İçeriğe atla

Arif Yılmaz (akademisyen)

Dr. Arif Yılmaz, (d. 1970, Manisa), Türk akademisyen, araştırmacı, yazar, şair

İlk, orta ve lise Eğitim-Öğrenimini Manisa’da tamamladı.1992’de Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Yüksek Lisansını 1996’da Gazi Üniversitesinde tamamladı. 1996–1997 öğretim yılında dil ve edebiyat alanında çalışmalar yapmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne giden Yılmaz, dönüşünde Ankara Üniversitesinde doktora öğrenimine başladı. Haziran 2004’te Sabahattin Kudret Aksal’ın Hayatı ve Şiirleri Üzerinde Bir Araştırma adlı teziyle “Yeni Türk Edebiyatı Doktoru” unvanını aldı.

2005-2008 yılları arasında Halep Üniversitesi (Suriye), Edebiyat ve İnsani Bilimler Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün kurulmasında görev aldı ve aynı zamanda Halep Başkonsolosluğu, Kültür Bölümünde Türkçe dersleri verdi, kültürel etkinlikler düzenledi.

2008'de Gaziantep Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanlığına  ve ardından Gaziantep Üniversitesi TÖMER kurucu müdürlüğü görevine atanan Arif Yılmaz, GAÜN TÖMER’in kısa süre içerisinde güneydoğunun en büyük dil öğretim merkezi haline gelmesine öncülük etti.

Ağustos 2012’de Uşak Üniversitesindeki görevine başlayan Arif Yılmaz, genişletilmiş ve eleştirel basım özelliği gösteren Sabahattin Kudret Aksal’ın Gazoz Ağacı ve Diğer Öyküler adlı kitabını 2005, aynı ölçütlerle hazırladığı Bütün Şiirleri 2008, Denemeler ve Konuşmaları 2018, uzun soluklu süreli yayınlar taramasıyla gün yüzüne çıkarılan Aksal'ın düz yazılarından oluşan bir seçkiyi Yazılar, Yanıtlar adıyla 2018 yılında yayımladı.

“Sabahattin Kudret Aksal’ın Hayatı, Sanatı ve Şiirleri Üzerinde Bir Araştırma, “Kemal Bilbaşar’ın Öykücülüğü”, “Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu Hayatı ve Şiir Sanatı”, “Şeyh Vasfi ve Şöyle Böyle adlı özgün kitapları, çeşitli makaleleri, şiir ve hikâyeleri bulunan Yılmaz, evli ve iki çocuk babasıdır.

Eserleri

Makaleler

1.   “Sabahattin Kudret Aksal’ın Hikâyeleri”, Türk Dili, 645 (Eylül 2005).

2.   “Sabahattin Kudret Aksal'ın Şiirlerinde ‘Kaçış’ Teması”, Türk Dili, 653 (Mayıs 2006).

3.   “Mehmet Akif Ersoy’un Şiirlerinde Halk Dilinin Kullanımı”, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl: 2009, Cilt: 6, Sayı: 11.

4.   “Orhan Veli’de ‘Kaçış’, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Yıl: 2011 Sayı: 10 (1).

5.   “İsmâil Safâ’nın Şiir Anlayışı ve Ilımlılar”, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Yıl: 2012, Sayı: 11(1).

6.   “Mehmet Âkif Ersoy’un Şiirlerinde Halk Kültürü Ögeleri - Halk Edebiyatı Ögeleri-“, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl: 2012, Cilt: 9, Sayı: 17.

7.  “Hüseyin Sîret’in “Leyâl-i Girîzân” Adlı Şiiri, Uluslararası Sosyal ve Eğitim Bilimleri Dergisi, Cilt: 2, 4 (Aralık 2015).

8.  “Füruzan’ın Öykülerinde Oidipal Kadın Kahramanlar ve Anne - Kız Çatışmaları”, Journal of Turkish Studies, Volume 12 Issue 15, Ocak 2017.

9.  “Atsız’ın Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’na Gönderdiği Mektuplar” Türk  Yurdu, 184 (Aralık 2002).

