İçeriğe atla

Arka sıra

İngiliz Avam Kamarası'nda muhalefetin arka sıraları

Westminster ve diğer parlamenter sistemlerde, bir backbencher, hükûmette görev yapmayan ve Muhalefet'te ön sıra sözcüsü olmayan bir milletvekili veya yasama organı üyesidir ve sadece "sıradan üye" olarak kabul edilir.

Terim, 1855 yılına kadar uzanır.[1] Terim, Avamlar Kamarasında ki ön sıranın arkasında fiziksel olarak oturan milletvekillerinden kaynaklanır. Bir backbencher, henüz yüksek bir görev almayan yeni bir parlamento üyesi, hükûmetten düşürülen bir üst düzey figür, hükûmette oturmak için seçilmeyen veya (varsa) bir muhalefet sözcüsü (örneğin gölgeli bir kabine) olan biri veya arka planda etkili olmayı tercih eden bir kişi olabilir.[2]

Çoğu parlamenter sistemde, bireysel arka sıranın hükûmet politikalarını etkileme güçleri sınırlıdır. Bununla birlikte, yasama organının çalışmasında daha büyük bir rol oynarlar; örneğin, yasama işlerinin zamanının yeterli olmadığı durumlarda yasama organı komitelerinde görev alarak, yasa tasarıları incelenir ve ayrıntılı parlamento çalışması yapılır.[3] Ayrıca, arka sıradakiler genellikle hükûmet milletvekillerinin büyük çoğunluğunu oluşturur ve hatta hükûmet üyeleri eş zamanlı olarak milletvekili olarak görev yapamadığı çiftçi parlamenter sistemlerde toplu olarak bazen önemli bir güç kullanabilirler, özellikle hükûmet politikaları popüler değilse veya bir hükûmet partisi veya koalisyonu içten bölünmüşse. Arka sıradakiler, hükûmet çoğunluğunun küçük olduğu durumlarda önemli bir etkiye sahiptirler.

Bazı yasama organlarında, meclisin arka sıralarında oturmak, küçük bir rolü olan anlamına gelmez. İsviçre'de, kıdemli yetkililer, daha iyi bir genel bakışa sahip olmak ve plen dışında yapılan görüşmeler için kapılara daha yakın olmak amacıyla arka sıralarda otururlar. Almanya'da ise parti liderleri ön sırada otururken diğer kıdemli yetkililer için belirlenmiş yerler bulunmamaktadır. Bu nedenle, backbencher'lar ("Hinterbänkler") terimi, nerede oturduklarına bakılmaksızın, genellikle etkisi olmayan tanınmamış milletvekillerini ifade eder. Önceleri, liderler için ön sıraların önemi, mikrofonların kullanılmadığı dönemlerde sıklıkla yetersiz akustiklerle ilgiliydi. Önde gelen veya simgesel siyasi figürler de backbench rolü oynayabilir, Myanmar'daki askeri yönetim karşıtı muhalefetin lideri Aung San Suu Kyi'nin durumu buna bir örnektir: Myanmar'da 2012'de milletvekili seçilen ancak yasama çalışmalarına sınırlı düzeyde katılan bir siyasi figürdü.[4]

"Backbencher" terimi, Westminster sisteminin katı ön sıra/arka sıra ayrımını paylaşmayan başkanlık sistemleri gibi yasama sistemleri dışında da benimsenmiştir, örneğin Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'nde olduğu gibi. Başkanlık sistemlerinde yasama organları, sıkı ön sıra/arka sıra ayrımına sahip olmasa da, terim genellikle yasama organındaki genç yasama organları veya parti liderliği içinde olmayan yasama organları için kullanılmaktadır.[5]

Ülkeye göre

Birleşik Krallık

En önemli arka sıra görevi, bir seçim bölgesi temsilcisi olmaktır; seçmenler, temsilcilerinin onları parlamentoda temsil etmesini ve endişelerinin duyulmasını sağlamak için büyük ölçüde temsilcilerine güvenirler, seçtiğleri temsilci olup olmadıklarına bakılmaksızın. Seçmenler, temsilcilerine e-posta göndererek ve onlarla görüşerek hükûmetin duymasını istedikleri konuları ve endişeleri dile getirebilirler. Arka sıra milletvekilleri,[6] Seçilmişlerin Soruları'nda doğrudan başbakanın önüne seçmenlerinin endişelerini dile getirme önemli bir fırsata sahiptir.

