İçeriğe atla

Armağan Şenol

Armağan Şenol
Doğum1928
İstanbul, Türkiye
Ölüm27 Nisan 2024 (96 yaşında)
MesleklerŞarkıcı, orkestra şefi

Armağan Şenol (1928, İstanbul – 27 Nisan 2024), Türk orkestra şefi ve şarkıcı. Parla Şenol'un babasıdır.[1] 27 Nisan 2024'te 96 yaşında öldü.[2]

Hayatı

5 yaşındayken Fransızca öğretmeni olan annesinin tayini nedeniyle İzmir'e taşınmış ve 17 yaşına kadar Karataş'ta iki katlı bir evde oturmuştur.[3] Müzik yaşamına delikanlılığında İzmir'de barlarda, gazinolarda ve pavyonlarda şarkı söyleyerek başlamıştır. Yirmisine varmadan Fehmi Ege (1902-1978) onu keşfetmiş ve aile İstanbul'a gelerek Beyoğlu'nda bir apartmana taşınmıştır.[3][4] Ayla Hanım'la evlenmiş, bu evlilikten Parla Şenol ve Arda Şenol adında iki çocuğu olmuştur.[4] 60'lı yılların ortalarından itibaren enerjisini ve zamanını zorunlu olarak kızı Parla Şenol ile ilgilenmeye yönlendirdiği için aktivitelerinin yoğunluğu azalmışsa da, müzik çalışmalarını hiç bırakmamıştır. Armağan Şenol ünlü tiyatro oyuncusu Necdet Mahfi Ayral'ın yeğeni ve yine ünlü tiyatro oyuncusu Jeyan Mahfi Tözüm'ün kuzendir.[4]

Çalışmaları

Radyo

Burada da aynı şekilde müzikle uğraşarak kendini geliştirmiş, daha sonra İstanbul Radyosu tarafından yapılan sınavı kazanmıştır.[3] Radyoda yıllarca program yapmıştır.[4]

Müzik

1955'te "Armağan Şenol ve Arkadaşları" isimli orkestra kurdu. Oğlu Arda Şenol bu orkestrada tumba çalarak müziğe başlamıştır.[5] 5 Ocak 1965'te Hürriyet Gazetesinin düzenlenen Altın Mikrafon yarışmasına katıldı.[3] 60'lı yıllarda "Son Saat Gazetesi Yılın Yıldızları" yarışmalarında "Orkestra" dalında ödülleri vardır. "Vuslat" şarkısı 1978'de Füsun Önal tarafından yorumlanarak Almanya'da çıkarılan bir karma kasette yer aldı. Ağırlıklı olarak evinde besteleriyle haşır neşir olan sanatçı 2009 yılı itibarı ile çok seyrek de olsa televizyon programlarına katılmış, sahne çalışması yapmıştır.[3]

Spor

İyi bir sporcu olan Şenol gençliğinde basketbol, boks, yüzme, atletizm dallarında aktif olmuştur; bu dalların bazılarından toplam 32 adet bireysel madalya sahibidir.[4] Basketbol koçluğu dahi yapmıştır.[3]

Film

Armağan Şenol, 1955 yılında "Ebediyete Kadar", 1969 yılında ise "Çile" adlı filmlerde rol almıştır.[4] 1964 yılında "Avare Yavru ve Filinta Kovboy" filmi için şarkı yazmıştır.[6]

Plakları

  • 1966 – Canım İstanbul / Hayal (Efes Plak)
  • 1967 – Cilveli Naciyem / Dol Karabakır Dol (Girgin Plak)
  • 1968 – Bebeğim Meleğim / Kalbinde Bir Ben Olsam (Çoşkun Plak)
  • 1969 – Son Beste / Çın Çın (Sayan Plak)
  • 1975 – Yayla kızı / Vuslat (Ezgi Plak)

