İçeriğe atla

Arf değişmezi

10 Türk Lirasının üzerinde; “Arf Değişmezi”nden alınan bir kesitin yanı sıra “aritmetik diziler, abaküs, sayılar ve bilgisayar teknolojisinin temeli olan sayısal sistemi belirten ikili (Binary) sayı sistemini ifade eden rakamlar yer almaktadır.

Arf değişmezi, Cahit Arf'ın matematik alanında yaptığı dünyaca kabul görmüş matematiksel değerdir. Cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılması üzerine yaptığı çalışmada bulduğu formüldür. Matematikte yapmış olduğu temel şeylerden biridir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cahit Arf</span> Türk matematikçi (1910–1997)

Cahit Arf, Türk matematikçi ve bilim insanı, eski TÜBİTAK Bilim Kolu başkanıdır. 1948'de İnönü Ödülü'nü, 1974'te TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazanmıştır. 1980 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Onur Doktorası, 1981'de de ODTÜ Onur Doktorası'nı almıştır. 1990 yılında Cahit Arf'ın onuruna Sayılar Teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum düzenlenmiştir. İleri düzeyde araştırmalar yaptığı Halkalar ve Geometri üzerine ilk konferanslar da 1984'te İstanbul'da yapılmıştır. 2009 yılından itibaren 10 Türk lirası üzerinde Arf'ın sureti yer almaktadır.

1910 cumartesi günü başlayan bir yıldır.

Türk Matematik Derneği, Türkiye'de matematikçi Cahit Arf önclüğünde 1948 yılında kurulmuş, kamu yararına çalışan bir dernektir.

<span class="mw-page-title-main">TÜBİTAK</span> Bilim ve teknoloji alanında çalışan devlet kurumu ve türkiyenin en büyük şirketlerinden birisidir

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.

<span class="mw-page-title-main">Göttingen Üniversitesi</span>

Göttingen Üniversitesi, Almanya'nın Göttingen şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir. 2019 itibarıyla Göttingen Üniversitesi; 13 fakültesi, 32.000 öğrencisi ve 4.200'den fazla profesör ve akademisyeni ile eğitim vermeye devam etmektedir. Üniversite, Coimbra Grubu'na üyedir ve Göttingen'deki 4 Max Planck Enstitüsü ve 1 Leibniz Enstitüsü ile yakından iş birliği içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">École normale supérieure</span>

École Normale Supérieure, Fransa'da bulunan bir yükseköğrenim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi</span> Türkiyenin ilk Fen Fakültesi.

1933 Üniversite reformu ile birlikte kurulan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, yurt dışından davet edilen öğretim üyelerinin de katkıları ile Zeynep Hanım Konağı'nda eğitim öğretime başlamış, 1935 yılında Rasathane, 1936 yılında Botanik Enstitüsü binaları tamamlanmış, ancak 28 Şubat 1942 tarihinde çıkan yangın ile Zeynep Hanım Konağı tamamen yanmıştır. Yeni binanın yapımına başlanmış ve 1952 yılında tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Helmut Hasse</span> Alman matematikçi (1898-1979)

Helmut Hasse, Alman matematikçi. Cebirsel sayı teorisi konusunda çalışmalar yapan ve Sınıf alan teorisine yaptığı katkılarla tanınan bilim insanı, Almanya'nın Kassel şehrinde doğmuş ve Ahrensburg kasabasında yaşamını yitirmiştir. Hasse aynı zamanda ünlü Türk matematikçi Cahit Arf'a Arf değişmezi'ni geliştirirken büyük destek ve katkıda bulunmuştur. Bundan dolayı birçok bilimsel kaynakta Arf değişmezi, Hasse-Arf teoremi veya Hasse-Arf değişmezi olarak karşımıza çıkar.

<span class="mw-page-title-main">David Mumford</span> İngiliz-Amerikalı matematikçi

'David Bryant Mumford cebirsel geometri alanındaki çalışmalarıyla bilinen Fields Madalyası sahibi Amerikan matematikçidir. Daha sonradan bilgisayar görü ve örüntü kuramı üzerine çalışmalarıyla ismini duyurmuştur. Halen Brown Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmaktadır.