Arka sıra milletvekilleri ayrıca gayri resmi bir gündem belirleme gücüne sahiptir. Muhalefet Günü tartışmaları, milletvekillerinin özel tasarıları ve Seçilmişlerin Soruları gibi olanaklar, hükûmet için zor durumda olan konuları parlamento gündemine yerleştirmek için kullanılabilir. İngiltere'de yapılan Wright Komitesi reformları, arka sıra milletvekillerine komitelerde çok daha fazla güç verdi, Parlamentoya gündemini daha fazla kontrol etme imkanı sağladı ve arka sıra milletvekili üyeliklerini büyük ölçüde artırdı.[7]

Ayrıca, 2010 yılında çok parti destekli olarak Kurumsal Arka Sıra İşleri Komitesi oluşturuldu. Bu komite, hükûmetin zamanında muhtemelen tartışılmayacak konuları ele alır ve her karar resmi olarak oylamaya sunulur. 2010 koalisyon hükümetinin sonuna kadar 300'den fazla tartışma gerçekleştirmiş ve bu tartışmalar, mahkûmların oy kullanma haklarından Hillsborough faciasına kadar çeşitli konuları kapsamıştır. Ayrıca, arka sıra milletvekilleri komitelere üye olduklarında yukarıda bahsedilen etkiye sahiptir; bu komiteler, arka sıra milletvekillerinin yasama sürecinde seslerini duyurma fırsatını sağlar. Bu faaliyetlere katılmayan arka sıra milletvekilleri genellikle yasama sürecine doğrudan katılım sağlamakta zorluk yaşarlar.[8]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Backbench 16 Haziran 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", Merriam-Webster Dictionary; accessed 30 September 2013.
  2. ^ "BBC NEWS | UK | UK Politics | Backbencher". news.bbc.co.uk (İngilizce). 2 Mart 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2018. 
  3. ^ Searing, Donald (July 1995). "Backbench and Leadership Roles in The House of Commons". Parliamentary Affairs. 48 (3): 418-437. doi:10.1093/oxfordjournals.pa.a052543 – Oxford Academic vasıtasıyla. 
  4. ^ Egreteau, Renaud (4 Haziran 2021). "A Disciplined Dissident: Aung San Suu Kyi as Opposition Backbencher (2012-2016)". Parliamentary Affairs (İngilizce). 76: 232-249. doi:10.1093/pa/gsab037. ISSN 0031-2290. 26 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Minnesota Progressive Project". 9 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2010. 
  6. ^ Radice, Lisanne (1990). Member of Parliament: The Job of a Backbencher. Basingstoke : Macmillan. ss. 141-154. ISBN 978-0333491218. 
  7. ^ Heffernan, Richard; Hay, Colin; Russell, Meg; Cowley, Philip (2016). Developments in British Politics 10. doi:10.1057/978-1-137-49475-7. ISBN 978-1-137-49473-3. 
  8. ^ Russell, Meg (2010). Developments In British Politics. Londra: Palgrave. ss. 110-111. ISBN 9781137494740. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Bakan, bir bakanlığın başında bulunan ve diğer bakanlarla birlikte politika kararlarını alıp uygulayan bir siyasetçidir. Bazı yargı bölgelerinde hükûmet başkanı da bir bakan olup "başbakan", "şansölye" veya başka bir unvanla tanımlanır.

