page-title-main">Scramjet</span> jet motor türü

Scramjet bir ramjet çeşidi olup farklı olarak supersonik yanma odasına sahiptir. Havanın sıkıştırılarak alındığı, yakıtın yakıldığı yanma odası ve egzozun giriş hızından daha hızlı ayrıldığı lüleye (nozzle) sahiptir. Ticari jet motorları havanın motor içine alınıp sıkıştırılması için kompresör kullanır, daha sonra sprey halindeki yakıt sıkıştırılmış havayla birlikte ateşlenerek geriye doğru gider ve thrust oluşturur. Scramjet havayı sıkıştırmak için uçağın hızını kullanır, yani çok az hareketli parçaya ihtiyaç duymaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Northrop YF-23</span> Advanced Tactical Fighter/ATF) yarışması için geliştirilen uçak

Northrop/McDonnell Douglas YF-23, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri için tasarlanmış tek kişilik, çift motorlu hayalet avcı uçağı ve teknoloji göstericisidir. Tasarım, Lockheed YF-22 ile birlikte hava kuvvetlerinin Gelişmiş Taktik Avcı yarışmasında üretim sözleşmesi için iki finalistten biri oldu. Black Widow II ve Gray Ghost adlı iki YF-23 prototipi üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Goddard Uzay Uçuş Merkezi</span> NASAnın ilk uzay araştırma laboratuvarı

Goddard Uzay Uçuş Merkezi (GSFC) 1 Mayıs 1959'da NASA'nın ilk uzay uçuş merkezi olarak kurulmuş NASA'ya ait büyük bir uzay araştırma laboratuvarıdır. GSFC, yaklaşık olarak 10.000 sivil uzmana ve çalışana sahiptir ve ABD'de, Greenbelt, Maryland, Washington'un yaklaşık olarak 6,5 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Goddard Uzay Uçuş Merkezi ABD'de modern roket itiş sistemlerinin öncülerinden Dr. Robert H. Goddard'ın adını taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alet uçuşu</span> (IFR) Insturment Flight Rules

Alet uçuşu, aletli uçuş veya IFR uçuş; uçak dışındaki (haricî) görsel referanslarla uçuşun tehlikeli olduğu durumlarda; uçak içindeki cihazları, göstergeleri ve seyrüsefer yardımcılarını kullanarak gerçekleştirilen uçuş. IFR, İngilizce instrument flight rules kavramının akronimidir. Alet uçuşu, havacılıkta kullanılan iki uçuş kategorisinden biridir. Bir pilotun alet uçuşu yapabilmesi için uygun lisans ve derecelere (rating) sahip olması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph A. Walker</span> Amerikalı pilot (1921 – 1966)

Joseph Albert "Joe" Walker Amerikalı test pilotudur. NASA ve Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'nin Man In Space Soonest prejesinde çalışmıştır. 1963 yılında deneysel X-15 roket uçağı ile gerçekleştirdiği iki test uçuşunda yerden 100 kilometre yüksekte uzay'ın sınırında uçmuştur. Bu uçuşlar ilk uzay uçağı uçuşlarında biridir. Aynı zamanda Walker bu uçuşlarla Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ve Uluslararası Havacılık Federasyonu standartlarına göre astronot ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Edwards Hava Üssü</span>

Edwards Hava Üssü, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletine bağlı Kern County'de bulunan Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne ait bir askerî üstür. Üs, Lancaster kentinin 35 km kuzeydoğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas X-36</span>

McDonnell Douglas X-36, McDonnell Douglas ve daha sonra Boeing tarafından hazırlanan ABD yapımı bir insansız hayalet jet uçağı konseptiydi. Uçak, ilk uçuşunu 17 Mayıs 1997 tarihinde gerçekleştirmiş olup kuyruksuz olarak ağırlık, sürtünme ve radar kesitini azaltmak ve menzili, manevra kabiliyetini ve hayatta kalma süresini artırmak için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Langley Araştırma Merkezi</span>

Amerika Birleşik Devletleri Hampton, Virginia'da bulunan Langley Araştırma Merkezi, NASA'nın saha merkezlerinin en eskisidir. Doğrudan Langley Hava Kuvvetleri Üssü ve Chesapeake Körfezi'ndeki Back River ile komşudur. LaRC, öncelikle havacılık araştırmalarına odaklandı, ancak sadece bununla kalmayıp Apollo Lunar Modülü gibi tesisteki uzay donanımını da test etmiştir. Ek olarak, en eski yüksek profilli uzay misyonlarının bir kısmı bu sahada planlanmış ve tasarlanmıştır. Ek olarak, Langley, Houston'ın seçiminden önce NASA'nın İnsanlı Uzay Merkezi için potansiyel bir alan olarak düşünülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed YF-22</span> ABD Hava Kuvvetleri için tasarlanmış tek kişilik, çift motorlu avcı uçağı ve teknoloji göstericisi

