İçeriğe atla

Arduino Uno

Arduino Uno örneği

Arduino uno, Atmega328p mikrodenetleyici çipine sahiptir ve Arduino.cc tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir mikrodenetleyici kartıdır. Arduino Uno, diğer devrelere arayüzlenebilen dijital ve analog giriş/çıkış (I/O) pinleri ile donatılmıştır.[1]

Kartın 14 dijital I/O pini (altı PWM çıkışı), 6 analog I/O pini vardır ve bir B Tipi USB kablosu ile Arduino IDE (entegre geliştirme ortamı) ile programlanabilmektedir. 7 ila 20 volt arasındaki voltajları kabul etse de USB kablosu veya harici bir 9 voltluk pil ile güçlendirilebilmektedir. Donanım referans tasarımı, Creative Commons Attribution Share-Alike 2.5 Lisansı altında dağıtılmaktadır. Aynı zamanda Arduino web sitesinde mevcuttur. Donanımın bazı sürümleri için düzen ve üretim dosyaları da mevcuttur. "Uno kelimesi İtalyancada " bir " anlamına gelmektedir.[2] Arduino yazılımının ilk versiyonunu işaretlemek için seçilmiştir. Uno kartı, bir dizi USB tabanlı Arduino kartının ilkidir; Arduino IDE'NİN BT ve 1.0 sürümü, şimdi daha yeni sürümlere dönüşen Arduino'nun referans sürümleridir. Karttaki ATmega328p, harici bir donanım programcısı kullanmadan yeni kod yüklenmesini sağlayan bir bootloader ile önceden programlanmış olarak gelmektedir. Uno, orijinal STK500 protokolünü kullanarak iletişim kurarken, FTDI USB-seri sürücü çipini kullanmadığı için önceki tüm kartlardan farklıdır. Bunun yerine, bir USB-seri dönüştürücü olarak programlanmış Atmega16u2'yi kullanmaktadır.[3]

Özellikleri

  • Mikrodenetleyici: Mikroçip ATmega328P
  • Çalışma Gerilimi: 5 Volt
  • Giriş gerilimi: 7 ila 20 Volt
  • Dijital I / O pinleri: 14 (3, 5, 6, 9, 10 ve 11 numaralı pinler PWM çıkışı sağlayabilir)
  • UART: 1
  • I2C: 1
  • SPI: 1
  • Analog Giriş Pinleri: 6
  • Her bir pin için DC Akım/O Pin: 20 mA
  • 3.3 V pin için DC akım: 50 mA
  • SRAM: 2 KB
  • EEPROM: 1 KB
  • Saattaki Hızı: 16 MHz
  • Uzunluk: 68.6 mm
  • Genişlik: 53.4 mm
  • Ağırlık: 25g

Pin özellikleri

  1. LED: Dijital pin 13 tarafından desteklenen dahili bir LED vardır. Pin değeri yüksek olduğunda LED yanmaktadır. Aynı zamanda pin değeri düşük olduğunda kapanmaktadır.[4]
  2. VIN: Harici bir güç kaynağı kullanırken Arduino/Genuino kartına giriş voltajı; bu pin üzerinden voltaj besleyebilmektedir veya güç jakı üzerinden voltaj besleniyorsa, bu pin üzerinden erişebilmektedir.
  3. 5V: Karttaki regülatörden düzenlenmiş bir 5V çıkarmaktadır. Kart, DC güç jakından (7 - 20V), USB konektöründen (5V) veya kartın VIN pininden (7-20V) güç ile sağlanabilmektedir. 5V veya 3.3 V pimleri üzerinden voltaj beslemesi regülatörü aşmakta ve karta zarar verebilmektedir.
  4. 3V3: On-board regülatörü tarafından oluşturulan bir 3.3 volt kaynağıdır. Maksimum akım tüketimi 50 ma'dır.
  5. GND: Topraklama pinleridir.
  6. IOREF: Arduino/Genuino kartındaki bu pin, mikrodenetleyicinin çalıştığı voltaj referansını sağlamaktadır. Düzgün yapılandırılmış bir koruma kalkanı, IOREF pin voltajını okuyabilir ve uygun güç kaynağını seçebilir veya çıkışlardaki voltaj çeviricilerinin 5V veya 3.3 V ile çalışmasını sağlayabilmektedir.
  7. Sıfırlama: Genellikle kartta olanı engelleyen koruma kalkanları bir sıfırlama düğmesi eklemek için kullanmaktadır.[5]
  8. SDA/SCL: Analog 4 ve Analog 5 pinleri SDA ve SCL pini olarak kullanılmaktadır.