10. “Toplumsal Gerçekçilik Bağlamında Orhan Kemal’in Hikâyeleri”, Hece Öykü, 4 (Ağustos-Eylül 2004). 15 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

11. “Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nun Düz Yazıları”, Külliye, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu Özel Sayısı, 22 (Aralık-Ocak-Şubat 2004-05).

12. “Edebiyat Bilimine Katkılar”, Türk Dili, 644 (Ağustos 2005).

13. “Atatürk ve Türk Dili”, Mavi, 15 (Güz 2008).

14. “Sosyal ve Siyasî Değişmeler Açısından Peyami Safa’nın Mahşer Romanı”, Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları, 3 (Ocak-Haziran 2010).

Bildiriler

1. “Mehmet Âkif Ersoy’un Şiirlerinde Halk Kültürü Ögeleri”, Mehmet Akif Ersoy ve Balkanlarda Kültür, Düşünce Hareketleri ve Yeniden Yapılanması Uluslararası Sempozyumu, 25-27 Mayıs 2009, Uluslararası Novi Pazar Üniversitesi (Sırbistan).

2. “Recep Şükrü Güngör’ün Hikayeciliği”, Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Kongresi, 17-19 Mayıs 2013, Saraybosna, Bosna Hersek.

3. YILMAZ, A. – ÇELİK, A.  (2016). “Mizah Kavramı Çerçevesinde Yeni Garipçi Şiire Bir Bakış”, 1. Uluslararası Sosyal Bilimler Sempozyumu, 13-14-15 Ekim 2016, Elazığ.

Kitaplar

1. Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu ve Şiir Sanatı, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları, Ankara, 2000.[]

2. Sa bahattin Kudret Aksal, Bütün Öyküleri4 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.(Eleştirel Basım, Hazırlayan: Arif Yılmaz), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2005.4 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

3. S abahattin Kudret Aksal, Bütün Şiirleri5 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.(Eleştirel Basım, Hazırlayan: Arif Yılmaz), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2008.5 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

4. Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, Bütün Şiirleri I, (Eleştirel Basım, Hazırlayan: Arif Yılmaz), Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları, İstanbul 2002. 30 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

5. Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, Bütün Şiirleri II, (Eleştirel Basım, Hazırlayan: Arif Yılmaz), Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları, İstanbul 2002.

6. Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, Bütün Şiirleri III, (Eleştirel Basım, Hazırlayan: Arif Yılmaz), Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları, İstanbul 2002.

7. Sabahattin Kudret Aksal, Hayatı, Sanatı ve Şiirleri Üzerinde Bir Araştırma, Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara, 2010.

8. Kemal Bilbaşar’ın Öykücülüğü, Digital, Uşak, 2012.5 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

9. Şeyh Vasfi ve Muallim Naci ile Mektupları, Digital, Uşak, 2012.

10. S abahattin Kudret Aksal, Denemeler, Konuşmalar,5 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Eleştirel Basım, Hazırlayan: Arif Yılmaz), Yapı Kredi Yayınları, 2018.5 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

11. Sabahattin Kudret Aksal, Yazılar, Yanıtlar, (Eleştirel Basım, Hazırlayan: Arif Yılmaz), Yapı Kredi Yayınları, 2018. 30 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ödül

Sabahattin Kudret Aksal'ın yapıtlarını, yanı sıra dergi ve gazetelerde kalan yazı ve söyleşilerini, soruşturma yanıtlarını bilimsel yol ve yöntemlerle, özveri ve titizlikle yayına hazırlayan Dr. Arif Yılmaz'a verildi.

Tarih: 25 Nisan 2019

Yer: Yapı Kredi Kültür Sanat

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Ali</span> Türk yazar, şair, gazeteci ve öğretmen (1907–1948)

Sabahattin Ali, Türk yazar ve şair. Edebî kişiliğini toplumcu gerçekçi bir düzleme oturtarak yaşamındaki deneyimlerini okuyucusuna yansıttı ve kendisinden sonraki Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatını etkileyen bir figür hâline geldi. Daha çok öykü türünde eserler verse de romanlarıyla ön plana çıktı; romanlarında uzun tasvirlerle ele aldığı sevgi ve aşk temasını, zaman zaman siyasi tartışmalarına gönderme yapan anlatılarla zaman zaman da toplumsal aksaklıklara yönelttiği eleştirilerle destekledi. Kuyucaklı Yusuf (1937), İçimizdeki Şeytan (1940) ve Kürk Mantolu Madonna (1943) romanları Türkiye'deki edebiyat çevrelerinin takdirini toplayarak hem 20. yüzyılda hem 21. yüzyılda etkisini sürdürdü.

