İçeriğe atla

Armand de Périgord

Armand de Lavoie (Périgord)
16. Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı
Görev süresi
1232-1244
Yerine geldiğiPeire de Montagut
Yerine gelenRichard de Bures
Kişisel bilgiler
Doğum 1178
Ölüm y. 1244 (65-66 yaşlarında)
Milliyeti Fransız
Evlilik(ler) Raymonda de Turren
İlişkiler IV. Hélie Talairand (baba)
Raymonda de Turren(anne)
Çocuk(lar) Raymond de Lavoie (Périgord)

Armand de Lavoie (veya Hermann de Lavoie (Périgord) (1178–y.1244/1247[1]) Périgord Kontlarının soyundan gelen Tapınak Şövalyeleri'nin Büyük Üstadıdır.

Muhtemelen Guienne'den olan Armand, Calabria ve Sicilya eyaletinin papazıydı.[2] 1232'de Tapınakçıların Büyük Üstadı seçilmiştir.[2] Cana, Safita, Sephoria ve Praetoria'ya ve Taberiye Gölü çevresindeki Müslüman mevzilerine saldırılar düzenlemiştir. Bu seferlerin tümü başarısızlıkla sonuçlanmış ve Tapınakçıların etkinliğini azaltmıştır.

1236 yılında Suriye - Kilikya sınırında 120 şövalye, bazı okçular ve Türkopoller ile birlikte Darbsâk (Terbezek) kasabası yakınlarında pusuya düşürülmüştür. Savaşın ilk aşamasında Tapınakçılar şehre ulaşmşı ancak şiddetli bir direnişle karşılaşmışlardır. Halep'ten takviye kuvvetleri geldiğinde Tapınakçılar katledilmiştir.[1] Bunlardan yirmiden azı savaştan on beş km uzaktaki Bakras Kalesi'ne dönmüştür.

Yafa Kontu Walter'ın tavsiyesini dikkate almayan Armand, 1237'de Atlit ve Akka yakınlarında yiyecek arayan bazı Müslüman birliklerine saldırmıştır.[3] Savaş kötü gitmiş, yalnızca Armand ve dokuz adam geri dönmüştür.[3]

Eylül 1239'da Armand, Akka'ya gelmiştir. Mısır Sultanı ile Hospitalier antlaşmasına paralel olarak Şam Sultanı ile de antlaşma yapmıştır. 1244 yılında Şam Sultanı, Tapınakçıların Selçukluları Küçük Asya'dan uzaklaştırmalarına yardım etmelerini talep etmiştir. Ekim 1244'te Tapınakçılar, Hospitalier ve Töton Şövalyeleri, Şam Sultanı ile birlikte Harbiye Muharebesi'nde Mısır Sultanı ve Harezmli müttefikleriyle karşı karşıya gelmiştir. Armand'ın itidal tavsiyesine rağmen Tapınakçılar savaşmıştır.[4] Hristiyan-Müslüman koalisyonu 30.000'den fazla ölümle yenilgiye uğratılmıştır. Bazı Tapınakçılar ve Hospitalier, hala Hristiyanların elinde olan Aşkelon'a ulaşmıştır. Armand savaş sırasında öldürülmüş olabilir ya da kısa süre sonra yakalanıp ölmüş olabilir.[4]

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b Napier 2011, s. 39.
  2. ^ a b Barber 2012, s. 136.
  3. ^ a b Newman 2007, s. 169.
  4. ^ a b Barber 2012, s. 145.
Genel
  • Barber, Malcolm (2012). The New Knighthood. 10th. Cambridge University Press. 
  • Napier, Gordon (2011). The A to Z of the Knights Templar: A Guide to Their History and Legacy. The History Press. 
  • Newman, Sharan (2007). The Real History Behind the Templars. Penguin. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tapınak Şövalyeleri</span> Orta Çağda faaliyet gösteren Hristiyan askerî tarikatı

Tapınak Şövalyeleri, Mabet Şövalyeleri veya Tapınak Tarikatı, tanınmış Hristiyan askerî tarikatlarından biridir. Resmî olarak iki yüzyıl boyunca faaliyette bulunmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Haçlı Seferi</span> 1189–1192 yılları arasındaki Haçlı seferi

Üçüncü Haçlı Seferi, 1189-1192 yılları arasında gerçekleşmiş Haçlı seferi.

