İçeriğe atla

Ardour

Ardour
Orijinal yazar(lar)Paul Davis
Geliştirici(ler)David Robillard, Robin Gareus, Nick Mainsbridge, Colin Fletcher, Ben Loftis, Tim Mayberry.
İlk yayınlanma23 Eylül 2005 (2005-09-23)
Güncel sürüm8.2 / 13 Aralık 2023 (9 ay önce) (2023-12-13)
Programlama diliC++ (GTK+)
İşletim sistemiGNU/Linux, FreeBSD, macOS, Windows
TürDigital audio workstation
Resmî sitesihttps://ardour.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Ardour; GNU/Linux, macOS, FreeBSD ve Microsoft Windows üzerinde çalışan dijital ses işleme istasyonu yazılımıdır. Baş yazarı, JACK Ses Bağlantı Kiti'nden de sorumlu olan Paul Davis'tir. Ardour, profesyonel kullanıma uygun olacak bir yazılım olarak tasarlanmıştır.

GNU Genel Kamu Lisansı v2+ lisansı altında yayınlanan Ardour özgür bir yazılımdır.[1]

Yeni sekmeli arayüzü, Lua betik desteği, VCA'lar, eklenti yönetimi ve daha birçok yeni özellik ve iyileştirmelerle birlikte Ardour'un 5.0 sürümü, Ağustos 2016'da yayınlandı.

Özellikleri

Kayıt

Ardour'un kendi içerisinde herhangi bir kısıtlaması yoktur, kayıt yetenekleri sadece üzerinde çalıştığı donanım ile sınırlıdır. Mevcut materyalin üzerine kayıt yaparken Ardour, kaydedilen materyali kaydederken olması gerektiği yere konumlandırarak gecikme telafisi yapabilir. Kendi kendini izleme, harici donanım veya özel ürün kullanımı (Ör: JACK) gibi farklı izleme yöntemleri vardır. Kendi kendine izleme, gerçek zamanlı kayıt yaparken sinyale eklenti efektleri uygulanmasını mümkün kılar. Ardour, JACK'i kullanarak hem ses kartından hem de uyumlu bir yazılımdan eş zamanlı olarak kayıt yapabilir.

Miksleme

Ardour, "herhangi bir şeyi herhangi bir yere" sistemi sayesinde istenilen sayıda parça ve kanal kullanımını destekler. Tüm "gain" ve eklenti parametreleri otomatikleştirilebilir. Tüm örneklemler mikslenir ve dahili olarak 32 bit "floating point" biçiminde tutulur.[2]

Düzenleme

Ardour, taşınmasını, kırpılmasını, bölünmesini ve uzatılmasını destekler ve bölgeleri katmanlama (layering) özelliğine sahiptir. Ardour, sınırsız geri alma ve mevcut bir oturumun geçerli durumunu bir dosyaya kaydetmek için imaj alma özelliğine sahiptir.

Mastering

Ardour bir ses mastering ortamı olarak da kullanılabilir. JACK Audio Connection Kit ile entegrasyonu, ses verilerini işlemek için JAMin gibi mastering araçlarının kullanılmasını mümkün kılar. Ardour'un mikserinin çıkışı JAMin'e ve/veya diğer ses işleme yazılımlarına yönlendirilebilir. Ayrıca ses CD'lerinin oluşturulması için kullanılan TOC ve CUE biçimlerinde de dışa aktarma yapabilir.

Uyumluluk

Ardour, SMPTE / MTC, Yayın Dalgası Formatı, MIDI ve XML gibi endüstri standartlarına uymaya çalışır. Ardour; GNU/Linux, Solaris, macOS, Windows ve FreeBSD işletim sistemleri üzerinde test edilmiştir. Ancak, GNU/Linux ve macOS dışındaki işletim sistemlerine sınırlı olarak destek vermektedir. Ardour, 4.0 sürümünde Windows XP ve üzeri işletim sistemleri için gayriresmî destek sunmaya başlamıştır. Ağustos 2016 itibarıyla Ardour 5.0, resmi Windows desteği ile yayınlanmıştır.[3]

Eklentiler

Ardor, ses efektleri işlemeden dinamik kontrole kadar birçok özelliği eklentiler üzerinden sağlamaktadır. GNU/Linux'ta LADSPA ve LV2 eklenti mimarilerini ve ayrıca macOS'ta Ses Birimlerini destekler.[4] Ardour'un VST desteği içerecek şekilde derlenmesi durumunda, Steinberg'in VST eklentilerini kullanmak mümkündür. 2.8 sürümünden itibaren, VST desteği artık Steinberg'in VST SDK'in kullanılmasını gerektirmemektedir.

