İçeriğe atla

Ardenler

Koordinatlar: 50°15′K 5°40′D / 50.250°K 5.667°D / 50.250; 5.667

Ardenler (Fransızca: Ardennes) yoğun ormanlarla kaplı, tepelik ve büyük bir kısmı Belçika ile Lüksemburg sınırları içinde kalan, bir kısmı da Fransa sınırları içine giren bölge. Fransa'daki Champagne-Ardenne bölgesine ve Ardennes iline ismini vermiştir.

Coğrafi özellikler

Ardenler'in büyük bir bölümü yoğun ormanlarla, zaman zaman 650 m.yi bulan ortalama 350–500 m. yüksekliğinde tepelerle kaplıdır. Bölgenin tipik özellikleri arasında hızlı akan ırmakların oyduğu keskin yamaçlı vadilerdir ve en dikkat çekeni Meuse vadisidir. Bölgenin başlıca şehirleri Liège ve Namur Meuse vadisindedir. Ardenler genel olarak çok seyrek bir nüfusa sahiptir.

Almanya'daki Eifel dağ sırası Ardenler'dekilerle birleşir. Eifel ve Arden, iki ayrı silsile gibi görünseler de aslında aynı jeolojik oluşuma sahiptirler.

Fransız Ardenleri'nde Meuse Nehri'nin görünüşü.

Tarihçe

Bölge adını antik çağdaki "Arduenna Silva" adlı ormandan almaktadır. Bu geniş orman Romalılar zamanında Belçika'daki Sambre nehrinden Almanya'daki Ren nehrine kadar uzanmaktaydı. Günümüzdeki Ardenler bölgesi ise çok daha küçük bir alanı kaplamaktadır.

Ardenler'in çok önemli stratejik konumu, yüzyıllar boyunca Avrupalı güçlerin savaş alanı olmasına neden olmuştur. Erken modern çağda, bölge sürekli olarak el değiştirmiş ve değişik zamanlarda Belçika Ardenler bölgesinin bir kısmı veya tamamı Fransa, Almanya, İspanyol Hollandası ve Hollanda Birleşik Krallığı topraklarına katılmıştır. 20. yüzyılda, çetin arazi koşulları ve dar haberleşme hatları nedeniyle geniş çaplı askerî operasyonlar için uygun olmadığı düşünülmekteydi. Ancak hem I. Dünya Savaşı'nda hem de II. Dünya Savaşı'nda Almanlar risk alarak başarılı bir şekilde Ardenler'i hızla aşarak, Fransa'nın görece savunma gücü daha zayıf olan bölgelerine saldırmışlardır. Ardenler bölgesi dünya savaşları sırasında üç önemli çarpışmaya sahne olmuştur: I. Dünya Savaşı'nda Ardenler Çarpışması ve II. Dünya Savaşı'nda Almanlarla Fransa Savaşı ile Müttefiklerin Ardenler Taarruzu. Bölgenin kentlerinin çoğu iki dünya savaşı sırasında oldukça kötü şekilde zarar görmüştür.

Ekonomi

Ardenler'in engebeli arazisi tarım olanağını oldukça kısıtlar. Açık alanlardaki tarım ile süt hayvancılığı tarım ekonomisinin ana geçim kaynağıdır. Bölge kereste ve cevher yönünden oldukça zengindir ve Liège ile Namur endüstri merkezidirler. Yoğun ormanlarda oldukça önemli av hayvanı bulunmaktadır. Bölgenin güzel manzaraları ve avcılık, bisiklet, yürüyüş ve kano gibi doğa sporlarının yapılabilmesi Belçika'da önemli bir turizm bölgesi olmasını sağlamıştır.

