İçeriğe atla

Arctocyonidae

Arctocyonidae (Yunanca arktos kyôn'dan, "ayı/köpek benzeri"), Paleosen'den Eosen'e kadar Avrupa ve Amerika'da yaşamış, 20'den fazla cinse sahip, toynaklılarla ilişkili, soyu tükenmiş bir ilkel plasentalı memeli (Eutheria) ailesi. Bazıları modern ayıların büyüklüğündeydi ve muhtemelen omnivordu; diğerleri daha küçük ve otçuldu.[1][2]

Arctocyonidae
Yaşadığı dönem aralığı: 66-47,8 myö
Paleosen-Alt Eosen[2] 
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Klad:Ungulata
Takım:Arctocyonia
Familya:Arctocyonidae
Giebel, 1855
Alt taksonlar[2]
  • Chriacus Cope, 1883
  • †Loxolophinae Van Valen, 1978
    • Platymastus Van Valen, 1978
    • Desmatoclaenus Gazin, 1941
    • Baioconodon Gazin, 1941
    • Loxolophus Cope, 1885
    • Mimotricentes Simpson, 1937
    • Deuterogonodon Simpson, 1935
  • †Arctocyoninae Giebel, 1855
    • Neoclaenodon Gidley, 1919
    • Claenodon Scott, 1892
    • Colpoclaenus Patterson & McGrew, 1962
    • Mentoclaenodon Weigelt, 1960
    • Arctocyonides Lemoine, 1891
    • Landenodon Quinet, 1968
    • Arctocyon de Blainville, 1841
    • Anacodon Cope, 1882

Açıklama

Arctocyonidae, 1841'de keşfedilen Arctocyon primaevus (Blainville, 1841) ve ağaçta yaşayan memeli Chriacus gibi "arkaik toynaklıların" en iyi bilinenlerinden bazıları dahil olmak üzere yaklaşık 20 cinsten oluşur. Diğer cinsler arasında Mentoclaenodon, Lambertocyon, Thryptacodon, Anacodon ve Claenodon bulunur. Claenodon'un kendi başına ayrı bir cins (Rose, 1981), Arctocyon'un eşanlamlısı (Rigby, 1980) veya Arctocyonides'in eşanlamlısı (Van Valen, 1978) olup olmadığı tartışılmıştır. Son çalışmalar (Williamson & Carr, 2007; De Bast & Smith, 2013), Arctocyonidae'nin alt familyalarının polifiletik olabileceğini, Oxyclaeninae'nin taç plasentaların ayrı bir dalı olabileceği (bu analizlerde örneklenen tüm taksonların kesin veya muhtemel laurasiatherianlar olmasına rağmen), Arctocyoninae'nin Mesonychia ve Triisodontidae'nin kardeş grubu olduğu ve Loxolophinae'nin, Artiodactyla ve Perissodactyla'nın atalarını içeren daha geniş bir klada en yakın canlılar olduğudur. De Bast & Smith'e (2013) göre, arctocyonidler 'bazal condylrathlar için bir çöp sepeti olarak kullanılmıştır'; genel fikir birliği 'Condylarthra'nın kendisinin bir çöp sepeti taksonu olduğudur.[3]

