İçeriğe atla

Arkitera

Arkitera
SahipArkitera Mimarlık Merkezi AŞ
URLhttps://www.arkitera.com/
Site türüMimarlık
KayıtGerekli Değil
Kuruluş tarihiEkim 2000 (24 yıl önce) (2000-10)
Kullanılabilir dil(ler)Türkiye Türkçe
Hizmet bölgesiTürkiye
Geçerli durumEtkin

Arkitera, çevrimiçi faaliyet gösteren Arkitera Mimarlık Merkezi AŞ'ye bağlı bir mimarlık yayınıdır. Yayın hayatına Ekim 2000'de başlamıştır.[1][2] Türkiye’de mimarlık alanında faaliyet gösteren önemli yayınlar arasında olan Arkitera, aynı zamanda Arkitera Genç Mimar ödülünü vermekte ve Arkitera Mimarlık Yıllığı'nı yayımlamaktadır. Arkitera, Türk Serbest Mimarlar Derneği'nin mimarlık alanına katkısı olan mimar, kurum ve yapılara verdiği Türk Serbest Mimarlar Derneği Ödüllerinin 2010'da verilen 9. döneminde "Basın Yayın Ödülü" sahibi olmuştur.[3] Ödülle ilgili yapılan açıklamada Arkitera'nın mimarlık alanında başarılı bir bilgi paylaşım platformu olduğu belirtilmiş, Türkiye'de mimari proje ve mimarlar arşivi oluşturma konusundaki katkısının altı çizilmiştir.[4]

Arkitera.com'un 25 Haziran 2023 tarihli ana sayfa görüntüsü

Künye

Yayın Sahibi Arkitera Mimarlık Merkezi AŞ
Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Arkitera Mimarlık Merkezi AŞ adına Emine Merdim Yılmaz
Editör Feyza Çınar, Nilüfer Karakoç
Pazarlama Yöneticisi Burcu Göncüoğlu
Satış Bölge Yöneticileri Bengü Gökçe
Grafik Tasarım Fırat Seymen
Web Tasarımı Uygulama & WordPress Tema Geliştirilmesi Aykan Burçak
ISSN 1303-6874

Düzenlenen programlar

Arkitera Genç Mimar Ödülü

2004 yılından bu yana Türkiye’de nitelikli mimari işler yapan veya yapmaya aday 40 yaş altı mimarların desteklenmesi amacıyla düzenlenmekte olan bir ödüldür.[5]

Türkiye Mimarlık Yıllığı

2014 yılından bu yana düzenlenen Türkiye Mimarlık Yıllığı, her yıl yerli veya yabancı tasarımcılar tarafından üretilen farklı mimari çalışmaları belgelemek ve tartışmaya açmak amacıyla gerçekleştirilen bir sergidir.[6][7]

Süper Kent

Arkitera.com’un 2 aylık aralıklarla Türkiye’deki kentleri yakından incelediği dosyasıdır.

Kaynakça

  1. ^ "Arkitera 6 Yaşında". Yalıtım (62). Eylül 2006. 29 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2022. 
  2. ^ "Arkitera.com". Arkitera Mimarlık Merkezi. 28 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2022. 
  3. ^ "Türk Serbest Mimarlar Derneği'nden Arkitera'ya ödül!". emlakkulisi.com. 27 Aralık 2010. 11 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2023. 
  4. ^ "TSMD 9. Dönem Mimarlık Ödülleri (2008-2010)". TürkSMD. 24 Aralık 2010. 22 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2023. 
  5. ^ "Türkiye'de ilk 'Genç Mimar Ödülü'". NTV. 21 Nisan 2004. 22 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2022. 
  6. ^ "Türkiye Mimarlık Yıllığı Başvuru Süreci Başladı". İhlas Haber Ajansı. 28 Kasım 2017. 28 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2022. 
  7. ^ "Mimarlık Yıllığı Sergisi Müze Gazhane'de açıldı". Milliyet. 17 Eylül 2021. 28 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Modern</span> modern sanat galerisi

İstanbul Modern Sanat Müzesi veya kısaca İstanbul Modern, İstanbul'un Karaköy semtinde 2004 yılında kurulmuş modern sanat müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

Pritzker Mimarlık Ödülü, Hyatt Vakfı tarafından 1979’dan beri her sene verilen bir mimarlık ödülü olup yeteneği, önsezileri ve sorumluluk bilinciyle, topluma ve mimarlığa anlamlı katkılar sağlayan mimarları onurlandırma amacı taşır.

