İçeriğe atla

Arjantin şarabı

"pingüino" ("penguen") ve "Drago" sifonu gibi unsurlara sahip Arjantin kırmızısı (solda) ve beyaz şarap (sağda).

Arjantin, dünyanın en büyük altıncı şarap üreticisidir.[1]

Arjantin mutfağı'nın Arjantin şarabının kökleri İspanya'dadır.

Güney Amerika'nın İspanyol sömürgesi zamanı asma çelikleri 1557'de Santiago del Estero'ya getirildi ve üzüm yetiştirme, şarap üretimi önce komşu bölgelere sonra ülkenin diğer kısımlarına yayıldı.

Tarihsel olarak Arjantinli şarap üreticileri, ürettiği şarabın %90'ını tüketen ülke ile geleneksel olarak nitelikten çok nicelikle ilgileniyorlardı (2006 rakamlarına göre kişi başına 45 litre / yıl veya 12 ABD galonu / yıl). 1990'ların başına kadar Arjantin, çoğunluğunun ihraç edilemez olduğu düşünülse de, Avrupa dışındaki herhangi bir ülkeden daha çok şarap üretti.[2] Ancak, ihracatları artırma arzusu kalitede önemli ilerlemeleri ateşledi. Arjantin şarapları 1990'larda ihraç edilmeye başlandı ve halen popülaritesi artmakta ve Arjantin‘i Güney Amerika'nın en büyük şarap ihracatçısı haline getirmektedir. 2002'de Arjantin pesosu'nun devalüasyonu, üretim maliyetleri düştükçe ve turizm önemli ölçüde arttıkça endüstriyi daha da ateşledi ve Arjantin'de yeni bir enoturizm kavramına yol açtı.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ H. Johnson & J. Robinson The World Atlas of Wine pg 300-301 Mitchell Beazley Publishing 2005 1-84000-332-4
  2. ^ Robinson, Jancis, jancisrobinson.com (13 Temmuz 2007). "Chile v Argentina - an old rivalry". 3 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uruguay</span> Güney Amerika ülkesi

Uruguay veya resmî adıyla Uruguay Doğu Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın güneydoğusunda bulunan ülkedir. Batı ve güney batısında Arjantin, kuzeyi ve kuzeydoğusunda Brezilya bulunan ülke yaklaşık 176.000 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Coğrafi olarak Surinam'dan sonra Güney Amerika’ın en küçük ülkesidir. Nüfusu 3,51 milyon olan Uruguay’da, başkent Montevideo yaklaşık 1,8 milyon kişiye ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Paraguay</span> Güney Amerikada ülke

Paraguay Cumhuriyeti, Güney Amerika'da bir ülkedir. Denize kıyısı olmayan bir ülke, güneyi ile güneybatısında Arjantin, kuzeyi ile kuzeydoğusunda Brezilya, kuzeybatısında ise Bolivya ile çevrelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Buenos Aires</span> Arjantinin başkenti ve en büyük şehri

Buenos Aires, resmî olarak Buenos Aires Özerk Şehri, Arjantin'in başkenti ve en büyük şehridir. Güney yarımkürenin Paris'i olarak da bilinen şehir, Güney Amerika kıtasının güneydoğu kıyısında, Río de la Plata'nın halicinin batı kıyısında yer almaktadır. "Buenos Aires", Türkçeye "güzel rüzgarlar" veya "güzel hava" olarak çevrilebilirse de, şehrin adı 16. yüzyıldaki kurucularının verdiği orijinal ad olan "Real de Nuestra Señora Santa Maria del Buen Ayre"ye dayanmaktadır. Bu adı Sardunya'daki Bonaria Madonna'dan almıştır. Aynı zamanda birkaç Buenos Aires eyaleti semtini de içeren Büyük Buenos Aires yerleşim bölgesi, yaklaşık 15,6 milyonluk nüfusuyla Amerika'nın en kalabalık beşinci metropol bölgesini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Montevideo</span> Uruguayın başkenti

Montevideo, bir Güney Amerika ülkesi olan Uruguay'ın başkenti, en önemli limanı ve en büyük kentidir. Aynı zamanda en gelişmiş ve modern yönetim otoritelerinin var olduğu yerdir. Ülkenin parlamentosu bu kentte bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin</span> Güney Amerikada yer alan bir ülke

Arjantin, resmî adıyla Arjantin Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Güney Amerika kıtasının güneyini kaplayan Güney Konisi’nde yer alan ülke. Arjantin 2.791.810 kilometrekare (1.077.924 sq mi)'lik toplam yüzölçümü ile Güney Amerika'da ikinci, dünyada ise en büyük sekizinci ülkedir. Kuzeyde Bolivya ve Paraguay, kuzeydoğuda Brezilya, batıda Şili, doğuda ise Uruguay komşusudur. Güneyini Drake Boğazı, batısını And Dağları ve doğusunu Atlas Okyanusu çevreler.

<span class="mw-page-title-main">Şili</span> Güney Amerikada bulunan egemen devlet

Şili (İspanyolca:

<span class="mw-page-title-main">Patagonya</span> Güney Amerikada bölge

Patagonya, Şili ve Arjantin'in güneyindeki bölgedir. Arjantin'deki Rio Colorado ile Şili'deki Bio Bio nehirlerinin güneyi ile Macellan Boğazı'nın kuzeyi arasında kalır. Magellan Boğazının güneyindeki Ateş Toprakları da Patagonya'ya dâhil edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Türk şarabı</span>

Türk şarabı, büyük şarap üreticisi olan ülkelerin gerisinde olmakla birlikte giderek tanınmakta ve üretim miktarı hızla artmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mario Kempes</span> Arjantinli futbolcu ve antrenör

Mario Alberto Kempes, Arjantinli eski millî futbolcudur. Forvet pozisyonunda oynayan Kempes, Arjantin'de düzenlenen ve kupayı da Arjantin'in kazandığı 1978 FIFA Dünya Kupası'nın en önemli yıldızlarındandır. Üzerinde hâlen tartışmaların sürdüğü bu turnuvada attığı 6 golle kupanın en golcü oyuncusu unvanını da kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin pasaportu</span> pasaport

Arjantin pasaportu, Arjantin vatandaşlarına Ulusal Halk Sicili tarafından verilir. 2011 yılına kadar yalnızca Arjantin Federal Polisi tarafından verilirdi. Birincil kullanımları uluslararası seyahati kolaylaştırmaktır.