Özel Pin Özellikleri

Seri / UART: Pinleri 0 (RX) ve 1 (TX). TTL seri verilerini almak (RX) ve iletmek (TX) için kullanılmaktadır. Bu pimler, ATmega8U2 USB-TTL seri çipinin ilgili pinlerine bağlanmaktadır.

Harici kesmeler: Pinler 2 ve 3. Bu pimler, düşük bir değerde, yükselen veya düşen bir kenarda veya değerde bir değişikliği tetikleyecek şekilde yapılandırılabilmektedir.

PWM (darbe genişlik modülasyonu): Pinler 3, 5, 6, 9, 10 ve 11. AnalogWrite() fonksiyonu ile 8-bit PWM çıkışı sağlayabilmektedir.

SPI (seri çevresel arabirim): Pinler 10 (SS), 11 (MOSI), 12 (MISO) ve 13 (SCK). Bu pinler SPI kütüphanesini kullanarak SPI iletişimini desteklemektedir.

TWI (iki telli arayüz) / I2C: PIN SDA (A4) ve PIN SCL (A5). Tel kütüphanesini kullanarak TWI iletişimini desteklemektedir.

AREF (analog referans): Analog girişler için referans voltajıdır.

Haberleşme

Arduino / Genuino Uno, bir bilgisayar, başka bir Arduino/Genuino kartı veya diğer mikrodenetleyicilerle iletişim kurmak için bir dizi özelliğe sahiptir. Atmega328, 0 (RX) ve 1 (TX) dijital pinlerinde bulunan UART TTL (5V) seri iletişimi sağlamaktadır. Karttaki bir ATmega16U2, bu seri iletişimi USB üzerinden yönlendirir ve bilgisayardaki yazılıma sanal bir COM portu olarak görünmektedir. 16u2 firmware standart USB COM sürücüleri kullanılmaktadır. Aynı zamanda harici sürücü gerekli değildir.[6] Ancak, Windows üzerinde, bir .inf dosyası gereklidir. Arduino IDE, basit metin verilerinin tahtadan gönderilmesini sağlayan bir seri monitör içermektedir. Karttaki RX ve TX LED'leri, USB'den seri yongaya ve bilgisayara USB bağlantısı üzerinden veri aktarıldığında yanıp sönmektedir (ancak 0 ve 1 pinlerinde seri iletişim için değil). Bir SoftwareSerial Kütüphanesi, Uno'nun dijital pinlerinden herhangi birinde seri iletişime izin verilmektedir.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Arduino Uno For Beginners - Projects, Programming and Parts (Tutorial)". Makerspaces.com (İngilizce). 7 Şubat 2017. 6 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Arduino FAQ". Medea (İngilizce). 5 Nisan 2013. 30 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2021. 
  3. ^ Introduction to Arduino : a piece of cake. Alan G. Smith. [S. l.]: [CreateSpace Independent Publishing Platform]. 2011. ISBN 978-1-4636-9834-8. OCLC 1099428206. 
  4. ^ "What is an Arduino? - learn.sparkfun.com". learn.sparkfun.com. 7 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2021. 
  5. ^ "Arduino Uno Rev3 | Arduino Official Store". store.arduino.cc. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2021. 
  6. ^ "Arduino - Home". www.arduino.cc. 18 Ocak 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2021. 
  7. ^ "Home". The Untold History of Arduino (İngilizce). 2016. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">LED</span> yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır

LED, yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. 1920'lerde Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nde icat edildi ve 1962 yılında Amerika'da pratik olarak uygulanabilen elektronik bir bileşen haline getirildi. Oleg Vladimirovich Losev adlı bir radyo teknisyeni radyo alıcılarında kullanılan diyotların ışık yaydığını fark etti ve 1927 yılında bir Sovyet gazetesinde LED hakkında buluşlarını yayımladı.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik</span> elektrik yükünün varlığı ve akışı ile ilgili fiziksel olaylar

