İçeriğe atla

Arfiya Eri

Arfiya Eri
ئارفىيە ئابلەت
英利 アルフィヤ
Arfiya Eri
Temsilciler Meclisi Chiba milletvekili
Görevde
Makama geliş
23 Nisan 2023
Yerine geldiğiKentaro Sonoura
Kişisel bilgiler
Doğum 16 Ekim 1988 (35 yaşında)
Kitakyushu, Japonya
Partisi Liberal Demokrat Parti
Bitirdiği okul Georgetown Üniversitesi

Arfiya Eri (Uygurcaئارفىيە ئابلەت; Japonca英利 アルフィヤ, romanize: Eri Arufiya; d. 16 Ekim 1988), Uygur asıllı Japon siyasetçi.[1]

Biyografi

Arfiya Eri, 16 Ekim 1988 tarihinde Kitakyushu'da doğdu. Babası Uygur, annesi ise Özbek kökenlidir. Babasının iş yerinin değişmesi nedeniyle 10 yaşında Şanghay'a ve 11 yaşında Guangzhou'ya taşındı ve lise öğrencileri topluluğu başkanı seçildiği Şanghay Amerikan Okulu ve Guangzhou Amerikan Uluslararası Okuluna gitti. Georgetown Üniversitesinin Walsh Yabancı Hizmet Okulu ve Washington D.C.'deki Yabancı Hizmet Enstitüsü'nden mezun oldu. Ana dili Japoncadır ve İngilizce, Çince, Özbekçe, Türkçe ve Uygur dillerinde oldukça akıcı bir şekilde ve ayrıca temel düzeyde Arapça iletişim kurabildiğini belirtmektedir.[2] Arfiya daha önce Japonya Bankası ve Birleşmiş Milletler'de yetkili olarak görev yapmıştı.[3]

2022 Japonya Meclis Üyeleri seçimlerinde LDP adayı olarak yarıştı.[4] Nisan 2023'te Chiba'nın 5. bölgesi için yapılan ara seçimde Temsilciler Meclisi'ne seçildi.[5]

Siyasi görüşleri

Politikalarını ana akım LDP pozisyonlarının çoğuyla uyumlu olarak tanımladı. Japonya'da cinsiyet eşitliğini teşvik etmeye yönelik girişimlere verdiği desteği dile getirmektedir. Eri, Japonya'da kadın ve genç politikacıların nadir olduğunu belirterek (Temmuz 2022 itibarıyla 33 yaşındaydı) "Daha iyi temsile ihtiyacımız var - gençlerin temsil edildiklerini, geleceğin olduğunu hissetmelerine ihtiyacımız var. Şu anda onların elinde, çoğu politikacının onlara aynı görünmesi gerçeğinden kaynaklanan bir çok husumet var." açıklamasında bulunmuştur.[2]

Eri güçlü bir otoriterizm karşıtıdır ve bu tutumun Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygurlara yönelik insan hakları ihlalleri tarafından şekillendiğini söylemektedir.[2][6]

Kaynakça

  1. ^ "えり アルフィヤ「決断と実行。暮らしを守る。」2022年 第26回参議院選挙". 自由民主党 (Japonca). 1 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2024. 
  2. ^ a b c "A 33-Year-Old Female Fights 'Old Boys' Club' in Japan Election". Bloomberg.com (İngilizce). 27 Haziran 2022. 20 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2024. 
  3. ^ "From 'get married' to getting elected – women a record one-third of candidates in Japan poll | Japan | The Guardian". amp.theguardian.com. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2024. 
  4. ^ "Uyghur News Recap: June 17-24, 2022". www.voanews.com. 25 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2024. 
  5. ^ Johnston, Eric (24 Nisan 2023). "Kishida rules out snap poll after LDP wins big in Sunday by-elections". The Japan Times (İngilizce). 23 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2024. 
  6. ^ Hiyama, Hiroshi (20 Haziran 2022). "Uyghur-heritage candidate urges Japan to 'embrace diversity'". The Japan Times (İngilizce). 20 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya</span> Doğu Asyada bir ada ülkesi

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya bayrağı</span> ulusal bayrak

