İçeriğe atla

Arjantin Ulusal Jandarması

Arjantin Ulusal Jandarması
Gendarmería Nacional Argentina
Arjantin Ulusal Jandarması logosu
Etkin1938-günümüz
Ülke Arjantin
TipiJandarma
Büyüklük75.000
ParçasıGüvenlik Bakanlığı
KarargâhBuenos Aires, Arjantin
Websitewww.argentina.gob.ar/
gendarmeria/
Komutanlar
KomutanTümgeneral Luís Francisco Botelho Miguel
Nişanlar
Bayrak

Arjantin Ulusal Jandarması (İspanyolcaGendarmería Nacional Argentina, GNA), Arjantin'in iç güvenlik ve sınır güvenliğinden sorunlu askerî bir kolluk teşkilatıdır. 28 Temmuz 1938 tarihinde Arjantin Ulusal Kongresi tarafından çıkartılan kanun kurulmuş olup ulusal savunma ve Ulusal güvenlik sisteminde ara kuvvet özelliği taşıyan askeri statülü güvenlik kuvvetidir.

Tarihçe

Kurulduğu 1938 yılında uluslararası sınırların korunması, milli topraklarda ve ülkenin tecrit olmuş bölümlerinde güvenliğin korunması, Arjantin kara birliklerinin sınır gözetleme faaliyetlerinin sürdürülmesine duyulan ihtiyaç üzerine kurulmuştur. Arjantin Ulusal Jandarması halihazırda yürürlükte bulunan kanunlara göre görevi; ülkenin sınırlarının korunması, sınır bölgelerinde milli kimliğin muhafaza edilmesi ve milli toprakların korunması ile barış zamanlarında kolluk vazifelerini icra etmektir. Askeri statülü bir yapıdadır.

Görevleri

Oberá'da jandarmalar
Ulusal Jandarma'ya ait jandarma araçları (Volkswagen Amarok)

Arjantin Ulusal Jandarması'nın görevleri üç ana bölüme ayrılmıştır. Bu bölümler milli savunma, iç güvenlik ve Dış politika ile ilgili görevlerdir.

Milli savunma ile ilgili görevleri

  • Hassas alanlarda, sınırların kontrolü,
  • İhtiyaç halinde diğer askerî birlikler ile birlikte müşterek görevlerin icra edilmesi,
  • Nükleer tesisler ile diğer belirlenen stratejik öneme sahip hedeflerin korunması,
  • İmkân ve gücü ile orantılı bir şekilde kendisine kanunlar ile verilecek diğer görevlerdir.

İç güvenlik ile ilgili görevleri

  • Kaçakçılık, organize suçlar ve Terörizm ile mücadele etmek, önlemek,
  • Polisin rolünü aşan olaylarda yetkili makamın talepleri doğrultusunda polise yardım etmek,
  • Çevreye karşı işlenen suçlar ile mücadele etmek,
  • Yollarda emniyet ve asayişi sağlamak,
  • Havaalanlarının korunması,
  • Sınır hattında bulunan yerleşim yerlerinde, yabancıların taşınmaz lal edinimini kontrol altında tutmak,
  • Vergi ve bilişim suçlarını önlemek, göçmen ve gümrük kaçakçılığı ile mücadele etmek,
  • Özel kanunlarda kendisine görev verilen suçları önlemek ve soruşturmasını yürütmek,
  • Görev sahası içerisinde adli koluk faaliyetlerini yürütmektir.

Dış politika ile ilgili görevleri

  • Gerektiğinde ve ihtiyaç duyulduğunda kurumlar ile örgütlerin insani yardım hizmetlerine yardıcı olmak,
  • Yurt dışı görevlerinde barışı koruma ve destekleme harekâtlarına katılmak,
  • Yurt dışında bulunan temsilciliklerin güvenliğini sağlamaktır.

