İçeriğe atla

Aris Veluhiotis

Aris Veluhiotis
Aris Veluhiotis
Doğum27 Ağustos 1905
Lamya, Yunanistan
Ölüm15 Haziran 1945 (39 yaşında)
Arta, Yunanistan

Athanasios Klaras (YunancaΑθανάσιος Κλάρας; 27 Ağustos 1905 - 15 Haziran 1945). kod adı Aris Velouchiotis. (YunancaΆρης Βελουχιώτης), Yunan gazeteci, politikacı, Yunanistan Komünist Partisi üyesi. 1942-45 arasında Yunanistan İşgali'ne karşı Yunan Direnişi'nin en önemli gücü olan Yunan Halk Kurtuluş Ordusu'nun (ELAS) ve onun askeri kolu Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin (EAM) en önde gelen lideridir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rum</span>

Rum, Doğu Roma İmparatorluğu sınırları içinde yaşamış ve Roma yurttaşı haklarına sahip olmuş halk veya kişidir. Bu kimselerin çeşitli etnisiteye sahip bireylerden oluşan bir topluluk olmalarına karşın ilerleyen zamanda bu kimselerin konuştukları Latinceyi bırakarak Yunancayı benimsemeleri ve çoğunluğun Müslümanlardan oluştuğu yerlerde yaşamaları nedeniyle daha sonradan bu kelime, Yunanistan dışında Müslüman ülkelerde oturan Yunan asıllı kimseleri ifade etmek için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan İç Savaşı</span> 1946 - 1949 arası Yunanistanda yaşanan iç savaş

Yunanistan İç Savaşı, 1946-1949 yılları arasında Yunanistan'ı siyasî istikrarsızlık içine iten, etkileri 1955 yılına kadar hissedilen ve temelde sağ-sol mücadelesi olan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'ın, 1821'de bağımsızlığını kazanmasından itibaren Türk-Yunan ilişkileri kısa dönemli uzlaşmalar hariç, genellikle gerginlikler ve savaşlarla belirlenmiştir. Bu savaşlar sırasıyla 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, I. Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı ile birlikte doğrudan olmasa da dolaylı olarak 1974 Kıbrıs Harekâtı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Nea Smirni</span> mübadele sırasında İzmirden Yunanistana giden Rumların Atina ile Pire arasında kurdukları mahalle

Nea Smirni veya Yeni İzmir, Yunanistan'ın Attika bölgesinin Atina vilayetinin 5 km güneydoğusundaki yerleşkeye verilen ad. 1922'de İzmir'in Kurtuluşu sırasında mübadele ile Yunanistan'a göç eden İzmirli Yunan halkı tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yeoryos Çolakoğlu</span>

Yorgos Çolakoğlu, 1941-1942 yıllarında Yunanistan'ın Mihver kuvvetlerince işgali sırasında Yunan işbirlikçi hükûmetinin ilk başbakanı olan Yunan subaydır.

<span class="mw-page-title-main">Markos Vafiadis</span> Yunan siyasetçi (1906-1992)

Markos Vafiadis (Yunanca: Μάρκος Βαφειάδης;, Yunan İç Savaşı sırasında Yunanistan Komünist Partisi lideri idi.

ELAS, Almanya'nın Sovyetler Birliği'ne saldırması üzerine Yunanistan'da komünist ilkelere bağlı bir direniş örgütü kurulma kararı aldı. ELAS'ın çoğu köylü nüfusundan oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Kurtuluş Cephesi (Yunanistan)</span>

Ulusal Kurtuluş Cephesi, 1941–1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın Yunanistan'ı işgaline karşı oluşturulan antifaşist direniş örgütü. Önderleri arasında Georgios Siantos, Aleksandros Svolos ve Ilias Tsirimokos gibi isimler bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Epir Özerk Cumhuriyeti</span>

Kuzey Epir Özerk Cumhuriyeti, 1914 yılında Güney Arnavutluk'ta Yunan azınlık tarafından kurulan kısa süreli bir yönetimdir. Ekim 1914 tarihinde Yunanistan tarafından ilhak edildiyse de Türk Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Yunanistan Kasım 1921'de bölgeyi Arnavutluk'a geri verdi.

