İçeriğe atla

Argentavis magnificens

Argentavis magnificens
Yaşadığı dönem aralığı: 9-6,8 myö
Hemfilliyen-Pliyosen[1] 
PreЄ
J
Yaşam restorasyonu
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Aves
Takım:Cathartiformes
Familya:Teratornithidae
Cins:Argentavis
Campbell & Tonni, 1980
Tür: A. magnificens
İkili adlandırma
Argentavis magnificens
Campbell & Tonni, 1980

Argentavis magnificens (muhteşem teratorn), yeni dünya akbabaları ile ilişkili soyu tükenmiş Teratornithidae familyasından, Geç miyosen döneminde Arjantin'de yaşamış dev bir kuş türü.[2]

Açıklama

Muhteşem teratorn, Arjantin'deki yüksek ovaların üzerinde, gökyüzünde zahmetsizce süzülen, şimdiye kadar yaşamış en büyük uçan kuşlardan biriydi. Bu devasa kuşun kanat açıklığı, küçük bir planörle yaklaşık olarak aynıydı, 6 ila 8 m arasındaydı ve muhtemelen 80 kg civarında, hatta daha ağırdı. Günümüzün en ağır uçan kuşu olan toy kuşunun (Otis tarda) 20 kg civarında olduğunu düşündüğümüzde bu gerçekten ağırdır. Ayakta duran devasa teratorn 1,5 ila 2 m boyundaydı.[2]

Yaşam şekli

Avlanma

Diğer teratornlar gibi, muhteşem teratorn'un da kancalı bir gagası vardı, bu yüzden bir et yiyici olmalıydı, ama yemeğini nasıl bulduğu tartışma konusudur. Bu soyu tükenmiş kuş için üç makul yaşam biçimi önerilmiştir. Bazı uzmanlar, bu kuşun, süzülürken aşağı inen ve tavşan kadar büyük hayvanları yakalayan aktif bir avcı olduğunu öne sürerken diğerleri, günümüz akbabalarıyla aynı şekilde davrandığını, bir karkasın yanına konduğunu ve et ziyafeti çektiğini düşünüyor. Başka bir olasılık da, bu devin lezzetli yiyecek aramak için pampaları yürüyerek çok fazla zaman harcamasıdır. Bilim adamları, bu kuşun ve akrabalarının kafatası kemiklerini dikkatle inceledikten sonra, muhteşem bir teratornun kafatasının, ölü hayvanların derisini ve etini yırtma görevinin gerçekten uygun olmadığını öne sürdüler. Aynı zamanda yaşayan kılıç dişli yırtıcılar gibi deriyi yırtmak için diğer hayvanlara güvenmiş olabilir. Bu güçlü memeliler kuşkusuz kendilerinden çok daha büyük avları alt edebiliyorlardı, dolayısıyla dev bir çöpçü için kesinlikle büyük, ölü hayvanlardan oluşan bir kaynak vardı. Belki de bu kuşlar devasa boyutlarını yırtıcıları korkutmak ve onları avlarından uzaklaştırmak için kullanmışlardı.[2]

Habitat

Yaşayan çöpçü kuşlar hakkında sahip olduğumuz bilgileri kullanarak, bu dev kuşun kendine yeterli yiyecek bulabilmesi için ihtiyaç duyduğu bölgenin büyüklüğünü tahmin etmek mümkündür ve bu 500 km² civarında bir şeydir. Bu kadar büyük bir bölgeyi araştırmak için muhteşem teratorn neredeyse sürekli olarak süzülüyor olmalıydı. Neyse ki, büyük bir kanat açıklığı, pampalardan yükselen termal hava akımları üzerinde zahmetsizce süzülmek için mükemmeldir. Ancak, böylesine büyük bir kuşun yerdeyse nasıl havaya uçtuğuna dair bir sorun var. Yere düştüğünüzde devasa kanatlar etkili bir şekilde çırpılamaz ve teratorun havalanabilmesi için saatte 40 km'lik bir yer hızına ulaşması gerektiği tahmin edilmektedir. Bu oldukça hızlıdır ve sakinleştirici takip için yapılmış gibi görünen teratorn ayaklarının yeteneklerinin ötesindedir. Bu sorunun çözümü, Güney Amerika pampaları ve Patagonya boyunca esen güçlü, aralıksız rüzgarlar olabilirdi. Muhteşem teratorn, uzanmış kanatlarını rüzgara çevirmeye ihtiyaç duymuş olabilir ve hareket eden havanın hızı muhtemelen onu gökyüzüne kaldırdı. Ayrıca yokuş aşağı koşarak veya yüksek bir tünekten düşerek havalanmış olabilir. Yaşayan kuşlar arasında en büyük kanat açıklığına sahip olan gezgin albatros (Diomedea exulans), kanatlarını gererek ve rüzgara koşarak havalanır.[2]

