İçeriğe atla

Arduino IDE

Arduino Software IDE
Geliştirici(ler)Arduino Software
Güncel sürüm1.8.10 / 13 Eylül 2019 (5 yıl önce) (2019-09-13)[1]
Programlama diliC, C++
İşletim sistemiLinux, macOS, Windows
PlatformIA-32, x86-64, ARM
TürTümleşik geliştirme ortamı
LisansLGPL ve GPL lisanslı
Resmî sitesiarduino.cc/en/Main/Software
Kod deposugithub.com/arduino/Arduino

Arduino için Entegre Geliştirme Ortamı(IDE), C ve C ++[2] dilleri ile yazılmış bir platformlar arası uygulamadır (Linux, macOS, Windows için,). Arduino uyumlu kartlara program yazmak ve yüklemek için kullanılır, aynı zamanda 3. taraf çekirdekler ve satıcıların geliştirme kartları için de kullanılabilir.[3]

Arduino IDE'nin kaynak kodu GNU Genel Kamu Lisansı sürüm 2 ile yayınlanmıştır.[4] Arduino IDE'si, özel kod yapılandırması kuralları kullanarak C ve C ++ dillerini desteklemektedir.[5] Arduino IDE, Wiring projesinde bulunan birçok yaygın giriş ve çıkış prosedürünü bir yazılım kütüphanesi ile sağlamaktadır. Kullanıcı tarafından yazılan kod, iki temel fonksiyon gerektirmektedir, başlama noktası olarak adlandırabileceğimiz bölüm ve ana döngünün gerçekleşeceği kısımdır. Bunlar GNU araç zinciri sayesinde bağlanır ve derlenir.[6] Arduino IDE temelde, çalıştırılabilir kodu hexadecimal format ile metin dosyasına işler. Ardından kullandığımız Arduino IDE'si bu metin dosyasını bağlı olan arduino kartına firmware'ına yükleyici program ile aktarmayı gerçekleştirir.[7]

Arduino IDE
Geliştirici(ler)Arduino Software
Programlama diliC, C++
İşletim sistemiLinux, macOS, Windows
PlatformIA-32, x86-64, ARM
TürTümleşik geliştirme ortamı
LisansLGPL ve GPL lisanslı
Resmî sitesiblog.arduino.cc/2019/10/18/arduino-pro-ide-alpha-preview-with-advanced-features/
Kod deposugithub.com/arduino/Arduino

Ekim 2019'da Arduino organizasyonu, hata ayıklama[8] ve diğer gelişmiş özellikler ile yeni bir Arduino Pro IDE'ye erken erişim sağlamaya başlamıştır.[9]

Tarihi

Arduino IDE geçmişi, İtalya'nın Ivrea kentindeki Etkileşim Tasarımı Enstitüsü (IDII) başlatılmıştır. O zaman, öğrenciler 50$'lık bir BASIC Stamp mikro denetleyici kullanılmıştır.[10] 2003 yılında Hernando Barragán, Massimo Banzi ve Casey Reas'ın gözetiminde IDII'de yüksek lisans tezi projesi olarak Wiring geliştirme platformunu oluşturulmuştur. Casey Reas, Processing geliştirme platformunu Ben Fry ile birlikte oluşturmasıyla tanınmaktadır. Projenin amacı, mühendis olmayanlar tarafından dijital projeler oluşturmak için basit, düşük maliyetli araçlar oluşturulmuştur. Kablolama platformu, ATmega'lı bir baskılı devre kartından (PCB) oluşturulmuştur.[11] 168 mikrodenetleyici, bir mikrodenetleyiciyi kolaylıkla programlamak için işleme ve kitaplık işlevlerine dayalı bir IDE platformu oluşturulmuştur.

Kaynakça

  1. ^ "Arduino Software Release Notes". Arduino Project. 2 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2019. 
  2. ^ "Arduino - FAQ". Arduino. 10 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2020. 
  3. ^ "Updated: Arduino announces FPGA board, ATmega4809 in Uno Wi-Fi mk2, cloud-based IDE and IoT hardware". Electronics Weekly (İngilizce). 18 Mayıs 2018. 27 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2018. 
  4. ^ "The arduino source code". The Arduino source code. 29 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 
  5. ^ Purdum, Jack J. Beginning C for Arduino : learn C programming for the Arduino. ISBN 9781484209400. 
  6. ^ Castro, Jorge R. Building a home security system with Arduino : design, build, and maintain a home security system with Arduino Uno. Birmingham, UK. ISBN 9781785283802. 
  7. ^ Banzi Shiloh, Massimo Michael. Getting started with Arduino. Sebastopol, CA. ISBN 9781449363314. 
  8. ^ "The Arduino IDE Finally Grows Up". Hack A Day. 21 Ekim 2019. 22 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2019. 
  9. ^ "Introducing New Arduino Pro IDE with Advanced Features". SEEED Studio. 21 Ekim 2019. 13 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2019. 
  10. ^ "Arduino - Introduction". www.arduino.cc. 6 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  11. ^ Lahart, Justin (27 Kasım 2009). "Taking an Open-Source Approach to Hardware". Wall Street Journal (İngilizce). ISSN 0099-9660. 20 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Delphi, Object Pascal'ı temel alan bir olaya dayalı programlama dili ve masaüstü, mobil, web ve konsol yazılımları için tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Delphi, 2008 yılından beri Embarcadero Technologies tarafından geliştirilmektedir.