Japonya'nın ulusal bayrağı, beyaz bir zemin üzerinde ortasında koyu kırmızı bir kurs bulunan, 2:3 oranına sahip bir bayraktır. Japoncada resmî olarak Nisshōki veya daha yaygın olarak Hinomaru adıyla da bilinmektedir. Ayrıca ülkenin Doğan Güneş'in Ülkesi sloganını da betimlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çince</span> Çin ve çevresinde konuşulan bir dil

Çince, Çin anakarası ve çevresinde yaşayan bir milyardan fazla kişi tarafından konuşulan Eski Çinceden türemiş dillerin oluşturduğu diller grubudur. Dünyadaki her beş kişiden birinin anadili olarak konuştuğu Çince, lehçeleriyle birlikte dünyada en çok konuşulan dildir. Çince ve lehçeleri Büyük Çin olarak adlandırılan Çin anakarası, Hong Kong, Makao, Tayvan ve Malezya, Endonezya, Tayland, Singapur, Myanmar, Vietnam, Güney Kore gibi Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde konuşulmaktadır. Çince, dünyanın en çok konuşulan dil olmasına bağlı olarak Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biridir. Aynı zamanda Çin, Tayvan, Singapur, Hong Kong ve Makao'nun resmî dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Nankin Katliamı</span>

Nanjing Katliamı veya Nanjing Tecavüzü, İkinci Çin-Japon Savaşı'ndaki Nanking Savaşı'nın hemen ardından, Çin Cumhuriyeti'nin başkenti Nanjing'de Japon İmparatorluk Ordusu tarafından Çinli sivillerin toplu katledilmesiydi. 13 Aralık 1937'de başlayan katliam altı hafta sürdü. Failler ayrıca toplu tecavüz, yağma, işkence ve kundakçılık gibi başka savaş suçları da işlediler. Katliam, savaş zamanlarının en kötü zulümlerinden biri olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Uygurlar</span> Doğu Türkistanda yaşayan Türk soylu halk ve bu halktan olan kimse

Uygurlar veya Uygur Türkleri, Orta ile Doğu Asya'dan kaynaklanan ve kültürel olarak bu bölgelerle bağlı bir Türk azınlık etnik grubudur. Uygurlar Çin'in resmî olarak tanıdığı 55 etnik azınlıktan biridir. Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Uygurların memleketi olarak tanınır. Bununla birlikte, Çin Hükûmeti, Uygurları yalnızca çok kültürlü bir ulusa ait olan bölgesel bir azınlık olarak tanır ve Uygurların yerli bir halk olduğu yönündeki kavramı reddetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Japonca</span> Doğu Asya dili

Japonca, Japonlar tarafından konuşulan Japon dil ailesine bağlı bir dildir. Başta Japonya ve Japon diasporasındakiler olmak üzere yaklaşık 128 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. Japonya'da de facto millî dil olarak kabul edilip Palau'da tanınmış azınlık dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Şinzo Abe</span> Japon politikacı (1954–2022)

Şinzo Abe ;, Japon siyasetçi.

Japonya Liberal Demokrat Partisi, genellikle kısaltılarak LDP veya Jimintō (自民党) olarak söylenmektedir. Japonya'da siyaset yapan parti, merkez-sağ ve muhafazakâr bir yapısı bulunmakla beraber Japonya'daki en büyük partidir. LDP, 1993 ile 1994 arasında ve 2009'dan 2012'ye kadar bir süre dışında, 1955'teki kuruluşundan bu yana -1955 Sistemi denilen bir dönem- sürekli olarak iktidardaydı. 2012 seçimlerinde hükûmetin kontrolünü yeniden ele geçirdi. Alt evinde 291, üst evinde 121 sandalye tutuyor ve Komeito ile koalisyonda, iktidar koalisyonunun her iki evde de süper üstünlüğü var. Başbakan Shinzi Abe ve birçok mevcut ve eski LDP bakanı, aynı zamanda monarşist bir örgüt olan Nippon Kaigi'nin üyeleridir.

