İçeriğe atla

Armen Haknazaryan

Kontrol Edilmiş
Armen Haknazaryan
Doğum5 Mayıs 1941
Tahran, İran
Ölüm19 Şubat 2009 (67 yaşında)
Aachen, Almanya
MeslekMimar

Armen Haknazaryan (ErmeniceԱրմեն Հախնազարյան, 5 Mayıs 1941, Tahran - 19 Șubat 2009, Aachen) mimarlık doktoru, teknik bilimler doktoru ave RAA'nın (Ermeni mimarisini araştıran sivil toplum kuruluşu) kurucu başkanıdır.

Yaşamı

Armen Hakhnazarian

Dil Bilimleri doktoru, Tahran Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve Tahran’daki Ermeni okullarının müfettişi olan Hovhannes Hakhnazarian’ın ve Tahran Devlet Konservatuvarı’nda piyano öğretmeni olan Arusyak Hakhnazarian’ın oğluydu.

1959 yılında, Armen, Tahran’daki Kușesh Davitian Okulu’nda öğrenimini tamamladı. 1969 yılında Aachen’daki, RWTH Aachen Üniversitesi’Nde, Mimarlık ve Sivil Mühendislik Fakültesi'nde, mimarlık alanında doktorasını tamamladı. 1973 yılında aynı fakültenin Kentsel Planlama Departmanı’ndan, teknik bilimler (Doktor der Ingenieurwissenschaften) alanında doktorayla, mimar planlamacı olarak mezun oldu.

Hakhnazarian araştırma aktivitelerine 1968 yılında, Artaz ilçesinde. günümüzde: Maku, Batı Azerbaycan Bölgesi, İran bulunan Kutsal Thaddeus Manastırı’nı, Kara Kilise ölçmeye gittiğinde başladı. A. Hakhnazarian, 1970’lerde Batı Ermenistan’a (günümüzde: doğu Türkiye), her biri neredeyse 2 ay süren, 6 ayrı araştırma gezisi yaptı. Ancak daha sonra, persona non grata (istenmeyen adam) ilan edilerek Batı Ermenistan’a daha fazla araştırma gezisi yapması yasaklandı. Buna rağmen, Batı Ermenistan, Minör Ermenistan ve Kilikya’ya başka araştırmacılar yollayarak, zamansız ölümüne kadar, araştırmalarına devam ettmiştir.

A. Hakhzarian 1973 yılında mimar Margrit Buenemann ile evlenmiştir. İki kızları vardır, Talin ve Shahriz. 1974 yılında Tahran, İran’da, Monit Mimarlık Şirketi’ni kurmuş ve yöneticiliğini yapmıştır. A. Hakhnazarian, Ermeni mimarisini araştıran sivil toplum kuruluşunu (2010 yılından beri vakıf) 1982 yılında, Aachen, Almanya’da resmi olarak kurmuştur.1996 yılında Amerikada, 1998 yılında ise Ermenistanda şubeleri kurulmuştur. A. Hakhnazarian 1983 yılında Almanya’daki, Aachen Üniversitesi’nde, Kentsel Planlama Fakültesi’nde ders vermeye başlamış, öğretim görevlisi kariyeri uzun yıllar devam etmiştir. A. Hakhnazarian Aachen’da ölmüş, küllerinin bir kısmı oraya gömülmüş, geri kalan kısmı ise Ermenistan Cumhuriyeti’nin, Aragatzotn Bölgesi’nin, Artashavan Köyün’de bulunan mezarlığa gömülmüştür.

