İçeriğe atla

Arena (aktif koruma sistemi)

1. Koruma siloları
2. Radar
3. Koruyucu mühimmat
4. Yaklaşmakta olan güdümlü tanksavar füzesi
5. Arama evresi

Arena Etkin Koruma Sistemi, (Etkin koruma sistemi) Rus Kolomna firması tarafından geliştirilen ve ZSA sınıfındaki araçları düşman hafif tanksavar, ATGM ve füzeleri tarafından gerçekletirilen üst hedef saldırılarından korumak için geliştirilen karşıt savunma sistemidir. Araca yaklaşmakta olan savaşbaşlığını tespit etmek için ses dalgası ve Doppler radarınndan yararlanır. Ardından savunma amaçlı fişekleri fırlatarak yaklaşmakta olan savaş başlığını araca ulaşmadan imha ederek düşman atışından araç zırhını korur.

Sistem aracı taret kısmının ön tarafından 220-270 derecelik bir açı ile gelmekte olan düşman savaşbaşlıklarına karşı korur. Sistem aracın otuz ila kırk metre ötesinden itibaren çalışmaya başlarki bu sayede tankın çevresinde piyade birlikleri kendini koruyabilir.[1] Ancak şunu da hatırlamakta yarar var. Bu sistem şarapnel parçacıkları ile çalışmaktadır. Sistem çalışmaya başladığı zaman bir ses çıkartmakta bu sayede araç çevresinde bulunan piyade birlikleri saklanabilmektedir.[2]

Arena sisteminin üretilmesindeki en önemli sebep 1990'lı yıllarda Çeçenistanda meydana geşen çatışmalarda Rus tank zırhlarının tanksavar silahlarına karşı etkisiz kalmasıydı.[3] Birçok Rus zırhlı aracı ve BTRler Çeçen direnişçiler tarafından kullanılan RPGler ile safdışı kalmıştır.

Bu sistemin bir araç için ortalama maliyeti 300,000 ABD dolarıdır. Bu sistem ilk olarak T-80UM1 ana muharebe tanklarında kullanılmıştır.

Ayrıca bakınız

Özellikleri

  • Kütle ağırlığı: 1100 kg
  • Etkinleşme zamanı: 0.07 sec
  • Kilitlenme süresi: 0.2 ila 0.4 dk/başlık
  • Asgari ve azami tehdit hızı: 70 ila 700 m/s
  • Etkisiz kaldığı mesafe: 50 m
  • Korunma açısı: ±110°
  • Enerji tüketimi: 1 kW
  • Kullandığı güç: 27V
  • Koruma fişeği sayısı: 22 - 26

Kaynakça

  1. ^ ""ARENA-E Active Protection System"" (PDF). 15 Aralık 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2008. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2008. 
  3. ^ Geibel, Adam. ""Learning from their Mistakes: Russia's Arena Active Protection System"". Erişim tarihi: 9 Şubat 2008. []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Aktif koruma sistemi zırhlı savaş araçları nı saldırılardan korumak için uygulanan sistemlerinin bütününe verilen addır. İki türlü aktif koruma sistemi vardır:

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kundağı motorlu topçu sistemi</span> Başka bir aracın çekişine ihtiyaç duymadan kendi başına hareket edebilen toplara denir

Kundak Motorlu Topçu Sistemi (KMT) tekerlekli veya paletli bir şase üzerinde başka bir aracın çekme gücüne gereksinim duymadan manevra kabiliyeti olan topa denir. Bu terim hem kundağı motorlu obüsler hem de roket atan platformları kapsar. Bu araçları yüksek hareket kabiliyetine sahip genellikle paletli, üzerlerinde obüs, havan, roket veya güdümlü füze taşıyan araçlardır. Bu silahlar çatışma bölgesine uzun menzilli dolaylı ateş gücü sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Merkava</span>

İsrail tarafından İsrail Savunma Kuvvetleri için üretilen ana muharebe tankı. 1970 yılında tankın yapılması için çalışmalara başlanmış, 1979 yılında ise resmi olarak İsrail tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">M1 Abrams</span> Amerikan menşei ana muharebe tankı

M1 Abrams, ABD Kara Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri'nin yanında Mısır, Kuveyt, Suudi Arabistan, Avustralya ve 2010'dan itibaren Irak orduları envanterinde bulunan 3. nesil bir ana muharebe tankıdır. 1980'den başlayarak ortaya çıkan üç ana tipiyle Amerikan Ordusu tarafından kullanılan temel tank sınıfıdır. Son üretilen M1A2 modellerinde yeni nesil zırh ve elektronik sistemler kullanılmıştır. Tank adını 1968 ile 1972 yılları arasında görev yapan eski Genelkurmay Başkanı General Creighton Abrams'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Panzerfaust</span> Alman yapımı elle taşınabilen tanksavar silahı

Panzerfaust, II. Dünya Savaşı'nda Almanların geliştirdiği en etkili tanksavar silahıydı. 6 milyon adet üretildi. Bugün kullanılan RPG roketlerinin babası sayılır. 90 mm çapında boşluklu imla hakkıyla dolu patlayıcı başlığı vardı. Ağırlığı 5–10 kg, boyu bir metre kadardı. Boru şeklindeki gövdesi düşük derece çelikten üretilmiştir. Etki menzili 60 metreydi. Almanlar tarafından piyade mangalarına dağıtılmış daha sonra bu tanksavarı taşıyan özel tanksavar birlikleri oluşturulmuştu. Atış sürati ve etkisi yüksekti. Düşman tanklarını 200 mm' ye kadar delebiliyordu. Zaten hali hazırdaki Rus tanklarının zırh kalınlığı da 125 mm'yi geçemiyordu.