<span class="mw-page-title-main">Halil (Memlûk sultanı)</span> Mısır ve Suriyenin sultanı

El-Eşref Halil ya da tam adıyla Meliku'l-Eşref Sultan Salahuddin Halil, Mısır ve Suriye'de 1290 ile 1293 yılları arasında hüküm sürmüş Bahri Memluk hanedanının sekizinci Türk sultanıdır. Bir Kıpçak Türkü olan Memluk sultanı Kalavun'un oğlu ve halefidir. 1293 yılında bir kendi emirleri tarafından suikaste kurban giderek öldürülünceye kadar 3 yıl boyunca Memluk tahtında kalmıştır. Doğu Akdeniz'de Birinci Haçlı seferi sonrasında kurulmuş olan Haçlı devletlerinin kalıntısı olan Haçlı devletini ortadan kaldırıp Haçlı Frankları Doğu Akdeniz'den kıyısından efektif olarak kovması ile ün salmıştır. Akka'nın Fethi bizzat kendi liderliğinde gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Altıncı Haçlı Seferi</span>

Altıncı Haçlı Seferi, Kudüs'ün geri alınması için 1228 yılında Beşinci Haçlı seferi'nin başarısızlıkla bitmesinden yedi yıl sonra başlatılan Haçlı Seferidir.

<span class="mw-page-title-main">İbelinli Balian</span> Kudüs Krallığına bağlı Fransız soylu

İbelinli Balian, 12 yüzyılda Haçlı devleti Kudüs Krallığı'nda önemli bir Fransız soylu. 1170-1193 yılları arasında İbelin'in efendisiydi. 1187'de Kudüs Kuşatması sırasında şehrin savunmasının lideri olarak 2 Ekim 1187'de Kudüs'ü Selahaddin Eyyubi'ye teslim etti.

Muazzam bin Adil, 1218-1227 döneminde dördüncü Eyyubiler Suriye Sultanı olarak hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">II. Raymond (Trablus kontu)</span> Trablus kontu

II. Raymond

<span class="mw-page-title-main">Antakya Halefiyet Savaşı</span>

Antakya Halefiyet Savaşı olarak da bilinen Antiochene Veraset Savaşı, 1201 ve 1219 yılları arasında Suriye'nin kuzeyinde, Antakyalı III. Boemondo ile tartışmalı halefi arasında gerçekleşen bir dizi silahlı çatışmadır. Antakya Prensliği, 12. yüzyılın son on yıllarında bölgedeki önde gelen Hristiyan gücüydü; ancak Ermeni Kilikya üstünlüğüne meydan okudu. Suriye'deki önemli bir kale olan Bakras'ın Kilikyalı I. Levon tarafından ele geçirilmesi, 1190'ların başlarında uzun süreli bir çatışma meydana getirmişti. Levon, Antakya'yı ele geçirmeye çalıştı; ancak Yunan ve Latin kentlileri bir komün kurdular ve Ermeni askerlerinin şehri işgal etmesini engellediler. III. Boemondo'nun en büyük oğlu Raymond, 1197'de arkasında Raymond-Roupen adında bir bebek oğlu bırakarak öldü. Çocuğun annesi, Ermenistanlı Alice, I. Levon'un yeğeni ve varsayımsal varisiydi. III. Boemondo ve Antakya soyluları, Raymond-Roupen'in Antakya'daki büyükbabasının yerini alma hakkını doğruladılar; ancak komün III. Boeemondo'nun küçük oğlu, Trablus kontu Boemondo'yu tercih etti.

