İçeriğe atla

Ariane 2

Ariane 2
AmaçOrta kaldırma fırlatma aracı
ÜreticiAérospatiale
Menşei ülke Avrupa Birliği
Boyut
Yükseklik49.13 m (161.2 ft)
Çap3.8 m (12 ft)
Ağırlık215,200 kg[1] (474,000 lb)
Kademeler3
Kapasite
GTO için
yük
2,175 kg[2] (4,795 lb)
İlgili roketler
Roket ailesiAriane
Fırlatma geçmişi
DurumHizmet dışı
Fırlatma yerleriELA-1, Guyana Uzay Merkezi
Toplam fırlatmalar6
Başarı(lar)5
Başarısızlık(lar)1
İlk uçuş31 Mayıs 1986
Son uçuş2 Nisan 1989
Taşıdığı yolcu veya kargo türüTele-X
İlk kademe - L-140[3]
MotorViking 2B
İtme kuvveti2,771.940 kN (623,157 lbf)
Özgül itici kuvvet2376 N·s/kg
Yanma süresi138 saniye
YakıtUH 25/N2O4
İkinci kademe L-33[3]
MotorViking 4B
İtme kuvveti2,580 kN (580,000 lbf)
Özgül itici kuvvet2851 N·s/kg
Yanma süresi128.9 saniye
YakıtUH 25/N2O4
Üçüncü kademe - H-10[3]
MotorHM7-B
İtme kuvveti64.2 kN (14,400 lbf)
Özgül itici kuvvet4336 N·s/kg
Yanma süresi729 saniye
YakıtLH2/LOX

Ariane 2, Ariane roket ailesine ait bir roketidir. Roket, Aérospatiale tarafından üretilmiş olup[1] 1986-1989 yılları arasında toplam beş uçuş gerçekleştirdi.

Ariane 2, Ariane 3 temelli olup yük taşıma kapasitesi 2,175 kg çıkartıldı ve ek katı roket güçlendiricileri bulunmamaktaydı.[1]

Ariane 2, ilk uçuşunu 31 Mayıs 1986 tarihinde gerçekleştirmiş olup motor arızası nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı. İlk başarılı uçuş ise 21 Kasım 1987 tarihinde gerçekleşti. Son uçuşunu ise 2 Nisan 1989 tarihinde yapmış olup başarılı bir şekilde Tele-X'i yörüngeye yerleştirmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c Harvey, Brian (2003). Europe's Space Programme: To Ariane and Beyond. Berlin: Springer-Verlag. ISBN 1852337222. 
  2. ^ a b Krebs, Gunter. "Ariane-2". Gunter's Space Page. 21 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2017. 
  3. ^ a b c "Ariane, Design(1)". b14643.de. 30 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Uzay Ajansı</span> AB ülkelerinin uzay kuruluşu

Avrupa Uzay Ajansı veya yaygın İngilizce kısaltmasıyla ESA, 1975 yılında, uzayın keşfini amaçlayan, hükûmetlerarası bir organizasyon olarak kurulmuştur. Şu an 22 üyesi olan ajansın merkezi Fransa'nın başkenti Paris'tedir. 2021 yılı itibarıyla 4,55 milyar Euro'luk bütçeye ve yaklaşık 2200 çalışana sahiptir.

Uluslararası gösterge, Uluslararası kuraladla tanımlama veya aynı zamanda COSPAR göstergesi, ABD'de ise NSSDC olarak bilinir, uydular için kabul edilmiş uluslararası bir sayısal uygulamadır. Bu sayısal uygulama, uydunun fırlatılış yılını ve o yıl içinde bu fırlatılışın kaçıncı başarılı fırlatılış olduğunu gösterecek üç basamaklı bir sayıyı ve bu fırlatılıştaki parça sırasını gösteren bir harfi içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Marshall Uzay Uçuş Merkezi</span> NASAnın esas merkezi

