İçeriğe atla

Argyreia

Argyreia
Argyreia elliptica
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Solanales
Familya:Convolvulaceae
Cins:Argyreia
Lour.

Argyreia, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.[1][2]

Sarmaşık, otsu gövdeli tırmanıcı veya odunsu bir kökten dayanıklı sarmaşık şeklinde sürgünler veren bitkilerdir.[2] Çok yıllık odunsu bir gövdeye veya tek yıllık bir gövde ile birlikte, çok yıllık kalıcı bir köke sahiptirler.[2] Ana olarak tropikal Asya'da yayılış göstermiştirler.[2] Yalnızca 1 türü Avustralya'da yayılmıştır.[2]

Özellikler

Yaprak

Yapraklar saplı ve basittirler.[2] Yaprak tabanı üçgen şeklindedir ve yaprak ayası yuvarlak veya kalp şeklindedir.[2]

Çiçek durumu

Çiçek durumu yaprak sapı ile dal arasından başlar veya bazen dalın ucundan başlar.[2] Talkım veya gevşek kömeç veya sık kömeç biçimindedir.[2] Çiçek durumu birkaç çiçekten veya çok sayıda çiçekten oluşabilir.[2] Brakteler kalıcıdırlar veya erkenden düşerler, büyük veya küçük olabilirler.[2]

Çiçek

Çiçekler günlük olarak değişim gösterirler.[2] Gösterişli, dik veya gittikçe yükselen şekilde olabilirler.[2] Çanak yapraklar, yeşil bir yaprağa benzer şekilde veya kösele şeklinde olabilirler; dış kısımları tüylenmiş, iç kısımları ise tüysüzdür; meyvede kalıcıdırlar; genişçedirler; iç kısımları kırmızılaşır.[2] Taç yapraklar topluluğu; mor, pembe veya beyaz renktedir; çan, huni veya tüp biçimindedir.[2] Üst geniş kenarları girintisizdir veya 5 belirgin bantla 5 loba ayrılmıştır.[2] Taç yapraklar arasındaki bantlar çoğunlukla tüylenmiştir.[2] Erkek organlar gizlenmiştirler veya belirgindirler.[2] Sapçıklar taç yapraklar topluluğunun tabanına yakın bir kısma bağlanmıştırlar.[2] Genişlemiştirler ve bağlanma noktaları üç köşelidir.[2] Genellikle tüylenmişlerdir veya salgı bezleri taşırlar (nadiren tüysüzdürler).[2] Üst kısımları ipliksi ve tüysüzdür.[2] Polenler küre şeklindedirler ve yüzeyleri deliklerle ve ince dikensi çıkıntılarla kaplıdır.[2] Dişi organ gizli veya açıkta olabilir.[2] Orta halka yüzük şeklinde veya yüksük şeklinde olabilir.[2] Tamdır veya hafifçe 5 loba ayrılmış olabilir.[2] Yumurtalık 2 veya 4 gözlü, 4 ovüllü, tüylü veya tüysüz olabilir.[2] Boyuncuk tek ve ipliksidir.[2] Tepecik 2 tanedir ve yuvarlak şeklindedir.[2]

Meyve ve tohum

Meyve böğürtlenimsidir.[2] Dış duvarı kolay kırılabilir bir yapıda veya yumuşak bir yapıda veya kösele kadar sert bir yapıdadır.[2] Kırmızı, morumsu, turuncu veya siyah renkte olabilir.[2] İç kısmı etli, sulu veya pudra gibidir.[2] Meyve 4 veya daha az sayıda tohum içerir (nadiren tek tohumludur).[2] Tohumlar yuvarlak ve tüysüzdür.[2]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "ITIS". 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2022. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai "Argyreia". convolvulaceae.myspecies.info. 27 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İki çenekliler</span>

İki çenekliler ya da ödikotlar, embriyonlarında iki çenek (kotiledon) bulunan bir çiçekli bitki sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Baklagiller</span> Fabales takımından çoğunu otsu bitkilerin oluşturduğu çalı ve ağaç türlerini de içeren büyük bir familya

Baklagiller (Fabaceae), Fabales takımından çoğunu otsu bitkilerin oluşturduğu çalı ve ağaç türlerini de içeren büyük bir familya.

<span class="mw-page-title-main">Caryophyllaceae</span>

Karanfilgiller (Caryophyllaceae), bir yıllık ve çok yıllık otsu, çalımsı bitkileri kapsayan bir çiçekli bitkiler familyası.

<span class="mw-page-title-main">Maydanoz</span> Yenilebilen bir bitki

Maydanoz, yeşil renkli, damarlı bir bitki türüdür. Yaprakları baharat olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ballıbabagiller</span> bitki familyası

'Lamiaceae, Labiatae veya Türkçe adıyla 'Ballıbabagiller; 236 cins ve 7,280 tür ile temsil edilir ve dünya çapında özellikle ılıman kuşakta yayılış gösteren bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kara kavak</span> Söğütgiller familyasından bir bitki türü

Karakavak, söğütgiller (Salicaceae) familyasından ana vatanı Avrupa, güneybatı ve Orta Asya olan ve Türkiye'de doğal olarak bulunan bir kavak türü.

