İçeriğe atla

Arkadi Rotenberg

Arkadi Rotenberg
Аркадий Ротенберг
Arkadi Rotenberg
DoğumArkadi Romanoviç Rotenberg
15 Aralık 1951 (72 yaşında)
Leningrad, Sovyetler Birliği
MilliyetRus
Meslekİş insanı

Arkadi Romanoviç Rotenberg (RusçaАркадий Романович Ротенберг; d. 15 Aralık 1951 Leningrad, Sovyetler Birliği), Rus milyarder iş insanı ve oligark. Kardeşi Boris Rotenberg ile birlikte, Rusya'daki en büyük gaz boru hatları ve elektrik tedarik hatları inşaat şirketi olan Stroygazmontaj'ın ortak sahibiydi.

2021'de Forbes, Rotenberg'in servetinin 1,9 milyar dolar olduğunu tahmin etti.[1] Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in yakın sırdaşı, iş ortağı ve çocukluk arkadaşı olup[2] devlet destekli kazançlı inşaat projeleri ve petrol boru hatları sayesinde milyarder oldu.[3] Pandora Belgeleri sızıntısı, Rotenberg'in Rus siyasi ve ekonomik seçkinleri için ayrıntılı offshore zenginlik ağlarını kolaylaştırması ve sürdürmesine karıştığını gösterdi.[3]

Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından 2014'ten beri Arkadi Rotenberg, ABD hükûmeti tarafından yaptırımlara tabi tutulmaktadır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Arkady Rotenberg". Forbes (İngilizce). 16 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2022. 
  2. ^ "Russian billionaire Arkady Rotenberg says 'Putin Palace' is his". BBC News. 30 Ocak 2021. 30 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2022. 
  3. ^ a b "All Putin's Men: Secret Records Reveal Money Network Tied to Russian Leader - ICIJ" (İngilizce). 3 Nisan 2016. 29 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2022. 
  4. ^ "U.S. sanctions hit Gunvor co-founder, Rotenberg brothers". Reuters (İngilizce). 20 Mart 2014. 13 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Putin</span> 2. Rusya devlet başkanı (1999–2008, 2012–görevde)

Vladimir Vladimiroviç Putin, Rusya Federasyonu'nun günümüzdeki devlet başkanı olan Rus politikacı ve eski istihbarat görevlisidir. Putin, 1999-2000 yılları arasında başbakanlık, 2000-2008 yılları arasında başkanlık, 2008-2012 yılları arasında tekrar başbakanlık görevini üstlenmiştir. Başbakanlığı döneminde, iktidar partisi Birleşik Rusya'nın genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alişer Usmanov</span>

Alişer Burhanoviç Usmanov Özbek asıllı Rus milyarder. 13.5 milyar dolarlık servetiyle, Forbes dergisinin 2015 yılındaki bir sayısına göre, Rusya'nın üçüncü, dünyanın ise 71. en zengin insanıdır. Serveti; maden, kereste ve finans işleri sayesinde büyümektedir. Evli olan Usmanov, Moskova Elit Devlet Üniversitesi mezunudur. Rusya'nın konglomera endüstrisi şirketlerinden biri olan Metalloinvest'in büyük hissedarlarındandır. Gazprom'un metal madeni departmanını, kuruşulu sırasında yönetmiştir. İş dünyasında, "Rusya'nın güçlü adamı" olarak bilinmektedir. 1980 boyunca, 6 yıl cezaevinde yatmıştır. İş ortağı Farhad Moshiri ile birlikte Arsenal kulübünün %14.5 hissesini elinde bulundurmaktadır. Ayrıca RSPP üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Hodorkovski</span>

