İçeriğe atla

Araya Yarımadası

Yarımadadaki en yüksek rakım.

Araya Yarımadası, Karayip Denizi'nde, Venezuela'nın kuzeyindeki Sucre eyaletinde bulunan bir yarımadadır .

Yarımada, kuzey And Dağları'nın Venezuela Kıyı Sıradağları sistemindeki doğu Serranía del Litoral sıradağlarının bir parçasıdır. Kıyı şeridinden doğuya doğru uzanır. Araya kasabası yarımadanın en batı ucunda yer almaktadır.

Araya Yarımadası'nın batı ucu, sömürge döneminde önemli bir tuz madenciliği alanı hâline gelen büyük, mor renkli doğal tuz tavalarıyla tanınır.[1] 16. yüzyılın sonlarında ve 17. yüzyılın başlarında, bölge, yılda yüz gemiye sahip olduğu bildirilen Hollandalı kaçakçılar tarafından düzenli olarak tuz madenciliği yapıyordu. Bölgedeki kaçakçılık endüstrisi, 1605'te gönderilen bir İspanyol cezai seferiyle geçici olarak engellendi, ancak kısa süre sonra toparlandı. 1618'de İspanyol kuvvetleri, yarımadayı korumak için El Castillo de Santiago de Araya kalesini inşa etmeye başladı. Kale, 1665 yılında tamamlandığında, Hollanda akınlarına kalıcı olarak son verdi.[2][3]

Araya Yarımadası'nın tuz madenleri, film yapımcısı Margot Benacerraf'ın 1959 yapımı ödüllü belgesel filmi Araya'nın geçtiği yer durumundadır.

Kaynakça

  1. ^ The Columbus Dynasty in the Caribbean, 1492-1526. Albuquerque: University of New Mexico Press. 1973. ss. 204-206. 
  2. ^ Healy. "The Salt Sentinel" (PDF). South American Explorer: 35-36. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Şubat 2016. 
  3. ^ Empire: How Spain Became a World Power,. Harper Perennial. s. 261. ISBN 978-0060932640. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe, Kadıköy</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Fenerbahçe, İstanbul ilinin Anadolu yakasında, Marmara Denizi kıyısında, Kadıköy ve Moda'nın güneyinde, Kızıltoprak ve Çiftehavuzlar semtleri arasında kalan tarihi semt. Fenerbahçe Spor Kulübü adını bu semtten almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İspanyollar</span> İspanyanın herhangi bir yerinde yerli olan veya İspanyol vatandaşlığına sahip kişiler

İspanyollar, Güneybatı Avrupa'nın İber Yarımadası'nda yer almakta olan İspanya'nın yerli halkına verilen isimdir. Bunun yanı sıra, en büyük kısmı Latin Amerika'da olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde İspanyol kolonizasyoncuları soyundan gelen önemli sayıda İspanyol yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sina Yarımadası</span> Mısırda bir yarımada

Sinâ Yarımadası, Mısır'da bir yarımada.

<span class="mw-page-title-main">Biga Yarımadası</span> Türkiye de yarımada

Biga Yarımadası, antik ismiyle Troas ya da Troad, Çanakkale Boğazı'nın ikiye böldüğü Anadolu ve Rumeli bağlantısının doğu kısmıdır. Boğazın kuzeyinde Gelibolu Yarımadası, güneyinde ise Biga Yarımadası yer alır. Bugün Çanakkale ilinin topraklarının bütünü Biga Yarımadası'nı oluşturur. Bölge adını Cumhuriyet Dönemi'nde önce bölge merkezi olan fakat günümüzde Çanakkale'nin ilçesi olan Biga'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Malay Yarımadası</span> Güneydoğu Asyada; Tayland, Birmanya, Malezya ve Singapurun yer aldığı yarımada

Malay Yarımadası veya Malakka Yarımadası. Güneydoğu Asya'da, Tayland, Birmanya, Malezya ve Singapur topraklarının yer aldığı yarımadadır. Kuzeyinde Tayland, güney ucunda Singapur vardır. Malakka Boğazı ile Endonezya'dan ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika Yarımadası</span>