Lockheed/Boeing/General Dynamics YF-22, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri için tasarlanmış tek kişilik, çift motorlu avcı uçağı ve teknoloji göstericisidir. Hava kuvvetlerinin düzenlediği Gelişmiş Taktik Avcı yarışmasının gösterim/doğrulama aşaması için iki prototipi üretilen tasarım, yarışmada finalist oldu. YF-22, Northrop YF-23'e karşı yarışmayı kazanarak Lockheed Martin F-22 Raptor adıyla üretime girdi. YF-22, üretim modeli olan F-22 ile benzer aerodinamik tasarıma ve düzene sahip olsa da; kokpit, dikey stabilizeleri, kanatların konumu ve tasarımı ile gövde iç yapısında birtakım farklılıklara sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Uçuş simülatörü</span>

Uçuş simülatörü, pilot eğitimi, tasarımı veya diğer amaçlar için uçak uçuşunu ve uçtuğu ortamı yapay olarak yeniden yaratan bir simülatördür. Uçağın nasıl uçtuğunu, uçuş kontrolleri uygulamalarına nasıl tepki verdiklerini, diğer uçak sistemlerinin etkilerini ve hava aracının hava yoğunluğu, türbülans, rüzgar makası, bulut, yağış vb. dış faktörlere nasıl tepki verdiğini gösterir. Uçuş simülasyonu, uçuş eğitimi, uçağın kendisinin tasarımı ve geliştirilmesi, uçak karakteristikleri ve kontrol elleçleme nitelikleri üzerine araştırmalar da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Sonik patlama</span> ses hızı aşılması patlaması

Sonik patlama, bir nesne havada ses hızından daha hızlı hareket ettiğinde oluşan şok dalgalarıyla ilişkilendirilen sestir. Sonik patlamalar, insan kulağına bir patlama ya da gök gürlemesi gibi gelen, muazzam miktarlarda ses enerjisi üretir. Ateşlenen bir merminin patlama sesi veya bir kamçının sesi küçük sonik patlamalar olarak sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">John H. Glenn Araştırma Merkezi</span>

Lewis Field'daki NASA John H. Glenn Araştırma Merkezi Brook Park ve Cleveland şehirleri içinde Cleveland Hopkins Uluslararası Havaalanı ve Sandusky, Ohio'da bir yan tesisi olan Cleveland Metroparks'ın Rocky River Reservation'ı arasındaki bir NASA merkezidir. Müdür Marla E. Pérez-Davis'tir. Glenn Araştırma Merkezi, birincil görevi havacılık ve uzayda kullanım için bilim ve teknoloji geliştirmek olan on büyük NASA tesisinden biridir. Mayıs 2012 itibarıyla, sahasında veya yakınında yaklaşık 1,650 memur ve 1,850 destek yüklenici istihdam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dream Chaser</span>

Dream Chaser, Sierra Space adlı Uzay şirketi tarafından geliştirilmekte olan Amerikan yapımı bir yeniden kullanılabilir gövdeden taşımalı (ing:lifting-body) uzay uçağıdır. Orijinalde mürettebatlı bir araç olarak tasarlanmış olan Dream Chaser Uzay Sistemi, kargolu versiyonu olan Dream Chaser Kargo Sistemi operasyonel hale geldikten sonra üretilecektir. Mürettebatlı versiyonunun, yer ile alçak Dünya yörüngesi arasında kargo ile birlikte 7 kişiye kadar mürettebat da taşıyabilmesi planlanmaktadır.

Lockheed Martin X-59 Quesst, NASA'nın Low-Boom Flight Gösterici projesi için Skunk Works tarafından geliştirilen bir Amerikan deneysel süpersonik uçaktır. Ön tasarım Şubat 2016'da başlamıştır ve X-59'un 2021'de uçuş testlerine başlaması planlandı. Gecikmelerin ardından Ocak 2024 itibarıyla 2024 yılında uçuş testleri için NASA'ya teslim edilmesi planlanıyor. 55.000 ft yükseklikte ve 1.42 Mach hızla seyretmesi bekleniyor.