İçeriğe atla

Arjaan

Koordinatlar: 52°03′32″K 93°36′14″D / 52.05889°K 93.60389°D / 52.05889; 93.60389
Arjaan
Аржаан
Arjaan'ın (Turan şehri yakınında) Tuva Cumhuriyeti içindeki konumu.
Arjaan'ın (Turan şehri yakınında) Tuva Cumhuriyeti içindeki konumu.
ÜlkeTuva Cumhuriyeti Tıva
Zaman dilimiUTC+07.00 (BZD)

Arjaan veya Arzhan (Rusça: Аржан, Tıva Türkçesi: Аржаан), Rusya'nın Krasnoyarsk Krayı'nda ve hemen güneyindeki Tuva Cumhuriyeti'nde bulunmuş, MÖ 9. ve MÖ 8. yüzyıllarda inşa edildiği düşünülen İskitlere ait kurganlarının bulunduğu arkeolojik alandır.[1]

1970'lerdе Andoronova ve Sintaşta kültürleri üzerine araştırmaları yapmış M. P. Graznov buluntuları incelemiştir.[2] D. A. Maçinskiy kurganları incelemiş ve buluntulardaki desenlerde „hayvan stilini“ görmüştür.[3]

Arjaan-2 ise MÖ 7. yüzyıla ait bir İskit mezar alanıdır. Burası Tuva Cumhuriyeti'nde bulunan Biy-Hem bölgesinde yer alır. Çapı 80 metre, yüksekliği 2 metre olan gömü bölgesi 1997 yılında ilk kez incelenmiştir ve 2001-2003 yıllarında K. V. Çugunov, G. Partsinger ve A. Nagler'den oluşan Rus-Alman inceleme heyeti ile kazı çalışmaları yapılmıştır. Bölgede birbirlerine paralel olacak şekilde yüzlerce kurgan bulunmuştur. Arzhan-2 araştırmaları sonucunda gömü bölgesi tarih boyunca dokunulmadan bırakıldığı ve yağmalanmamış olduğu için 20 kg kadar altından mücevher ve at iskeletleri bulunmuştur. Bu eserler Ermitaj Müzesine ve Tuva Devlet Müzesi'ne taşınmıştır.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Armbruster, Barbara (2009). "Gold technology of the ancient Scythians–gold from the kurgan Arzhan 2, Tuva". ArcheoSciences. Revue d'archéométrie. Cilt 33. ss. 187-193. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "D. G. Savinov. «Sintaşta ve Arzsan»". 2 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2012. 
  3. ^ D. A. Maçinskiy. Некоторые предпосылки, движущие силы и исторический контекст сложения Русского государства в середине VIII — середине XI в. // Сложение русской государственности в контексте раннесредневековой истории Старого Света. Труды Государственного Эрмитажа. Вып. XLIX. СПб. 2009. — C. 463.
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2019. 

Okuma Listesi

  • Konstantin Čugunov, Hermann Parzinger, Anatoli Nagler: Der Goldschatz von Arzan - Ein Fürstengrab der Skythenzeit in der südsibirischen Steppe. auf: dainst.de
  • Konstantin Čugunov, Hermann Parzinger, Anatoli Nagler: Der skythische Fürstengrabhügel von Aržan 2 in Tuva. Vorbericht der russisch-deutschen Ausgrabungen 2000-2002. In: Eurasia Antiqua. 9 (2003), S. 113–162.
  • A. D. Gratsch: Drewnije kotschewniki w zentre Asii. Moskau 1980.
  • M. P. Graznjov: Der Großkurgan von Aržan in Tuva, Südsibirien. Beck, München 1984, ISBN 3-406-30716-7. (Materialien zur Allgemeinen und Vergleichenden Archäologie 23)
  • A. M. Mandelschtam: Rannije kotschewniki skifskogo perioda na territorii Tuwy. In: M. G. Moschkowa: Stepnaja polosa Asiatskoi tschasti SSSR w skifo-sarmatskoje wremja. Archeologija SSSR. Moskau 1992.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Sakalar</span> eski bir etnik grup