<span class="mw-page-title-main">Mimarlar Odası</span>

Mimarlar Odası 1954 yılında çıkarılan 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği yasası ile kurulmuştur. Yasa, Mimarlar Odasına şu görevleri vermektedir:

Doğan Hasol,, mimarlık doktoru, yüksek mühendis mimar. Mimarlık, kentleşme, kent ve mimarlık sosyolojisi gibi mimarlığın farklı alanlarında faaliyet gösteren Hasol, çağdaş Türk mimarlığının en önemli temsilcilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Şevki Vanlı</span> Türk mimar

Şevki Vanlı, Türk mimardır.

Muhlis Türkmen, Türk mimar. Aynı zamanda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde profesördür.

Utarit İzgi Türk mimar ve öğretim görevlisi. Aynı zamanda Sinan Ödülü'nün de sahibidir.

Hamdi Şensoy Türk mimar ve öğretim görevlisi. Aynı zamanda Sinan Ödülü'nün de sahibidir.

Yapı Endüstri Merkezi veya kısaltılmış ismi ile YEM, başta mimarlar, tasarımcılar, mühendisler, müteahhitler ve yapı malzemesi ile ilgili çalışanlar olmak üzere, mimarlık ve yapı alanlarında bilgi üretimi ve paylaşımı amacıyla 1968-2018 yılları arasında faaliyet göstermiş kurum. Yaptığı çalışmalar arasında konferanslar, kurslar, fuarlar ve sergiler düzenlemek, mimarlık ve yapı alanında yayıncılık yapmak bulunur. Mimarlık alanındaki çalışmalarından ötürü 1992 yılında Mimarlar Odası tarafından Ulusal Mimarlık Ödülleri Mimarlığa Katkı Başarı Ödülü verilmiştir.

Sedat Gürel Türk mimar ve öğretim görevlisi. Mimarlık alanından en önemli ödüllerden birisi kabul edilen Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü 1989 yılında kazanmıştır.

Ulusal Mimarlık Ödülleri veya Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri 1988 yılında beri Mimarlar Odası tarafından düzenlenen bir sergiler ve ödüller etkinliğidir. 1988 yılında beri her iki yılda bir düzenlene bu etkinliklerin amacı hem Türkiye’de mimarlık mesleğini hem mimarlığı kültürel olarak geliştirme hedefini gütmektedir.

Ragıp Buluç, Türk mimardır. Ankara'nın simgelerinden Atakule'yi tasarlamıştır. Türkiye'yi uluslararası alanda temsil etmiş, yurt içi ve yurt dışında birçok ödül almıştır.

Ziya Tanalı Türk mimar. 2008 yılında Sinan Ödülü’ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sevinç Hadi</span> Türk mimar

Sevinç Hadi Türk mimar. Türkiye’nin mimarlık tarihinde önemli bir yere sahip Milli Reasürans Kompleksi projesini Şandor Hadi ile tasarlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şandor Hadi</span> Türk Mimar

Şandor Hadi Türk mimar. Türkiye’nin mimarlık tarihinde önemli bir yere sahip Milli Reasürans Kompleksi projesini Sevinç Hadi ile tasarlamıştır.

Erkut Şahinbaş Türk mimar. 2012 yılında Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kapsamında verilen ve Türkiye'deki en önemli mimarlık ödüllerinden birisi olan Sinan Ödülü'nü kazandı.

Suha Özkan Türk mimar, mimarlık eleştirmeni, teorisyen ve öğretim görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Toydemir</span> Türk mimar

Turgut Toydemir, Türk mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Emre Arolat</span> Türk mimar ve akademisyen

Emre Arolat, Türk mimar.