Grozni Rusya'nın Çeçen Cumhuriyeti'nin başkentidir. Şehir Sunja Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Şehrin ismi Rus çarı Korkunç İvan'a ithafen Grozni olarak seçilmiştir. Eski isimleri ise Süncekale ve Cevherkale'dir. Yüzölçümü 324,16 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarıyla 271.573'tür. 2010 nüfus sayımına göre, nüfusu 271.573 olan nüfusu, 2002 nüfus sayımına göre 210.720 olan nüfusuna kıyasla artmış olsa da, 1989 nüfus sayımına göre 399.688 olan nüfusun sadece üçte ikisi kaydedilmiştir. 1870'e kadar Rusça: Groznaya olarak bilinirdi.
Çeçenistan, resmî adıyla Çeçen Cumhuriyeti, yaygın olarak bilinen şekliyle Çeçenya, Rusya Federasyonu'nun federal bölgelerinden (cumhuriyet) birisidir.
Çeçenler, Kafkasya’nın kuzeydoğu kesiminde, Sunja ve Argun ırmakları civarında yaşayan yerli Kafkasya halkı. Kendilerini Nohçi olarak adlandırırlar. Bu ad, Çeçenlerin Nohçmekhahoi adlı kabilesinden ve bu kabilenin topraklarından gelir.
Rusya Federasyonu, 85 federe yapıya, birliğe dahil birime, bölünmüştür. Bu yapılanmanın 22 tanesi cumhuriyetlerden oluşur. Cumhuriyetlerde, toplumun çoğunluğunu etnik kökeni Rus olmayan halk oluşturur, fiziki sınırlar bu şekilde belirlenmiştir. Bir cumhuriyette yerel halkın etnik kökeni cumhuriyete isim veren milliyet olarak bilinir. On yıllarca süren Rusya içi göçler nedeniyle artık bu milliyet o cumhuriyetin nüfusunda çoğunluğu temsil etmeyebilir ama yine de o belirli etnik milliyetin cumhuriyeti olarak kabul görür.
Çeçence, çoğunluğu Çeçenya’da ve başka ülkelerde yaşayan Çeçenlerin konuştuğu bir Kuzeydoğu Kafkas dilidir. Yaklaşık olarak 1.300.000 kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilmektedir.
Birinci Çeçen Savaşı, diğer adıyla Çeçenistan Savaşı, Rusya Federasyonu ile Çeçen İçkerya Cumhuriyeti arasındaki, Aralık 1994'ten Ağustos 1996'ya kadar süren savaştır. 1994–1995 yıllarında, özellikle Grozni Muharebesi'nde zirveye ulaşan başlangıç harekâtından sonra Rus kuvvetleri, Çeçenistan'ın dağlık bölgelerinin kontrolünü ele geçirmeye çalıştı ancak daha üst konumda olduğu asker sayısı, silah gücü, yakın hava desteği gibi faktörlere rağmen, Çeçen gerilla savaşı ve düz arazilere yapılan baskınlar nedeniyle geri çekildi. Bunlar sonucunda oluşan Rus kuvvetlerindeki geniş çaplı demoralizasyon ve Rus kamuoyunun savaşa yönelik yaygın karşıtlığı, Boris Yeltsin hükûmetinin 1996'da Çeçenlerle ateşkes ilan etmesine ve bundan bir yıl sonra barış antlaşması imzalamasına neden oldu.
Argun, aşağıdaki anlamlara gelebilir:
- Argun (şehir), Çeçenistan, Rusya'da bir şehir
- Argun, İran, Doğu Azerbaycan Eyaleti'ne bağlı bir köy
- Argun Nehri (Kafkaslar), Kafkaslar'da bulunan bir nehir
- Argun Nehri (Asya), Asya'da bulunan bir nehir
İçkerya Çeçen Cumhuriyeti, yahut farklı kullanım tarzlarıyla Çeçen İçkerya Cumhuriyeti, Çeçen Cumhuriyeti İçkerya, Kuzey Kafkasya'da 1991-2000 yılları arasında varlığını sürdürmüş tanınmamış bir devlettir.