Kaynakça

  1. ^ "Parla Şenol". 1 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2016. 
  2. ^ Odatv (29 Nisan 2024). "Orkestra şefi, şarkıcı Armağan Şenol yaşamını yitirdi... Kızı Parla Şenol acı haberi verdi". Odatv. 29 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2024. 
  3. ^ a b c d e f "Armağan Şenl". Türkpopmüzik. 4 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2016. 
  4. ^ a b c d e f "Armağan Şenol Biyografisi". biyografi.info. 25 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2016. 
  5. ^ "Hayatı". Arda Şenol resmî site. 5 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2016. 
  6. ^ "Armağan Şenol". SinemaTürk. 19 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Melih Kibar</span> Türk bestekâr ve söz yazarı (1951–2005)

Melih Kibar, Türk bestecidir. Çiğdem Talu ile Erol Evgin için bestelediği şarkılarla bilinir. Ayrıca başta Hababam Sınıfı olmak üzere birçok filmin müziğini yaptı. ‘Hep Böyle Kal’ ve ‘Söyle Canım’ 45'lik plak çalışmaları Altın Plak kazanan Kibar, 1984 yılında da Sopot’ta ‘En Başarılı Orkestra Şefi’ ödülünü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Necil Kazım Akses</span>

Necil Kazım Akses, Türk besteci.

<span class="mw-page-title-main">Gürer Aykal</span> Türk orkestra şefi

Gürer Aykal Türk orkestra şefi. 1988'den beri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın şefliğini, ayrıca Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın genel müzik direktörlüğünü ve daimi şefliğini yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Şimşek</span>

Hikmet Şimşek, Türk müzisyen, orkestra şefi.

Timur Selçuk, Türk piyanist, orkestratör, orkestra şefi ve besteci.

Rengim Gökmen, Türk orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">İnci Çayırlı</span> Türk ses sanatçısı ve koro şefi

Hatice İnci Çayırlı, Türk Sanat Müziği yorumcusu ve koro şefi.

Hasan Ferit Alnar, Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

Parla Şenol Basmacıgil, Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısıdır.

Neriman Altındağ Tüfekçi, İlk kadın Türk halk müziği solisti ve ilk kadın orkestra şefidir. Türk sanat müziği sanatçısı Perihan Altındağ Sözeri ile kardeştir.

<span class="mw-page-title-main">Ayla Algan</span> Türk oyuncu ve şarkıcı (1937-2024)

Ayla Algan, Türk tiyatro sanatçısı, sinema oyuncusu ve şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Nezihe Meriç</span> Türk yazar (1925-2009)

Nezihe Meriç, Türk yazardır.

Necdet Tokatlıoğlu, Türk besteci, solist, korist, müzisyen ve orkestra şefidir. Kendi bestelerinden oluşan 5 plak ve çok sayıda 45'lik plak dolduran Tokatlıoğlu'nun, 95'e yakın Türk Sanat Müziği bestesinin 68'i TRT repertuvarında bulunmaktadır. En tanınmış yapıtlarından bazıları Bir Sevgi İstiyorum, Gelme İstemem Artık ve Al Aşkını Çal Başına'dır.

Umut Fırat Yükselir, Türk besteci ve orkestra şefi yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Uğurluer</span> Türk müzisyen

Şevket Uğurluer, Türk müzisyen ve piyanisttir.

<span class="mw-page-title-main">Vasfi Uçaroğlu</span>

Vasfi Uçaroğlu,, Türk baterist, orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Armağan Durdağ</span>

Armağan Durdağ, Türk besteci, akademisyendir.

Oğuzhan Balcı, Türk kemancı, orkestra şefi, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Göransson</span> İsveçli film bestecisi

Ludwig Göransson İsveçli besteci, orkestra şefi ve plak yapımcısı. Oppenheimer için bestelediği müzikler ile 2024'te Altın Küre, BAFTA ve Akademi Ödülü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Müslüm Gürses diskografisi</span>

Türk Arabesk ve halk müziği sanatçısı Müslüm Gürses, doğum adıyla Müslüm Akbaş'ın diskografisi, ilk 45'liği olan Emmioğlu / Ovada Taşa Basma ile başlamış ve Çın Çın Plak tarafından yayımlanan 14 şarkılık Müslüm Gürses 1 albümü ile devam etmiştir. Sanatçının yaşamı boyunca 70'ten fazla albümü yayımlanmış olup 40 adet 45'liği yayımlanmıştır. Ayrıca ölümünden sonra da albümleri ve teklileri yayımlanmaya devam etmektedir.