İçeriğe atla

Ardahan Kongre Binası

Koordinatlar: 41°06′36″K 42°41′49″D / 41.11000°K 42.69694°D / 41.11000; 42.69694
Ardahan Kongre Binası
Güneybatı Kafkas Geçici Hükûmeti'nin kuruluş esasları burada kabul edilmiştir.
Harita
Genel bilgiler
DurumKullanılıyor
TürMüze
AdresKaragöl, Kongre Cd. No:62, 75000 Ardahan Merkez/Ardahan
ŞehirArdahan
ÜlkeTürkiye Türkiye
Koordinatlar41°06′36″K 42°41′49″D / 41.11000°K 42.69694°D / 41.11000; 42.69694
Tamamlanma1911
Yükseklik
Yükseklik30,69 m (100,68 fit)
MimariBaltık mimarisi
Ölçüler
Çevre563,14 m² (6.061,58 ft²)
Teknik ayrıntılar
Kat sayısı1
Ardahan Kongre ve Kent Müzesi

Ardahan Kongre Binası, Ardahan'da düzenlenen 3-5 Ocak 1919 Ardahan Kongrelerine ev sahipliği yapmış olan tarihi bina. Bina taş işçiliği, tavan süslemeleriyle bezenmiştir. Baltık mimarisi özelliklerini taşımaktadır. Bina 1911 yılında Ardahan'ın Rus işgali döneminde yapılmıştır. Binada düzenlenen kongrede alınan kararlar Kurtuluş Savaşına giden yolda Erzurum ve Sivas Kongrelerinden önce Türk Milli Mücadelesinin yol haritasını çizmiştir. Kongre, dönemin Ardahan Kaymakamı Rasim Bey'in konağında toplanmıştır. Rasim (Acar) Bey yörede köklü bir aile olan Hamşioğullarına mensuptur. Bu konak bir dönem hastane olarak da kullanılmıştır. Günümüzde Kongre ve Kent Müzesi olarak ziyaretçilere açılmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Kongre Binası". www.ardahan.gov.tr. 10 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bursa Kent Müzesi</span>

Bursa Kent Müzesi, 2004 yılından bu yana kentin eski adliye binasında hizmet veren, Bursa’nın 7000 yıllık süreçte geçirdiği değişim ve dönüşümlerin sergilendiği müzedir. Bursa Kent Müzesi, şehrin tarihini ve kültürünü sergileyen bir müzedir. Müzenin amacı, Bursa’nın tarihi ve kültürel mirasını koruyup ziyaretçilere sunmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Sanâyi-i Nefîse Mektebi</span> Osmanlı güzel sanatlar yüksek okulu

Sanayi-i Nefise Mektebi, güzel sanatlar alanında eğitim vermek üzere II. Abdülhamit döneminde İstanbul’da 1882’de kurulmuş bir yüksekokuldur.

<span class="mw-page-title-main">Phoenix</span>

Phoenix, ABD'nin en büyük 5. şehri ve Arizona eyaletinin başkenti. Uzun yıllar boyunca yerli halkın hakim olduğu bölge, Avrupalılar'ın kıtaya gelmesinden kısa süre sonra, keşfedilerek ABD topraklarına dahil edilmiştir. 1881'de şehir olan Phoenix, yıllar geçtikçe büyümesine devam etti. Doğal kaynakların yoğun olması ve doğu-batı ulaşım hatları üzerinde yer alması, Phoenix'i bir metropol kıldı.

<span class="mw-page-title-main">Bâb-ı Âli</span> Osmanlı Devletinde sadrazam sarayı

Bâb-ı Âlî ya da basitleştirilmiş şekli ile Bâbıâlî, Osmanlı Devleti döneminde sadrâzam sarayına verilen isimdir. Onsekizinci yüzyıl sonlarına yakın bir zamana kadar Paşa sarayı, Paşa kapısı, Bâb-ı Âsafî gibi adlarla da anılan sadrazam sarayına I. Abdülhamid zamanından itibaren Bâb-ı Âlî denilmeye başlanmıştır. Günümüzde İstanbul Valiliği valilik konağı olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi</span>

Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi, Sivas'ta bulunan bir müzedir. Daha önce okul olarak kullanılan müze, 1887’de öğretime açılmış bir liseydi.