Mihail Borisoviç Hodorkovski, baş harflerinin kısaltmasıyla MBH, günümüzde Londra'da ikamet eden sürgündeki bir Rus iş insanı, oligark ve muhalif aktivisttir. 2003 yılında Hodorkovski'nin 15 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilen servetiyle Rusya'nın en zengin adamı olduğuna inanılıyordu ve Forbes milyarderler listesinde 16. sırada yer alıyordu. Sovyet yıllarında Komsomol teşkilatında yükselerek 1980'lerin sonundaki glasnost ve perestroyka döneminde çeşitli işletmeler kurdu. 1989 yılında kurucusu olduğu Menatep Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra, 1990'ların ortalarında devlet varlıklarının özelleştirilmesiyle ortaya çıkan, büyük şirketlerden biri olan Yukos adı altında birleştirilmiş bir dizi Sibirya petrol sahasının kontrolünü elde ederek önemli bir servet biriktirdi.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna Savaşı</span> Rusya ve Ukrayna arasında Şubat 2014te başlayan uzun süreli çatışma

Rusya-Ukrayna Savaşı, bir yanda Rusya, Beyaz Rusya ve Rus yanlısı güçlerin, diğer yanda Ukrayna'nın dahil olduğu, sürmekte olan bir savaştır. Yevromaydan'ın ardından görevden alınan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Kırım'daki gerginlik nedeniyle Rusya'dan bölgeye asker göndermesini istemesinin ardından 2014 yılında başlayan ve Şubat 2022'de büyüyen askerî hareketliliktir. Bu savaşa Rusya'nın Kırım'ı ilhakı (2014), Donbass Savaşı (2014-günümüz), siber savaş ve siyasi gerilimler de dahildir. Rusya'nın bölgedeki jeopolitik çıkarlarını, vatandaşlarını ve konuşlandırılmış askerlerini koruduğunu iddia eden Devlet Başkanı Vladimir Putin, müdahale için parlamentodan onay almıştır. 21 Şubat 2022 de Rusya Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini resmen tanıdığını açıkladı.24 Şubat 2022 tarihinde ise Rusya lideri Putin Ukrayna'yı istilaya başladıklarını televizyondan duyurdu. 2021'de diplomatik krizin ardından Ukrayna sınırlarına yakın bölgelere askeri yığınak yapan Rusya, 24 Şubat 2022'de geniş çaplı bir şekilde Ukrayna'yı işgal etmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Rus oligarklar</span>

1990'lı yılların başında Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası, özellikle Rusya ve Ukrayna'da ortaya çıkan gelir kaynağı bilinmeyen, seçkin zümreye ait kişilere verilen isim. Yunanca oligarkhia yani azınlık kuralı anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Kırım'ı ilhakı</span>

Kırım'ın ilhakı, Ukrayna'ya bağlı bir yarımada olan Kırım'ın, 18 Mart 2014'te Rusya tarafından ilhak edilmesi olayıdır. O tarihten beri yarımadada Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol federal şehri olmak üzere iki federal birim bulunmaktadır. Bu federal birimler 2016'ya kadar Kırım Federal Bölgesi'ni oluştururken günümüzde Güney Federal Bölgesi'nin parçasıdır. 2014 Doğu Ukrayna protestolarının bir sonucu olan ilhaktan önce, 2014 Ukrayna devriminin sonrasında Rusya'nın Kırım'a askerî müdahalesi gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Rusya ekonomisi</span>

Rusya ekonomisi stratejik alanlarda devlet mülkiyeti ile karma, yüksek gelire sahip bir ekonomidir. 1990'larda Pazar yenilikleri, enerjide meydana gelen özelleştirmelerle önemli istisnalarda ve savunmayla ilgili dallarda, Rus sanayisi ve tarımı çok özelleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wagner Grubu</span> Rus özel askerî şirketi

PMC Wagner olarak da bilinen Wagner Grubu, bir Rus paramiliter örgütüdür. Çeşitli şekillerde özel bir askeri şirket, bir paralı asker ağı veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in fiili bir özel ordusu olarak tanımlanıyor. Grup, özel askeri müteahhitlerin resmi olarak yasak olduğu Rusya'da yasaların ötesinde faaliyet gösteriyor. Wagner Grubu'nun kendisi ideolojik olarak yönlendirilmese de, Wagner'in çeşitli unsurları batı tarafından neo-Naziler ve aşırı sağcı aşırılık yanlıları ile ilişkilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Yunanistan ilişkileri</span> İki Taraflı Slav Birlikteliği

Yunanistan-Rusya ilişkileri, Yunanistan ile Rusya ve selefi devletler arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Rus İmparatorluğu ile Yunan devleti arasındaki diplomatik ilişkiler Eylül 1828'de kuruldu. Hem Yunanistan hem de Rusya, Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı ve Karadeniz Ekonomik İş birliği Teşkilatı gibi bazı uluslararası kuruluşların tam üyesidir. Yunanistan'ın NATO ve Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen, ilişkileri oldukça güçlüydü.

