İçeriğe atla

Arif Erkin Güzelbeyoğlu

Arif Erkin Güzelbeyoğlu
Doğum11 Eylül 1935 (89 yaşında)
Gaziantep, Türkiye
MilliyetTürk
Eğitimİstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
MeslekMimar, müzisyen, oyuncu ve bürokrat
Etkin yıllar1969-günümüz

Arif Erkin Güzelbeyoğlu (d. 11 Eylül 1935, Gaziantep), Türk mimar, müzisyen ve oyuncudur.

Tiyatroya amatör olarak Genç Oyuncular'da başladı. Dostlar Tiyatrosu'nun kuruluşunda yer aldı. Tiyatroda oyunculuğun yanı sıra oyun müziklerini de yaptı. Otuz yıl İstanbul Belediyesi'nde bürokratlık yaptı. Birçok televizyon yapımının müziklerini ve "Umut", "Ağıt", "Değirmen" gibi filmlerin müziklerini yaptı. Dizi oyuncusu olarak, "İkinci Bahar" dizisindeki rolü ile ünlendi.

Hayatı ve kariyeri

11 Eylül 1935 tarihinde Gaziantep'te doğdu. Güzelbeyzade adlı bir Türkmen boyundan gelen soyadı Güzelbeyoğlu olarak Türkçeleştirilmiştir.[]

Yükseköğrenim için İstanbul'a gidene kadar Gaziantep'te yaşadı. Lise yıllarında tiyatroya ve müziğe ilgi duydu. Gaziantep Lisesinde öğrenciliği sırasında 1950 yılında bir yarışma sonucu Moliere'in Hastalık Hastası oyunundaki başrolü ile amatör olarak tiyatro hayatına başladı.[1] Lise öğretmeninden keman dersleri aldı.

İstanbul Teknik Üniversitesinde mimarlık, Devlet Opera ve Balesi'nin, Opera Dershanesi'nde müzik eğitimi aldı. İstanbul Radyosu'nda solist ve korist olarak çalıştı. Önce Genç Oyuncular tiyatro grubunun kuruluşunda yer aldı.[2] Okulu bitirip askerlik hizmetini yaptıktan sonra 1964 yılında Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nda Refik Erduran’ın "Direklerarası" adlı müzikalindeki rolü ile profesyonel oyunculuğa başladı. Oyunun müziklerini de yapan Arif Erkin, Haldun Taner'in "Zilli Zarife" ve "Vatan Kurtaran Şaban" adlı oyunlarının da müziklerini yaptı.

Genco Erkal tarafından Gençler Tiyatrosu'nun devamı olarak kurulan Dostlar Tiyatrosu'nun kuruluşunda yer aldı. Dostlar Tiyatrosu'nun ilk beş yılı boyunca tüm oyunlarının müziklerini yaptı.[1]

İstanbul Belediyesi İmar Müdürlüğünde 30 yıl çalıştı. Beşiktaş Belediyesinde İmar Müdürü ve Teknik Başkan Yardımcılığı görevi yaptıktan sonra emekli oldu.[1] Memurluk hayatı sırasında tiyatro ve müziğe devam etti. Bir süre sonra oyunculuğa ara verdi ve sadece oyun müzikleri yaptı.

Umut, Karakolda Ayna Var, Gramafon Avrat, Bir Milyara Çocuk ve Bizimkiler gibi pek çok görsel yapımın müziklerine emek verdi. Umut filmi ile 1969 Adana Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Müzik Ödülü'nü aldı.

