İçeriğe atla

Arkadan motor

Arkadan motor ve arkadan çekiş düzenini gösteren bir diyagram

Otomobil tasarımında, arkadan motor düzeni, motorun aracın arkasına yerleştirilmesiyle meydana gelir. Motorun ağırlık merkezi arka aks üzerinde ya da doğrudan arkasındadır. Ancak bu durum aracın tüm ağırlık merkeziyle karıştırılmamalıdır, çünkü bu tür oranların dengesizliği durumunda ön tekerleklerin yerde tutunması imkansız hale gelir.

Bu düzen geçmiş dönemlerde küçük, ucuz arabalarda ve hafif ticari araçlarda kullanıldı. Bugün çoğu otomobil üreticisi, Porsche 911 gibi bazı otomobillerde devam etmesine rağmen arkadan motor düzenini tercih etmemektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Threewitt, Cherise. "10 Affordable Rear Engine Cars". 13 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otomobil</span> yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı

Otomobil, yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı. Otomobil, yakıtla çalışan bir motor sayesinde hayvan gücü kullanılmadan, itmeden veya çekmeden hareket edebilen ve üzerindekileri de taşıyabilen bir taşıttır. Halk arasında -ve bundan sonra bu maddede de- "araba" olarak isimlendirilir ve bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Anadol</span> Türkiyenin ilk otomobil markası

Anadol, Türkiye'de seri olarak üretilen ilk otomobil markasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wankel motoru</span> Felix Wankel tarafından bulunmuş "Döner Motor" olarak da bilinen ekzantrik döner tasarıma sahip, yanma basıncını döner harekete çeviren içten yanmalı bir motor

Wankel motoru; ekzantrik döner tasarıma sahip, yanma basıncını döner harekete çeviren içten yanmalı bir motordur. Bu motorlarda diğer içten yanmalı motorlardan farklı olarak, kenarları yayvanlaştırılmış üçgen şeklinde döner pistonlar kullanılır. Güç iletiminin doğrudan piston üzerine bağlı mil yardımı ile gerçekleştirilmesi sayesinde yapıları diğer motorlara göre daha az karmaşıktır. Pistonlu motorların aksine tüm parçalar aynı yönde döner. Bu motorun diğer avantajları harekette akıcılık, kompaktlık ve daha yüksek güç-ağırlık oranıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dört tekerlekten çekiş</span>

4 tekerlekten çekiş veya 4x4, klasik sistemlerde otomobiller ya ön aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek veya arka aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek beraber tahrik olurken bu sistemde yolun koşullarına ve ihtiyaca bağlı olarak ön ve arka aks üzerinde bulunan 4 tekerlekte birlikte aynı anda ve çoğu kez aynı güç oranlarında harekete geçirilirler. Başka bir ifadeyle aracın motor gücü 4 tekere birden iletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Traktör</span>

Traktör, tarla, bahçe, bağlarda ve şehirlerin parklarında kullanılan tarım aletlerine çekicilik yapan kendinden itimli motoru olan kara taşıtıdır. Lokomobiller traktörlerin ilk öncüleri sayılsa da, İçten yanmalı motoru olan ilk traktörü 1892 yılında ABD’de Iowa’lı John Froehlich yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Porsche 911 GT2</span>

Porsche 911 GT2, Alman otomobil üreticisi Porsche tarafından üretilmiş, iki kişilik spor otomobil. Porsche 911 Turbo'nun tam bir yarış otomobiline daha yakın, ancak hala sokakta kullanılabilecek bir sürümü olması için geliştirilmiştir. Geliştirilmiş motoru, süspansiyonu ve frenleriyle 911 Turbo'ya göre daha radikal bir araçtır. Araç, lüks kabul edilen parçaların çıkarılması ve mevcut parçaların daha hafifleriyle değiştirilmesi sonucu 911 Turbo'dan ve GT3'den daha hafif olmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Drift (motor sporları)</span>

Drift veya yanlama, aslında bir sürüş tekniğidir ve otomobil sporları arasında, motor sporları içerisinde anılır. Drift, gerçek anlamda bir motor sporudur. Drift sporunda viraja, arkadan kayma açısının öne göre daha fazla olması ve sürücünün virajın açısına göre aracını ayarlaması sonucu oluşan; viraj içerisinde ilerleyerek, gerektiğinde direksiyona ters kontralar vererek araç sürme tekniğidir.

<span class="mw-page-title-main">Fiat Turbina</span>

Fiat Turbina, İtalyan otomobil şirketi Fiat'ın 1954 yılında tanıttığı konsept otomobil modelidir.

<span class="mw-page-title-main">McLaren F1</span> spor otomobil

McLaren F1, Gordon Murray ve Mclaren Automotive tarafından tasarlanıp üretilen spor otomobil. 31 Mart 1998'de saatte 386.7 km hıza ulaşarak dünyanın en hızlı seri üretim otomobili rekorunu kırmış, bu rekoru 2005'e dek elinde tutmuştur. Ocak 2009 itibarıyla F1 halen en hızlı atmosferik motorlu üretim otomobilidir.