Sakalar, Kuzeydoğu Avrasya stepleri ile Tarım havzasında yaşayan ve at yetiştirme, madencilik yapma kabiliyetleri geliştirmiş olan tarihi halk. Kaynakların genelde Sakaları Türkî ya da İrani bir halk olarak sayılmasının yanı sıra kimlikleri konusunda tartışmalar sürmektedir. Ancak Avrasya stepleri'deki kurganlarda bulunan kişilerin naaşları üzerinde son yapılan genom ve mitokondriyal DNA çalışmaları sonuçlarına göre, kurganlarda bulunan Saka naaşlarına genetik yakınlık gösteren kişilerin hepsinin günümüz Türki halklara mensup olan bireyler oldukları görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kimmerler</span> Hint-Avrupa, Kafkasyalı veya Türk kökenli göçebe kavim

Kimmerler MÖ 8. yüzyılın ilk yarısına kadar Kimmerya olarak da tabir edilen İdil Nehri'inden Karadeniz'in kuzeyine doğru uzanan geniş bir alanda yaşamış büyük olasılıkla Hint-Avrupa kökenli oldukları varsayılan göçebe ve savaşçı bir ulustur.

<span class="mw-page-title-main">İskitler</span> Avrasya bozkırlarında yaşamış tarihî Halk

İskitler veya yayıldıkları doğu bölgelerindeki isimleri ile Sakalar, MÖ 8. yüzyıl ile MS 3. yüzyıl arasında Avrupa'nın doğusu ile Orta Asya'da, Tanrı Dağları ve Fergana Vadisi'ni de içine alan bölgelerde yaşamış, Tuva ve (Altay-Sayan) kökenli, Doğu Avrasya-Batı Avrasya kültür ve genetik bileşenlerini içerdiği varsayılan heterojen göçebe halktır. İskitler için tarih boyunca Grek kaynaklarında Skuthēs (Σκύθης), Asur kaynaklarında Aşguzai, Fars kaynaklarında Sakā ve Çin kaynaklarında Sai tabirleri kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Urartular</span> Van Gölü civarında kurulmuş Demir Çağ krallığı

Urartular, başkenti Tuşpa (Van) olan tarihi krallık. Urartu Devleti en güçlü döneminde, günümüzdeki Doğu Anadolu Bölgesi, Kuzeybatı İran, Irak'ın küçük bir bölümü ile kuzeyde Aras Vadisi'ne egemendi.

<span class="mw-page-title-main">Göktürkler</span> Tarihi Türk halkı

Göktürkler veya Kök Türkler, Orta Çağ'da Orta Asya'da göçebe bir Türk halkları konfederasyonuydu. Bumin Kağan'ın önderliğindeki Göktürkler, geleceğin coğrafi konumunu, kültürünü, hakim inançlarını ve geleceğini şekillendirecek birçok göçebe hanedanlıklarından biri olan Göktürk Kağanlığı'nı kurdular.

<span class="mw-page-title-main">Savaş arabası</span>

Savaş arabası, hızlı hareket gücü sağlamak için genellikle atların kullanıldığı, bir savaş arabacısı tarafından sürülen bir araba türüdür. Bilinen en eski savaş arabaları, günümüz Rusya'sının Çelyabinsk Oblastı'nda bulunan ve MÖ 1950-1880 yıllarına tarihlenen Sintaşta kültürüne ait mezarlarda bulunmuş ve Orta Anadolu'da Kültepe'de bulunan ve MÖ 1900 yıllarına tarihlenen silindir mühürlerde tasvir edilmiştir. Hafif, atlı savaş arabalarının yapımını mümkün kılan en önemli buluş dişli tekerlektir.

<span class="mw-page-title-main">Berel kurganı</span>

Berel kurganı, Kazakistan'ın doğusundaki Katonkaragay Bölgesi'nde bulunan bir arkeolojik sit alanıdır. Site Berel köyünün yakınında yer almaktadır. Bu bölgede M.Ö. 5.-3. yüzyıllara ait çok sayıda Erken Saka kurganı bulunmuştur.