Gölge kabine veya gölge hükûmet, İngiliz Westminster yönetim sisteminde Ana Muhalefet partisinin Liderinin önderliğinde söz konusu partinin üst düzey sözcülerinden oluşan ve her biri iktidar partisinin yönetimdeki bakanlarının birine alternatif (gölge) oluşturan, kendileri iktidar olursa iktidar partisinin belli bir konuda yaptığı uygulamadan farklı olarak ne şekilde davranacaklarını belirten üyeler topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Ang San Su Çi</span>

Ang San Su Çi Myanmarlı şiddetsiz direniş savunucusu aktivist, Ulusal Demokrasi Birliği partisinin lideri, tanınmış düşünce mahkûmu ve 2016'dan 2021'e kadar dışişleri bakanı ve hükûmet başdanışmanı. Aynı zamanda diplomatlık, eğitim bakanlığı, enerji bakanlığı görevlerinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Yürütme erki</span>

Yürütme erki, yasaların uygulanmasından sorumlu olan ve bir devletin yönetiminden genel olarak sorumlu olan hükûmetin bir parçasını tanımlamak için yaygın olarak kullanılan bir terimdir.

Hükûmet başkanı veya hükûmetin başı, egemen bir devletin, federasyonel bir devletin veya özerk bir bölgenin yürütme organında en yüksek veya ikinci en yüksek yetkili kişidir. Genellikle bir kabineyi, bakanları veya sekreterleri yöneten ve yönetim departmanlarını yönlendiren bir grup olarak da kabine toplantılarına başkanlık eder. Diplomasi alanında, "hükümet başkanı" terimi, "devlet başkanı"ndan ayrılır, ancak bazı ülkelerde, örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde veya Türkiye'de aynı kişi olabilir.

Yasama organı, bir ülke veya şehir gibi siyasi bir birim için yasalar yapma yetkisine sahip bir topluluktur. Genellikle yürütme ve yargı yetkilerinden ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Folketing</span>

Folketing, Danimarka Parlamentosu olarak da bilinen Folketing, Faroe Adaları ve Grönland ile birlikte, Danimarka Krallığı'nın tek meclisli ulusal yasama organıdır. 1849'da kurulan Folketing 1953'e kadar, iki meclisli bir parlamentonun alt meclisiydi. Üst yasama organı Landstinget'tı. Kopenhag'ın merkezindeki Slotsholmen adasındaki Christiansborg Sarayı'nda bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Parlamentosu</span>

Finlandiya Parlamentosu, 9 Mayıs 1906'da kurulan Finlandiya'nın tek kamaralı yüksek yasama organıdır. Finlandiya Anayasası uyarınca, egemenlik halka aittir ve bu güç Parlamentoya verilmiştir. Parlamento, her dört yılda bir, D'Hondt sistemi kullanılarak seçilen 200 üyeden oluşur. Bu üyelerin 199'u Finlandiya'dan 1 tanesi ise Åland'dan seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Win Myint</span> Myanmarlı siyasetçi

Win Myint, Myanmarlı siyasetçidir. Myint, Asya ülkesi Myanmar'da 2018-2021 yılları arasında devlet başkanlığı görevini yürütmüştür.

İspanya hükûmeti, İspanya'yı yöneten kuruluştur. Hükûmet, ülkenin yürütme organını ve Genel Devlet İdaresi'ni yönetmektedir. Aynı zamanda genellikle Ulusun Hükûmeti veya kısaca Hükûmet olarak anılır.

Liderlik seçimi, çeşitli ülkelerde siyasi bir parti üyelerinin partinin liderini belirlemek için yaptığı bir siyasi yarışmadır.

<span class="mw-page-title-main">2021 Myanmar darbesi</span> Askerî darbe

2021 Myanmar darbesi veya 1 Şubat Myanmar Askerî darbesi, Myanmar ordusunun 1 Şubat 2021 tarihinde iktidardaki lidere ve kabinesine karşı gerçekleştirdiği askerî darbe. Ülkede 10 yıllık demokrasi, bu darbeyle birlikte bozulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Devlet İdare Konseyi başkanı</span> Myanmar cunta lideri