Restorasyon çalışmaları

Armen Hakhnazarian
Armen Hakhnazarian
  • Kutsal Sargis Kilisesi, Vanak Mahallesi, Tahran, İran
  • Kutsal Gevorg Kilisesi, Tahran, İran
  • Kutsal Stepanos Manastırı, Jolfa Bölgesi ve Kutsal Thaddeus Manastırı, Maku, İran
  • Kutsal Astvatzatzin (Kutsal Bakire) Manastırı, Tzortzor, Maku, İran
  • Kutsal Astvatzatzin (Kutsal Bakire) Kilisesi, Karintak Köyü, Şuşa Bölgesi, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti
  • Dadivank manastırı'nın farklı binaları, Kelbecer Rayonu, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti
  • Kutsal Minas Kilisesi, Tatev Köyü, Sünik Bölgesi, Ermenistan Cumhuriyeti
  • Davit Bek Köyü Kilisesi, Sünik Bölgesi, Ermenistan Cumhuriyeti
  • Saǧmosavank Manastırı, Aragatsotn Bölgesi, Ermenistan Cumhuriyeti
  • Kutsal Sargis Manasıtırı’nın tek nefli kilisesi, Ushi Köyü, Aragatsotn Bölgesi, Ermenistan Cumhuriyeti
  • Kutsal Stepanos Kilisesi, Garaturan Köyü, Keseb Bölgesi, Suriye
  • Kesab nahiyesinde birkaç tarihi ev, Keseb Bölgesi, Suriye

Yayınlanmış eserleri

Ödüller

  • 10 Haziran 2008 - Ermenistan Millî Meclisi Şeref Madalyası
  • 29 Ocak 2009 – Ermenistan Millî Kütüphanesi Hakob Meǧapart Madalyası
  • 2009 – Ermenistan Cumhuriyeti, Kentsel Kalkınma Bakanlığı, Onur Diploması

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şirak (marz)</span> Ermenistanda il

Şirak, Ermenistan'ın kuzeybatısında yer alan ve Türkiye ile Gürcistan'a sınırı olan, 283.000 nüfuslu bir vilayetidir. Vilayetin merkezi Gümrü şehridir. Şirak güneyde ve güneydoğuda Aragatsotn İdarî Bölgesi, doğuda Lorri İdari Bölgesi, kuzeyinde Gürcistan ve batısında Türkiye'yle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Hrazdan</span>

Hrazdan, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın 45 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Kotayk Eyaletinin idari merkezi olarak hizmet veren bir kasaba ve kentsel belediye topluluğudur. 1989'daki nüfus sayımlarında 59.000 kişinin yaşadığı Hrazdan, nüfus azalması yaşamaktadır ve 2011 itibarıyla bölgenin nüfusu 41.875'tir.

<span class="mw-page-title-main">Eçmiyazin</span>

Eçmiyazin ya da bazen kullanılan şekliyle Eçmiadzin, Erivan'dan batıya doğru 20 kilometre mesafede bulunan Ermenistan'ın Armavir İdari Bölgesi'ne bağlı bir şehirdir, 52.757 kişilik nüfusu vardır. Belediye Başkanı Karen Emena Grigorian'dır.

<span class="mw-page-title-main">Akdamar Kilisesi</span> Akdamar (Ahtamar) Adasındaki tarihi kilise

Akdamar Kilisesi, Ahtamar Kilisesi, Surp Haç Kilisesi veya Kutsal Haç Katedrali, Türkiye'nin doğusunda, Van Gölü üzerindeki Akdamar Adası'nda yer alan bir kilisedir. Kudüs'ten İran'a kaçırıldıktan sonra 7. yüzyılda Van yöresine getirildiği rivayet edilen Hakiki Haç'ın bir parçasını barındırmak maksadıyla Kral I. Gagik'in emriyle 915-921 yıllarında Mimar Manuel tarafından inşa edilmiştir. Ermeni Kırımı'ndan sonra cemaatsiz kalan dini yapı bugün müze olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abovyan</span> Ermenistanda belediye

Abovyan, 35.000 kişilik nüfusa sahip olan, Ermenistan'ın Kotayk bölgesinde bulunan bir şehir. Erivan'ın 16 kilometre kuzeydoğusunda ve Hrazdan ilinin 32 kilometre güneydoğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aram Manukyan</span>

Aram Manukyan ya da Sarkis Hovanesyan, Ermeni siyasetçi ve Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nın ilk İçişleri Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Karekin Pastırmacıyan</span>

Pastırmacıyan Karekin Efendi ya da Armen Karo, Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnak) liderlerinden, 1896 Osmanlı Bankası Baskını elebaşı, 1908-1912 dönemi Meclis-i Mebûsan Erzurum mebusu, Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nin ABD elçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Kilise</span>

Kara Kilise veya Aziz Thaddeus Manastırı, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde, Maku kentine yaklaşık 20 km mesafede bulunan bir Ermeni antik manastır.

