İçeriğe atla

Arkın Sinema Ansiklopedisi

Arkın Sinema Ansiklopedisi
Birinci cildin kapağı ve sırtı
YazarRekin Teksoy (Yöneten)
ÜlkeTürkiye, İspanya Türkiyeİspanya
KonuSinema
TürAnsiklopedik Kitap
Yayım1975
YayımcıArkın Kitabevi,İstanbul
Sayfa480 sayfa (2 Ciltte)

Arkın Sinema Ansiklopedisi, Rekin Teksoy yönetiminde 1975 yılında yayımlanan ansiklopedi formatında sinema kitabı.

Ansiklopedi ilk kez 1975 yılında Ramazan Arkın'ın sahibi olduğu Arkın Kitabevi bünyesinde, sinema yazarı ve çevirmen Rekin Teksoy yönetiminde yayımlanmaya başlandı. Haftada bir fasikül olmak üzere yayımlanmaya başlayan ve 80 sayıda tamamlanması plânlanan ansiklopediye Nijat Özön ve Giovanni Scognamillo da önemli katkılarda bulunuyordu. Kapak içindeki ibareden telif haklarının Arkın Kitabevi'nin yanı sıra İspanya San Sebastian'daki "Buru Lan S.A. de Ediciones"'te olduğu anlaşılmaktadır. Yazarları arasında birçok Avrupalı sinema yazarı, eleştirmen, festival jüri üyeleri, sinematek yöneticileri de vardır.

Kitap şekil olarak bir ansiklopedi formatında gibi görünse de, aslında bir sinema kitabı gibi tasarlanmıştır. Büyük boy 1. hamur kağıda basılmış ve her sayfasında bol miktarda renkli ve siyah beyaz fotoğraflarla desteklenmiştir. Kitapta kullanılan resimlerin orijinal filmleri de kitabın girişinde belirtildiği gibi ilgili Avrupa ülkelerinden doğrudan temin edildiği için kitabın resim baskı kalitesi, özellikle de basıldığı tarih göz önüne alındığında çok yüksektir.

Aslında 80 sayıda ve 4 ciltte tamamlanması plânlanan proje beklenen ilgiyi görmediği için 40 sayıda ve 2 ciltte tamamlanmak zorunda kalınmıştı.[1] Bu kırk fasikül ayrıca yayınevi tarafından 2 orijinal cilt halinde de piyasaya verilmişti. Bu ciltler zamanının standartlarına göre çok kaliteli idi. Sert kapaklı muşamba ciltlerin serigrafi baskıları da orijinaldir. Ciltlerde fasikül kapakları yoktur. Bu kitaplar çok az sayıda basıldığı için günümüzde sahaflarda tam takım ciltlerine(2 cilt) az rastlanır.

İç sayfalardan bir örnek

Kaynakça

  1. ^ Tuncer Çetinkaya. "Rekin Teksoy: Sinema Tarihçisi Tarafsız Olamaz". sadibey.com. 6 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Red Kit</span> Morris yapımı çizgi roman serisi

Red Kit, Belçikalı karikatürist Morris (1923-2001) tarafından çizilen çizgi romandır. Çizgi romanın maceralarından bazıları Fransız René Goscinny (1926-1977) tarafından yazılmıştır. Morris'in ölümünden sonra bazı maceralar Fransız Achdé tarafından çizilmiştir.

Giovanni Scognamillo, Türk yazar, sinema tarihçisi, araştırmacı, eleştirmen, çevirmen, eğitmen, ressam. Scognamillo ayrıca bazı Türk filmlerinde oyuncu olarak rol almış, bankacılık, reklamcılık, dekoratörlük, kitabevi yöneticiliği gibi pek çok farklı alanda da çalışmıştır. Kendisi hakkında “Beyoğlu’nda Bir Levanten: Giovanni Scognamillo” isimli bir belgesel çekilmiş, Yıldıray Çınar'ın çizgileriyle Karabasan isimli çizgi romanda da karakter olarak yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nijat Özön</span> Türk sinema eleştirmeni ve kuramcısı,  çevirmen, dilbilim uzmanı

Nijat Özön, Türk sinema eleştirmeni ve kuramcısı, mütercim, dilbilim uzmanıdır. Türkiye'de sinema hakkında ilk süreli yayını çıkaran Özön, ilk sinema ansiklopedisini de yazdı.

Varlık, 15 Temmuz 1933'te Yaşar Nabi Nayır tarafından yayımlanmaya başlanan aylık sanat ve edebiyat dergisidir.

<i>Seyahatnâme</i> (Evliya Çelebi) Osmanlı seyyahı evliya çelebi tarafından yazılan eser

Seyahatname veya Evliya Çelebi Seyahatnamesi, Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış olan gezi yazısı kitabıdır. On ciltten oluşur. Seyâhatnâme ilk olarak 1848’de Kahire Bulak Matbaasında Müntehâbât-ı Evliya Çelebi adıyla yayımlanmıştır. İkdam Gazetesi sahibi Ahmed Cevdet Bey ile Necib Asım Bey, Pertev Paşa Kütüphanesindeki nüshayı esas alarak 1896 senesinde İstanbul’da basmaya başlamışlardır. 1902 senesine kadar ancak ilk altı cildi yayımlanabilmiştir. Yedinci ve sekizinci ciltleri 1928’de Türk Tarih Encümeni, dokuz ve onuncu ciltleri ise 1935-1938 yılları arasında yeni harflerle Türkiye Cumhuriyeti Maarif Vekâleti tarafından yayımlanmıştır. Seyahatname’nin 1814 yılında Hammer tarafından keşfedilmesinden sonra birçok yabancı bilim insanı Çelebi hakkında araştırmalar yapmış eseri birçok dile çevrilmiş ve yayımlanmıştır. Orhan Şaik Gökyay, Seyahatname'nin birinci cildini Latin alfabesine çevirmiş ve böylece eser daha çok kişi tarafından incelenmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İthal filmlerin Türkçe adlandırılması</span>

İthal filmlerin Türkçe adlandırılması, bu maddede Türkiye'de gösterime giren yabancı filmlere verilen Türkçe adların baştan beri özgün adlarının anlamlarından daha farklı olması durumu örneklerle aktarılmış ve bu uygulamanın sadece Türkiye'ye özgü olmadığı da vurgulanmıştır.