Kaynak kodu, yazılımı oluşturan yazıdır. Kaynak kod, herhangi bir yazılımın işlenip makine diline çevrilmeden önce insanların okuyup üzerinde çalışabildiği programlama diliyle yazılmış halidir. Kaynak kod bir tümleşik geliştirme ortamında açılabilir, derlenebilir, çalışabilir kaynak kod dosyalarının tümü birleştirilip, hedef bilgisayarlarda kullanılabilir hale getirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">NetBeans</span> Vikimedya kategorisi

NetBeans, Oracle tarafından geliştirilen bir Java geliştirme ortamıdır (IDE) ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Özellikle kullanıcı arayüzü tasarımında sağladığı kolaylıklardan dolayı tercih edilmektedir. Henüz Eclipse kadar popüler olmasa da popülerliği giderek artmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tümleşik geliştirme ortamı</span> yazılım geliştirmek için kullanılan yazılım ortamı

Tümleşik geliştirme ortamı, bilgisayar programcılarının hızlı ve rahat bir şekilde yazılım geliştirebilmesini amaçlayan, geliştirme sürecini organize edebilen birçok araç ile birlikte geliştirme sürecinin verimli kullanılmasına katkıda bulunan araçların tamamını içerisinde barındıran bir yazılım türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Arduino</span> Processing/Wiring dilinin bir uygulamasını içeren geliştirme ortamından oluşan bir fiziksel programlama platformudur

Arduino bir G/Ç (I/O) kartı ve Processing/Wiring dilinin bir uygulamasını içeren geliştirme ortamından oluşan bir fiziksel programlama platformudur. Arduino tek başına çalışan interaktif nesneler geliştirmek için kullanılabileceği gibi bilgisayar üzerinde çalışan yazılımlara da bağlanabilir. Hazır üretilmiş kartlar satın alınabilir veya kendileri üretmek isteyenler için donanım tasarımı ile ilgili bilgiler mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Code::Blocks</span>

Code::Blocks, özgür açık kaynak kodlu bir C++ tümleşik geliştirme ortamıdır. wxWidgets tabanlı tamamen özelleştirilebilir arabirimiyle, GNU/Linux, Microsoft Windows, MacOS platformlarında sorunsuzca kullanılabilmektedir. Gelişmiş plugin desteğiyle kod yazımı esnasında ihtiyaç duyabileceğiniz birçok yardımcı fonksiyon sunar ve kod üzerinde tam bir hakimiyet kurmanıza olanak tanır.


Nessus, GNU/Linux camiasında sıkça kullanılan, kapsamlı bir güvenlik açığı tarama yazılımıdır. Kişisel ve her tür kurumsal olmayan kullanım için ücretsizdir. Genel amacı, bilgisayar sistemlerinde ve bilgisayar ağlarında potansiyel güvenlik açıklarını tespit etmektir.

Microsoft Visual Studio, Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Processing</span>

Processing, dijital sanat ve görsel tasarım toplulukları tarafından programlamanın temellerini görsel bir yaklaşımla öğretmek için kullanılan veya elektronik bir eskiz defteri görevi de görebilen açık kaynaklı bir programlama dili ve tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). 2001 yılında Casey Reas ve Benjamin Fry tarafından başlatılan proje Java üzerine kurulmuş olup daha basit bir grafik programlama modeli ve sözdizimine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">C++Builder</span>

C++Builder, hızlı uygulama geliştirme (RAD) ortamıdır, Borland ve şu anki sahibi olan Embarcadero Technologies tarafından geliştirilmektedir, yazılan programlar C++ programlama dilinde yazılır. C++Builder, Visual Component Library ve IDE olarak yazılan, Delphi ile C++ derleyicisini birleştirir. Daha önceki ilk sürümlerde, C++Builder ile birlikte Delphi'de de büyük gelişmeler olmuştur. Fakat yine de son sürümler Delphi ile birlikte eşzamanlı olarak yayınlanmıştır. Delphi'deki birçok gelişmiş bileşen, ufak değişiklikler yaparak ya da hiçbir değişiklik yapmadan, C++Builder ile kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak donanım</span>