Arjantin'de emniyet ve asayiş hizmetlerinde Ulusal Jandarma'nın yanı sıra, Federal Polis, eyalet polis teşkilatları, Sahil Güvenlik ve Havaalanı güvenlik polisi bulunmakta ve görev yapmaktadır. Arjantin'in 5 ülke ile 9.370 kilometre uzunluğunda kara sınırı bulunmaktadır. Arjantin Ulusal Jandarması ülke genelinde 4 bölge, 12 alay, 56 sınır, 4 güvenlik, 5 mobil birlik, 1 özel kuvvetler birliği, 11 istihbarat gözetim merkezi, 1 özel gümrük birliği ile 8 adli ve özel kolluk birimi ile kendisine verilen görevleri yerine getirmektedir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jandarma Genel Komutanlığı</span> Türkiyede İçişleri Bakanlığına bağlı askerî kolluk kuvveti

Jandarma Genel Komutanlığı, Türkiye'de il ve ilçe belediye sınırları dışında kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerler ile sahil güvenlik bulunmayan kıyı, deniz ve sahillerde görev yapan silahlı genel kolluk kuvvetidir. 1983 tarih ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Kanunu ile 1934 tarih ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Sâlahiyet Kanunu'nda ve diğer yasalarda kendisine verilen görevleri yerine getiren Jandarma Teşkilatı, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışır. Belirlenecek jandarma birlikleri; seferberlik ve savaş hâlinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin emrine geçer.

<span class="mw-page-title-main">Polis</span> kolluk kuvveti

Polis, halkın emniyetini sağlamak, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne, Anayasal düzenine ve genel güvenliğine dair önleyici ve koruyucu tedbirler almak üzere görev yapan kamusal hizmet birimi. Polis birimleri amaç ve sorumluluklarını gerçekleştirmek üzere bilgi toplar, değerlendirir, yetkili mercilere veya kullanma alanlarına ulaştırır ve devletin istihbarat kuruluşlarıyla işbirliği yapar. İç güvenlik, dış güvenlik, millî güvenlik ve kamu güvenliğinde önemli rol oynamakdadırlar.

<span class="mw-page-title-main">İçişleri Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, genellikle güvenlik ve asayiş ile iller idaresinden sorumlu olan bakanlık. Başında 2023 yılından beri Ali Yerlikaya bulunmaktadır.

Sahil güvenlik, bir ülkenin deniz güvenlik (kolluk) teşkilatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sahil Güvenlik Komutanlığı</span> Türkiyede İçişleri Bakanlığına bağlı askerî deniz kolluk gücü

Sahil Güvenlik Komutanlığı, Türkiye'nin bütün sahillerinde, iç suları Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarında, liman ve körfezlerinde, karasularında, münhasır ekonomik bölgesi ile ulusal ve uluslararası hukuk kuralları uyarınca egemenlik ve denetimi altında bulunan deniz alanlarında hizmet veren silahlı bir genel kolluk kuvveti.

<span class="mw-page-title-main">Yarı askerî</span> Paramiliter

Bir yarı askerî ya da paramiliter güç, işlev ve örgütlenme olarak askerî ancak düzensiz gönüllülerden oluşan devletçe desteklenen bir tür yapı. Terim Yunanca harici anlamına gelen para ve asker anlamına gelen militer sözcüklerinden türemiştir. Paramiliter, yapısı, taktikleri, eğitimi, alt kültürü ve (çoğunlukla) işlevi profesyonel ordununkine benzeyen ancak bir ülkenin resmî veya meşru silahlı kuvvetlerinin parçası olmayan bir örgüttür. Paramiliter birimler, bir ülkenin askerî veya polis güçlerinin yerine getiremediği veya yerine getirmek istemediği görevleri yerine getirir. Diğer örgütler, silahsız olmalarına veya muharebe rolleri olmamasına rağmen, yalnızca yapıları itibarıyla da paramiliter olarak değerlendirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki kolluk kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin asayişten sorumlu birimlerinin genel ismi

Türkiye'deki kolluk kuvvetleri, Türkiye'deki kolluk kuvvetleri veya aynı anlamı taşıyan kolluk kuruluşlarının sınıflandırılması ve türlerine göre ayrımıdır. Türkiye'deki kolluk kuvvetlerinin çoğu Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlıdır.