Otomobil gibi motorlu bir aracın düzeni, genellikle motorun ve tahrik edilen tekerleklerin konumu ile tanımlanır. Düzenler kabaca, önden çekişli, arkadan çekişli ve dört tekerlekten çekişli olarak üç kategoriye ayrılabilir. Pratikte birçok farklı motor konumu ve tahrik edilen tekerlek kombinasyonu bulunur ve her birinin konumu, aracın kullanılacağı uygulamaya bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Porsche 918</span>

Porsche 918 Spyder, Porsche tarafından tasarlanan ve ilk olarak Mart 2011'deki 80. Cenevre Otomobil Fuarı'nda kamuoyuna tanıtılan ortadan motorlu "plug-in hybrid" tipi süper spor otomobil. 918 Spyder'de 580 PS gücündeki içten yanmalı benzinli motor ile toplam 243 PS güç üreten iki fırçasız doğru akım elektrik motoru bulunmakta. 918 Spyder Porsche'nin ilk "plug-in hybrid" otomobilidir. 18 Eylül 2013 tarihinden itibaren 918 adet üretilecek olan 918 Spyder'ın satışı Aralık 2013'te başlayacak. Avrupa'daki başlangıç fiyatının ise 768.026 € olması öngörülüyor.

<span class="mw-page-title-main">Toyota GT86</span> Toyota ve Subarunun ortak geliştirdiği iki kapılı spor otomobil

Toyota GT86, Toyota ve Subaru'nun ortak geliştirdiği ve 2012 yılından beri üretilen iki kapılı spor otomobil modelidir. Seri üretim modeli 2011 Tokyo Otomobil Fuarı'nda tanıtılmıştır. Araç, Asya, Güney Afrika, Güney Amerika ve Avustralya'da 86, Avrupa ve Yeni Zelanda'da GT86, Jamaika'da FT-86, Subaru markası adı altında BRZ ve Kuzey Amerika'da Scion FR-S adı ile satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Önden çekiş</span>

Önden çekiş veya 4x2, motorlu taşıtlarda motor gücünün ön tekerleklere aktarıldığı bir otomobil düzenidir. Günümüzde çoğu modern sıradan binek otomobillerde motor düzeni önde enlemesine olup önden çekiş sistemine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 27</span> Peugeotnun 1899-1902 arasında ürettiği araç

Peugeot Type 27, 1899 ile 1902 yılları arasında, Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından Audincourt tesislerinde üretilen, erken motorlu bir araçtır. Sadece 29 adet üretildi. Otomobil, eski Brougham vagonuna benzeyen bir Brougham otomobil gövdesine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 7</span>

Peugeot Type 7, Fransız üretici Peugeot tarafından, 1894 yılında üretilmeye başlanan otomobildir. Peugeot Type 6 ile aynı şasi üzerine inşa edilen model, bazı mekanik parçaları da paylaştı, ancak motoru iki katı büyüklüğünde ve iki katı daha güçlüydü. 4 kişilik faytona benzer bir gövdesi vardı. 1894 ve 1897 arasında 25 ünite üretildi. Motoru, Type 8'de de kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 10</span>

Peugeot Type 10, 1894 ile 1896 yılları arasında, Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından üretilen bir otomobil modelidir. 1645 cc bir hacme sahip V-twin motora sahipti. Üç adet üretildi. Otomobil Armand Peugeot tarafından tasarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 28</span>

Peugeot Type 28, Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından, 1899 ile 1900 yılları arasında Audincourt fabrikasında üretilen bir otomobil modelidir. Toplam 8 adet üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Şasi (otomotiv)</span> bir motorlu aracın ana yük taşıyıcı yapısı

Aynı zamanda şasi olarak da bilinen araç şasisi bir organizmanın iskeleti gibi motorlu taşıtın ona bağlı tüm diğer parçalarını taşıyan ana destek yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Önden motorlu, arkadan çekiş düzeni</span>

Otomotiv tasarımında, ön/arka, FR veya önden motorlu, arkadan çekiş yerleşim düzeni, motorun aracın önünde ve tahrik tekerleklerinin ise arkada bulunduğu konfigürasyondur. Bu, 20. yüzyılın çoğunda geleneksel otomobillerin kullandığı bir konfigürasyondu. Modern tasarımlar genellikle önden motorlu, önden çekiş düzenini (FF) kullanmaktadır. Ayrıca Yüksek tabanlı otobüslerde ve okul otobüslerinde de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Arkadan çekiş</span>

Arkadan çekiş ya da arkadan itiş veya 4x2, motorun sadece arka tekerlekleri tahrik ettiği motorlu taşıtlarda kullanılan bir motor ve şanzıman düzenidir. 20. yüzyılın sonlarına kadar, arkadan itiş düzeni otomobiller için en yaygın konfigürasyondu. Birçok arkadan itişli araç, aracın önüne uzunlamasına monte edilmiş bir motora sahiptir.