Yaşayan kuşlar hakkında bilinenler kullanılarak muhteşem teratornun yaşamının diğer kısımları bir araya getirilebilir. Böyle büyük bir kuş kesinlikle çok uzun ömürlü olmalıdır. Günümüzdeki akbabaları en az 50 yıl yaşayabilir, yani soyu tükenmiş dev çok uzun bir süre yaşayabilirdi. Uzun ömür, yavaş üreme ile ilişkilidir ve bu devasa kuş, ancak on ikinci yaşından sonra cinsel olgunluğa erişmiş olabilir. Bir zamanlar bahar verme yeteneğine sahip olduğunda, her iki yılda bir yalnızca bir civciv yetiştirmesi kuvvetle muhtemeldir. Yuvalarını nereye kurdukları ve neye benzediği bir muamma, ancak yetişkinlere havalanıp inmeleri için yeterli alan sağlayan büyük bir uçurumun kenarında 1 kg'lık yumurtayı çevreleyen birkaç dalın basit bir meselesi olabilir. Büyük yaş, yavaş gelişme ve düşük üreme hızı, bir kuşun tüm yaşamı boyunca aynı eşle kalması için iyi nedenlerdir ve yalnızca birkaç kemiğinden bilinen bu dev ve uzun zaman önce soyu tükenmiş kuşlar, tüm üreme yaşamları boyunca devam eden çiftler kurmuş olmalılar.[2]

Kaynakça

Dipnotlar

  1. ^ "Argentavis". paleobiodb.org. 15 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2021. 
  2. ^ a b c d e Extinct animals: an encyclopedia of species that have disappeared during human history (2009) sf. 168-170

Bibliyografya

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya kondoru</span>

Kaliforniya kondoru, Yeni Dünya akbabaları (Cathartidae) familyasından yırtıcı bir kuş türü. Kuzey Amerika'da yaşayan karasal kuş türleri içinde en büyüğüdür. 1987 yılında doğal ortamlarında yaşayan tüm bireyler yakalandığında doğal ortamında tükenen türler arasına alındı ancak o zamandan beri Arizona'nın kuzeyi ile Utah'ın güneyinde, Kaliforniya'nın orta ve güneyinde kıyı dağlarında ve Meksika'da Baja California'nın kuzeyinde yeniden doğal yaşam ortamına sokulmaktadır. Fosillerden dört farklı üyesi olsa da Gymnogyps cinsinin yaşayan tek türüdür. Kaliforniya kondoru Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından kritik tehlikedeki türler arasında listelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eski Dünya akbabaları</span> Atmacagillerin alt familyası

Eski Dünya akbabaları (Aegypiinae), atmacagiller (Accipitridae) familyasının bir alt familyasıdır ve gündüz yırtıcıları (Falconiformes) takımına aittir. Yeni bulgular ışığında, daha çok leyleklerle (Ciconiidae) akraba olan ve leyleksiler (Ciconiiformes) ile ilişkilendirililen Yeni Dünya akbabaları (Cathartidae) ile bu bağlamda ayrılırlar.

<i>Rhea</i> (cins)

Rhea, Rheidae familyasında sınıflandırılan kuş cinsi. Deve kuşuna benzeseler de uzak akrabalarıdır. Nandu ve Darwin nandusu olmak üzere yaşayan iki türü vardır. Nandular, Güney Amerika'nın ılıman ve subtropik kuşağının otluk alanlarının karakteristik hayvanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İmparator penguen</span> En büyük penguen türü

İmparator penguen, penguengiller (Spheniscidae) familyasının en büyük türü. Kral penguen ile beraber büyük penguenler (Aptenodytes) cinsine dahil edilir.

