İçeriğe atla

Arif Hikmet Holtay

Arif Hikmet Holtay (d. 1896, Ergani, Diyarbakır, Osmanlı – ö. 1968, Almanya) Türk mimar ve öğretim görevlisi.

1896 yılında Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde doğan Arif Hikmet Holtay ilköğrenimini Hayfa'da yer alan bir Alman okulunda, ortaöğrenimini ise Vefa Lisesi'nde ve sonradan Almanya'nın Stuttgart şehrinde tamamladı. 1927 yılında ise yine Stuttgart şehrinde yer alan Stuttgart Yüksek Teknik Okulu'nde eğitim gördü. 1930 yılında Güzel Sanatlar Akademisi'nde asistan olarak başladı; ilerleyen yıllarda profesör oldu. 1961 yılında yaş haddinden emekli oldu.[1]

1940'lı yıllarda modern mimarlık akımlarının Türkiye'deki mimarlık uygulamalarına etkileri çok yaygın olmasa da, özellikle Uluslararası üslup stilindeki birçok yapı 1930'lu ve 1940'lı yıllarda inşa edilmiştir. Bu tarzda inşa edilmiş yapılar arasında Arif Hikmet Holtay'ın 1934 yılında tasarladığı İstanbul Üniversitesi Gözlemevi'nin özel bir önemi vardır.[2] Bazı mimarlık eleştirmenleri bu yapıyı mimaride kübizmin Türkiye'deki en iyi uygulamalarından sayarlar.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Arif Hikmet Holtay". MimarlikMuzesi.org. 28 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2011. 
  2. ^ "Çağa Uygun Anlayış". MimarlikMuzesi.org. 23 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2011. 
  3. ^ "Son Yüzyılın Türk Mimarlık Sanatına Genel Bir Bakış (IV), Yılmaz Ergüvenç". KentHaber.com. Erişim tarihi: 12 Nisan 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Bonatz</span> Alman mimar (1877-1956)

Paul Bonatz, Alman mimardır. Türkiye'de bulunduğu 1940'larda İkinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın destekleyici ve yönlendiricilerinden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Arif Hikmet Koyunoğlu</span> Türk mimar ve fotoğraf sanatçısı (1888-1982)

Ahmet Arif Hikmet Koyunoğlu, Türk mimar ve fotoğraf sanatçısı. Cumhuriyetin ilk dönem mimarlarından olan Koyunoğlu'nun en önemli yapıtları Ankara'daki Etnografya Müzesi, bugün müze olarak kullanılan Türk Ocağı Binası, Bursa'daki Tayyare Kültür Merkezi'dir.

Sir James Frazer Stirling Birleşik Krallık'ın 20. yüzyıldaki mimarlık sektöründe en etkili olmuş mimarlarının başında gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Ulusal Mimarlık Akımı</span> Türkiyede mimari akım

Birinci ulusal mimarlık akımı, neoklasik Türk üslûbu veya millî mimarî rönesansı; ağırlıklı olarak 1908 ile 1930 yılları arasında yaygın olan mimarî üslûptur. Her ne kadar Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlamış bir üslûp olsa da esas etkisini cumhuriyet döneminde göstermiştir.

İkinci Ulusal Mimari Akımı veya Yeni Yöreselcilik, 1939 ile 1950 yılları arasında Türkiye’de etkisini göstermiş ve dönemin yükselen totaliter ve milliyetçi düşünce ve üsluplarından etkilenmiş bir mimarlık üslubudur.

Abidin Mortaş Türk mimar. Türkiye'nin ilk mimarlık dergisi olan Arkitekt'in kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Giulio Mongeri</span> İtalyan mimar

Giulio Mongeri Levanten kökenli Türk vatandaşı mimar.

<span class="mw-page-title-main">Robert Oerley</span>

Robert Oerley Avusturya kökenli bir mimar.

1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni bir devlet olması ve kendini mümkün mertebe Osmanlı İmparatorluğu'nu temsil eden kavramlardan uzak tutması mimariye de yansıdı. Aynı bağlamda iç politik nedenlerden dolayı Osmanlı döneminde çalışmış kadrolardan da uzak durulması tercih edilmeye başlanmıştı. Bu sebeple 1920'li yıllar ile 1940'lı yıllar arasındaki süreçte kalifiye yerli mimar eksikliğini telafi etmek için ve yeni gelecek idari kadroları eğitmek için ağırlıklı olarak başkent Ankara'nın mimarisinde Avrupa kökenli mimarlar tercih edilmiştir.

Ertuğrul Menteşe Türk mimar. Türkiye'de uygulanmış ilk uydu kent projelerinden birisi olan Ataköy 1. Kısım ve 2. Kısım'ların mimarıdır. Ayrıca Modern Cumhuriyet Mimarlığı'nın en önemli uygulamalarından olan Mersin Halkevi binası'nın da mimarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şevki Balmumcu</span> Türk mimar

Şevki Balmumcu, Türk mimardır. Ankara Sergi Evi binasının mimarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Güney (mimar)</span>

Ömer Güney Türk mimar. Erken Cumhuriyet dönemi mimarlığında çok önemli bir yapı olan İstanbul Radyoevi’ni tasarlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vasfi Egeli</span> Türk mimar

Ali Vasfi Egeli, Türk mimardır.

Enver Tokay, Türk mimar. Türkiye'deki mimarlık tarihinde önemli yer tutan ve Türkiye'de inşa edilmiş ilk gökdelen olarak kabul edilen Kızılay Emek İşhanı'nı tasarlamıştır.

Teoman Doruk, Türk mimar ve öğretim görevlisi. Türkiye mimarlık tarihinin 1950’li yıllardaki en önemli eserlerinden birisi olan DSİ Genel Müdürlük Binası’nı tasarlamıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanlığı görevini de yürüten Teoman Doruk 12 Eylül Darbesi’nden sonra ABD’ye yerleşmiştir.

İlhan Tayman Türk mimar. Türkiye mimarlık tarihinde oldukça öneme sahip Kızılay Emek İşhanı ve Tekel Genel Müdürlük yapılarının mimarıdır.

Tekel Genel Müdürlük Binası, İlhan Tayman ve Enver Tokay tarafından İstanbul’un Unkapanı semtinde inşa edilmiş bir yapıdır. Uzun yıllar TEKEL'in genel müdürlük binası olan bu yapı daha sonradan özelleştirilmek üzere Maliye Bakanlığı'na bağlı olan Milli Emlak Müdürlüğü’ne devredildi. Akabinde de 2010 yılında 49 yıllığına Medipol Grup’a kiralandı. Günümüzde İstanbul Medipol Üniversitesi tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Feridun Kip</span> Türk mimar

Feridun Kip Türk mimar. Çanakkale Şehitleri Anıtı'nı tasarlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çocuk Sarayı Apartmanı</span>

Çocuk Sarayı Apartmanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir apartmandır.