İçeri ve dışarı aktarma

Ardour, tüm oturumları veya oturum parçalarını istenen formatta dışarı aktarmayı ve 30'dan fazla farklı ses dosyası biçimini oturumlara eklemeyi desteklemektedir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Ardour is licensed under the GNU Public License v2". 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 
  2. ^ "Ardour review". 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 
  3. ^ "ardour - the digital audio workstation". ardour.org. 16 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2019. 
  4. ^ "Calf Studio Gear supports LV2". 21 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020. 

Makaleler

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">GNU</span> bilgisayar işletim sistemi

GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir.

<span class="mw-page-title-main">BSD</span>

BSD, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'in kaynak kodu dağıtımı olan, AT&T'nin UNIX'i için bir eklentiler zinciridir. Birçok açık kaynak kodlu işletim sistemi projesi, 4.4 BSD-Lite olarak bilinen kaynak kodu dağıtımını temel kabul eder. Ek olarak bunlar, özellikle GNU projesi olmak üzere diğer birçok açık kod projesini de kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Wine</span> Windows yazılımını Unix benzeri sistemlerde çalıştırmak için uyumluluk katmanı

Wine, Linux ve Mac OS X gibi POSIX uyumlu işletim dizgelerinde Windows yazılımlarının çalıştırılmasını sağlayan özgür bir uygulama katmanıdır. Wine'nın açılımı, Wine Is Not an Emulator idir.

FTP istemcisi, FTP protokolü üzerinden FTP Sunucu'ya bağlanarak dosya transferi gerçekleştiren yazılımlara denir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Privacy Guard</span>

GNU Privacy Guard, şifreleme yazılımı PGP yerine GPL lisanslı bir özgür yazılım alternatifidir. Özgür Yazılım Vakfı'nın GNU projesinin bir parçası olarak geliştirilmektedir ve en önemli maddi yardımını Alman hükûmetinden almıştır. GPG, IETF'nin OpenPGP standartıyla tamamen uyumludur. PGP'nin güncel sürümleri GPG ve diğer OpenPGP uyumlu sistemlerle uyumluluk göstermektedir. Aynı zamanda bazı eski sürümlerde de bu uyumluluk söz konusudur, fakat güncel sürümün tüm özellikleri eski sürümlerce desteklenmemektedir. Kullanıcıların bu uyum sorunlarını anlamaları ve bunları göz önünde bulundurarak çalışmaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">POSIX</span>

POSIX, UNIX için "taşınabilir işletim sistemi arabirimi".

Virtual Studio Technology, ses sentezleyici ve ses efekt eklentilerinin editör yazılımları ve sabit disk kayıt sistemleri ile kullanılabilmesini sağlayan, gerçek zamanlı işlem yapabilen bir arayüz standardı. Müzik sektöründe önemli bir yer tutan teknoloji Steinberg tarafından geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Enlightenment</span>

Enlightenment, basit, hızlı, sade ve kullanışlı bir masaüstü ortamı yaratmak için başlatılan bir projedir. EFL adı verilen pek çok parçadan oluşmuş bir grup kütüphane üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">7-zip</span>

