İçeriğe atla

Arc (internet tarayıcısı)

Arc (internet tarayıcısı)
Geliştirici(ler)The Browser Company
İlk yayınlanma25 Temmuz 2023[1]
Programlama diliSwift (macOS, Microsoft Windows ve iOS Uygulaması)
İşletim sistemi
TürWeb tarayıcısı
LisansTescilli yazılım
Resmî sitesiarc.net

Arc, The Browser Company tarafından geliştirilen freeware bir web tarayıcısıdır. The Browser Company, Josh Miller ve Hursh Agrawal tarafından kurulan bir startup şirketidir. Tarayıcı, kapalı beta testinden geçtikten sonra 19 Nisan 2022 tarihinde piyasaya sürüldü. Arc, macOS, Microsoft Windows ve iOS üzerinde kullanılabilir durumdadır.[2][3]

Arc, web tarayıcısı olarak hareket etmeyi amaçlayan ve web taramayı yerleşik uygulamalar ve özelliklerle entegre etmeye çalışan bir yaklaşım benimsemektedir. Bu özellikler arasında sanal bir not defteri, bir defter tarzındaki "mürekkep" ve "boosts" bulunmaktadır; kullanıcılara bir web sitesini tarayıcı uzantıları gibi kozmetik olarak yeniden tasarlama imkanı tanıyan bir özellik. Arc, diğer neredeyse tüm tarayıcıların aksine dikey sekmeler kullanır (bu sekmeler bir kenar çubuğunda bulunabilir). Kenar çubuğu, tarama penceresi dışında tarayıcının tüm işlevselliğini içerir. Arc, Chromium'e dayanmaktadır ve The Browser Company, tarayıcının "web üzerinde gezinme deneyimini zenginleştirmek" için tasarlandığını belirtmektedir.[4][5]

Üretim ve Yayın

Arc, 2019 yılında New York City merkezli Josh Miller ve Hursh Agrawal tarafından kurulan The Browser Company adlı bir start-up şirketi tarafından tasarlandı. The Browser Company, daha önce Instagram, Tesla, Medium ve Google gibi diğer teknoloji firmalarında çalışmış olan personele sahiptir.

Tarayıcı, 19 Nisan 2022 tarihinde bir duyuru aracılığıyla Twitter üzerinden piyasaya sürüldü.[6] Daha önce bir beta testi sürecinden geçmişti ve yaklaşık 100 test katılımcısı[7] bir gizlilik sözleşmesine bağlıydı.[8]

Kullanıcılar, yalnızca bir e-posta adresiyle bir Arc hesabına kaydolduktan sonra tarayıcıyı kullanabilmektedir.[9]

Tasarım

Diğer yeni tarayıcı start-up'ları ve SigmaOS gibi, Arc da bir "web için işletim sistemi" olacak şekilde tasarlanmıştır ve bir Sidebar kullanarak standart taramayı Arc'in kendi uygulamalarıyla entegre eder. Tarayıcı, özelleştirilebilir olacak şekilde tasarlanmıştır ve kullanıcılara belirli web sitelerini nasıl gördüklerini kozmetik olarak değiştirme imkanı tanır.[10][11]

Robert Irwin'ın scrims kullanarak yaptığı sanatın bir örneği, Arc'ın tasarımını etkiledi.

Renk, kullanıcıların tarama deneyimlerini özelleştirebilecekleri en etkili yollardan biridir; Arc'ın kurulum süreci sırasında ilk gerçekleşen şeylerden biri, kullanıcının Arc'ın hangi renkte görünmesini istediğini seçmesine izin vermesidir (ya sabit bir renk ya da bir renk gradyanı). Arc'ın tasarımcılarından biri olan Karla Cole, Input dergisi ile yaptığı bir röportajda, bu sürecin tasarım ekibinin "bir film açılırken hissettiğiniz duyguyu oynamak istediğini" belirtti.

Arc, Swift dilinde yazılmıştır[12] ve Google'ın Chromium kod tabanına dayanmaktadır, diğer popüler tarayıcıları olan Microsoft Edge ve Google Chrome'u destekleyen aynı kod tabanını kullanır. Chromium tabanlı olduğu için kullanıcılar, Chrome Web Mağazası'ndan tarayıcı uzantıları indirebilirler.