<span class="mw-page-title-main">Harbiye Muharebesi</span> 1244de muharebe

Harbiye Muharebesi, ayrıca La Forbie Muharebesi olarak da bilinir, 17 Ekim 1244 - 18 Ekim 1244 tarihleri arasında Kudüs Krallığı, haçlı tarikat birlikleri, Eyyubilerden ayrılmış Şam, Humus ve Kerek birlikleri ile Harezmli paralı askerlerle takviye edilmiş Eyyubi Sultanı Es-Sâlih Eyyûb'inin Mısır ordusu arasında gerçekleşmiştir. Ortaya çıkan Eyyubi zaferi, Yedinci Haçlı Seferi çağrısına yol açtı ve Kutsal Topraklar'daki Hristiyan gücünün çöküşüne işaret etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tapınak Şövalyeleri büyük ustaları listesi</span>

Tapınak Şövalyeleri'nin büyük üstadı, kurucusu Hugues de Payens'ten başlayarak kutsal tarikatın baş komutanıdır. Bazıları bu görevi ömür boyu sürdürürken, diğerleri manastırlardaki veya diplomasideki yaşamlarından istifa etmişlerdir. Büyük ustalar genellikle şövalyelerini ön cephede savaşa yönlendirirdi ve savaşın sayısız mesleki tehlikesi bazı görev sürelerini çok kısa hale getirirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gilbert Horal</span>

Gilbert Horal veya Erail, 1193'ten 1200'e kadar Tapınak Şövalyeleri'nin 12. Büyük Üstadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Évrard des Barres</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (1113-1174)

Évrard des Barres, 1147'den 1152'ye kadar Tapınak Şövalyeleri'nin üçüncü Büyük Üstadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bernard de Tremelay</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (1100-1153)

Bernard de Tramelay Tapınak Şövalyeleri'nin dördüncü Büyük Üstadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arnau de Torroja</span> 9. Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı

Arnau de Torroja Aragon Tacı şövalyesi ve 1181'den 1184'teki ölümüne kadar Tapınak Şövalyeleri'nin dokuzuncu Büyük Üstadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Garin de Montaigu</span> Fransız filozof (1200-1230)

Garin de Montaigu veya Pierre Guérin de Montaigu olarak da bilinen Guérin de Montaigu, 1207 ile 1228 yılları arasında hizmet veren, Hospitalier Şövalyelerinin on dördüncü Büyük Üstadı olan Auvergneli bir asilzadedir. 1206'daki Büyük Üstat Geoffroy le Rat'ın ölümünden sonra yerini aldı ve yerine Bertrand de Thessy geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Guillaume de Sonnac</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (1...-1250)

Guillaume de Sonnac, 1247'den 1250'ye kadar Tapınak Şövalyeleri'nin Büyük Üstadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Bérard</span>

Thomas Bérard, , 1256 ile 1273 arasında 20. Tapınak Şövalyeleri'nin Büyük Üstadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Guillaume de Beaujeu</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (12..-1291)

Guillaume de Beaujeu, diğer adıyla Beaujeu'lu William, 1273'ten 1291'deki Akka Kuşatması sırasındaki ölümüne kadar Tapınak Şövalyeleri'nin 21. Büyük Üstadıdır. Filistin'e Büyük Üstatlık yapan son Büyük Üstaddı.

<span class="mw-page-title-main">Thibaud Gaudin</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (1229-1292)

Thibaud Gaudin, Ağustos 1291'den Nisan 1292'deki ölümüne kadar Tapınak Şövalyeleri'nin Büyük Üstadıdır.

Çalan Kalesi veya Roche-Guillaume, Türkiye'nin Hatay ilinde Belen Geçidi yakınında bulunan Tapınak Şövalyeleri'ne ait bir Orta Çağ kalesiydi.