Ekoloji

Arctocyon primaevus, Museum Histoire Naturelle, Paris

Arctocyon primaevus türü başlangıçta suda yaşayan (Blainville, 1841) olarak tanımlanmış ve sonraki yazarlar tarafından; fossarial, karasal (Russell, 1964), (Kondrashov, 2009) ve taramalı-ağaçsıl (Argot, 2013) olarak çeşitli hipotezler ileri sürülmüştür. Yorumlamada daha tutarlı olan Chriacus, diğerlerinin yanı sıra tarsal kemiklerinin özellikleri temelinde ağaçsıl olarak kabul edilir (Rose, 1987). Chriacus'un tırmanışı, büyük ölçüde, femurun bölümleri ve bir dizi omurun dışında hepsini içeren, neredeyse tam bir postkraniyal örneğin çeşitli iskelet özelliklerinden çıkarılır (Rose, 1987). Chriacus'taki akromiyon sürecinin şekli, humerusun geniş deltopektoral sırtı ile birleştiğinde, güçlü ön ayak kaslarının göstergesidir ve kavisli pençelere sahip büyük ön ayakların varlığı, tırmanma veya oyuk açma kabiliyetine işaret eder. Chriacus'un humerusu ile Koati, misk kedisi ve küçük panda gibi çeşitli ağaçsıl (arboreal) etoburların humerusu arasında karşılaştırmalar yapılabilir (Rose, 1987). Procreodi/Arctocyonidae içinde çok çeşitli yaşam şekilleri vardır; Grubun bazı üyelerinin - Arctocyon mumak ve Anacodon astragalus'un - morfolojik özelliklerine dayanarak yarı fossarial (yeraltında yuva yapmak veya yaşamak) olabileceği öne sürülmüştür (Gould & Rose, 2014). Genel olarak, arctocyonidler, herhangi bir özel kırkma carnassial'de olduğu gibi, creodontlar ve gerçek etoburların gösterdiği kadar kapsamlı olmasa bile, bir dereceye kadar etobur için uyarlanmış dişlere sahiptir. Büyük köpek dişleri sıklıkla bulunur ve küçük azılar nispeten keskindir, ancak azı dişleri bunodontdur, bu da büyük ölçüde omnivor bir diyet nişi olduğunu düşündürür.[3]

Sistematik

Arctocyonidler, çeşitli şekillerde Carnivora'nın (Van Valen, 1969), özellikle miasit etoburlarının (Van Valen, 1978), çift toynaklıların (Rose, 1996) ve toynaklı ataların bir parçası olarak kabul edilen başlıca bir Avrupa grubudur. Arctocyonidae, en ilkel "arkaik toynaklı" gruplara atanan iki gruptan biriydi (diğeri Oxyclaenidae). Simpson (1937), Oxyclaenidae ve Arctocyonidae'yi birleştirmeyi tercih etti, ikincisi tüm grubun adı olarak öncelikliydi. Ancak McKenna ve Bell (1997), Arctocyonidae'yi bir kez daha Procreodi'ye yerleştirdi ve aileyi Arctocyoninae, Loxolophinae ve Oxyclaeninae olmak üzere üç ana alt gruba ayırdı. Bazı tartışmalar, Prothero, Manning & Fischer (1988) tarafından Arctocyonidae'den dışlanan, özellikle ilkel fakat toynaklı benzeri organizma olan Protungulatum'un aileye dahil edilip edilmemesi gerektiğiyle ilgiliydi.[3]

Filogeni

Halliday vd. 2015'te Arctocyonidlerin ve Mesonychianların, toynaklılardan çok Ferae kladı ile ilişkili olduğunu öne sürdü.[3]

Aşağıda, Halliday vd. (2015) tarafından oluşturulmuş, çeşitli mevcut ve fosil grupları arasında Ferae içindeki karşılıklı ilişkilerin bir filogenisi bulunmaktadır.[3]

 ... 

Chiroptera

 Ferae 

Carnivoramorpha

Mesonychia

 †Triisodontidae 

Goniacodon

Eoconodon

Pentacodontidae

Periptychidae

Pantodonta

 †Arctocyonidae 

Arctocyon

Loxolophus

Taeniodonta

Escavadodontidae

Wyolestidae

Nyctitheriidae

Pantolestidae

 Pholidotamorpha 

Palaeanodonta

Pholidota

 †Oxyclaenidae 

Chriacus

Thryptacodon

Claenodon

Anacodon

Oxyclaenus

Palaeoryctidae

Didelphodus

Acmeodon

Gelastops

 †Creodonta 

Oxyaenidae

Hyaenodonta

Ayrıca bakınız

  • Mesonychidae

Kaynakça

  1. ^ Allaby, Michael (2020). "A Dictionary of Zoology". doi:10.1093/acref/9780198845089.001.0001. 
  2. ^ a b c "Fossilworks: Arctocyonidae". fossilworks.org. 20 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  3. ^ a b c d e Halliday, Thomas J. D.; Upchurch, Paul; Goswami, Anjali (Şubat 2017). "Resolving the relationships of Paleocene placental mammals: Paleocene mammal phylogeny". Biological Reviews (İngilizce). 92 (1): 521-550. doi:10.1111/brv.12242. PMC 6849585 $2. PMID 28075073. 22 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzlenimcilik</span>

İzlenimcilik veya empresyonizm, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartan, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğundan herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini fikrini temel alan sanat akımdır.