Açık kaynak donanım, herkesin kullanımına açık olarak tasarlanmış donanımdır. Böylece herhangi biri özgürce donanım tasarımı üzerinde çalışabilir, değiştirebilir, donanımın aynısından yapabilir ve satabilir. Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım ve açık kaynak donanım, açık kaynak kültürü hareketi tarafından başlatılmıştır. Açık kaynak donanım terimi genellikle donanım hakkındaki bilgilerin kolaylıkla anlaşılması ile ilgilidir. Donanımsal tasarım ile birlikte donanımların sürücü yazılımları tamamen açık kaynak olarak yayınlanır.

<span class="mw-page-title-main">CodeLite</span>

Codelite (IDE), tamamen açık kaynak üzerine oluşturulmuş, güçlü, hafif, kullanımı kolay, Windows, Mac OS X ve Linux üzerinde çalışabilen bir C/C++ Tümleşik Geliştirme Ortamı'dır. Son derece kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan Codelite bu basitliğine rağmen profesyonel kullanıcıların isteklerini geri çevirmeyecek düzeydedir. Codelite MinGW C/C++ Derleyici'si ile entegre gelmektedir. Bilgisayarınıza kurulumdan sonra size düşen sadece kod yazmaktır. Açık kaynak felsefesi üzerine kurulduğu için ücretsizdir.

<span class="mw-page-title-main">PyCharm</span>

PyCharm, çapraz platform bir Python geliştirme ortamı (IDE)'dir. Kod analizleri, grafiksel hata ayıklamacısı (debugger), versiyon kontrol sistemi (VCS) ile entegre ve Django ile Python web geliştirmeleri yapılmasını sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Android yazılımı geliştirme</span>

Android yazılım geliştirmesi Android işletim sistemi için yeni uygulamaların oluşturulduğu süreçtir. Uygulamalar genellikle Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak Java programlama dilinde geliştirilir; ancak diğer geliştirme ortamları da mevcuttur. Google, Android uygulamaları Kotlin, Java ve C++ dilleri kullanılarak Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak yazılabilir" ve diğer dilleri kullanmak da mümkün olduğunu belirtiyor. Go, JavaScript, C, C++ veya Assembly gibi Java sanal makinesi (JVM) dışı tüm diller, muhtemelen kısıtlı API desteğiyle araçlar tarafından sağlanabilecek JVM dil kodunun yardımına ihtiyaç duyar.

<span class="mw-page-title-main">Xcode</span>

Xcode macOS, iOS, watchOS, tvOS ve visionOS için yazılım geliştirmek için Apple tarafından geliştirilen macOS için entegre bir tümleşik geliştirme ortamıdır. Yazılım geliştirme araçlarını içerir. İlk kez 2003 yılında piyasaya çıkan hizmetin en istikrarlı sürümü, sürüm 8.3.3'tür ve Mac App Store'den macOS Sierra kullanıcıları için ücretsiz olarak sunulmaktadır. Kayıtlı geliştiriciler, Apple Developer web sitesinden paketi önizleme sürümlerini ve önceki sürümlerini indirebilirler. Bununla birlikte, Apple son zamanlarda yazılımın sürüm 9 beta 2'nin beta versiyonunu Apple Developer hesaplarıyla halka açık hale getirdi.

GNU araç zinciri, GNU Tasarısı tarafından üretilen geniş bir programlama araçları yığınıdır. Bu araçlar, yazılım uygulamaları ve işletim sistemi geliştirmede kullanılan bir araç zinciri oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Xamarin</span>

Xamarin, Mayıs 2011'de Mono, Xamarin.Android ve Xamarin.iOS'u yaratan mühendisler tarafından kurulan ve Microsoft'un sahip olduğu San Francisco merkezli bir yazılım şirketidir. Ortak Dil Altyapısı (CLI) ve Ortak Dil Özellikleri'nin platform uygulamalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arduino Uno</span>

Arduino uno, Atmega328p mikrodenetleyici çipine sahiptir ve Arduino.cc tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir mikrodenetleyici kartıdır. Arduino Uno, diğer devrelere arayüzlenebilen dijital ve analog giriş/çıkış (I/O) pinleri ile donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cloud9 IDE</span>

Cloud9 IDE, sürüm 2.0'dan sürüm 3.0'a kadar açık kaynak olarak yayınlanan bir Çevrimiçi IDE'dir. C, C++, PHP, Ruby, Perl, Python, Node.js ile JavaScript ve Go gibi birçok programlama dilini destekler.