George C. Marshall Space Flight Center George C. Marshall Uzay Uçuş Merkezi (MSFC); NASA'nın esas merkezidir, uzay roket itiş sistemleri, uzay mekiği itiş sistemleri, uzay mekiği dış tankı, uçuş ve uçuş ekibi eğitimi, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) tasarım ve yapımı, bilgisayarlar, şebekeler ve bilgi yönetimi için liderlik görevini üstlenen merkezdir. Huntsville, Alabama'daki Redstone Arsenal'de yerleşik olan merkez General George Marshall'ın adını taşımaktadır. Merkezde Kennedy Uzay Merkezi'nde Uzay Mekiği fırlatılış, iniş ve deney çalışmalarını, Uluslararası Uzay İstasyonunun fırlatılış ve deney çalışmalarını destekleyen Huntsville Operasyonlar Destek Merkezi (HOSC) de bulunmaktadır. HOSC aynı zamanda Marshall Merkezinden bir ekip roketteyse Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü fırlatılışı takip etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">SpaceX</span> Amerikan özel havacılık şirketi

SpaceX, merkezi ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Hawthorne şehrinde bulunan bir Amerikalı uzay taşımacılığı şirketidir. SpaceX; Falcon 9, Falcon Heavy, Starlink, Dragon Kargo, Starship gibi uzay misyonu araçlarını bünyesinde bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ariane 5</span> ESAnın en geliştirilmiş kargo roketi

Ariane 5, ESA'nın en geliştirilmiş kargo roketidir. Son zamanlarda güvenilirliği de önemli ölçüde dikkatleri çekmiştir. 22 kez üst üste başarılı uçuş yapmıştır. Uzunluğu yaklaşık 54 metre çapı ise 5,4 metredir. Yüksüz ağırlığı yaklaşık 780 tondur.

<span class="mw-page-title-main">Falcon 9</span> Merkezi Kaliforniyanın Hawthorne şehrinde olan SpaceX şirketi tarafından tasarlanıp geliştirilen yeniden kullanılabilir bir fırlatma araçları ailesi

Falcon 9, merkezi Kaliforniya'nın Hawthorne şehrinde olan SpaceX şirketi tarafından tasarlanıp geliştirilen yeniden kullanılabilir bir fırlatma araçları ailesidir. Bu fırlatma araçları ailesi Falcon 9 v1.0, Falcon 9 v1.1, Falcon 9-R'den oluşmaktadır. Bu yörüngeye iki aşamada çıkan aracın her iki aşaması için de güç, yakıt olarak sıvı oksijen (LOX) ve roket-sınıfı kerosen (RP-1) kullanan roket motorları tarafından sağlanır. Falcon 9'un şu anki haliyle alçak Dünya yörüngesine 13150 kilogram (28990 lb) ağırlığında ve yer istasyonu transfer yörüngesine 4,850 kilogram (10,690 lb) ağırlığında görev yüklerini taşıyabilmektedir. Her üç Falcon 9 aracı da orta ölçekteki fırlatma sistemleri sınıfındadır.

Vega, Avrupa Uzay Ajansı'nın kullandığı, İtalya Uzay Ajansı ve Avrupa Uzay Ajansı'nın ortaklaşa geliştirdiği ArianeSpace tarafından kullanılan bir harcanabilir fırlatma sistemidir. Geliştirilmesi 1998'de başladı ve 13 Şubat 2012 tarihinde Guyana Uzay Merkezi'nde ilk fırlatma gerçekleşti. ArianeSpace 2018'in sonuna kadar Vega'yı kullanmak istediğini belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Falcon 1</span> SpaceX şirketi tarafından özel sermaye ile geliştirilmiş ve üretilmiş olan, bir harcanabilir fırlatma sistemi

Falcon 1, SpaceX şirketi tarafından özel sermaye ile geliştirilmiş ve üretilmiş olan, bir 'harcanabilir fırlatma sistemidir. Yörüngeye-iki-aşamalı-çıkan türdeki roket her iki aşama için de yakıt olarak LOX/RP-1 karışımını kullanmaktadır, ilk aşamada tek bir Merlin motoru ve ikinci aşamada ise tek bir Kestrel motoru kullanılmaktadır. Roket baştan sona SpaceX tarafından tasarlandı ve özel sermaye ile geliştirilerek yörüngeye çıkabilen ilk başarılı sıvı-yakıt-itkili fırlatma aracı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Falcon (roket ailesi)</span>