Antarktika Yarımadası, Antarktika kıtasının en kuzey uzantısıdır. Kıtanın Güney Kutup Dairesi dışına çıkan tek uzantısı olan yarımada, aynı zamanda Antarktika'nın Amerika'ya en yaklaştığı yerdir. Yarımadanın ilk kez görülmesi 1820'li yılların başlarında gerçekleşmiştir. Yarımada, yükseklikleri yer yer 2,800 metreye ulaşan dik dağlar ile kaplıdır. Bu bölgedeki dağlar, Güney Amerika'daki And Dağları'nın devamı olarak kabul edilir. Yarımadanın paylaşılması konusunda Şili ve Arjantin arasında bazı politik problemler vardır. Antarktika Kıtası'nın en yumuşak ve sıcak iklime sahip olan bölgesi olduğundan, bölge ile ilgili araştırma yapan merkezlerin birçoğunun istasyonu burada konuşlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kapıdağ Yarımadası</span>

Kapıdağ Yarımadası, Balıkesir ilinin Erdek ilçesinin kurulu olduğu, bir kıstakla ana karaya bağlanan ve eski dönemlerde bir ada olan Marmara Denizi içindeki yarımadadır.

<span class="mw-page-title-main">Dekken</span> Hindistandaki büyük yayla

Dekken, Hindistan'ın güneyinde üç sıradağ arasında kalan geniş yayladır. Bu yayla Hint Yarımadasının bilinen üçgeni içinde ayrı bir üçgen bölge oluşturur. Orta ve Güney Hindistan'ın hemen hemen tamamına yayılmıştır. Batısında Batı Gat Dağları doğusunda da Doğu Gat Dağları yer alır. Her iki sıradağ da kıyı düzlüklerinden yükselir ve Hindistan'ın güney ucunda birleşir. Yayla'nın kuzeyinde ise batı güneybatı istikametinden doğu kuzeydoğu istikametine doğru uzanan Satpura sıradağları ve Vindhya sıradağları bulunur. Bu sıradağlar Dekken Yaylasını Kuzey Hindistan'ın yoğun nüfuslu ovalarından ayırır.

Mangışlak Yarımadası Kazakistan'nın güneybatısında, Hazar denizi'nin doğu kıyısında bir bölgedir. Bu bölge Kazakistanın Mangistav Eyaleti'nin sınırları içinde, en büyük şehri Aktau, 1992 yilina kadar Shevchenko 'dır. Kara-Tau (Kara-Dağ) sıradağları hariç, Yarımada deniz seviyesinin altındadır; Batyr havzası ortalama 130 metre deniz seviyesinden altındadır. Yarımadada Ham petrol, Doğalgaz, Mangan ve Kömür madenleri bulunur. Çöl iklimi olan yarımadada bitki örtüsü azdır, bu yüzden çok sayıda küçük ve büyük baş hayvancılığa elverişli değildir.

<span class="mw-page-title-main">Norfolk</span>

Norfolk, İngiltere'nin Doğu İngiltere bölgesinde bulunan ve shire olarak tabir edilen bir county'dir. Batı ve güneybatıda Lincolnshire ve Cambridgeshire, güneyde ise Suffolk county'leri ile sınır komşusudur. Bölge, kuzeyde ve doğuda Kuzey Denizi ile çevrilidir. Norfolk ve Lincolnshire arasında The Wash adı verilen bir tuz bataklığı da bulunmaktadır. Doğu Anglia ve İngiltere'nin adını aldığı Angllar, MS beşinci yüzyıldan itibaren buraya yerleşmiş ve daha sonra kuzey halkı ve güney halkı haline gelmiştir. Bu da "Norfolk" ve "Suffolk "un ortaya çıkmasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Olympic Yarımadası</span> Washingtonda yarımada, Amerikan Birleşik Devletleri

Olympic Yarımadası, Kuzeybatı ABD'de Washington eyaletinin batısında bulunan ve bu eyaletin en büyük metropoliten şehri olan Seattle ile arasında Puget Boğazı bulunan bir büyük yarımada şeklinde arazidir. Bu yarımadanın batısında Büyük Okyanus, kuzeyinde Juan le Fuca Boğazı, doğusunda Hood Kanalı bulunur. ABD topraklarının birbirine bağlı eyaletleri için en batı kara noktası Alava Burnu ve en kuzeydoğuda bulunan kara noktası olan Flattery Burnu bu yarımada üzerindedir. ABD'nin birbirine bağlı eyaletletleri toprakları içinde en son olarak keşfi yapılmış arazilerin çoğu da Olympic Yarımadasında bulunmaktaydı. 1898 ile 1900 arasinda Arthur Dodwell ve Theodore Rixon bu yarımadanın topoğrafisini ve kerestecilik kaynaklarını gösteren haritaları hazırlamadan önce bu yarımada arazisinin kesin haritası bulunmamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Armutlu Yarımadası</span> Türkiye de yarımada