Keşanlı Ali Destanı filmi ile başladığı oyunculuk hayatında ünlenmesi, İkinci Bahar dizisi ile oldu.[3] 2004-2007 yılları arasında yayımlanan Yabancı Damat dizisinde "Memik Dede" karakterini canlandırdı. 2007 yapımı Beyaz Melek adlı sinema filminde de "Mala Ahmet" karakterini canlandırdı. Daha sonra Canım Ailem dizisinde "Cabbar Ağa" rolünü, Muhteşem Yüzyıl adlı dizide "Piri Mehmet Paşa" adlı Divan Üyesini canlandırdı; Doksanlar, Kadim Dostum ve Çoban Yıldızı adlı dizilerde yer aldı. Müziğiyle sinemaya yaptığı katkılardan ötürü 2021 yılında İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali'nde Onur Ödülü ile ödüllendirildi.[4]

Tiyatro oyunları

Filmografisi

Kaynakça

  1. ^ a b c Yülek, Güler. "'Çiğ köfte yapmak benim için terapi'". Posta gazetesi, 20 Ekim 2012. 22 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  2. ^ "Arif Erkin ile Söyleşi". art-izan.org 10 Kasım 1995. 22 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  3. ^ Uras, Cansu. "Arif Erkin Güzelbeyoğlu: İlk set günü zaman zaman titrediğimi hissettim". Ranini.tv 27 Ekim 2016. 3 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2021. 
  4. ^ Gazetesi, Evrensel. "İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali başladı". Evrensel.net. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Fikret Hakan, gerçek adıyla Gaffar Bumin Çıtanak, Türk oyuncudur.

Yıldıray Şahinler, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, yazar ve yönetmendir.

<span class="mw-page-title-main">Tuncel Kurtiz</span> Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu (1936–2013)

Tuncel Tayanç Kurtiz, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu, yönetmen, yapımcı ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Genco Erkal</span> Türk oyuncu (1938–2024)

Genco Erkal, Türk tiyatro ve sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Akan</span>

Mehmet Akan,, Türk tiyatro ve sinema dizi oyuncusu, yönetmen, koreograf, folklorcu ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Çolpan İlhan</span> Türk tiyatro ve sinema sanatçısı

Çolpan İlhan, Türk tiyatro ve sinema sanatçısıdır.

Dolunay Soysert, Türk oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Erdal Özyağcılar</span> Türk tiyatrocu, sinema ve dizi oyuncusu

Erdal Özyağcılar, Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı.

Umur Bugay ya da tam adıyla Ali Umur Bugay, Türk senarist, oyuncu, yönetmen, dramaturg ve yazardır.

Zeynep Irgat, Türk sinema ve tiyatro oyuncusudur.

Macit Koper, Türk oyuncu, senarist.

Ali Sürmeli, Türk tiyatro ve sinema oyuncusudur.

Meral Onuktav Kosak Çetinkaya, Türk sinema ve tiyatro sanatçısı.

Berke Üzrek, Türk tiyatro ve sinema oyuncusudur.

Rana Solakyan sahne adıyla Rana Cabbar, Ermeni ve Rum asıllı Türk sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu.

Atılay Uluışık, Türk tiyatro - dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısıdır. İlk olarak 1989-2002 yılları arasında yayınlanan Bizimkiler dizisi ile tanınmıştır. Daha sonra Yazlıkçılar, Hürrem Sultan, Doksanlar, Kara Para Aşk, Behzat Ç, Afili Aşk ve Teşkilat adlı dizilerde ve Balalayka, Soğuk, Rüya, Orhan Pamuk'a Söylemeyin Kars'ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var, Yalnız Hayaller Kaldı ve Âkif adlı sinema filmlerinde oynamıştır. Bugüne kadar biri özel tiyatro diğerleri İBŞT’nin olmak üzere dört tiyatro oyununda sahneye çıkmıştır. Ayrıca, çeşitli projelerde çocuk yaşta eğitimini aldığı seslendirme sanatçılığı yapmayı sürdürmüş ve reklam filmlerinde de oynamıştır.

İpek Çeken, Türk tiyatro oyuncusu.

Murat Kılıç, Türk oyuncu.

Gül Onat, Türk tiyatro ve dizi oyuncusu.

Elif Bahar Şahin, Türk dizi ve sinema oyuncusu.