Elektrik, elektrik yüklerinin akışına dayanan bir dizi fiziksel olaya verilen isimdir. Elektrik sözcüğü Türkçeye Fransızcadan geçmiştir. Elektriğin Türkçe eş anlamlısı çıngı sözcüğüdür. Ayrıca Anadolu ağızlarında elektrik anlamında yaldırayık sözcüğü tespit edilmiştir. Elektrik, pek çok farklı şekillerde var olabilir. Örneğin, yıldırımlar, durgun elektrik, elektromanyetik indüksiyon ve elektrik akımı gibi. Ek olarak, elektriğin elektromanyetik radyasyon, radyo dalgaları gibi oluşumları olduğu bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mikrodenetleyici</span>

Mikrodenetleyici bir VLSI entegre devre çipinde küçük bir bilgisayar'dır. Mikrodenetleyici, bellek ve programlanabilir giriş/çıkış çevre birimleri ile birlikte bir veya daha fazla CPU kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Sensör</span>

Sensör,, fiziksel bir olayı tespit etmek amacıyla bir çıkış sinyali üreten cihazdır.

<span class="mw-page-title-main">Modem</span> cihazların internete girebilmesini sağlayan cihaz

Modem veya çevirge, tanım olarak "Modülator" ve "Demodülator" kelimelerinin birleşiminden üretilmiştir. Modem, bilgisayarların genel ağa bağlantısını sağlayan ve bir bilgisayarı uzak yerlerdeki bilgisayar(lara) bağlayan aygıttır. Modem, verileri ses sinyallerine ses sinyallerini verilere dönüştürerek verileri taşır. Geniş ağ kurmak için mutlaka bulunması gereken ağ elemanıdır.

Telekomünikasyonda RS-232, DTE ile DCE arasındaki seri ikili tek sonlu veri iletimi ve sinyalleme için kullanılan seri iletişim standardının genel adıdır. Daha çok bilgisayardaki seri portlarda kullanılır. Bu standart, elektriksel karakteristikleri, sinyal zamanlamalarını, sinyal anlamlarını, konnektörlerin fiziksel büyüklükleri ve bacak çıkışlarını kapsamaktadır. Şu anki standart 1997'den beri kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">SATA</span>

SATA yani Seri ATA, bilgisayar donanımı içerisinde bir veri taşıma teknolojisidir. Özellikle sabit diskten ya da sabit diske veri aktarımı işlevini yerine getirir. ATA teknolojisinin üstüne üretilmiştir. İsim karışıklığı olmaması için eski ATA ismi PATA olarak değiştirilmiştir. Hem SATA hem de PATA sürücüsü IDE sürücüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Seri bağlantı noktası</span>

Seri port seri bir bağlantı noktası, seri iletişim, her seferinde içeriye veya dışarıya doğru bir bit bilgi transfer eden fiziksel bir arayüzdür. Kişisel bilgisayarların tarihi boyunca terminaller veya modemler gibi cihazlar ile bilgisayarlar arasındaki veri transferi çoğunlukla seri bağlantı noktaları üzerinden sağlanmıştır. Fare, klavye, diğer çevre birimleri de bu yolla bilgisayara bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arduino</span> Processing/Wiring dilinin bir uygulamasını içeren geliştirme ortamından oluşan bir fiziksel programlama platformudur

Arduino bir G/Ç (I/O) kartı ve Processing/Wiring dilinin bir uygulamasını içeren geliştirme ortamından oluşan bir fiziksel programlama platformudur. Arduino tek başına çalışan interaktif nesneler geliştirmek için kullanılabileceği gibi bilgisayar üzerinde çalışan yazılımlara da bağlanabilir. Hazır üretilmiş kartlar satın alınabilir veya kendileri üretmek isteyenler için donanım tasarımı ile ilgili bilgiler mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Süper kapasitör</span> Elektronik

Bir süper kapasitör (SC), bazen ultracapacitor, olarak bilinir ve yüksek kapasiteli bir elektrokimyakapasitorü ile kapasitans değerleri 10.000’de = 1.2 volt köprü boşluğu arasında elektrolitik kapasitörler ve piller ile şarj edilebilir. Onlar genellikle birim hacim başına 10 ila 100 kat daha fazla enerji veya elektrolitik kapasitörler daha kütle mağaza, kabul ve şarj çok daha hızlı pil vermekle kalmaz ve çok daha fazla şarj ve şarj edilebilir pillere göre daha fazla yükleme ve boşaltma yapabilir. Ancak belirli şartlar altında geleneksel pillere göre 10 kat daha büyüktür.