7-Zip, özgür ve ücretsiz bir dosya arşivleyicisidir. 7-Zip’in Komut İstemi sürümü Unix benzeri sistemler içinde düşünülmüş hatta AmigaOS bu saydıklarımıza dahil. Aynı zamanda DOS için de uyumlu DOS Portu için veya HX-DOS genişletişicisi ile Windows komut İstemcisi'nde çalıştırılabilir. 7-zip, temel olarak 7z arşiv biçiminde çalışsa da, diğer arşiv biçimlerini de okuyabilme yetisine sahiptir. Kullanıcı yazılımın çizgesel (grafiksel) ara yüzü ile işlem yapabileceği gibi direkt komut satırından da yazılımı çalıştırarak işlem yapabilir ya da yazılıma Windows Shell ortamı benzeri platformlarla da denetim sağlanabilir. 2000 senesinde çalışmalarına başlanan 7-Zip, Igor Pavlov tarafından geliştirildi. Pazarın hâkimiyetini elinde tutan ticari rakiplerine WinZip ve WinRAR a karşı olarak ürün özgür GNU LGPL lisansı altında dağıtılmaya başlandı. Sonuç olarak ortaya ciddi bir alternatif olarak özgür ve ücretsiz bir yazılım çıktı.

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

<span class="mw-page-title-main">BitlBee</span> Yazılım

BitlBee çapraz platform bir IRC anlık mesajlaşma yazılımıdır. GNU Genel Kamu Lisansı'yla dağıtılmaktadır. GNU/Linux, Unix, BSD, Windows, AmigaOS ve Mac OS X'le uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">JACK Audio Connection Kit</span>

JACK Audio Connection Kit (JACK), ses işleme uygulamaları arasında veri aktarımı sağlamak amacıyla sanal kanallar oluşturulmasına olanak sağlayan bir bağlantı aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jami</span>

Jami, SIP uyumlu yazılımsal telefon ve SIP tabanlı anlık mesajlaşma programıdır. Linux, Windows, Mac OS, Android, iOS sürümleri bulunur. Geliştirilmesi Kanadalı Savoir-faire Linux şirketiyle birlikte küresel kullanıcı ve katkıcı topluluğunun yardımıyla yapılmaktadır. Jami, kendini olası özgür Skype ikamesi konumuna koymaktadır.

Yazılım mühendisliğinde, bir uyumluluk katmanı, bir ana sistem üzerinde, eski veya yabancı bir sistem için yazılmış ikili dosyaların çalıştırılmasını sağlayan bir arabirimdir. Bu, yabancı sistem çağrılarını, yerel sistem çağrılarına çevirir. Yabancı sisteme yönelik bazı kütüphaneler, ana sistem üzerinde yabancı ikili dosyaları çalıştırmak için yeterli olacaktır genellikle. Donanım uyumluluğu katmanıysa donanım emülasyonu sağlayan araçlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Shotcut</span>

Shotcut, FreeBSD, Linux, macOS ve Windows için ücretsiz ve açık kaynaklı bir işletim sistemleri arası video düzenleme uygulamasıdır. 2011 yılında Dan Dennedy tarafından başlatılan Shotcut, aynı yazar tarafından 2004 yılından bu yana MLT Multimedia Framework'de geliştirilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">VMware Workstation</span>

VMware Workstation, VMware tarafından geliştirilen bir hipervizör yazılımıdır. Linux ve Windows için kullanılmaktadır. Yalnızca 64 bit işletim sistemlerinde çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">HomeBank</span>

HomeBank, OpenBSD, Linux, FreeBSD, Microsoft Windows, Mac OS ve AmigaOS üzerinde çalışan kişisel bir muhasebe yazılım paketidir. GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanan HomeBank, özgür bir yazılımdır. HomeBank, Debian, Fedora, Mandriva, openSUSE, Gentoo Linux, Arch Linux ve Ubuntu gibi Linux dağıtımlarının yazılım havuzlarında bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">PulseAudio</span>

PulseAudio, freedesktop.org projesi aracılığıyla yayımlanan ağ özellikli bir ses sunucusu programıdır. Esas olarak Linux, FreeBSD ve OpenBSD gibi çeşitli BSD dağıtımları, macOS ve ayrıca Illumos dağıtımları ve Solaris işletim sistemi üzerinde çalışır. Uygulamalar ve donanım arasında bir ara yazılım görevi görür ve ham PCM ses akışlarını yönetir.