<i>Rekin Teksoyun Sinema Tarihi</i>

Rekin Teksoy'un Sinema Tarihi, 2005 yılında Oğlak Yayınları'ndan çıkan kitaptır. Arka kapağında belirtildiği gibi "Bugüne kadar Türkiye'de yazılmış ve yayınlanmış en kapsamlı sinema kitabı"dır. Renkli ve siyah beyaz resimlerle de desteklenmiş bu başvuru kitabı tam 1024 sayfadır.

<i>Life Goes to the Movies</i> (kitap)

Life Goes to the Movies ilk baskısı 1975 yılında yapılmış bir sinema kitabıdır.
Ünlü Life dergisinin 36 yıl süre ile sinemaya ayrılmış sayfa, fotoğraf ve kapaklarından derlenmiş ve yine derginin kendi formatına yakın bir görsellikte basılmıştır, yani büyük boy ve bol resimli.

<span class="mw-page-title-main">Rekin Teksoy</span> Yazar, çevirmen, sinema eleştirmeni  (1928 - 2012)

Rekin Teksoy, yazar, çevirmen, sinema eleştirmeni.

<i>Hayat Tarih Mecmuası</i> 1965-1982 yılları arasında Türkiyede yayımlanan aylık resimli tarih ve kültür dergisi

Hayat Tarih Mecmuası, 1965 ve 1982 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık resimli tarih ve kültür dergisidir. İlk sayısı 1 Şubat 1965 tarihinde çıkan dergi 216 sayı sonunda 1982 yılında kapanmıştır. Nisan 1978 tarihinde derginin adı Hayat Tarih ve Edebiyat Mecmuası olarak değiştirilmiş, böylelikle tarih alanından çekilerek eski gazete ve dergi yazılarını yayımlamaya başlamış ve kısa süre sonra da kapanmıştır.

<i>Yıllarboyu Tarih</i>

Yıllarboyu Tarih, 1978 ve 1985 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık resimli popüler yakın tarih dergisidir.

<i>Tarih ve Toplum</i> Toplumsal Tarih

Tarih ve Toplum: Aylık Ansiklopedik Dergi, 1984 - 2003 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık resimli tarih ve araştırma dergisidir.

<i>Yeşil Yol</i> Stephen King tarafından yazılan dram, gizem romanı

Yeşil Yol, Amerikalı yazar Stephen King'in 1996 yılında yayımladığı korku/gerilim romanının adıdır. Özgün adı The Green Mile olan eser bir 'seri roman'dır. Artık çoğunlukla tek kitapta toplanarak roman olarak yayımlanmaktadır.

<i>Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi</i>

Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi, Türkiye'de Kültür Bakanlığı ve Tarih Vakfı tarafından ortak olarak yayımlanmış Türkçe ansiklopedidir. 1993 - 1994 yılları arasında önce haftalık fasiküller halinde yayımlanan ansiklopedi, sonradan ciltler halinde de piyasaya verilmiştir. 1994'te 7. ciltte yayımı sona eren ansiklopediye, 1995 yılında bir de dizin (indeks) cildi eklenerek 8 cilde tamamlanmıştır.

Yayımcılık ya da yayıncılık, basılı medya yoluyla bilgi ve edebiyat yayma işi. Yayımlanan bilgi umuma açık olmalıdır. Bazen yazarlar yayımcılığı da üslenir.

<i>Purnells History of the Second World War</i>

Purnell's History of the Second World War, ilk kez 1966'da Birleşik Krallık'ta yayımlanmaya başlamış ve 96 sayıda tamamlanmış haftalık II. Dünya Savaşı dergisidir. Dergi formatında yayımlanmakla birlikte, eserin tamamlandığında bir başvuru kitabı olması düşünülmüştü. Orijinal seri, her 12 sayı bir cildi oluşturacak şekilde 8 ciltte tamamlanmıştır. 1970'teki ikinci sürümünde eklemelerle birlikte fasikül sayısı 128'e çıkmıştı.

Kahramanlar Destanı, 1939 İngiltere yapımı tarihi serüven filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yayımlanmış sinema kitapları</span>

Türkiye'de yayımlanmış sinema kitapları

<i>İstanbul Ansiklopedisi</i>

İstanbul Ansiklopedisi, Reşad Ekrem Koçu tarafından 1944-1973 yılları arasında yayımlanan ve tamamlanamayan kültür ansiklopedisi.

<i>Değirmenimden Mektuplar</i> Alphonse Daudetin ilk baskısı 1869 yılında yapılan eseri

Değirmenimden Mektuplar, Fransız yazar Alphonse Daudet'in ilk baskısı 1869 yılında yapılan eseridir. Fransız taşrasında bir değirmende yazılan, her birine bir öykü yerleştirilmiş anı-mektuplardan oluşur.