İçeriğe atla

Armen Doryan

Armen Doryan
Armen Doryan
Doğum28 Ocak 1892(1892-01-28)
Sinop, Osmanlı imparatorluğu
Ölüm28 Aralık 1915 (23 yaşında)
Ankara, Osmanlı imparatorluğu
Meslekşair ve öğretmen.
MilliyetOsmanlı Ermenisi
EğitimPangaltı Mıhitaryan Okulu, Sorbonne Üniversitesi

Armen Doryan (ErmeniceԱրմեն Տորեան), gerçek adıyla Hraçya Surenyan, Osmanlı Ermenisi şair ve öğretmen.

Hayatı

28 Ocak 1892 yılı tarihinde Kastamonu Vilayeti'ne bağlı olan Sinop kentinde doğmuştu.[1] Kostantiniyye'ye (günümüzdeki İstanbul) yerleştikten sonra Pangaltı Mıhitaryan Okulu'nda eğitim gördü, sonra ise Fransa'ya gidip Sorbonne Üniversitesi'nde devam okudu.[2] Doktorasını yapıp mezun olduktan sonra Kostantiniyye'ye geri döndü ve orada Fransiz ve Ermeni edebiyatı öğretmeni oldu.

24 Nisan 1915'te Armen Doryan öğrencilerine ders verirken tutuklandı ve Çankırı'ya sürdürüldü. Oradaki hapisten çıkarıldı ve Ankara yolunda işkence çektirilerek öldürüldü.[2] Fransız vatandaşı olmasına rağmen 1915 Ermeni Kırımı'nda sadece 23 yaşındayken öldürülmüştür.

Eserleri

Kaynakça

  1. ^ Göçek, Fatma Müge. Richard G. Hovannisian (Ed.). Reconstructing the Turkish Historiography on the Armenian Massacres and Deaths of 1915. Transaction Publishers. ss. 209-10. ISBN 1412827671. 7 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2015. 
  2. ^ a b Göçek, Fatma Müge (2011). The transformation of Turkey: redefining state and society from the Ottoman Empire to the modern era. Londra: I.B. Tauris. s. 220. ISBN 1848856113. 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rupen Zartaryan</span>

Rupen Zartaryan Osmanlı Ermenisi yazar, eğitimci ve siyasi aktivist. 1915 Ermeni Kırımı sırasında öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Siamanto</span> Ermeni şair (1878-1915)

Siamanto veya Adom Yarcanyan Osmanlı Ermenisi şair ve yazar. Ermeni Kırımı sırasında tutuklanıp ve işkence görerek öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">24 Nisan 1915'te Ermeni aydınların sürgünü</span>

Ermeni aydınların sürgünü veya diğer adıyla Kızıl Pazar, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı içerisinde iken başkent İstanbul'daki Ermeni toplumunun önde gelen insanları tutuklaması ve tehcir etmesidir. Tutuklular, 24 Nisan 1915 tarihinde Dahiliye Nazırı Talat Paşa'nın emriyle Ankara yakınlarındaki iki merkeze taşındı. 27 Mayıs 1915 tarihinde Tehcir Kanunu'nun kabulü ile birlikte daha sonra sürdürülen bu aydınların çoğu öldürüldü. 24 Nisan, Ermeni tehcirinin başlangıç günü olarak kabul edilmekte ve Ermenistan'da ve Ermeni toplulukları tarafından "Ermeni Soykırımını Anma Günü" olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rupen Sevag</span>

Rupen Sevag veya Rupen Çilingiryan, Osmanlı Ermenisi hekim, şair ve nesir yazarı.

Mari Gerekmezyan, Ermeni asıllı Türk heykeltıraş ve öğretmen. Türkiye'nin ilk kadın heykeltıraşlarından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Hagop Terziyan</span> Ermeni kırımı kurbanı Osmanı Ermenisi eczacı.