<span class="mw-page-title-main">Kutup ayısı</span> Kuzey kutup dairesinde yaşayan ayı türü

Kutup ayısı aynı zamanda beyaz ayı ya da deniz ayısı, ayıgiller (Ursidae) familyasından soğuk kuzey kutup bölgesinin karlı sahillerinde ve buzullar üzerinde yaşayan ayı türüdür. Yaşamakta olan en büyük kara etoburudur ve bulunduğu ortamdaki süper yırtıcıdır. Yaşadığı çevreye çok iyi uyum sağlamıştır. Kalın kürkü onu soğuktan korur, beyaz görünümü avlarından saklar. Kutup ayısı hem karada, hem denizde, hem buzda, hem de su içinde zorlanmadan avlanır.

<span class="mw-page-title-main">Viverravidae</span> etçillere yol açtığı düşünülen memeli familyası

Viverravidae, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da erken Paleosen'den geç Eosen'e kadar yaşayan, Carnivoramorpha kladı içinde soyu tükenmiş Viverravoidea üst familyasından soyu tükenmiş bir monofiletik memeli ailesidir. Bir zamanlar en eski etoburlar ve mevcut etoburların ataları oldukları düşünülür, ancak şimdi mevcut etoburların bir akrabası olarak kraniyal morfolojiye dayalı olarak Carnivora takımının dışına yerleştirilirler.

<span class="mw-page-title-main">Eutheria</span> memeli kladı

Eutheria, keselilere göre etenelilerle daha yakından ilişkili olan tüm doğurgan memelileri (Theria) kapsayan bir kladdır.

<span class="mw-page-title-main">Islak burunlu primatlar</span> primatların alt takımı

Islak burunlu primatlar, Madagaskar'ın makimsileri, Afrika'nın galagoları ve pottoları ile Hindistan ve Güneydoğu Asya'da yaşayan lorislerden oluşan bir primat alt takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Toynaklılar</span> memeli kladı

Toynaklılar, memelilerin Ferungulata grubundan, pençelerini toynak biçiminde geliştirmiş bir memeli üst takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tyrannosauroidea</span> teropod dinozor kladı

Tyrannosauroidea veya tiranozorlar, Tyrannosauridae familyasını ve daha bazal akrabalarını içeren, teropod dinozor üst familyasıdır. Tyrannosauroidler, Jura döneminden itibaren Lavrasya süper kıtasında yaşadı. Kretase döneminin sonunda tyrannosauroidler, Kuzey Yarımküre'de devasa Tyrannosaurus ile bilinen baskın büyük yırtıcılardı. Fosil buluntuları; Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa, Asya ve Avustralya kıtalarında bulundu.

<i>Arctocyon</i> Paleosende yaşamış ilkel toynaklı cinsi

Arctocyon, Paleosen'de yaşamış ilkel bir toynaklı memeli cinsi. Fosilleri Kuzey Amerika ve Avrupa'da bulundu. Tip türü Arctocyon primaevus'tur.

<span class="mw-page-title-main">Mesonychia</span> memeli takımı

Mesonychia, erken Paleosen ila Oligosen dönemleri arasında yaşamış arkaik toynaklı memelileri kapsayan bir etçil memeli grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Mezonikid</span> soyu tükenmiş toynaklı familyası

Mezonikidler, Paleosen ile Oligosen devirleri arasında Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da yaşamış etçil toynaklıları içeren bir familyadır.

<span class="mw-page-title-main">Cainotheriidae</span> tarih öncesi çift toynaklı familyası

Cainotheriidae, Avrupa'da, Geç Eosen'den Orta Miyosen'e kadar yaşamış bir çift toynaklı familyasıdır. Çoğunlukla karstik yataklarda korunmuş olarak bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Xenungulata</span>

Xenungulata, Geç Paleosen'den Erken Eosen'e kadar Güney Amerika'da yaşamış bir ilkel toynaklı takımıdır. Grubun fosilleri Brezilya, Arjantin, Peru, ve Kolombiya'daki yataklardan bilinmektedir. Bu esrarengiz grubun en bilinen üyesi, yaşayan Afrika fillerine benzer bir yürüyüşe sahip tapir benzeri bir hayvan olan Carodnia cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Ferae</span> memeli kladı