Kaynakça


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belçika</span> Batı Avrupada bir ülke

Belçika, resmî adıyla Belçika Krallığı, Batı Avrupa'da bulunan bir devlettir. Avrupa Birliği'ne üyedir. Birliğin ve NATO gibi bazı uluslararası organizasyonların merkezlerini barındırır. 30.528 km²'lik bir alanı kaplayan ülkenin nüfusu yaklaşık 11,4 milyon kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg</span> Batı Avrupada bir ülke

Lüksemburg veya resmî adıyla Lüksemburg Büyük Dukalığı, Batı Avrupa'da, denize kıyısı olmayan küçük bir devlettir. Toprakları Belçika, Fransa ve Almanya ile çevrelenmiştir. Başkenti ve en büyük şehri, ülkeyle aynı adı taşıyan Lüksemburg'dur. Yüzölçümü yaklaşık olarak 2.586 kilometrekaredir. 2019 verilerine göre 626.108 nüfusuyla Avrupa'nın en az nüfuslu ülkelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Ren-Vestfalya</span> Almanyada eyalet

Kuzey Ren-Vestfalya, Almanya'nın alana göre dördüncü, nüfusa göre birinci eyaletidir. Başkenti Düsseldorf, en büyük kenti ise Köln'dür. Kuzeyde Aşağı Saksonya, doğuda Hessen, güneyde Renanya-Palatina eyaletleriyle, batıda ise Hollanda ve Belçika ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Vosges</span> Fransada il (département)

Vosges [], Fransa'nın illerinden birisidir. İl, "Neufchâteau" ve "Saint-Dié-des-Vosges" olmak üzere 2 yerleşime ayrılmıştır. Her yerleşimin farklı özellikleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Valon Bölgesi</span>

Valon Bölgesi, Belçika'nın üç federal bölgesinden biri. Belçika'nın güney kısmındadır. Valon Bölgesi'nin resmî dili Fransızcadır, Alman kökenli nüfusun olduğu bölgede resmî dil Almancadır. Valonya'nın başkenti Namur, önemli kentleri Liège, Charleroi, Mons ve Tournai'dir. Amblemi sarı zemin üzerine kırmızı bir horozdur. Valonya'nın 2019 nüfusu 3.633.975'tir. Valon Bölgesi'nin yüzölçümü 16,845 km²'dir.

Askerî tarih, insanlık tarihi boyunca süregelen ve çatışma kategorisine giren olaylardan oluşur. Bunlar iki kabile arasındaki küçük çaplı dövüşmeden yeryüzündeki birey nüfusunun çoğunluğunu etkileyen düzenli ordular arasında geçen bir dünya savaşına kadar sıralanırlar. Bu olayları yazarak ya da diğer yollardan kaydeden kişilere de askerî tarihçi denir.

<span class="mw-page-title-main">Champagne-Ardenne</span>

Champagne-Ardenne, Fransa'nın 26 bölgesinden biridir. Fransa'nın kuzeydoğusundadır ve Belçika ile komşudur. 1790 senesinde Fransa'daki yeni idari yapılaşmaya kadar, bu bölgenin büyük bir bölümü Champagne olarak adlandırılırdı. Bu bölge I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı'nda önemli çarpışmalara sahne olmuştur. Merkez şehri Châlons-en-Champagne olmasına rağmen en önemli ve büyük şehri Reims'tır. Bu bölgede üretilen köpüklü beyaz şaraba bölgenin adı verilmiştir: Şampanya. 2001 yılında 263 milyon şişe şampanya satılmıştır. 1982'den beri dönemsel göç nedeniyle nüfusu azalmaktadır. 52/km² nüfus yoğunluğu ve 1,3 milyonluk nüfusuyla Fransa'nın en az nüfuslu bölgelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Loren</span>

Loren, Fransa'nın 26 bölgesinden biridir. Ülkenin kuzeydoğusundadır. Başlıca şehirlerinden Metz idari merkez, Nancy tarihî merkezdir. Fransa'nın bölgeleri içinde üç ülkeye birden sınırı olan tek bölgedir. Aynı zamanda Lancashire'dan (İngiltere) Toskana'ya (İtalya) kadar uzanan ve Ren Nehri'ni izleyen "Mavi Muz"un ortasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Denizi</span> Avrupada bir deniz