Devlet İdare Konseyi başkanı Myanmar'ın fiili hükûmet başkanıdır. Mevcut başkan, 2021 Myanmar darbesi sonrasında iktidarı ele geçiren Min Aung Hlaing'dir ve aynı zamanda yeni kurulan bakıcı hükûmetin başbakanı olarak da hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Myanmar devlet danışmanı</span> 2016-2021 arası Myanmarın fiili hükûmet başkanı

Myanmar devlet danışmanı, bir başbakana eşdeğer olarak, Myanmar'ın fiili hükümet başkanının unvanıdır. Ofis, ilk ve tek devlet danışmanı olan Ang San Su Çi'nin 2021 Myanmar darbesinde tutuklanmasının ardından şu anda boştur. Ofis, Myanmar Anayasası'nın Su Çi'nin cumhurbaşkanlığını üstlenmesini yasaklaması nedeniyle 2016 yılında kuruldu. Görevli, parlamentoya karşı sorumlu olmakla birlikte resmi bir sıfatla “bakanlıklar, departmanlar, kuruluşlar, dernekler ve bireylerle temasa geçebilir”.

Partisiz demokrasi genel ve periyodik seçimlerin siyasi partilere gerek duymadan yapılmasını sağlayan bir temsili hükûmet veya kuruluş sistemidir. Bazen başkalarının kararlarına zarar vermemek veya tartışmalı bir atmosfer yaratmamak için seçim toplantıları ve hatta adaylar hakkında konuşmak bile zararlı olabilir.

Parti sözcüsü, siyasi partinin liderleri tarafından belirli alanlardaki parti pozisyonunu iletmekle görevlendirilen herhangi bir siyasi parti üyesidir. Parti sözcüleri genellikle parlamenter sistemlere sahip ülkelerde ön plana çıkar. Parti sözcüleri, aynı alanda yardımcı veya yardımcı sözcüler tarafından da görevlerinde desteklenebilir.

Siyasal sistemde, bir parti lideri, siyasi partisinin ya yasama organına ya da seçmenlere karşı resmi temsilcisidir. Ülkeye bağlı olarak, siyasi bir partinin "lideri" olarak halk arasında bahsedilen kişi, resmi olarak parti başkanı, genel sekreter veya en yüksek siyasi makam olabilir.

Bir grup başkanı, çeşitli ülkelerde kullanılan bir siyasi unvan veya tanımlayıcı terimdir ve bir yasama organında bir parlamento grubunu veya meclis grubunu yöneten kişiyi belirtmek için kullanılır, bu ulusal veya alt ulusal bir yasama organı olabilir. Çoğu parlamenter demokraside, parlamento lideri parti üyesi milletvekilinin en kıdemli üyesidir.

Birçok parlamento ve benzeri kurulda, koltuklar genellikle banklar veya sıralar halinde düzenlenir ve her siyasi parti veya grup bir arada yer alır. Her grup için sözcüler genellikle grubun önünde oturur ve bu durumda ön sırada oturanlara ön sıra üyesi denir ve ön sıra üyeleri olarak adlandırılır. Onların arkasında oturanlara ise arka sıra üyesi denir. Bağımsız ve azınlık partileri ise yan tarafta veya iki taraf arasındaki banklarda oturur ve bağımsız üyeler olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Yarı parlamenter sistem</span> seçmenlerin hem başbakan hem de yasama organı üyeleri için aynı anda oy kullandığı sistem

Yarı parlamenter sistem veya Başbakanlık sistemi, hem yasama organının hem de başbakanın aynı anda seçildiği bir başbakanlık sistemi anlamına gelebilir, hem de yasama organının iki bölüme ayrıldığı ve her ikisinin de doğrudan seçildiği bir hükûmet sistemi anlamına gelebilir - biri, güvenoyu oylamasıyla yürütme organının üyelerini görevden alma yetkisine sahipken diğeri bu yetkiye sahip olmayabilir. İlk olarak Maurice Duverger tarafından önerilen ilk anlamıyla, 1996-2001 yılları arasında İsrail'de uygulanan sisteme atıfta bulunmak için kullanılmıştır. İkinci olarak ise Alman akademisyen Steffen Ganghof tarafından tanımlanmıştır.