Ferae, Carnivora ve Pholidota takımlarından oluşan bir memeli kladıdır. Carnivora ve Pholidota'nın bir grubu için alternatif bir isim olan Ostentoria da önerildi. Moleküler genetik çalışmalarca, günümüze kadar gelen Ferae'nin son ortak atasının yaklaşık olarak 78.9 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilmiştir. Creodonta gibi soyu tükenmiş birkaç takım da Ferae'nin üyeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Pangolin</span> memeli takımı

Pullu memeliler olarak da bilinen pangolinler, bir eteneliler takımıdır. Mevcut tek familyası olan Manidae familyasında üç cins bulunur: Manis, Phataginus ve Smutsia. Manis, Asya'da bulunan dört türden oluşurken, Phataginus ve Smutsia, tümü Sahra altı Afrika'da bulunan iki tür içerir. Bu türlerin boyutları 30 ila 100 santimetre arasındadır. Bir dizi soyu tükenmiş pangolin türü de bilinmektedir.

Zhelestidae, soyu tükenmiş eutherian memelilerin bir soyudur. Turoniyen'den Maastrihtiyen'e kadar Geç Kretase'de ortaya çıkanlar, son derece başarılı bir gruptu ve Avrupa, Asya, Hindistan, Afrika ve Kuzey Amerika'da temsilciler bulundu ve onları görünüşte kozmopolit bir dal haline getirdiler. Otçul bir yaşam tarzına doğru uzmanlaşmışlardı ve aslında başlangıçta kök toynaklılar olarak kabul edildiler, ancak epipubiklerin ve "arkaik" diş karakterlerinin varlığı onları plasentalı olmayan eutherianlar haline getirir.

<span class="mw-page-title-main">Arctocyonia</span> tarih öncesi memeli takımı

Arktosiyoniyenler, stratigrafik aralığı Paleosen'den Erken Eosen dönemlerine kadar uzanan laurasiatherian memelilerin bir kladıdır. Kretase-Paleojen soy tükenme olayından sonra büyük memeli avcılarının en eski örnekleri arasındaydılar. Bazıları arktosiyoniyenleri kök çift toynaklılar olarak sınıflandırırken, diğerleri Ferae grubunun üyeleri olarak grubu sınıflandırmıştır. Takımda sınıflandırılan üç aile vardır: Arctocyonidae, Oxyclaenidae ve Quettacyonidae.

<i>Chriacus</i>

Chriacus, Paleosen döneminde şu anda Kuzey Amerika'da yaşamış ve erken Eosen'den sonra yok olan bir plasentalı memeli cinsidir.

<i>Phenacodus</i> tarih öncesi toynaklı cinsi

Phenacodus, yaklaşık 55 milyon yıl önce geç Paleosen'den orta Eosen'e kadar soyu tükenmiş bir memeli cinsidir. Phenacodontidae ailesini ve Perissodactyla takımını simgeleyen toynaklıların en eski ve en ilkellerinden biridir.

Cimolestes, böcekleri ve diğer küçük hayvanları yemeye uyarlanmış tam bir diş tamamlayıcısı olan erken eutherian memeli cinsi. Paleontologlar, kısmen, oldukça farklı hayvanların cinse atanması nedeniyle, diğer memelilerle olan ilişkisi konusunda anlaşamadılar, bu da Cimolestes'i yakından ilişkili olanlardan ziyade benzer özelliklere sahip hayvanların bir sınıf taksonu haline getirdi. Fosilleri, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa ve Afrika'da bulunmuştur. Cimolestes ilk olarak Kuzey Amerika'nın Geç Kretase döneminde ortaya çıktı. Bazı paleontologlara göre, Cimolestes'in soyu Paleosen'in başlangıcında tükendi, diğerleri ise cinsin soyunun Eosen'den önce tükendiğini bildiriyor.

<span class="mw-page-title-main">Kondilart</span> tarih öncesi memeli takımı

Kondilartlar (Condylarthra), öncelikle Paleosen ve Eosen dönemlerinden bilinen, soyu tükenmiş plasentalı memelilerin resmi olmayan bir grubudur - daha önce bir takım olarak kabul edilmiştir. Erken, ilkel toynaklılar olarak kabul edilirler. Artık, Perissodactyla veya Cetartiodactyla'nın bir parçası olarak açıkça belirlenmemiş olan toynaklıları sınıflandırmak için bir çöplük olarak hizmet eden ve bu nedenle birçok ilgisiz soydan oluşan bir çöp sepeti taksonu olarak kabul edilmektedir.