<span class="mw-page-title-main">Turpgiller</span>

Turpgiller (Brassicaceae) familyası tek yıllık, iki yıllık veya çok yıllık otsu bitkiler, yarı çalılar, çalılar veya nadiren küçük ağaçlardan oluşmuştur. Brassicaceae familyası istilacı bitkilerin önemli bir kısmını barındıran ve aynı zamanda kolza, beyaz hardal, kara hardal, kırmızı hardal, yağ şalgamı, kır lahanası turp, çin marulu, başlahana, kale (karalahana), brüksel lahanası, brokoli, çin brokolisi, karnabahar, yer lahanası, roka, tere, çoban çantası gibi ekonomik önemi olan birçok bitkiyi içermektedir. Brasicaceae familyası, dünyanın hemen her yerinde bulunabilmektedir. Ancak kuzey ılıman kuşak ve özellikle Akdeniz havzası, Orta ve Güneybatı Asya’da daha yoğun yayılış göstermektedir. Tropiklerde ve Güney yarımkürede tür sayısı azdır. Brassicaceae familyası Dünya’da 337 cins ve yaklaşık 3350 tür ile geniş yayılış gösterirken, Türkiye Florası içerisinde 98 cins, 605 tür ve 676 takson içeren 4. büyük familyadır.

<span class="mw-page-title-main">Barut ağacı</span> Cehrigiller familyasından bir bitki türü

Barut ağacı, cehrigiller (Rhamnaceae) familyasından 4–5 m'ye kadar boylanan yaprak döken yavaş gelişen bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Çay (bitki)</span> Çaygiller familyasından bir bitki türü

Çay, çaygiller (Theaceae) familyasından nemli iklimlerde yetişen, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi üretmekte kullanılan bir tarım bitkisi. Yeşil çay, siyah çay, fermente çay, beyaz çay, sarı çay, bitki çayı ve oolong farklı oksidasyon seviyelerinden geçirilerek üretilir. Diğer yandan Kukicha çayı yapraklardan ziyade sürgün ve gövdeden elde edilir. Çay bitkisinin bilimsel ismi Camellia sinensistir.

<span class="mw-page-title-main">Convolvulaceae</span> Çiçekli bitkilerin Solanales takımına bağlı bir familyası

Convolvulaceae, Tarlasarmaşığıgiller, Çitsarmaşığıgiller, Kahkahaçiçeğigiller veya Gündüzsefasıgiller; Solanales takımına ait, yaklaşık 58 cins ve 1.880 tür ile temsil edilen, tropikler ve ılıman kuşak başta olmak üzere dünya çapında yayılış gösteren; tatlı patates, cinsaçı ve tarla sarmaşığı gibi bitkileri içeren, bir çiçekli bitki familyasıdır.

<i>Aniseia</i> bitki cinsi

Aniseia, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Panama veya Herrera orijinlidir.

<i>Astripomoea</i> bitki cinsi

Astripomoea, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Yayılışı Afrika ile sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ipomoeeae</span>

Ipomoeeae, Kahkahaçiçeğigiller familyasının bir oymağıdır. Tip cinsi Ipomoea'dır.

<span class="mw-page-title-main">Cardiochlamyeae</span>

Cardiochlamyeae, Kahkahaçiçeğigiller familyasının bir alt familyasıdır, 6 cins ile temsil edilir, tip cinsi Cardiochlamys'dir.

<i>Evolvulus</i>

Evolvulus, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Çoğu Amerika kıtasına özgüdür. Yaklaşık 100 tür vardır.

<i>Ipomoea cairica</i>

Ipomoea cairica, palmat yaprakları ve büyük, gösterişli beyaz ila lavanta çiçekleri ile sarmaşık, otsu, çok yıllık bir bitkidir. Kahkahaçiçeğigiller familyasındandır.

<span class="mw-page-title-main">Dichondreae</span> bitki oymağı

Dichondreae, Kahkahaçiçeğigiller familyasının bir oymağıdır. 6 cins ile temsil edilir. Tür sayısı kesin olarak bilinmemektedir. Yere yatık büyüyen otlar veya sarmaşıklar şeklindeki bitkilerdir. Bazılarında lamina tabanı kordat değildir, bazılarında damarlanma kuş tüyü şeklindedir. Bazılarında çiçek durumu rasemozdur. Filamentler (sapçıklar) şişkindir ve tüylenmiştir. Stilus iki eşit parçaya ayrılmıştır ve bazılarında ginobaziktir. Stigmalar küre şeklindedir. Meyve aken şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Cresseae</span> bitki oymağı

Cresseae, Kahkahaçiçeğigiller familyasının bir oymağıdır. Tüm tropiklerde yayılış göstermiştir. 8 cins ile temsil edilir. Tür sayısı kesin olarak bilinmemektedir. Ot veya küçük çalılar şeklinde, az bir kısmı ise sarmaşık şeklindeki bitkilerdir. Lamina tabanı, kordat değildir. Filamentler (sapçıklar) düz ve tüysüzdür. Genellikle stilus iki eşit parçaya ayrılmıştır. Stigma loblara ayrılmış bir küre şeklindedir. Meyve aken şeklinde ve tek lobludur.

Maripeae, Kahkahaçiçeğigiller familyasının bir oymağıdır. Orta ve Güney Amerika'da yayılış gösterir. 3 cins ve 35 tür ile temsil edilir. Sarmaşık şeklindeki bitkilerdir. Lamina tabanı, kordat değildir. Filamentler (sapçıklar) şişkindir ve tüylenmiştir. Stilus genellikle eşit iki parçaya ayrılmıştır. Meyve odunsu ve üzüm şeklindedir. Ekzotestal hücreler sulanmış ve etlenmiştir, mezotestal hücreler birazcık uzamış ve kalınlaşmıştır.

Tanacetum kotschyi, Asteraceae familyasından bir pire otu türü.