Özellikler

Arc, tarayıcının tüm bölümlerini—arama çubuğu, sekme listesi ve yer imleri dahil—görüntüleme penceresi dışında saklamak için bir kenar çubuğu kullanır.[9] Kenar çubuğu ayrıca, ses çalma kontrollerini içerir ve ses çalmayan sekmeyi kullanırken erişilebilir. Bu işlevsellik aynı zamanda Google Meet gibi video görüşme yazılımları ile de çalışır.[13]

Arc'ta bulunan arama çubuğu, Apple'ın Spotlight özelliğine benzer işlevsellikte. Normal olarak web siteleri ve URL'lerini aramak için kullanılabilir, aynı zamanda sekme sabitleme, sekme kopyalama ve tarayıcı geçmişine erişim gibi özelliklere de sahiptir.[9] Tarama sırasında Arc, yerleşik bir reklam engelleyici kullanır ve çerezleri kullanmaz veya arama verilerini paylaşmaz.[14]

Platformlar

Arc, macOS (hem Intel hem de Apple silicon çipleri üzerinde, evrensel ikili kullanılarak) ve Microsoft Windows (Kapalı Sınırlı Beta,[15] C++ yerine Swift kullanılarak inşa edilmiştir[12]). Yalnızca kenar çubuğu işlevselliğine sahip basitleştirilmiş bir eşlik eden uygulama, 30 Mart 2023 tarihinde iOS için piyasaya sürüldü.[16][17] Windows 11 için tam sürümü 30 Nisan 2024 tarihinde yayınlandı.[18]

Dış bağlantılar

arc.net

Kaynakça

  1. ^ "The excellent Arc browser is now available for anyone to download". The Verge (İngilizce). 25 Temmuz 2023. 25 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2023. 
  2. ^ "The Best Chrome Alternative Is Coming to Windows by the End of the Year". Inverse (İngilizce). 23 Ekim 2023. 5 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2023. 
  3. ^ "Arc for Windows by The Browser Company". www.isarconwindowsyet.com (İngilizce). 11 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2023. 
  4. ^ "What Is the Arc Browser, the Invite-Only Way to Browse Online?". CMSWire.com (İngilizce). 31 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  5. ^ "'The Arc Browser is the Chrome Replacement I've Been Waiting For' - Slashdot". slashdot.org (İngilizce). 19 Kasım 2022. 5 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2023. 
  6. ^ @ (19 Nisan 2022). "it's called Arc" (X gönderisi) – X vasıtasıyla. ; Eksik ya da boş |kullanıcı= (yardım); Eksik ya da boş |numara= (yardım)
  7. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; :5 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  8. ^ Newman, Jared (2 Ağustos 2022). "Four radical Chrome alternatives to reboot your web browser". Fast Company. 20 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2023. 
  9. ^ a b c Brookes, Tim (1 Mayıs 2023). "Arc Browser Review: A Plucky New Browser With Big Ideas". How-To Geek. 16 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2023. 
  10. ^ Pierce, David (17 Kasım 2022). "The Arc browser is the Chrome replacement I've been waiting for". The Verge. 21 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2023. 
  11. ^ Wong, Raymond (22 Aralık 2022). "Arc is the best web browser to come out in the last decade". Inverse. 16 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2023. 
  12. ^ a b Callaham, John (19 Mayıs 2023). "The team behind the Arc browser gives an update on its upcoming Windows version". Neowin. 25 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2023. 
  13. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; :0 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  14. ^ Carr 2022, s. 61.
  15. ^ "Arc Browser for Windows beta invites are finally being sent out". Neowin (İngilizce). 15 Aralık 2023. 14 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2023. 
  16. ^ Pierce, David (30 Mart 2023). "Arc's mobile browser is here — and it's not really a web browser at all". The Verge. 16 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2023. 
  17. ^ Clark, Mitchell (27 Mart 2023). "Arc is coming to iPhone, but it won't replace Safari yet, says CEO". The Verge. 18 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2023. 
  18. ^ "Is Arc on Windows Yet internet sitesi". 10 Nisan 2024. 10 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Web tarayıcısı</span> World Wide Webdeki bilgi kaynaklarını almak, sunmak ve dolaşmak için yazılım uygulaması

Web tarayıcısı veya ağ tarayıcısı, kullanıcıların World Wide Web (WWW) üzerinde bulunan bilgi kaynaklarını edinmeye ve görüntülemeye yarayan yazılımların genel adıdır. WWW üzerindeki bilgi kaynakları web sayfası, resim, video veya başka içerik türü olabilir. Bu kaynaklarda yer alan hiperlinkler aracılığıyla kullanıcılar, web tarayıcılarını kullanarak ilgili kaynaklar arasında dolaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Firefox</span> yazılım