Armutlu Yarımadası, Marmara Denizinin doğusunda, İzmit Körfezi ile Gemlik Körfezinin arasında uzanır. Yarımadanın doğu sınırı tartışmalı olsa da Yalova-Orhangazi-Gemlik yolu genel kabul görmektedir. Yarımadanın uzunluğu 32 km, en geniş yeri Kapaklı burnu ile Kalem burnu arasında 21 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Karaburun Yarımadası (Arnavutluk)</span>

Karaburun Yarımadası, Arnavutluk'un Avlonya ilinde bulunan bir yarımadadır. Yarımada Arnavutluk'un en büyük yarımadasıdır ve üzerinde yerleşim bulunmamaktadır.

Urla Yarımadası, İzmir ili topraklarında, Anadolu'nun ortasından, batıya doğru uzanan Ege Denizi yarımadası.

<span class="mw-page-title-main">Shimokita Yarımadası</span> Japon Yarımadası

Shimokita Yarımadası, Japonya'nın Honshū adasının kuzeybatı çıkıntısını oluşturan bir yarımadadır. Doğudaki Pasifik Okyanusu, kuzeyde Tsugaru Boğazı ve batıda ve güneyde Mutsu Körfezi ile sınırlanmış olup kuzeyde ise Hokkaido'ya kadar uzanmaktadır. Batıya bakan bir balta şeklinde olan yarımada, Honshū'nun en kuzey noktası olan Ōma Burnu ile Japonya'nın en büyük kum tepeleri olan Sarugamori Kum Tepeleri'ni içermektedir.

Avalonya paleozoik çağda bir mikro kıtaydı. Bu eski mikro kıtaların kabuk parçaları güneybatı Büyük Britanya'nın, Güney İrlanda'nın ve Kuzey Amerika'nın doğu kıyılarının altında yatmaktadır. Batı Avrupa, Atlantik tarafındaki Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri kıyılarının eski kayalarının çoğunun kaynağıdır. Avalonya, Newfoudland'daki Avalon Yarımadası olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Abşeron Yarımadası</span>

Abşeron Yarımadası, Azerbaycan'da bir yarımadadır. Yarımada, ülkenin en büyük ve en kalabalık şehri Bakü'nün ve ayrıca onun uydu şehirleri Sumgayıt ve Hırdalan'ın ev sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Çukurbağ Yarımadası</span> Kaşda bir yarımada

Çukurbağ Yarımadası, Antalya ili, Kaş ilçe merkezinde, güneybatı yönünde Akdeniz'e doğru uzanan yarımada. Meis Adası'nın kuzeyinde, Kaş Yat Limanı'nın güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Los Angeles Havzası</span>

Los Angeles Havzası, Güney Kaliforniya'da Yarımada Sıradağları olarak bilinen bir bölgede bulunan tortul bir havzadır. Havza, aynı zamanda topluca Kaliforniya Enine Sıradağları olarak bilinen, doğu-batı yönlü anormal dağ zincirleri grubuna da bağlıdır. Mevcut havza, Pasifik levhası'nın kenarında yer alan uzun alçak sırtlar ve tepe grupları ile zemini işaretlenmiş bir kıyı ovası alanıdır. Los Angeles Havzası, Santa Barbara Kanalı, Ventura Havzası, San Fernando Vadisi ve San Gabriel Havzası ile birlikte, daha büyük Güney Kaliforniya bölgesinde yer almaktadır. Kuzey, kuzeydoğu ve doğuda, ova havzası Santa Monica Dağları ve Puente, Elysian ve Repetto tepeleri ile sınırlıdır. Güneydoğuda, havza Santa Ana Dağları ve San Joaquin Tepeleri ile çevrilidir. Havzanın batı sınırı, Kıta Sınır Bölgesi ile işaretlenmiştir ve kara bölümünün bir parçasıdır. Kaliforniya sınır bölgesi, kuzeybatı eğimli açık deniz sırtları ve havzaları ile karakterizedir.

<span class="mw-page-title-main">Kintyre</span> Argyll ve Bute yarımadası, İskoçya, Birleşik Krallık

Kintyre İskoçya'nın batısında, Argyll ve Bute'nin güneybatısında bir yarımadadır ve Anakara Adası olarak bilinir. Yarımada, güneydeki Mull of Kintyre'den doğu'ya ve kuzeyde Batı Loch Tarbert'e kadar yaklaşık 30 mil uzanmaktadır. Kintyre'nin hemen kuzeyindeki bölge Knapdale olarak bilinmektedir.