<span class="mw-page-title-main">Balıkçılgiller</span>

Balıkçılgiller (Ardeidae), pelikansılar takımına ait, tatlısu ya da tuzlusu kıyılarında yaşayan uzun bacaklı kuşları kapsayan bir familyadır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl akbaba</span>

Kızıl akbaba, atmacagiller (Accipitridae) familyasından irice bir akbaba türü.

<span class="mw-page-title-main">Kılıç dişli kaplan</span> uzun dişli büyük kedi türü

Kılıç dişli kaplan, soyu tükenmiş kedigil cinsi. Smilodon ya da Kılıç Dişli Kaplan, nesli tükenmiş olan kılıç dişli kedilerden. Bu hayvanların nesli tükenmeden Amerika kıtasının ormanlık alanlarında yalnız dolaşan büyük cüsseli hayvanları avladığı bilinmekte. Bu hayvanların grup halinde avlandıklarına dair bir veriye rastlanmamıştır, Genellikle yalnız dolaşıp nadiren bir araya gelirlerdi. Smilodonların 20 cm boyundaki dişleri onu oldukça tehlikeli bir yırtıcı yapıyor. 300-400 kilo ağırlığa çıkabilen bu yırtıcılar saatte 50 kilometre hızla koşabiliyordu. 12 bin yıl önce Buzul Çağının sona ermesiyle ve en çok avladıkları hayvan olan Amerika bizonlarının ormanlık alanlardan çıkıp açık arazide dolaşmaya başlamalarından ötürü nesillerinin tükendiği bilinmekte.

<span class="mw-page-title-main">Xenarthra</span> memeli üst takımı

Xenarthra, memeliler sınıfının bir üst takımı. Karıncayiyenler ve tembel hayvanları içeren dişsiz memeliler (Pilosa) takımı ile hayatta kalan tek temsilcisi armadillo olan zırhlı memeliler (Cingulata) takımını kapsamaktadır.

<i>Ciconia boyciana</i>

Ciconia boyciana leylekgiller (Ciconiidae) familyasından Doğu Asya'da yaşayan büyük ve uzun bacaklı bir kuş türü. Daha önceden Ciconia ciconia (leylek) türünün alt türü olarak sınıflandırılmaktaydı. Bilimsel adı Robert Henry Boyce'a ithaf edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dev balıkçıl</span>

Dev balıkçıl balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Sahraaltı Afrika'sında yaşar, Asya'nın güneybatısı ve güneyinde de az sayıda rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Megafauna</span>

Zoolojide megafauna büyük ya da dev hayvanlar için kullanılan bir terimdir. Büyüklüğü belirlemekte kullanılan en yaygın sınırlar 45 kg ile 100 kg'dır. Bu sınırlamalar dahilinde çok büyük olduğu düşünülmeyen ak kuyruklu geyik ve kızıl kanguru gibi türler ve hatta insan da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ada devleşmesi</span>

Ada devleşmesi, adalarda izole olmuş türlerin boylarının anakarada bulunan benzerlerine nazaran önemli derecede artması olan biyolojik bir fenomen. Ada devleşmesi, anakarada yaşayan hayvanların adaları kolonize etmesi durumunda küçük cüsseli türlerin büyümesi ve büyük cüsseli türlerin de küçülmesi yönünde evrimleştiğini söyleyen Foster kuralının bir yönüdür. Adalara insanoğlunun ve onunla bağlantılı köpek, kedi, sıçan ve domuz gibi hayvanların gelmesiyle birlikte, adalara endemik dev türlerin soyu tükenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pelagornis sandersi</span> Soyu tükenmiş kuş türü

Pelagornis sandersi, geç Oligosen döneminde yaşamış ve dünyada var olmuş en büyük uçan kuş türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Haast kartalı</span>

Haast kartalı dünya üzerinde yaşamış en büyük yırtıcı kuş türüdür. Yeni Zelanda'nın güney adasında bulunmuş bu canlının yaklaşık olarak günümüzden 500 sene önce (Holosen) soyu tükenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kanat açıklığı</span>