Hagop Terziyan, Osmanlı Ermeni eczaneci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Levon Kirişçiyan</span>

Levon Larendz Kirişçiyan, Osmanlı Ermeni yazar, çevirmen, öğretmen ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Yenovk Şahen</span> Ermeni aktör

Yenovk Şahen Yepranosyan, Ermeni aktör ve tiyatro oyuncusu. 1915 Ermeni Kırımı sırasında sürgün edildiği Ankara Ayaş'ta öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Harutün Cangülyan</span>

Harutyun Cangülyan, Osmanlı Ermenisi tarihçi ve siyasetçi. 1890'daki Kumkapı Gösterisi'nin organizatörü idi. 1915 Ermeni Kırımı'da öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Jak Sayabalyan</span>

Jak Sayabalyan, yazar adıyla Paylag (Փայլակ), Osmanlı Ermenisi gazeteci, çevirmen ve muavin konsolos.

<span class="mw-page-title-main">Krikor Torosyan</span>

Krikor Torosyan, yazar adıyla Gigo (Կիկօ), Osmanlı Ermenisi mizahçı, karikatürist ve yayımlayıcı. Osmanlının ilk resimli illüstrasyon ansiklopedisini çıkarmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Karekin Çakalyan</span> Ermeni gazeteci yazar, siyasal etkinci ve eğitmen

Karekin Çakalyan veya Garegin Hajag, Ermeni yazar, öğretmen ve gazeteci. Rus vatandaşı olduğuna rağmen 1915 Ermeni Kırımı'nda öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sarkis Minasyan</span> Ermeni gazeteci

Sarkis Minasyan, gerçek adıyla Aram Aşot,, Osmanlı Ermenisi yazar, öğretmen, gazeteci ve Sivil aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Parseğ Şahbaz</span>

Parseğ Şahbaz, Osmanlı Ermenisi avukat, gazeteci ve köşe yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Soykırımı'nın inkârı</span> Ermenilere soykırım yapılmadığı iddiasını savunan tez

Ermeni Soykırımı'nın inkârı, Ermeni Kırımı'nın soykırım olarak tanımlanamayacağını savunan veya iddiaların bilimsel yollarla, belgelerle açıklanması gerektiğini savunan tezdir. Ermeni Soykırımı'nın inkârı, bazı ülkelerde tamamen yasaklanmışken bazı ülkelerde soykırım olduğunu ifade etmek hoş karşılanmamaktadır. Pek çok kaynakta ölen insanların sayısı soykırım olduğuna kanıt olarak gösterilmektedir. Ancak bazı araştırmacılara göre de bir soykırım söz konusu değildir. Bu yaklaşımda olanlar, zamanın hükûmetinin bir Ermeni Tehciri gerçekleştirdiğini, olumsuz şartlardan dolayı birçok insanın öldüğünü söylemektedir.

Ermeni Kırımı kurbanları listesi, Ermeni Kırımı sırasında hayatını kaybedenlerden oluşan bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Kırımı'nın tarihyazımı</span>

1915 ve 1917 yılları arasında en az 800.000 Ermeni'nin öldürüldüğü Ermeni Kırımı'nın tarihyazımı I. Dünya Savaşı'nın sonundan beri değişikliklere uğradı. Türkiye'nin dışındaki tarihçilerin çoğu Kırım'ın meydana geldiğini ve olayların bir soykırım olduğunu savunmaktadır, ancak bununla birlikte Kırım'ın sebepleri ve motivleri gibi bazı önemli hususların yorumlanmasında büyük farklılıklar vardır.

Fatma Müge Göçek, Türk sosyolog ve Michigan Üniversitesi'nde Kadın Araştırmaları programında profesördür. Robert Kolejinde okudu, 1979 yılında Boğaziçi Üniversitesinden mezun oldu. Akademik hayatını Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail'de geçirdi. 2005 yılında Ermeni Profesör Richard Hovannisian, Göçek'in görevini "resmî Türk inkar duvarını yıkmak" olarak tanımladı. 2008'de Özür Diliyorum kampanyasına imza attı. Aynı zamanda Ermeni Kırımı hakkında düzenlenen çalıştaylara katıldı. 2017 yılında Michigan Üniversitesi Seçkin Öğretim Üyesi ödülüne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Mari Beyleryan</span>

Mari Beyleryan Ermeni asıllı Osmanlı yazar, öğretmen, hatuncu, halk figürü ve Ermeni Soykırımı kurbanı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Akif Suner</span>

Ahmet Akif Suner, Ahmet Akif Sümer veya Hicabizade Ahmed Akif, Türk siyasetçi ve tüccar.