Askeri amaçlar için geliştirilen, zırhla korunan ve silahlı araçlara zırhlı savaş aracı (ZSA) denir.

<span class="mw-page-title-main">8,8 cm FlaK 18/36/37/41</span> Alman Tanksavar Ve Uçaksavar Topu

8,8 cm FlaK ya da bilinen adıyla Alman "Seksensekizlik" topu, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında hem tanksavar hem de uçaksavar olarak kullanılan meşhur bir silahtı. Aslında bu ad 8,8 sm FlaK 18, 36 ya da 37 ve FlaK 41 ve 43 modellerinin genelinde kullanılmıştır. FlaK kelimesi Almanca Fl(ieger)a(bwehr)k(anone) ya da Fl(ug)a(bwehr)K(anone) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyordu ve uçaksavar manasına geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">3,7 cm PaK 36</span>

PaK 36 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında 3,7 sm kalibrelik mermi atma kapasitesine sahip bir tanksavar silahıydı. 1936 yılında Rheinmetall firması tarafından geliştirilen bu silah ilk olarak İspanya İç Savaşı sırasında kullanıldı. 3,7 cm KwK 36 topu da aslında bu silah ile aynı özellikleri taşıyordu. Tek farkı Panzer III tankı gibi bazı tankların ana silahını oluşturuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Elefant</span>

Elefant, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir Panzerjäger serisi tank imha edici araçtı. Ferdinand adını aracı çizen Ferdinand Porsche'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kruvazör tank</span>

Kruvazör tank Birleşik Krallık tarafından I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı yılları arasında geliştirilen yeni bir tank sınıfıydı.

<span class="mw-page-title-main">45-mm tanksavar topu M1942 (M-42)</span>

M-42 SSCB tarafından geliştirilen II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından 1942 yılından Büyük Vatanseverlik Savaşının sonuna kadar kullanılan 45 mm lik hafif sınıf yarı otomatik tanksavar topuydu. Resmî adı 45-mm tanksavar topu model 1942 (M-42).

<span class="mw-page-title-main">Güdümlü tanksavar füzesi</span> tankları imha etmek için üretilen güdümlü füze sınıfında bir silah

Güdümlü tanksavar füzesi tankların imhası amacıyla üretilen güdümlü füze sınıfında bir silahtır. Bu füze ya da silahların ana görevi ağır zırhlı tank veya zırhlı savaş araçlarını vurmak ve yok etmektir.

<span class="mw-page-title-main">Trophy Etkin Koruma Sistemi</span>

Trophy bir etkin koruma sistemidir. Hem ağır hem de hafif zırhlı araçlarda yaklaşmakta olan füze veya roketleri etkisiz hale getirmek için üretilmiştir. Trophy RAFAEL ile İsrail Elta firmasının ortaklığı ile geliştrilmiştir. Üreticilere göre bu model, silah teknolojisinde bir mihenk taşı olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">AT-13 Metis-M</span> SSCB tarafından geliştirilen güdümlü tanksavar füzesi

9К115-2 Metis-M SSCB tarafından geliştirilen güdümlü tanksavar füzesidir. Füzenin GRAU adı "9K115-2", NATO rapor adı ise AT-13 Saxhorn-2dir.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar mayını</span> tank imha etmek için zemine yerleştirilen patlayıcı

Tanksavar mayını,, bir tür kara mayını olup tank ve zırhlı savaş araçlarına hasar vermek veya imha etmek amacıyla geliştirilmiştir.

ARGES İngiltere, Fransa ve Almanya silahlı kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamak için ortak bir konsorrsiyum tarafından geliştirilen boşluklu imla hakkı mantığı ile çalışan bir tanksavar mayın sistemidir. Sistem roket,fırlatma tüpü, üç ayak ve algılayıcıdan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">MSM MK2 mayını</span> Fin yapımı basınçlı tanksavar mayını

MSM MK2 39 Fin yapımı bir tür basınçlı tanksavar mayınıdır. Mayın dairesel yivli plastik kasalıdır.Sismik ve manyetik alıcıları bulunan elektronik fünyesi yanında tuzaklama düzeneğide bulunmaktadır. Mayının ateşleme iğnesi elektronik devreler ile çalışır. Mayın içerisinde bulunan sismik alıcılar yaklaşmakta olan aracın yarattığı titreşimleri yaklar ve manyetik sensörü harekete geçirir. Çalışmaya başlayan manyetik sensör taşıt mayını geçerken savaşbaşlığını ateşlenir. İlk önce küçük bir patlama ile mayını örten toprak tabaka 10 sm kadar havaya fırlatılır. Ardından Misznay Schardin etkisi ile çalışan savaş başlığı ateşlenir. Savaş başlığı üzerinden geçmekte olan taşıtın sert zırh yüzeyine çok sert bir şekilde çarpar.