Mozilla Firefox, Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Corporation tarafından geliştirilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir web tarayıcısıdır. Firefox; Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanabilir. Yazılımın Windows, macOS, Linux, Android sürümlerinde web sayfalarının oluşturulması için Gecko motoru kullanılır. Mozilla tarafından geliştirilen Gecko, mevcut ve planlanmış web standartlarıyla uyumludur. 2015'te çıkan iOS için Firefox uygulamasında ise Apple'ın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle iOS'in bütünleşik WebKit motoru kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Internet Explorer</span> Microsoft tarafından geliştirilen internet tarayıcısı

Windows Internet Explorer ya da eski adıyla Microsoft Internet Explorer, Microsoft tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır. Microsoft Windows, Mac OS ve Unix sürümleri vardır, öte yandan 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren tarayıcı desteklenmediği için artık hiçbir sürümü geliştirilmemektedir. Eski bilgisayarlarda Microsoft Windows ile birlikte öntanımlı olarak gelen Internet Explorer'ın Windows'a bütünleşik gelmesinden dolayı tarayıcı piyasasının büyük bir bölümünü elinde bulundurmaktaydı. Windows Vista ile birlikte adı Windows Internet Explorer olarak değiştirildi. O dönem Microsoft tarafından yalnızca güvenlik yaması yayınlandı. 12 Ocak 2016'dan itibaren Internet Explorer 11 sadece tüketicilere resmi destek vermiştir. 16 Nisan 2019 tarihinde Internet Explorer'ın gözden geçirilmiş son güncellenmiş hali Windows Server 2012 ve Windows Embedded 8 Standard için yayınlandı. Microsoft 20 Mayıs 2021'de, Windows 10 LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için 15 Haziran 2022'de Internet Explorer için tam desteğin kesileceği ardından alternatifin eski siteler için IE modlu Microsoft Edge olacağı açıklandı. Açıklandığı şekilde LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için Internet Explorer'ın desteği 15 Haziran 2022 tarihinde Microsoft tarafından kesildi.

<span class="mw-page-title-main">Maxthon</span> Çinde Microsoft Windows ve MacOSX için geliştirilmiş ücretsiz web tarayıcısı

Eski adı MyIE2 olan Maxthon web tarayıcı yazılımı, yüksek derecede özelleştirilebilir arabirime sahip, güçlü sekmeli bir tarayıcıdır. Kendi sayfa işleme motoruna sahiptir; özgün yapılandırılmış WebKit ve Trident çekirdeği kullanır. Kullanıcılar, istedikleri tarama motoru ile internette gezinebilir.

<span class="mw-page-title-main">Chromium OS</span>

Chromium OS, Google tarafından geliştirilen Linux tabanlı işletim sistemi Chrome OS'un açık kaynak geliştirme sürümü. Chrome OS'un kaynak kodu BSD lisansı ile 19 Kasım 2009'da Chromium OS olarak yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Chromium</span>

Chromium, açık kaynak kodlu bir web tarayıcısı projesi. Chromium; Microsoft Edge, Yandex Browser ve Google Chrome tarayıcılarının da temelini oluşturmaktadır.

Chrome OS, Google tarafından geliştirilen Linux çekirdeğini kullanan, web uygulamaları ile çalışan işletim sistemidir. 7 Temmuz 2009 tarihinde duyurulan Chrome OS, 15 Haziran 2011 tarihinde Chromebook ile piyasaya çıkmıştır. Chrome OS bilinenin aksine özgür yazılım değildir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Edge</span> Microsoftun geliştirdiği bir ağ tarayıcısı

Microsoft Edge, Windows 10, Windows 11, Windows 10 Mobile ve Xbox One'da kullanılmak üzere Microsoft tarafından geliştirilen web tarayıcısıdır. Tüm cihaz türlerinde Internet Explorer'ın yerini alarak varsayılan web tarayıcısı olmak üzere tasarlandı. Microsoft, Edge'in web standartlarıyla uyumlu bir motora sahip, hafif bir tarayıcı olduğunu belirtmektedir. Cortana ile bütünleşme, not alma araçları ve okuma görünümü gibi bazı yenilikçi özelliklere sahiptir.