Kuzey Denizi, Büyük Britanya, Danimarka, Norveç, Almanya, Hollanda, Belçika ve Fransa arasında bulunan bir Atlas Okyanusu denizidir. Avrupa kıta sahanlığında bir epeirik denizi, güneyde İngiliz Kanalı ve kuzeyde Norveç Denizi yoluyla okyanusa bağlanır. 570.000 kilometrekarelik bir alana sahip 970 kilometreden (600 mi) uzun ve 580 kilometre (360 mi) genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">I. Albert (Belçika kralı)</span> Belçika kralı (1909–1934)

I. Albert, 23 Aralık 1909'dan ölümüne kadar tahtta oturan üçüncü Belçika kralı, Saksonya Dükü, Saxe-Cobourg-Gotha Prensi. Flandre Kontu Prens Philip ve Prenses Marie de Hohenzollern-Sigmaringen'in oğluydu. 2 Ekim 1900'de Bavyera Düşesi Élisabeth ile evlendi. Bu evlilikten üç çocukları oldu:

<span class="mw-page-title-main">Liège</span> Liège iline bağlı kent ve belediye (Valon Bölgesi, Belçika)

Liège, Belçika'da Valonya'nin Liège ili'nin başşehri. Belçika'nın üçüncü, Valon Bölgesi'nin en büyük şehri, bu bölgedeki başlıca sanayi merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Namur</span> Belçikada Valon Bölgesinin yönetim merkezi (Namur)

Namur, Güney Belçika'da, Valonya bölgesinde bir şehirdir. Şehir, hem Namur ilinin hem de Valonya'nın başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Maas Nehri</span> Avrupada bir nehir

Maas Nehri 925 kilometre uzunluğunda Fransa, Belçika ve Hollanda sınırları içerisinde bulunan nehir.

Liège Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nın Batı Cephesinde yaşanmış ve Belçika'nın Almanlar tarafın istilası ile sonuçlanmıştır. 4 Ağustos'ta başlayan Alman taarruzu 16 Ağustos'ta bitmiş, Belçika Kralı I. Albert İngiltere'ye sığınmıştır.

Ösling ya da Oesling Lüksemburgca: Éislek, Lüksemburg Büyük Dukalığı'nın kuzey topraklarını oluşturan bölgedir. Ösling Bölgesi, coğrafi olarak Belçika ve Fransa'ya da yayılan Ardenler bölgesinin bir parçası sayılır. Bölge, Lüksemburg topraklarının yaklaşık %32'sini kaplar. Ösling Bölgesi'nin kuzeyinde kalan Gutland Bölgesi ise ülkenin kalan kısmını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Limburg (Hollanda ili)</span>

Limburg ili Hollanda'nın 12 ilinden en güneydoğu ucunda bulunan ildir. Başkenti Maastricht kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Rur Nehri</span>

Rur nehri Belçika, Almanya ve Hollanda kısımlarından akan en büyük nehirdir. Meuse Nehri'nin sağ (doğu) koludur ve nehrin rotası yaklaşık olarak %90 Almanya içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E42</span>

Avrupa E-yolu E 42 Avrupa'daki bir yol ve Birleşmiş Milletler Uluslararası E-yol ağının bir parçasıdır. Fransa'nın liman ve feribot şehri olan Dunkerque'yı, Almanya'nın kuzey batısındaki Bavyera Eyaleti'nin kasabası olan Aschaffenburg'a bağlar. Aynı zamanda Belçika'nın Valon Bölgesinden ve Almanya'nın Renanya-Palatina ve Hessen eyaletlerinden geçer. Toplam uzunluğu 680 kilometre (420 mi)dir.

<span class="mw-page-title-main">La Gleize</span>

La Gleize, Belçikanın Liège bölgesindeki Wallonia'da bulunan Stoumont Belediyesi'nin bir köyü ve bölümüdür.