<span class="mw-page-title-main">Garegin Njdeh</span> Ermeni siyasetçi ve filozof (1886-1955)

Garegin Ter-Harutyunyan veya savaşlardaki bilinen adıyla Garegin Njdeh (Njdeh Ermenicede "sürgün" veya "göçebe” anlamındadır., , Ermeni devlet adamı, asker, stratejist, gerilla lideri. Ermeni Devrimci Federasyonu üyesi olarak Ermeni Ulusal bağımsızlık hareketlerine katılmıştir. Balkan Savaşları ve 1.Dünya Savaşında Bulgaristan ve Rusya lehine Ermeni Taburlarını yöneterek Osmanlı'ya karşı çarpışmıştır. Başarıları yanında yönettiği birlikler müslüman halka, Türklere, Pomaklara, Kürtlere yaptığı katliamlarla bilinmektedir. Savaş sonrası ilk Ermeni Cumhuriyeti olan Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti 'nin önde gelen politik ve askeri figürlerindendir.Bu sebeple pek çok Ermeninin gözünde karizmatik ulusal kahramandır. Anti-bolşevik faaliyetleri ile Dağlık Ermenistan Cumhuriyeti'nin esas kurucularından olmakla birlikte Sünik bölgesinin Sovyet Azerbaycan'a değil Sovyet Ermenistan'a bağlanmasındaki temel faktörde kendisi olmuştur. İkinci Dünya Savaşı sırasında ise Sovyetler Birliği'ne karşı Nazi Almanyasını desteklemiş ve Wehrmacht için Ermeni Taburları kurarak Sovyetler Birliği'nin Nazilerce işgali onlarla birlikte Ermenistan'ı Sovyetlerden kurtarıp Türkiye'yi işgalini ve buralardan da bir kısım toprakların Ermenilere verilmesini sağlayıp tamamen bağımsız Büyük Ermenistan kurma hayali ile çarpışmıştır. 1944 sonrası ise bu defa SSCB'yi Türkiye'ye savaş açıp işgali için kışkırtmış ancak kendisine itibar eden olmamıştır. Adı çeşitli savaş suçlarına karıştığından Nazi işbirlikçisi olduğundan aynı zamanda 1920-1921 yılları arasında Sovyetlere karşı devrimci faaliyette bulunduğundan bahisle Sovyetlerce yakalanıp tutuklanmış sonrasında hapishanede 1955'te ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Vaspuragan</span> Ermeni Krallığının sekizinci vilayeti

Vaspuragan, Ermenice: Վասպուրական, (Vaspourakan) "soylu ülke" ya da "prensler ülkesi" anlamına gelir) M.Ö. 189 ilâ M.S. 428 arasında Ermeni Krallığı'nın sekizinci velayetiydi. Bundan sonra Orta Çağ'da Van Gölü çevresi merkezli bağımsız bir krallık olmuştur. Günümüzde Türkiye'nin kuzeydoğusu ile İran'ın kuzey batısında yer alır ve Ermeni uygarlığının beşiği olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">I. Karekin</span>

I. Karekin, tüm dünya Ermenileri ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi katolikosu (1995-1999).

<span class="mw-page-title-main">Aziz Stepanos Manastırı</span>

Aziz Stepanos Manastırı, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin kuzeybatısındaki Ermeni manastırıdır. Culfa şehristanının merkezi olan Culfa kentinin yaklaşık 15 km kuzeybatısında, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile İran arasındaki sınırın İran tarafındaki Aras nehri boyunca derin bir kanyonun içinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dzordzor Şapeli</span>