Fotovoltaik sistem veya PV sistem, güneş enerjisini kullanılabilir enerjiye çeviren sistemdir. PV sistem, birçok bileşenlerin bir araya getirilmesi ile oluşturulur ve güneş panelleriyle güneş ışığını soğurup elektriğe çevirir. Güneş çeviricisi elektriksel akımı doğru akımdan alternatif akıma doğru değiştirmektedir. Bunun gibi birleştirme, kablolama ve diğer elektriksel aletlerin kurulumu çalışan bir sistem oluşturmaktadır. Ayrıca bu sistem güneş takip sistemi ile kendisinin genel performansını artırabilir ve gömülü pil çözümünü de içinde barındırabilir.

<span class="mw-page-title-main">Veri edinimi</span>

Veri edinimi gerçek dünyanın fiziksel koşullarını ölçen ve elde edilen örnekleri bilgisayar tarafından manipüle edilebilen dijital sayısal sonuçlara dönüştüren sinyalleri örneklendirme sürecidir. Veri edinim sistemleri DAS VEYA DAQ ile kısaltılmıştır. Genellikle analog dalga formlarını işlemek için dijital değere dönüştürür.

<span class="mw-page-title-main">ESP8266</span>

ESP8266 TCP/IP yığınına sahip, düşük maliyetli bir Mikro Kontrol Ünitesidir (MCU). Şanghay merkezli Espressif Systems firması tarafından üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">ESP32</span> Bluetooth ve Wi-Fi kabiliyetli, düşük maliyetli ve düşük güçle çalışan mikrodenetleyici

ESP32; Bluetooth ve Wİ-Fİ özelliği olan, düşük maliyetli ve düşük güçlü bir mikrodenetleyici sistemdir. Hem çift çekirdekli hem de tek çekirdekli tensilica Xtensa LX6 mikroişlemci veya tek çekirdekli RISC-V mikroişlemci kullanır ve RF balun, güç amplifikatörü, düşük gürültülü alıcı amplifikatör, filtreler ve güç yönetimi modülleri içermektedir. Şangay'da bir Çinli şirket olan Espressif Systems tarafından oluşturulup geliştirilmiştir.

Motor kontrol cihazı, bir elektrik motorunun performansını önceden belirlenmiş bir şekilde koordine edebilen bir cihaz veya cihazlar grubudur. Motor kontrolörü, motoru başlatmak ve durdurmak, ileri veya geri dönüşü seçmek, hızı seçmek ve düzenlemek, torku düzenlemek veya sınırlamak ve aşırı yüklere ve elektrik arızalarına karşı korumak için elle veya otomatik kumanda eden bir araç içerebilir. Motor kontrolörleri elektromekanik anahtarlama kullanabilir veya motor hızını ve yönünü düzenlemek için güç elektroniği cihazları kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Proxmark3</span>

Proxmark3, RFID güvenlik analizi, araştırma ve geliştirme için çok yönlü bir donanım aracıdır. Bu araç, yüksek frekanslı (13.56 MHz) ve düşük frekanslı (125/134 kHz) yakınlık kartlarını destekler ve kullanıcılara RFID protokollerinin çoğunu okuma, taklit etme, karıştırma yapma ve kaba kuvvet saldırıları gerçekleştirme gibi imkanlar sunar.

<span class="mw-page-title-main">Karışık sinyal devreleri</span>

Karışık sinyalli entegre devre, tek yarı iletken kalıpta hem analog hem de dijital devresi olan entegre bir devre'dir.

<span class="mw-page-title-main">Hall etkisi sensörü</span>

Hall etkisi sensörü, herbiri Hall etkisi’ni kullanan manyetik alan vektörü B'nin eksenel bileşeniyle orantılı voltaj üreten bir veya daha çok Hall elemanlı sensördür.

<span class="mw-page-title-main">Döner kodlayıcı</span> açısal pozisyonu (hareketi) analog veya dijital koda dönüştüren cihaz

Döner kodlayıcı, mil kodlayıcı da denir ve bir milin veya aksın açısal konumunu veya hareketini analog veya dijital çıkış sinyallerine dönüştüren elektromekanik bir cihazdır.