Arjantin'deki Yahudilerin tarihi İspanyol ve Portekiz engizisyonlarına kadar dayanır. Río de la Plata Kral Vekilliğindeki birçok Portekizli tüccar Yahudi idi, fakat organize bir Yahudi topluluk Arjantin bağımsızlığını İspanya'dan 1810 yılında aldığı zaman kuruldu. Bu zamanlarda Fransa ve Batı Avrupa'nın diğer ülkelerindeki Yahudiler Arjantin'e yerleşmeye başladı. Bugünkü Arjantin Yahudilerinin %80'i Aşkenaz'dır.

<span class="mw-page-title-main">Uruguay Nehri</span> Güney Amerikada bulunan bir nehir

Uruguay Nehri Güney Amerika'da bulunan bir nehirdir. Nehir kuzeyden güneye doğru akar ve Brezilya, Arjantin ve Uruguay ülkelerinin topraklarından geçerek Arjantin'in Mesopotamia bölgesini diğer iki ülkeden ayırır. Brezilya'nın Santa Catarina ve Rio Grande do Sul eyaletlerinden geçer; doğuda Arjantin'in Misiones, Corrientes ve Entre Ríos eyaletlerinden; batıda Uruguay'ın Artigas, Salto, Paysandú, Río Negro, Soriano ve Colonia Bölümlerinden geçer. Rio de la Plata'ya katılarak Atlas Okyanusuna dökülür.

La Nación, Arjantin'de her gün yayımlanan bir gazete. 4 Ocak 1870'te eski Arjantin Cumhurbaşkanı Bartolomé Mitre ve ortakları tarafından La Nación Argentina adıyla kuruldu. 28 Ağustos 1945'te bugünkü adını aldı. 1930'lara kadar Güney Amerika'nın en çok okunan gazetesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kirli Savaş</span>

Kirli Savaş ya da taraftarları tarafından isimlendirilen Ulusal Yeniden Yapılanma Süreci, Arjantin'de 1976-1983 yılları arasındaki kolluk kuvvetleri tarafından düzenlenen antikomünist saldırılar dönemini anlatan terim.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin sineması</span>

Arjantin sineması, Arjantin'deki film endüstrisine dayanmaktadır. Arjantin sineması, Arjantin ulusunda veya Arjantinli film yapımcıları tarafından yurt dışında yapılan film ve yaratıcı film sanatını da içermektedir.

Latin Amerika sineması, Latin Amerika'nın film üretimlerine ve film endüstrilerine atıfta bulunmaktadır. Latin Amerika filmleri hem zengin hem de çeşitlidir ancak başlıca üretim merkezleri Arjantin, Brezilya ve Meksika olmuştur. Latin Amerika sineması, sesin piyasaya sürülmesinden sonra gelişti böylece sınırın güneyindeki Hollywood filminin ihracatına dilsel bir engel oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Raúl Alfonsín</span> Arjantinli avukat (1927-2009)

Raúl Ricardo Alfonsín, Arjantinli avukat ve siyasetçi. 10 Aralık 1983'ten 8 Temmuz 1989'a kadar Arjantin devlet başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Amerika dretnot yarışı</span>

Güney Amerika dretnot yarışı, Güney Amerika'nın en güçlü ve zengin ülkeleri olan Arjantin, Brezilya ve Şili arasında bir deniz silahlanma yarışıydı. Yirminci yüzyılın başlarında Brezilya hükûmeti, yetenekleri dünya donanmalarındaki eski gemileri çok geride bırakan savaş gemileri olan üç dretnot sipariş ettiğinde başladı.

<span class="mw-page-title-main">Şili şarabı</span>

İspanyol istilacılarının bölgeyi kolonileştirirken yanlarında Vitis vinifera asmalarını getirdiği 16. yüzyıl dan beri Şili şarabının Yeni Dünya şarap bölgesinde uzun bir tarihi oldu. 19. yüzyılın ortalarında Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère ve Franc gibi Fransız şarap çeşitleri tanıtıldı. 1980'lerin başında paslanmaz çelik fermantasyon tanklarının ve fermantasyon için meşe fıçıların kullanılmasıyla bir rönesans başladı. Kaliteli şarap üretimi arttıkça şarap ihracatı da hızla büyüdü. Şarap imalathanelerinin sayısı 1995'te 12 iken 2005'te 70'in üzerine çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Malbec</span>

Malbec (telaffuzu [mal.bɛk]) kırmızı şarap yapımında kullanılan mor bir üzüm çeşididir. Üzümleri mürekkep gibi koyu renge ve sağlam tanenlere sahip olma eğilimindedir ve kırmızı Bordo şarabı karışımında izin verilen altı üzümden biri olarak bilinir. Fransa'da, Malbec bağları halen başlıca Güney Batı Fransa'da Cahors'dadır ancak üzüm dünya çapında yetiştirilir. Bir Arjantin üzüm çeşidi olarak giderek daha fazla kutlanmaktadır.