Dzordzor Şapeli veya Tzortzor Şapeli, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin Maku şehristanında, Zangmar Nehri üzerindeki Barun köyünde bulunan bir Ermeni manastırı ve kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çupan Şapeli</span>

Çupan Şapeli küçük bir tarihi Ermeni kilisesi. İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'ndeki Culfa şehristanının merkezi olan Culfa kentinde bulunur. Vadinin diğer ucunda Aras Nehrinin karşı yakasında Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti görünür.

<span class="mw-page-title-main">Azize Astvatsatsin Kilisesi</span>

Azize Astvatsatsin Kilisesi veya Tanrının Kutsal Annesi Kilisesi, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'ndeki Culfa şehristanının merkezi olan Culfa kentinde Daraşamb yakınındaki bulunan Ermeni kilisesidir. Culfa şehrinin yaklaşık 15 km kuzeybatısında, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile İran arasındaki sınırı çizen Aras nehrinin İran tarafındaki kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Culfa Ermeni Mezarlığı</span> Azerbaycanda bir Ermeni mezarlığı

Culfa Ermeni mezarlığı Culfa şehri yakınında bir mezarlıktı. Ermenice Jugha olarak da bilinen mezarlık, Azerbaycan'ın eksklavı olan Nahçıvan yaklaşık 10,000 anıt mezara sahiptir. Mezar taşları, çoğunlukla Orta Çağ Hristiyan Ermeni sanatının karakteristik olarak dekore edilmiş çapraz taşlarından oluşan binlerce haçkardan oluşuyordu. Mezarlık, Azerbaycan hükûmetinin anıtları yok etmek için sistematik bir kampanya başlattığı 1990'ların sonlarında hala ayakta duruyordu.

<span class="mw-page-title-main">Tatevik Sazandaryan</span>

Tatevik Sazandaryan (1916–1999), 1958'de Sovyetler Birliği Yüksek Sovyeti üyesi olan bir Sovyet ve Ermeni opera mezzo-soprano'su. 1937-1961 yılları arasında Erivan Opera Tiyatrosu'nda solist olarak sahne aldı.

<span class="mw-page-title-main">Davit Bek, Ermenistan</span> Ermenistanda belediye

Davit Bek Ermenistan'ın Sünik bölgesindeki Kapan belediyesinde yer alan bir köydür. Adını Ermeni bağımsızlık hareketinin en belirgin askerî isimlerinden biri olan Davit Bek'ten almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-İran ilişkileri</span>

Ermenistan ve İran arasında ikili ilişkiler mevcuttur. Dini ve ideolojik farklılıklara rağmen, iki devlet arasındaki ilişkiler son derece samimi ve her ikisi de bölgede stratejik ortaklar. Ermenistan ve İran, Batı Asya'da komşu ülkelerdir ve aynı zamanda 44 kilometrekare uzunluğunda ortak bir kara sınırına sahiptirler.

Momik, 13. ve 14. yüzyıllarda yaşamış bir Ermeni mimar, heykeltıraş ve Ermeni tezhipli el yazmalarının usta sanatçısıydı. Bir heykeltıraş olan Momik, aynı zamanda öncelikle Noravank'taki manastır kompleksinde bulunan haçkarların ince oymalarıyla da tanınıyor. Orbelian ailesinin tarihçisi Stepanos Orbelian'ın himayesinde Vayots Dzor'da kurulan Sünik'teki Gladzor Tezhipli El Yazmaları Okulu'nda seçkin bir pozisyonda bulunuyordu. Momik tarafından yazılan elyazmalarından sadece birkaçı hayatta kaldı: biri Viyana'daki Mıhitaryan Tarikatı'nın deposunda, diğer üçü ise Ermenistan'ın Erivan kentindeki Maştots Eski El Yazmaları Enstitüsü'nde bulundu.