Süreli yayınlar birbirini izleyen ayrı bölümler halinde, genellikle numaralandırılmış olarak yayımlanan ve önceden belirlenmiş bitişi olmayan bir süreli kaynak. Süreli yayın örnekleri arasında dergiler, magazinler ve elektronik dergiler, sürekli olarak yayımlanan rehberler, yıllık faaliyet raporları, gazeteler ve monografik diziler vardır. Türkiye'de 1795'te Fransızlar tarafından basılan ilk dergi Bulletin de Nouvelles'dir. Ertesi yılda 15 günde bir yayımlanan Gazette Française de Constantinople Türkiye'de çıkarılan ilk gazete unvanını almaktadır ve o da Fransız menşelidir.

<span class="mw-page-title-main">Nermin Arık</span> Türk kadın matematikçi, eğitmen, çevirmen ve yazar

Nermin Arık, Türk matematikçi, eğitmen, çevirmen ve yazardır.

TÜBİTAK Bilim Ödülü, 1966'dan beri her yıl, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından temel bilimler, mühendislik bilimleri, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler dallarında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmalar gösteren Türk ya da çalışmalarını Türkiye'de yapan yabancı bilim insanlarına verilen ödüldür. Türkiye'de bilim dalında verilen en üst düzey ödül olarak kabul edilir. "Türk Nobelleri" olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi</span> Akademik oluşum

Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM); 1996 yılında TÜBİTAK'a bağlı bir enstitü olarak kurulan Türkiye'deki tüm akademik kurumları birbirine ve küresel araştırma ağlarına bağlayan Ulusal Akademik Ağ alt yapısını işletmekte ve bu ağ üzerinden yeni ağ servisleri sunarak, bir yandan ağ için araştırma geliştirme yapmakta, diğer yandan araştırmacıların ağı Ar-Ge yapmak için kullanmalarını sağlamaktadır.

Selma Soysal, Türkiye'nin ilk kadın matematikçilerinden.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de bilim ve teknoloji</span>

Türkiye'de bilim ve teknoloji; yoğun olarak TÜBİTAK'ın öncülüğünde domine edilip üniversiteler ile araştırma enstitüleri tarafından üretilen projelerle ilerleyip gelişmektedir. Son yıllarda ülkede, araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında büyük bir artış gözlemlenmektedir.

Elektronik Belge Sağlama, bilgiye ihtiyaç duyan kişiyi o bilgiyle ilgili kaynağa ulaştırmayı hedef alan yazılı, basılı, elektronik her türlü kaynağın ihtiyaç sahibi kişiye ulaşmasını sağlar. Belge sağlamanın temel amacı, kullanıcı taleplerinin karşılanmasında hangi politikaların izleneceği ve hangi kaynaklardan faydalanacağı üzerine odaklanmaktadır.

Matematikte, bir Arf halkası Lipman (1971) tarafından Cahit Arf (1948) tarafından incelenen bazı ekstra koşulları karşılayan 1 boyutlu değişmeli yarı yerel bir Cohen-Macaulay halkası olarak tanımlandı.

Matematikte, Arf yarı grupları, Cahit Arf tarafından incelenen, toplama altında kapatılan negatif olmayan tam sayıların belirli alt kümeleridir. Arf halkalarının değerlerinin yarı grupları olarak ortaya çıktılar.

Orhan Şerafettin İçen, Türk matematikçidir.

TRT Okul tarafından Yelkovan Medya'ya yaptırılan, yönetmenliğini ve metin yazarlığını Pınar Kılıç'ın yaptığı, yaklaşık beşer dakikadan oluşan kısa animasyon belgesel serisidir. Tarihin başlangıcından günümüze doğru, matematiğin macerasını ve önemli matematiksel çalışmalara imza atmış büyük matematikçilerin hayatlarını Türkçe olarak anlatan güzel bir çalışmadır.