Google Now, Android ve iOS için Google uygulamasının Google Arama özelliğiydi. Google Now, bilgi kartları biçiminde ihtiyaç duyabilecekleri bilgileri tahmin etmeleri için kullanıcılara bilgi sağladı. Google Now artık kullanılmamaktadır, ancak işlevi Google uygulamasında ve onun keşfet sekmesinde devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vivaldi (web tarayıcısı)</span>

Vivaldi, Chromium tabanlı, ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Opera’nın eski CEO’su Jon Stephenson von Tetzchner tarafından kalabalık bir ekiple geliştirilmiştir. Windows, OS X, Linux ve Android işletim sistemleri üzerinde çalışmaktadır. Şubat 2021 itibarıyla şirkette 55 kişi istihdam edilmekte ve büyümeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Brave (yazılım)</span> Web Tarayıcısı

Brave açık kaynak kodlu, Chromium üzerine inşa edilmiş web tarayıcı yazılımı.

<span class="mw-page-title-main">Android için Google Chrome</span>

Google Chrome Android Android sistemi için piyasaya sürülen Google Chrome'un bir sürümüdür. Google, 7 Şubat 2012 tarihinde, Android Ice Cream Sandwich cihazları için, seçilen ülkeler için Google Chrome Beta sürümünü piyasaya sürdü. Tarayıcının ilk kararlı sürümü 27 Haziran 2012'de piyasaya sürüldü. 26.02.2012 tarihinde piyasaya sürülen Chrome 18.0.1026.311, Android için Chrome'un Intel x86 tabanlı mobil cihazlarını destekleyen ilk sürümü idi.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome Uygulaması</span> Google Chrome Web tarayıcısında çalışan İnternet uygulaması

Google Chrome Uygulaması, Google Chrome web tarayıcısında çalışan bir web uygulamasıdır. Chrome uygulamaları, Google Chrome uzantıları ve temaların yüklenebileceği veya satın alınabileceği Chrome Web Store'den edinilebilir. Barındırılan ve paketlenmiş olan, yürütülebilir dosyalarının farklı konumlarına ve farklı kullanım durumlarını hedefleyen iki tür uygulama vardır.

<span class="mw-page-title-main">Favicon</span> Belli bir ağ sayfasının küçük simgesi

Favicon, kısayol simgesi, website ikonu, sekme ikonu, URL ikonu veya yer imi ikonu olarak da bilinir, bir veya daha fazla küçük simge içeren bir dosyadır, belirli bir web sitesi veya web sayfası ile ilişkili. Bir web grafik tasarımcısı böyle bir simge yaratabilir ve onu bir web sitesine çeşitli yollarla yükleyebilir ve ardından grafiksel web tarayıcısı bundan yararlanabilir. Favicon desteği sağlayan tarayıcılar tipik olarak bir tarayıcının faviconunu adres çubuğu ve yer imleri listesinde sayfanın adının yanında gösterir. Sekmeli tarayıcı özelliğini destekleyen tarayıcılar tipik olarak sekmedeki sayfanın başlığının yanında bir sayfanın favicon'unu gösterir ve siteye özgü tarayıcı favicon'u masaüstü simgesi olarak kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Slimjet</span>

Slimjet, FlashPeak tarafından geliştirilen Chromium tabanlı bir web tarayıcısıdır. Çok sayıda dahili özellik tarayıcı içinde yerleşik olarak bulunur. Chrome web mağazasındaki uzantı ve temalarla tam uyumluluk içerir.

Puffin Browser, CloudMosa tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Falkon</span>

Falkon, ücretsiz ve açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Chromium tarayıcı çekirdeği için bir sarıcı olan Qt WebEngine üzerine inşa edilmiştir.

Dolphin Browser, MoboTap Inc. tarafından Android ve iOS işletim sistemleri için geliştirilmiş bir web tarayıcısıdır. Çoklu dokunma hareketlerini destekleyen Android platformu için ilk alternatif tarayıcılardan biriydi. Dolphin Browser, yerel platformunun varsayılan tarayıcı motorunu kullanır.

Tarayıcı güvenliği, ağ bağlantılı verileri ve bilgisayar sistemlerini gizlilik ihlallerinden veya kötü amaçlı yazılımlardan korumak için İnternet güvenliğinin web tarayıcılarına uygulanmasıdır. Tarayıcıların güvenlik açıkları genellikle JavaScript ile bazen Adobe Flash kullanan ikincil bir yüke sahip siteler arası komut dosyası (XSS) kullanır. Güvenlik açıkları ayrıca tüm tarayıcılarda yaygın olarak kullanılan güvenlik açıklarından yararlanabilir.).