Eski Uygur alfabesi, Eski Uygur Türkçesi döneminin yazımı için kullanılmış olan alfabedir. Uygur topluluğunun ticarete, şehir hayatına ve yerleşik düzene olan temayülleri, onları Orta Asya'nın tüccar kavmi Soğutlara yakınlaştırmıştır. Kısa zaman sonra Soğut alfabesini öğrenip bu alfabeden Uygur yazısını geliştirmişlerdir. Böylece Uygur ağzı, Uygur alfabesi vasıtasıyla klasik bir yazı dili hâline gelmiş; Orta Asya’daki diğer Türk topluluklarının ortak dili de bu ağız özelliklerinin yaygınlaştığı dil olmuştur. Bazı akademik yayınlarda bu alfabe Uygur alfabesi olarak da belirtilir. Çağdaş dönem Uygur Türkçesi için Arap asıllı alfabenin varlığı sebebiyle, ayrım için bu tarihî alfabeye “eski” ibaresi eklenir.

<span class="mw-page-title-main">Taro Aso</span> Japon siyasetçi

Tarō Asō , Japon siyasetçi. 2008-2009 yılları arasında Japonya Başbakanlığı yapmıştır. 2005-2007 yılları arasında, eski başbakanlar Shinzo Abe ve Junichiro Koizumi hükûmetlerinde dışişleri bakanlığı görevini yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Japon Öz Savunma Kuvvetleri</span> Japonyanın askerî gücü

Japon Öz Savunma Kuvvetleri (JSDF), Japonya'nın de facto silahlı kuvvetlerdir. Öz Savunma Kuvvetleri, II. Dünya Savaşı sonrasında 1 Temmuz 1954 tarihinde kurulmuş olup Kara, Hava ve Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'nden oluşmaktadır ve başbakanın başkomutan olduğu Savunma Bakanlığı tarafından kontrol edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Matsumoto, Nagano</span> Chubu, Japonyadaki özel şehir

Matsumoto, Japonya'nın Nagano prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Yüzölçümü 61.33 km² olan şehrin nüfusu 1 Temmuz 2012 tarihi itibarı ile 243,571'dir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Demokratik Partisi</span>

Japonya Demokratik Partisi, Japonya'da merkezci bir siyasi partiydi. Eylül 1996 tarihinde Liberal Demokrat Parti ile Japonya Sosyalist Partisi kökenli merkez sağ ve merkez sol politikacılar tarafından kurulmuş olup Nisan 1998'de Yeni Gelecek Partisi'nin bir kısmı ile birleşmiştir. Partinin 1954 yılında kurulmuş Japonya Demokratik Partisi ile bir ilgisi bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Heisei Dönemi</span>

Heisei dönemi, Japonya tarihinde 8 Ocak 1989-30 Nisan 2019 tarihleri arasında İmparator Akihito'nun saltanatını kapsayan dönemdir. Heisei dönemi, 8 Ocak 1989'da İmparator Hirohito'nun ölümünden bir gün sonra oğlu Akihito'nun tahta geçmesiyle başlamış olup 30 Nisan 2019 tarihinde İmparator Akihito'nun tahtından feragat ederek yerine oğlu Naruhito'nun tahta geçmesiyle sona ermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fumiyo Kişida</span> Japonya başbakanı

Fumiyo Kişida, Japon siyasetçi, Japonya'nın eski başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Takako Suzuki</span> Japon politikacı

Takako Suzuki, Japonya'nın Liberal Demokrat Partisi'nden (LDP) bir Japon politikacı ve Ulusal Diyet'in üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yoşihide Suga</span> Japon politikacı

Yoşihide Suga, Japonya'nın Eylül 2020-Ekim 2021 tarihleri arasında başbakanı olan Japon siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Çin ilişkileri</span>

Bulgaristan-Çin ilişkileri, Bulgaristan ile Çin arasında hem tarihî olarak sürdürülmüş hem de günümüzde sürdürülmeye devam eden ikili ilişkileri içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 4 Ekim 1949 tarihinde kuruldu. Bulgaristan'ın Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay'da bir başkonsolosluğu, Çin'in ise Sofya'da bir büyükelçiliği var.

<span class="mw-page-title-main">Wataru Takeshita</span> Japon siyasetçi (1946 – 2021)

Wataru Takeshita , Japon siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Yoshimasa Hayashi</span> Japon siyasetçi

Yoshimasa Hayashi Aralık 2023'ten bu yana Kabine Baş Sekreteri olan Japon bir politikacıdır. Hayashi ayrıca Kasım 2021'den Eylül 2023'e kadar Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Liberal Demokrat Parti üyesi olan kendisi aynı zamanda 2021'den bu yana Yamaguchi 3. bölgesinin Temsilciler Meclisi'nde de görev yapıyor.