Falcon roket ailesi, Space Exploration Technologies (SpaceX) şirketi tarafından geliştirilen ve işletilen bir dizi fırlatma aracıdır. Tamamen 21. yüzyılda tasarlanmış ilk yörüngesel fırlatma araçlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Atlas V</span>

Atlas V, aktif olarak sürmekte olan fırlatma sistemlerinden Atlas Füzesi ailesi içerisinde bulunmaktadır. Roket ilk başlarda sadece Lockheed Martin şirketinin desteğiyle sürmesine karşın, devreye Boeing, United Launch Alliance'nin (ULA), Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'nin de girmesiyle hız kazanmıştır. Atlas V'in motoru Rus yapımı RD-180 dir ve yakıt olarak kerosen ile sıvı oksijen kullanmaktadır. Atlas V roketinin çapı 7.2 m olup, yüksekliği ise 32.3 m dir. Roket Decatur, Alabama ve Harlingen, Teksas'ta monte (üretim) yapılmıştır.

Bu yörünge fırlatma sistemlerinin bir karşılaştırmasıdır. Aşağıda geleneksel yörünge fırlatma sistemlerinin tam listesi sunulmuştur. Geleneksel fırlatıcı aileleri kısa, basit listesi için bkz: Yörünge fırlatma aileleri karşılaştırması.

Airbus Defence and Space SAS, Airbus'ın havacılık ve savunmadan sorumlu bölümüdür. Ocak 2014 tarihinde EADS'ın kurumsal yeniden yapılandırılması sırasında ve Airbus Military, Astrium ve Cassidian bölümlerinin birleştirilmesiyle kurulmuştur. Merkezi Fransa'nın Toulouse kentinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ariane (roket ailesi)</span>

Ariane, Avrupa yapımı uzay fırlatma aracı serisidir. Adını bir mitolojik karakter olan Ariadne'nin Fransızca telaffuzundan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ariane 1</span>

Ariane 1, Ariane roket ailesinin ilk roketidir. Roket, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Aérospatiale tarafından 1973 yılında geliştirilmiş olup ilk uçuşunu 24 Aralık 1973 tarihinde gerçekleştirdi.

Ariane 3, Ariane roket ailesine ait bir roketidir. Roket, Aérospatiale tarafından üretilmiş olup 1984-1989 yılları arasında toplam 11 uçuş gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Ariane 4</span>

Ariane 4, Ariane roket ailesine ait bir roketidir. Roket, Arianespace tarafından üretilmiş olup 1990-2003 yılları arasında toplam 116 uçuş gerçekleştirdi. Yerini Ariane 5'e bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">H-IIA</span>

H-IIA (H2A), Japon yapımı bir sıvı yakıtlı fırlatma roketidir. Roket, JAXA ve Mitsubishi Heavy Industries tarafından geliştirilmiş olup uyduları jeostatik yörüngeye göndermek, ay yörüngesine uzay aracı göndermek ve Venüs'e gezegenler arası bir uzay sondası göndermek amacıyla kullanıldı. H-IIA, güvenilirliği artırmak ve maliyetleri en aza indirgemek için büyük ölçüde yeniden tasarlanan daha önceki H-II roketinin bir varyantıdır.

<span class="mw-page-title-main">H-IIB</span>

H-IIB (H2B), Japon yapımı bir sıvı yakıtlı fırlatma roketidir. Roket, JAXA ve Mitsubishi Heavy Industries tarafından geliştirilmiş olup uyduları jeostatik yörüngeye göndermek ve H-II Transfer Araçları'nı Uluslararası Uzay İstasyonu'na göndermek amacıyla kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Electron (roket)</span> Roket

Electron, Yeni Zelanda havacılık şirketi Rocket Lab tarafından geliştirilen ve ticari küçük uydu başlatma segmentini (CubeSats) kapsayan iki aşamalı bir fırlatma aracıdır. Aracın Rutherford motorları, yörünge roketine güç sağlayan ilk elektrikli pompa besleme motorudur.