Himki, Rusya'nın Moskova Oblastı'nda bulunan bir şehirdir. Şehir, Moskova'nın kuzeybatısında Moskova Kanalı'nın batı kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 109.81 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 207,425'tir.
Elektrostal, Rusya'nın Moskova Oblastı'nda bulunan bir şehirdir. Şehir Moskova'nın 58 km doğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 51.40 km² olan şehrin nüfusu 2010 itibarı ile 100,072'dir.
Novokuybışevsk, Rusya'nın Samara Oblastı'nda bulunan bir şehirdir. Şehir İdil Nehri'nin batı kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 264,4 km² olan şehrin nüfusu 2010 itibarı ile 108.438'dir.
Şatlakhan İlli, Rusya'ya bağlı Çeçenistan'ın ulusal marşı. Hodshy-Ahmed Kadyrov tarafından yazılmıştır ve Umar Beksultanov tarafından bestelenmiştir.
Cüz üç ana Kazak topluluklarının, Kıpçak Obası'nda kontrol ettikleri alanlara denir. Bu alanların büyük kısmı bugünkü Kazakistan sınırlarını kapsar.
- Büyük Cüz ya Uysun ordası, Güney ve Güneydoğu Kazakistan, Kuzeybatı Çin (Sincan) ve Özbekistan'ın bazı bölümlerini kapsar.
- Orta Cüz veya Argın ordası, Orta ve Doğu Kazakistan'ı kapsayan 6 kabileden oluşur.
- Küçük Cüz (Kazakça: Кіші жүз / Kişi jüz / كٸشٸ جٷز)) veya Alşın ordası, Batı Kazakistan'ı kapsayan 3 kabileden oluşur.
Dağ Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ya da Dağ ÖSSC Rusya SFSC içinde Kuzey Kafkasya'da 20 Ocak 1921 ile 7 Temmuz 1924 tarihleri arasında kısa ömür sürmüş bir özerk cumhuriyettir.
Budyonnovsk, Rusya'nın Stavropol Krayı'na bağlı Budyonnovsk rayonunun merkezi olan şehirdir. Yüzölçümü 62.1 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 64,624'tür. Birinci Çeçen Savaşı sırasında Şamil Basayev ve emrindeki birkaç adamı esasında Moskova'ya gidip orda eylemi yapmak niyetindeyken zorunluluktan eylemi burada yapma kararı almış, önce polis merkezini basıp tüm polisleri öldürdükten sonra kentteki bir hastanede 2000 kişiyi rehin almış, iki gün süren telefon trafiği sonucunda rehineler serbest bırakılmış, Basayev ve adamları kendilerine tahsis edilen otobüslerle Çeçenistan'a dönmüştür. Bu olayla birlikte tüm dünya kamuoyunda Rusya tarafından unutturulan çeçen savaşı yeniden yer edindi.
Gudermes, Rusya'nın Çeçen Cumhuriyeti'ne bağlı Gudermes rayonunun merkezi olan şehirdir. Şehir, Sunja Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 92 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 45,631'dir.
Urus-Martan, Rusya'nın Çeçen Cumhuriyeti'ne bağlı Urus-Martan rayonunun merkezi olan şehirdir. Şehir, Martan Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 25,13 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 49,070'tir.
Şali, Rusya'nın Çeçen Cumhuriyeti'ne bağlı Şali rayonunun merkezi olan şehirdir. Yüzölçümü 234,94 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 47,708'dir.
Argun Nehri, Rusya ve Gürcistan arasında bulunan bir nehirdir. Nehrin uzunluğu 148 km olup Terek Nehri'nin koludur.
Abdülhalim Abusalamoviç Sadulayev, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti 4. cumhurbaşkanıydı. Sadulayev, FSB ve Rusya yanlısı Çeçen güçlerle yaşanan silahlı çatışmada öldürülmeden önce bir yıldan biraz fazla bir süre cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.