Tevhit ya da Tevhid, Türk ve İslam edebiyatında Allah'ı, yaratılış ve kainatın aslı gibi unsurları bir arada yorumlayan manzum –mensur edebî tür.

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Kudret Aksal</span> Türk yazar ve şair

Sabahattin Kudret Aksal, Türk şair, senarist ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Oruç Aruoba</span> Türk yazar, şair ve felsefeci

Oruç Aruoba, Türk yazar, şair, akademisyen ve felsefeci.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Âkif Ersoy</span> Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçi

Mehmed Ragîf, daha sonra Mehmet Âkif Ersoy, Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçidir.

Esat Kabaklı, Türk halk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi</span> Burdurda kurulu devlet üniversitesi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, 01.03.2006 tarih ve 5467 sayılı kanunla Burdur ilinde kurulmuş bir üniversitedir. İsmini Türk yazar Mehmet Akif Ersoy'dan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Eyüboğlu</span> Türk yazar, akademisyen ve çevirmen

Sabahattin Eyüboğlu, Türk yazar, çevirmen ve akademisyendir.

Töre 1969-1985 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık fikir ve sanat dergisidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk edebiyatı</span> Türkçe yazılmış edebî eserler

Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">İsa Kocakaplan</span>

İsa Kocakaplan, Türk bir yazardır.

Ercan Yılmaz,, Türk şair ve yazar.

Mehmet Kaplan,, Türk edebiyat kuramcısı, eleştirmen, edebiyat tarihçisi, yazardır.

Yücel, 1935-1956 yıllarında Muhtar Fehmi Enata ve Kemalettin Birsen yönetiminde çıkarılmış aylık kültür, sanat ve fikir dergisidir.

100 Türk Edebiyatçısı, 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti döneminde Millî Eğitim Bakanlığının (MEB) ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere hem Türk Dili ve Edebiyatı dersi müfredatı ile ilişkilendirilerek yazarların kitaplarının okutulması hem de boş zamanlarını değerlendirmek üzere öncelikle başvurabilecekleri yazarların kaynak eserleri olarak tavsiye edilmesi için derlenmiş Türk yazarlar listesidir.

Ersin Özarslan,, Türk akademisyen yazar.

Peri Bacaları, Yaşar Kemal'in 1957'de yayımlanan röportaj kitabıdır. Varlık Yayınları tarafından basılmıştır. 2004 yılında Bu Diyar Baştanbaşa 3 serisi altında Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmıştır. Eserde Van Gölü'den Çukurova'ya, Anadolu köylerine kadar geniş bir alanda yapılan röportajlar işlenmiştir.

Gazoz Ağacı, Sabahattin Kudret Aksal'ın 1954 tarihli, ilk öykü kitabı. Yazar bu kitabıyla, 1955 yılında ilk kez düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı'nı, yarışmaya "On İkiye Bir Var" kitabıyla katılan Haldun Taner ile paylaşmıştır.

Ahmet Özer, Türk şair, yazar, Türkçe ve edebiyat öğretmeni.

Ordunun Duası, Mehmet Âkif Ersoy'un 1920'de Türk Kurtuluş Savaşı döneminde Türk ordusunu yüreklendirmek amacıyla yazdığı bir şiiridir. Safahat'ta yer almayan ve Ali Rıfat Çağatay tarafından nihavend makamında marş olarak bestelenen şiir yayımlandıktan bir süre sonra Türk askerî birliklerince kullanılmaya başlandı. Şiir, şairin Cenk Şarkısı şiiriyle beraber İstiklâl Marşı'na yakın mısralar barındırmakta ve İstiklal Marşı'nın bir prototipi olarak görülmektedir.