<span class="mw-page-title-main">Sürgündeki Yunanistan Hükûmeti</span>

Sürgündeki Yunanistan Hükûmeti, Nazi Almanyası ve İtalya Krallığı liderliğinde Mihver Devletleri'nin Yunanistan'ı işgali kapsamında, Yunanistan Savaşı sırasında oluşan sürgün hükûmetidir. Sürgün hükûmetinin o dönem İngiliz sömürgesi olan Mısır'ın başkenti Kahire'de olmasından dolayı Kahire Hükûmeti olarak da anılmıştır.

İlyas Çirimokos Kısa bir süre Yunanistan'ın Başbakanı olarak görev yapan bir Yunan politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Temistoklis Sofulis</span> Yunanistan başbakanı (1860-1949; hd. 1924)

Temistoklis Sofulis, Liberal Parti'nin merkez sol kanadında olan ve Sisam Adası'ndan önemli bir merkezci Yunan politikacı. Uzun yıllar parti liderliğini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Nikolaos Plastiras</span> Yunanistan başbakanı (1883-1953, hd. 1945 & 1950 & 1951-1952)

Nikolaos Plastiras, üç kez Yunanistan başbakanlığı da yapmış bir Yunan general ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Damaskinos Papandreu</span> Atina ve Tüm Yunanistan Başpiskoposu, Yunan Politikacı

Başpiskopos Damaskinos Papandreou, 1941'den ölümüne kadar Atina'nın başpiskoposu ve Yunanistan başbakanı idi. Ayrıca, 1944'te Alman işgal kuvvetinin çekilmesi ile II. Dünya Savaşı'nın Yunanistan'a dönüşüyle 1946'da Yunanistan'ın naipliğini yapıyordu. Rolü, II. Dünya Savaşı sırasında Yunanistan'ın Alman işgalinden kurtuluşu ile Yunan İç Savaşı arasında idi.

Alexandros Svolos, Yunanistan'ın Mihver işgali sırasında Direniş temelli bir hükûmet olan Ulusal Kurtuluş Siyasi Komitesi'nin başkanlığını yürüten tanınmış bir Yunan hukukçuydu.

<span class="mw-page-title-main">Yannis Rallis</span> Yunanistan başbakanı (1878-1946; hd. 1943-1944)

Yannis Rallis, Yunanistan'ın Mihver kuvvetleri tarafından II. Dünya Savaşı sırasında işgal edilmesi sırasında Yunanistan'ın üçüncü ve son başbakandı ve 7 Nisan 1943'ten 12 Ekim 1944'e kadar görev yaparak, Atina'da Alman kontrolündeki Yunan kukla hükûmetinde Konstantinos Logotetopulos'u takiben görevli idi.

Yunanistan Birleşik Komünist Partisi Hareketi, 1993 yılında Yunanistan'da kurulan ve Marksist-Leninist, stalinist ve Hocaist görüşlere sahip komünist parti.

<span class="mw-page-title-main">Gavda</span>

Gavda, Yunanistan'ın Girit bölgesinde bulunan bir ada ve belediyedir. Ada, Girit'in güneyinde yer almakta olup Avrupa'nın en güney noktasıdır. Yüzölçümü 32.4 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 1,456'dır. Belediyenin merkezi Kastri'dir.

Lozan Sözleşmesi ve Türk ve Yunan Nüfuslarının Mübadelesine İlişkin Sözleşme olarak da bilinen Türk-Yunan Mübadele Sözleşmesi, Türk Kurtuluş Savaşı Batı Cephesi sonrasında, 30 Ocak 1923'te Lozan'da Yunan ve Türk hükûmetleri temsilcileri tarafından imzalanan arasında bir anlaşmadır. Anlaşma, Ortodoks Hristiyanların Türkiye'den Yunanistan'a ve Müslümanların Yunanistan'dan Türkiye'ye eşzamanlı olarak sınır dışı edilmesini sağladı. Bu gönülsüz nüfus transferleri, 1,5 milyon Anadolu Rumu ve 500.000 Yunanistan Müslümanı olmak üzere yaklaşık iki milyon insanı kapsıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Kurtuluş Cephesi (Makedonya)</span>

Ulusal Kurtuluş Cephesi olarak da bilinir. Halk Kurtuluş Cephesi, Yunanistan'daki Slav Makedon azınlığın oluşturduğu komünist siyasi ve askeri bir organizasyondu.