<span class="mw-page-title-main">2021-2022 Rusya-Ukrayna krizi</span>

2021-2022 Rus-Ukrayna krizi, Rusya ve Ukrayna arasında 2021 ve 2022 arasında gerçekleşmiş siyasi gerginliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Ukrayna'yı işgali</span> 2022den bu yana Doğu Avrupada süregelen askerî mücadele

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, 2014 yılında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı dahilinde yaşanan anlaşmazlıklar sonrası 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da "özel bir askerî operasyon" ilan etmesiyle başladı. İşgal her iki taraftan on binlerce kişinin ölümüyle sonuçlandı ve Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük mülteci krizine neden oldu. Mayıs ayı sonuna kadar tahminî 8 milyon insan ülke içinde yer değiştirdi ve 3 Ekim 2022 itibarıyla 7,6 milyon Ukraynalı da ülkeyi terk etti. İşgalden sonraki beş hafta içinde Rusya, 1917 Ekim Devrimi'nden bu yana en büyük göçünü verdi. İşgal ayrıca küresel çapta gıda kıtlığına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Rusya ilişkileri</span>

Belarus-Rusya ilişkileri, Belarus ve Rusya arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. İki ülke bir kara sınırını paylaşıyor ve uluslarüstü Birlik Devletini oluşturuyor. İki ülke arasında ikili anlaşmalar imzalandı. Rusya, Belarus'un en büyük ve en önemli ekonomik ve siyasi ortağıdır. Her ikisi de Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrasya Gümrük Birliği, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü ve Birleşmiş Milletler dahil olmak üzere çeşitli uluslararası kuruluşların üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Elvira Nabiullina</span> Rusya Federasyonu Merkez Bankası Başkanı

Elvira Sakhipzadovna Nabiullina bir Rus ekonomist ve Rusya Merkez Bankası başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Yevgeni Prigojin</span> Rus oligark (1961–2023)

Yevgeni Viktoroviç Prigojin, Rus iş insanı ve oligark. Prigojin, özellikle Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'e yakınlığı ile bilinmekte olup restoranları ve catering işletmeleri, Putin'in yabancı ileri gelenlerle birlikte katıldığı akşam yemeklerine ev sahipliği yapması nedeniyle "Putin'in Şefi" olarak bilinmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Putin'in Sarayı</span>

"Putin'in Sarayı", Rusya'nın Krasnodar Krayı'na bağlı Gelencik kentinde bulunan bir saray kompleksidir.

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Aven</span>

Pyotr Olegoviç Aven, Rus-Leton iş insanı, siyasetçi ve oligark. Mart 2022'ye kadar Rusya'nın en büyük ticari bankası olan Alfa-Bank'a başkanlık etmiş olup yaptırımlardan kaçınmalarına yardımcı olmak için Alfa-Bank ve LetterOne Group'ta yönetim kurulundan istifa etti. 2022'de, yaklaşık 4,7 milyar dolarlık net servetiyle dünyanın en zengin 665. kişisi seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Mordaşov</span> Rus iş insanı

Aleksey Aleksandroviç Mordaşov, Rus milyarder iş insanı ve oligark. Rusya'nın en büyük çelik ve madencilik şirketi olan Severstal'ın ana hissedarı ve yönetim kurulu başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gennadi Timçenko</span>

Gennadi Nikolayeviç Timçenko, Rus milyarder iş insanı ve oligark. Özel yatırım şirketi Volga Group'u kurucusu ve sahibi olup daha önce Gunvor Group'un ortak sahibiydi.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Potanin</span>

Vladimir Olegoviç Potanin, Rus milyarder iş insanı ve oligark. Interros'un başkanı olup servetini, özellikle 1990'ların başından ortalarına kadar Rusya'daki tartışmalı hisse karşılığı kredi programı aracılığıyla elde etti.