Kanat açıklığı, bir kuşun veya bir uçağın bir kanat ucundan diğer kanat ucuna kadar olan mesafedir. Örneğin, Boeing 777-200'ün kanat açıklığı 60,93 metre 'dir, ve 1965'te yakalanan bir gezginci albatrosun kanat açıklığı ise yaşayan bir kuş için resmi bir rekor olan 363 santimetre olarak ölçülmüştür. Kanat genişliği terimi, daha teknik bir boyutta aynı zamanda pterozorlar, bitler, böcekler gibi diğer kanatlı hayvanlar ve ornithopter gibi diğer hava taşıtları için de kullanılan bir terimdir. İnsanlarda kanat açıklığı terimi, 90º açıyla omuz yüksekliğinde yere paralel olarak kaldırıldığında, bireyin kollarının bir parmak uçlarından ölçülen bir ucundan diğerine olan uzunluk arasındaki mesafe olan kol açıklığı anlamına gelir. Eski profesyonel basketbolcu Manute Bol, 7 fit 7 inç (2,31 m) boyunda olup 8 fit 6 inç (2,59 m) ile insanlar arasında en büyük kanat açıklıklarından birine sahiptir.

<i>Thylacosmilus</i> tarih öncesi keseli memeli cinsi

Thylacosmilus, Geç Miyosen ile Pliyosen dönemleri arasında yaşamış, yüzeysel olarak kılıç dişli kedilere benzeyen bir borhyaenoid keseli. Thylacosmilus kabaca bir büyük kedi ile aynı şekil ve büyüklükteydi, ancak iskeletinin detaylarında açıkça çok farklıydı ve dev bir opossum benziyordu.

<i>Procoptodon</i> tarih öncesi memeli cinsi

Procoptodon, pleistosen döneminde Avustralya'da yaşamış, dev keseli memeli cinsi.

<i>Pachycrocuta</i> soyu tükenmiş sırtlan cinsi

Pachycrocuta brevirostris, Geç Miyosen ila Orta Pleyistosen dönemleri arasında yaşayan bir Eski Dünya etçiliydi. Dev sırtlanın yaklaşık 500.000 yıl önce neslinin tükendiği düşünülüyor. Dev sırtlanın kalıntıları Afrika, Avrupa ve Asya'dan Çin'e kadar dağılmış haldeydi.

<i>Dromornis</i>

Dromornis, büyük hatta devasa tarih öncesi kuşların bir cinsidir. Bu türler uçamazlardı, büyük ölçüde küçültülmüş kanat yapılarına sahiplerdi, ancak modern devekuşu veya emuya benzer olarak büyük bacakları vardı. Eğer uzmanlaşmış değilse, ağırlıklı olarak otçul tarayıcılar olması olasıydı. En büyük türün erkeği, Dromornis stirtoni, en uzun ve en ağır kuş için bir adaydır ve bir ihtimal saldırgan bölgesel davranış sergilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rokh Kuşu</span>

Roc, Rokh, Rukh, Ruh, Orta Doğu'nun popüler mitolojisinde yer alan dev boyutlardaki mitolojik efsanevi bir yırtıcı kuştur. Arap coğrafyalarında ve doğa tarihinde yer alan Roc kuşu, Arap masallarında ve denizcilerin folklorunda popüler hale gelmiştir.Binbir Gece Masalları'nda sık sık geçer. Denizci Sinbad'ın ikinci ve beşinci seyahatlerinde ortaya çıkar. Alaaddin'in Sihirli Lambası'nın bazı versiyonlarında Roc kuşunun yumurtası cinlerin efendisi olarak geçer. İbn Battuta, Çin Denizleri üzerinde havada süzülen bir dağdan söz eder. Binbir Gece Masallarının çoğu Türkçe çevirisinde Anka ile karıştırılır ve öyle anılır. Oysa Anka'dan farklı özelliklere sahiptir. Yeniden doğan Anka güneş ve ateşle bağlantılı olup herhangi bir boyutta olabilir. Rokh'un tek önemli özelliği devasa boyutu olup, bulutlar gibi güneşi gölgeleyebilecek kudur uzun kanatları ve av olarak filleri ve dev yılanları yakalayabilen ve iri kayalar fırlatabilen dev pençeleridir.