Kolluk kuruluşu, ülkelerdeki rejime göre değişmekle birlikte; genel anlamda, bir devlette emniyet ve asayiş ile ilgili yasaları uygulamaktan sorumlu genellikle silahlı devlet kuruluşlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">TAKM</span>

Avrasya Askerî Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı,

<span class="mw-page-title-main">Emniyet Genel Müdürlüğü</span> Türk Polis Teşkilatı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) veya Türk Polis Teşkilatı, ilk kez 10 Nisan 1845 tarihinde kurulan, günümüzde Türkiye'deki tüm il ve ilçelerde örgütlenmiş iç güvenlikten sorumlu devlet teşkilatıdır. Emniyet Genel Müdürlüğü şehirlerde görev yapmakta olup, sahillerde Sahil Güvenlik Komutanlığı, kırsallarda ise Jandarma Genel Komutanlığı sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Kolluk kuvveti</span> Toplumun bazı üyeleri tarafından yasanın uygulanması

Kolluk kuvveti, kanunları ihlal eden kişileri keşfederek, caydırarak, rehabilite ederek veya cezalandırarak kanunu uygulamak için organize bir şekilde hareket eden hükûmete bağlı kurumların faaliyetidir. Terim polisi, mahkemeleri ve düzeltmeleri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü</span>

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığına bağlı gümrük kontrolünden ve kaçakçılığın önlenmesinden sorumlu devlet kurumudur.

Romanya Jandarması, Romanya Devletinin özellikle yüksek riskli görevler tevdi edilen jandarma kuvvetidir. Romanya'daki iki kolluk kuvvetinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Jandarma Servisi (Bulgaristan)</span>

Ulusal Jandarma Servisi, Bulgaristan kolluk kuvvetlerine bağlı jandarma gücü.

Kosta Rika Kamu Kuvveti, Kosta Rika'nın ulusal polis teşkilatıdır. Kosta Rika resmi olarak bir orduya sahip olmamakla birlikte, sınır güvenliği ve kolluk işlemlerini yürüten küçük çaplı birliklere sahiptir. Yaptığı kolluk görevlerinden ötürü Kamu Kuvveti bir jandarma kabul edilmektedir.

Uluslararası Jandarmalar ve Askerî Statülü Kolluk Kuvvetleri Birliği (FIEP), üye ülkelerdeki jandarma teşkilatlarının işbirliğini sağlamak amacıyla oluşturulan uluslararası bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Devriye botu</span>

Devriye botu, genellikle kıyı savunması görevleri için tasarlanmış nispeten küçük bir askerî gemi. Devriye botları, bir ülkenin donanması, sahil güvenlik, polis ve gümrük teşkilatı tarafından kullanılabilirller ve deniz, göl veya nehir gibi ortamlar için tasarlanmış olabilmektedirler. Çoğunlukla, kaçakçılıkla mücadele, korsanlıkla mücadele, balıkçılık devriyeleri ve göçmen kanunlarının uygulanması gibi çeşitli sınır koruma görevlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca çoğu zaman kurtarma faaliyetlerinde de kullanılmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da kolluk kuvvetleri</span>

Azerbaycan'da kolluk kuvvetleri, Azerbaycan Cumhuriyeti Ulusal Polisi'ni yöneten Azerbaycan İçişleri Bakanlığı'nın kontrolü altındadır. Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı'na (AGİT) 30 Ocak 1992'de, 16 Kasım 1999'da Bakü'de bir AGİT ofisi açıldı ve Interpol üyesi olarak ulusal polis gücü Avrupa ülkelerinin kolluk kuvvetlerine dâhil oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Mareşosesi</span>

Kraliyet Mareşosesi, Hollanda'nın sivil nüfus üzerinde kamu güvenliğini sağlamaktan sorumlu askerî bir kolluk teşkilatıdır. Mareşose, 26 Kasım 1814 tarihinde kraliyet kararnamesi ile kurulmuş olup Hollanda Silahlı Kuvvetleri'nin dört branşından biridir ve Savunma Bakanlığı'na bağlıdır. Görevi, polise yardım etmek, sınır kontrolü, isyan kontrolü, uluslararası suçlarla mücadele, askerî polis hizmetleri, havalimanları ile kraliyet ve başbakanlık konutunun güvenliğini sağlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Polis taktik birimi</span> Özel polis birimi

Polis taktik birimi (PTU), ilgili şiddet seviyesi - veya şiddet riski - nedeniyle sıradan kolluk kuvvetlerinin yeteneklerinin ötesindeki durumları ele almak için oluşturulmuş ve eğitilmiş özel bir polis birimidir. Bir polis taktik biriminin görevleri arasında, tehlikeli kişiler için tehlikeli arama, tutuklama emirleri ve tutuklama kararı uygulamak, tehlikeli veya akıl hastası silahlı kişileri tutuklamak veya etkisiz hale getirmek ve yüksek riskli durumlara müdahale etmek yer alabilir. silahlı çatışmalar, rehineler ve terör olaylarına müdahale ederler.