Sağlık Müzesi, İstanbul'da Sultanahmet'te bulunan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Kongre Kütüphanesi</span> ABDnin ulusal kütüphanesi

Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi, ABD'nin ulusal kütüphanesidir. Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan kongre kütüphanesi Washington'da bulunmaktadır. Ayrıca ABD'de yer alan en eski federal kültür yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon Müzesi</span>

Trabzon Müzesi olarak düzenlenen konak, Zeytinlik Caddesi'nde 1900'lü yılların başlarında (1898-1913) Banker Kostaki Teophylaktos tarafından konut olarak yaptırılmıştır. Konağın mimarlarının ismi tespit edilememiştir. Ancak mimarlarının İtalyan olduğu belirlenen yapıda kullanılan birçok malzemenin İtalya'dan getirildiği bilinmektedir.

Darülfünun, Arapça dar ve fünun (fenler) sözcüklerinden türetilmiş, "üniversite" anlamında kullanılan bir sözcüktür. Aynı zamanda 1900 yılında Avrupa üniversiteleri tarzında kurulan Darülfünun-ı Şahane veya İstanbul Darülfünununu ifade eder. Bu kurum 1933 reformuyla İstanbul Üniversitesi'ne dönüştürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Filibeli Hilmi</span> Türk siyasetçi

Filibeli Hilmi, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Nuri Bey Konağı</span>

Hacı Nuri Bey Konağı, Nevşehir iline bağlı Avanos ilçesinde, 1900'lü yılların başında yapılmış olan konak.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span> Ankara Üniversitesine bağlı fakülte

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi'nde eğitim ve öğretim veren, Ankara Üniversitesine bağlı bir fakültedir. Osmanlı Devleti döneminde sivil yönetici sınıfını yetiştirme amacıyla açılmış ve Türkiye'de siyaset bilimi ve iktisadın birçok alanında yükseköğrenim sağlayan ilk kurumdur.

Rasim Bey, Türk asker. Türk Jandarması'nın ilk Jandarma Genel Komutanı. Mekteb-i Erkân-ı Harbiye mezunu olan Rasim Bey, 1917-1918 yılları arasında Jandarma Genel Komutanlığı yapmış, 31 Mart Vakası'nda muhafız komutanı olarak bulunmuş ve Balkan Harbi'nde görev almış ve Türk Kurtuluş Savaşı'na katılmıştır. 31 Mart Vakası'nın akabinde meclis Abdülhamit'in yerine kardeşi Veliaht V. Mehmed'i padişahlığa getirmiş, Rasim Bey Jandarma Genel Komutanlığı görevine Mehmet Reşat döneminde atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Konak Pier</span> İzmir, Türkiyede bir bina

Konak Pier, 1867 yılında İzmir'de gümrük binası olarak kullanılmak üzere inşa edilmiş yapıdır. Binanın projesi Fransız mimar ve inşaat mühendisi Gustave Eiffel tarafından çizildiği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi</span>

Balıkesir Kuvâ-yi Milliye Müzesi, Balıkesir'de I. Dünya Savaşı sonrasında Millî Mücadele çalışmalarında karargah olarak kullanılmış eski belediye binasında 1996'da hizmete giren müze.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Hükûmet Konağı</span> İzmir, Türkiyede bir bina

İzmir Hükûmet Konağı, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan ve valilik binası olarak kullanılan yapıdır. Konağın önündeki Konak Meydanı ve bulunduğu Konak ilçesi adlarını binadan alır.

<span class="mw-page-title-main">Kadı Menteş Konağı</span>

Kadı Menteş Konağı, Kuzey Lefkoşa'nın Selimiye semtinde mahallesinde bir konaktır. Selimiye Meydanı ve İdadi Sokağı'nın kesiştiği noktada yer almaktadır ve günümüzde Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği'nin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi</span>

Atatürk Konutu ve Demir Yolları Müzesi , Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihî bir ev ve demir yolu müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Konak, Konak</span>

Konak, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalleye ve bağlı bulunduğu ilçeye adını veren İzmir Hükûmet Konağı ve Konak Meydanı ile belediye ve diğer yönetim binaları bu mahallede bulunmaktadır. Mahalle iki kısımdan oluşmaktadır: Bunlardan biri Kordon, vapur iskelesi, metro ve tramvay istasyonu, belediye ve kamu binalarının bulunduğu sahil kesimi, diğeri de Kemeraltı'nın Anafartalar Caddesi'nin denize bakan tarafında kalan bölümüdür.

Erzurum Atatürk Evi Müzesi, Erzurum’un Yakutiye ilçesinde bulunan, Erzurum Kongresi sırasında Mustafa Kemal Paşa'nın arkadaşları ile birlikte ikamet ettiği konakta hizmet veren müze.